2023 Ocak - Çizgi Roman Listesi

Başlatan hanac, 03 Ocak, 2023, 10:24:52

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

rumar80

Burada mesele kalite mi yoksa yeniye kapalı olmak mı bu tartışılmalı. Ülkemizde Dylan Dog'un (kendisinden genel anlamda çok haz etmesem de) yayın öyküsü belli ki Bonelli'nin en sevilen serilerinden biri. Dampyr ve Nathan Never'a girmeyeceğim bile. Comics için durum farklı mı? Hala Batman, Örümcek Adam ekseninde işler dönüyor (ya da dönmüyor) Başlanan birçok seri heba oldu gitti. Masallar ne oldu? Manga belki bana göre değil ama bir kuşağın bunları sevdiği gerçeğini inkar edemeyiz. Ayrıca bir ekol olarak ta kendini ispatlamış. Gün onunsa saygı duymak lazım.
   Belki biraz da kendimizi geliştirmek...

OZAN BALIM

Sadece çizgi roman değil her türlü okuma keyif işidir bana göre. Hoşuma gideni alıyorum, okumaya çalışıyorum. Mangada daha çok kült kısa serileri alıyorum, okuduklarını beğendim. Fumetti, gerek yazın gerek çizim anlamıyla ciddi bir edebiyat bana göre. Her serinin altyapısı kuvvetli. Dampyr mesela, onun dolaştığı coğrafyalarda iyi bir rehber eşliğinde dolaşmış oluyorsunuz. Manganın dönemlik bir furya olduğunu açık, ileride o da yerini başka bir türe bırakacak ya da dönüşüp günün ruhuna uygun hale gelecek. Frankofon ve Fumetti asla eskisi gibi trend olamayacak, güne ayak uydurmaya çalışırlarsa kendileri olmaktan çıkarlar. Asla da kaybolmayacaklar, birkaç yüz yıl sonra bile var olacaklar.

Vassago007

Mangaya asla karşı değilim okuduğum mangalarda oldu. Tek sıkıntı tersten okunması ve bizler alışık olmadığımız için adapte olması çok zor. Kendim kare atladığımı bilirim. Bunun dışında okuyucuda enteresan
Comics okuyan nesil Conan siyah beyaz diye okumadı. (neler kaçırdılar neler FRP oyunlarına taş çıkartacak hikayeleri var Conan'ın). Öte yandan yayınevleri Hamburg fuarına gidip şunun telifini aldık bunun telifini aldık diye caka satarken neredeyse o günden bugüne belli bir kaç seri dışında tamamladıkları seri yok. Yürüyen Ölüler son sayıları kalmışken tamamlanmasına yayınevi başka başka şeyler basıp ısrarla seriyi tamamlamıyor. (Gibi örnekler). Fuarlarda Dark ve Mighty Avengers'in olduğu serinin (Kendilerinin baskısı olmasa da) takım takım satıldığını biliyorum. Ama iddia ediyorum ki söz meclisten dışarı alanların belki yarısı bu seriyi okumadı bile  ;D Comics; filmleri ve çizgi filmlerinin dışında su matarasındaki logosu ile bile popülerken, bu popülerlik artık manganın. Japonlardaki uçuk hayal gücünü bugün kimse tartışamaz. Ama sıkıntı şu şimdide yayınevleri çer çöp demeden tüm telifleri havada kapışıyor. Bazı seriler yarım kalmaya kesinlikle namzet. Bir ayda 35-40 manga çıkıyorsa ve indirimli fiyatı 40-50 lira arası ise hedeflenen kesimin zaten hepsini alması mantık dışı. Birde şu soruyu sormalıyız comics de örneği olduğu gibi her alınan manga okunuyor mu ?. Diğer soru ise Batman Spider-Man gibi bayrağı elinde tutan lider comicsler neden basılamıyor ?

Kauss

Kimse beni yanlış anlamasın ama forumda mangaya haksızlık yapılıyormuş gibime geliyor. Yıllardır olan bir pazarı mevcut. Hani manga sanki son 10 yılda türedi de, dünyayı kasıp kavurdu gibi bir algı var. Halbuki manga uzun yıllardır zaten vardı. Tabi internet ile insanların yeni kültürlere, müzik tarzlarına, gruplarına veya animeye ulaşması durumu daha da kolaylaştırdı.
Ülkemizde gerçekten güzel seriler yayınlandığı gibi satmayacak içeriklerde yayınlanıyor. Bu da pazardan pay almak isteyen yayınevlerinin daha önce dediğiniz gibi çizgi roman piyasasında yaptığına benziyor. İlla ki insanlar belirli bir süre sonra seçici olacaktır. Olmak istemeseler bile; Türkiye şartlarında her çıkan mangayı satın almak için güzel bir bütçe gerekiyor. Amerikan çizgi romanlarda da bana kalırsa durum buydu. Ülkemizde ki alım gücü ortada; insanlar belirli bir yerden sonra illa ki seçici olmak zorunda kalıyor.
Ayrıca mangaların çoğu animelerle destekleniyor. Cosplayleri yapılıyor, ödüllü yarışmaları bile mevcut. Büyüklerim kızmasın ama; son yıllarda kaç tane kovboy filmi veya dizisi yayınlandı ? Teksi, Zagor'u seviyorsunuz saygı duyuyorum ki son 2 senedir bende elimden geldiğince bu serilere merak sardım ama; bu serilere ve kahramanlara özel ilgi duymanız gerekiyor.( Mesela Dylan Dog'u alıyordum fiyatı artınca; bu seri bu kadar etmez diye kestim ). Aksi takdirde bunların suratına bakılmıyor veya etrafta yoklar demek daha doğru. Türkiye'nin en büyük kitapçılarına gidin, hatta isim vermeyeceğim ama çok bilinen çizgi roman satıcılarında bile bu eserler raflarda yok. ( Çok büyük kitapçılarda belki bir kaç tane karşınıza çıkar ). Kısacası insanlar bu ürünleri görmüyor bile. Ülkemizde manga olmasa etraf fumetti filan dolmayacak kısacası. Bana kalırsa Nokia gibi davranmamak gerekiyor  :)

hanac

darbove

Alıntı yapılan: bayram - 20 Ocak, 2023, 19:43:58Tamam anladık, dinazor olduk ( kendi adıma yazıyorum) ama henüz fosil olmadık ya.
Fumetti seven tabiri caizse dinozor kesim fosil olunca (en azından Türkiye için) talep dibe vuracak. Fumetti yarış dışı kalalı çok oldu. Yeni okuyucu bu türe kazandırılmıyor. Son dönemde rdr2 dışında western fumettiye yarayacak herhangi bir yapım çıkmadı. Çıksa bile dağıtımı yapılmadığından satışlara çok etki etmemiştir. Şuan belki lal dağıtımı güzel yaptığından tatminkar bir satış rakamı vardır çarklar dönüyordur. Uzun vadede limitli sistem bile türü kurtaramamışken abonelik sistemi türeyebilir. Önyargılarımızı yıksak iki kesim de farklı türe ısınabilir.

Herkes varsayımlarla konuşunca kendi öngörülerimi belirteyim dedim. Bunlar tamamen kendi düşüncelerim. Manga da aynı durumlara maruz kalacak, en azından yakın zamanda gözükmüyor.
The Bird of Hermes is my name, eating my wings to make me tame.

Rossi

Dinozor, fosil gibi kelimeler pek hoş olmamış. Herkes gibi siz de yaslanacaksınız sevgili darbove.

Evet ön yargılarınızı yikmaliyız. Fanatik taraftar olmamalıyız, haklısınız.

Ben bir fosil olarak orjinal dilinden comics ve frankofon da okuyorum. Az da olsa sevdiğim mangalar da var .

Sevgilerimle

DAMPYR

Aynı kanıdayım dinazor tabiri hiç yakışmadı herkezin sevdiği bir tür var bende mangaya hiç alışamadım o türünde birgün aynı akibiyete uğruyacağını unutmamanız gerekir kimse kimseye hakaret etmesin diyorum ben biraz saygı

darbove

aslında bayram beyin yazdığı yazıya ithafen yazmıştım hakaret olarak algılanmasın. o iletisi silinmiş ama net bir ifade olarak dinozor olduğunu daha fosil olmadığını belirten bir iletesi vardı. silinmiş olmasa alıntılardım

Mrtekin

Bence bu mesele gereksiz yere uzadı. Her iki türün sevenlerini de mutlu edecek kadar ürün yayınlanıyor. Ortada bir problem yok.

Fumetti'de Lal olduğu sürece kaygılanacak bir durum görmüyorum, ki bu aslında fumettiseverler için çok büyük bir şans.

Manga şu an hem zamanın etkisi hem de erişilebilir fiyatta olması ile daha çok etkin. Bunun da kötü bir şey olduğunu düşünmüyorum. Zamanla daha bir oturacaktır. Bu sayede biz de türün kaliteli örneklerini okumuş oluruz. Keza manganın zamanla eskiyeceğini de çok düşünmüyorum, esasen teknoloji temelli olduğundan çok hızlı adapte olabilme özelliğine sahip...

Önyargıların kırılması önemli, ben de belki de yaş itibarı ile mangadaki aksiyonu takip edemiyorum ama temiz çizgili mangalar (Lone Wolf, Monster, Ben bir Kahramanım, BananaFish, Great Trailers, Dragon Ball, Akira, Oldboy, Jinju İto kitapları) okurken zevk aldığım örnekler. Olaya tür değil, sanat temelli bakmak lazım.
They drew first blood...

darbove

Konu tamamen başka taraflara çekilmeden toparlayayım. Aslında birkaç sefer yazıp yazıp sildim. Bayram beyin her seferinde dar bakış açısıyla fumetti dışındaki türlere kapalı olup. Varsayımsal olarak düz bi şekilde türlere saldırmasını hiç hoş bulmadım. Yaşına hürmetten her seferinde silip silip düşündüm. Yazdığım ifadeleri lütfen kendi bakış açısı açık, önyargıları olmayan, yeniliklere kapalı olmayan yaşı büyük abilerim üstüne alınmasın, saygılar.

Kinowa59

Allah Allah, değerli dostlar ben ne yazdım ki, bazı arkadaşlar hakaret olarak algılamış. Vallahi hiçbir art niyet beslemeden , tamamen kendimi merkeze koyarak, " dinozor, fosil" gibi yakıştırmalar yaptım. Ne var ki bunda. Ben yeni aldığım köpeğimin adını bile bayram 2 koydum. Kaldı ki dinozor ve fosil, bizlere, Dünyamızın geçirdiği evrelerle İlgili aydınlatıcı bilgiler vermektedirler. Lütfen, kendimle ilgili yakıştırmalarimi genelleyerek alınganlık göstermeyiniz. Ben, önyargılı, dar görüşlü, yeniliklere kapalı değilim ama bu değerlere ( belki de yaşım gereği) zor adapte olan bir yapıdayım. Her neyse, değerli dostlar; ben, Karadenizli olarak sıcak kanlı, çok çabuk samimi olan ve kendisiyle bile alay edip, dalga geçen insanlardan biri olduğum için zaman zaman alınganlık gösteren insanlarla karşılaşabiliyorum. O zaman da, hiçte sahip olmadığım özelliklere yakıştırilıyorum. Zannediyorum ki en sağlıklı olanı, bir süre yazılarıma ara vermek olacaktır. İstemeden kırdığım dostlardan özür dileyerek kalınız sağlıcakla diyorum.

DAMPYR

Bayram bey alınganlık yaparak yazılarınıza ara vermeyin bu konu yeterince uzadı herkezin hoşlandığı bir tür çizgi roman var kimsenin kimseyi kırmasına gerek yok hayat tüm türlerle, tüm çeşitlilikle güzel

Rossi

Sizi bırakmayız Bayram bey. Siz bu forumun rengisiniz.Bazen böyle yanlis anlaşılmalar olabiliyor.

doktor1881

TenTen 8 cilt kutulu şipariş verdim onaylandı ama bir hafta sonra temin edilemediği için iptal edildi Demek ki daha çıkmamış  ??? ???