2023 Temmuz - Çizgi Roman Listesi

Başlatan TKnKT, 28 Haziran, 2023, 09:09:51

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kırkambar

Bu kitapta indirim de pek uygulanmıyor sanırım.

Gabby

Alıntı yapılan: DAMPYR - 20 Temmuz, 2023, 21:02:36...fumetti çizgi romanın atası onlar olmasa diğer çizgi romanlarda olmazdı, gelişmezdi...

"bir yaşına daha girdim" demeden önce emin olmak için sormak istiyorum, fumettinin çizgi romanın atası olduğu söylemin kalbinden geçenler mi yoksa gerçek bir referansa mı dayanıyor DAMPYR? Dante gibi ortasında değilim ömrün, yolu yarılayalı çok oldu; durduk yere ekstradan yaş almayayım... :)

DAMPYR

Alıntı yapılan: Gabby - 04 Ağustos, 2023, 19:03:56"bir yaşına daha girdim" demeden önce emin olmak için sormak istiyorum, fumettinin çizgi romanın atası olduğu söylemin kalbinden geçenler mi yoksa gerçek bir referansa mı dayanıyor DAMPYR? Dante gibi ortasında değilim ömrün, yolu yarılayalı çok oldu; durduk yere ekstradan yaş almayayım... :)

Evet çizgiromanın atası ondan önce bir başka tür vardı da bizim haberimiz mi yok en eski çizgi romanlar fumetti değil mi? Tommiks, teksas, mandrake, kızılmaske gibi daha adını sayamadığım çizgi romanlar fumetti değil mi.
Bu türle başladılar sonra frankon gibi türlere kaydılar ens on manga gelişti her şeyde olduğu gibi. Sen başka birşey biliyorsan söyle...

Gabby

Alıntı yapılan: pizagor - 21 Temmuz, 2023, 21:24:12Tex özelinde eleştiri aslında şu: kahramanımız her macerasında 50 meksikalı haydudu temizlesin, iki dinamit sallasın bir Çin klanını bitirsin, azılı bir caniyi ortadan kaldırması iki sentlik kurşuna baksın. İtirazım yok, western kalıpları içerisinde tümü gerçekleşsin lakin bunlar olurken keşke biraz da insan yönünü ortaya çıkarsalar, her macerada üzerine ekleseler. Biz bilsek ki karşımızda bir ölüm makinesi android benzeri birisi değil de duyguları olan bir insan var, hepimiz gibi zayıflıkları var, unutamadığı pişmanlıkları, kederleri, hep aynı yaşlı deve esprileriyle yapay degil içten kahkahalar atma ihtiyacı var. Bardayken buz gibi bira ve dağ gibi patates ile birlikte her an patlayacak bir barut fıçısı maçomen değil de dedikodu yapan bir dost görmek beni bu karaktere daha fazla yaklaştırır. Tex gidip de Örümcek Adam olmasın ama bir Peter Parker kadar insan olsun isterdim. İnsan olamıyorsa bile hiç olmazsa küçük maceraların çok daha büyük bir saganın parçaları olsun, her hikayeyle bu büyük sagadan tüyolar verip hayal gücümüzü çalıştırsın isterdim.

Teşbih ve eğretileme sanatının güzel örnekleriyle dolu etkileyici bir yazı olmuş; eh aralarda az biraz tariz de içeriyor tabi... :) Kalemine sağlık pizagor... 

Gabby

Alıntı yapılan: DAMPYR - 04 Ağustos, 2023, 19:21:04... mandrake, kızılmaske gibi daha adını sayamadığım çizgi romanlar fumetti değil mi

Adını sayamadıkların hangileri bilmiyorum ama Mandrake ve Kızılmaske fumetti değil. :) 

DAMPYR

Alıntı yapılan: Gabby - 04 Ağustos, 2023, 19:46:49Adını sayamadıkların hangileri bilmiyorum ama Mandrake ve Kızılmaske fumetti değil. :) 

Ne peki sana göre..

Kuzgun

Naçizane fikrimi yazayım. Evet, bölgesel olarak Mandrake ve Kızılmaske fumetti değildir. Ama tarz olarak fumettiye yakındır. Tıpkı Conan'ın ABD kaynaklı olmasına karşın fumettiye yakın durması gibi.

TKnKT

Şu aşama benim için dejavu, o yüzden müsadenizle şunu buraya bırakıyor ve keyifli sohbetler diliyorum.

Alıntı yapılan: V - 01 Aralık, 2010, 10:19:56Forum Kuralları:

Sevgili üyeler, Altın Madalyon'daki çizgiroman sohbetlerimizde aşağıdaki konulara dikkat etmenizi rica ediyoruz...

2. Lütfen forumumuzda herhangi bir çizgi roman ekolünü öne çıkarıp diğer ekolleri küçümseyerek, aşağılayarak, yayınının gereksizliğini belirterek, okuyucuyu soğutma yönünde imalarda bulunarak ekol tartışması yapmayınız. Aksi takdirde mesaj silinir, tekrarında hem mesaj silinir hem üye uyarı alır. 3. tekrarında ise üyenin faaliyetleri durdurulur.

Altın Madalyon Yönetimi
"The man who opens topics faster than his shadow"

newman

Forum kuralları hangi üye için hatırlatılma gereği duyuldu bilmiyorum ama bence Gabby ve Dampyr arkadaşlarımızın diyaloğunda kural dışı bir durum yok. Zira her iki üye de haklı, ülkemizde fumetti başlangıç noktası olduğu için daha eskiye dayanıyor gibi geliyor. Ancak dünya genelinde elbette en eski örnek fumetti değil. Kuzgun arkadaşımız da doğru bir tespit yapmış, Kızılmaske yayın formatı nedeniyle fumettiye çok benzer ancak bant formatında yayınlanan comics türü bir çizgi romandır.

Forumda eskisi gibi akıcı biçimde sohbet etmek sık rastladığımız bir durum değil zaten, lütfen böyle kural iması yaparak üyelerin yazmaktan geri durmasına sebep verici davranışlarda bulunulmasın. Fumetti övmeye çekinir duruma mı gelelim? Önceki başlıklarda fumettiyi eleştiren de varken bu hatırlatma yapılmıyor, savunulurken yapılıyor. Anlamadım.

Siz alıntı yapınca kuralları açıp tekrar okudum, politik konular da yasak mesela ama bazı başlıklarda konuşuluyor. Bence o başlıklarda hatırlatma yapılması lazım asıl.

TKnKT

Nazik önerileriniz için teşekkürlerimi sunuyorum. Kurallara aykırı tüm iletiler için raporlama özelliğini kullanabileceğinizi hatırlatmak ve önlemden zarar gelmeyeceğini belirtmek isterim.

Biraz çizgi roman tarihi ve özü okumayı ben de isterim. Lütfen bu hususta eliniz dijital ekranlarınızdan ya da klavye tuşlarınızdan geri kalmasın.
"The man who opens topics faster than his shadow"

Gabby

Alıntı yapılan: DAMPYR - 04 Ağustos, 2023, 19:48:53Ne peki sana göre..

Bana göresi yok bunun DAMPYR, Kızılmaske (Phantom) ve Mandrake (Mandrake the Magician) Amerikalı yazar Lee Falk'ın yarattığı iki Amerikan çizgi romanı... Ya da şöyle yapalım ben aşağıyı Avrupa ve Amerika'da çizgi romanın ne zaman ortaya çıktığını yazayım sen oradan çıkarımını yap.

Fransa için çizgi romanın başlangıç yılı 1831 yılında çıkan La Caricature dergisi,
İngiltere için 1841 yılında yayın hayatına başlayan Punch dergisi,
ABD için  17 Şubat 1895 tarihli New York World gazetesinde ilk kez ortaya çıkan Yellow Kid,
İtalya için de 27 Aralık 1908  tarihli ilk italyan çizgi roman gazetesi Corriere del Piccoli baz alınıyor...

Dünya atlasını didik didik edip  Kulver kalesini çok aramışlığım, bulamayınca Nevada ve Sierra Nevada sıradağları ile teselli bulmuşluğum var. Yani Nevada'nın ABD'nin bir eyaleti olduğunu coğrafya derslerinden değil fumettilerden öğrenmiş jenerasyondanım; fumetti düşmanı falan değilim yani.

DAMPYR

Alıntı yapılan: Gabby - 04 Ağustos, 2023, 20:16:34Bana göresi yok bunun DAMPYR, Kızılmaske (Phantom) ve Mandrake de (Mandrake the Magician) Amerikalı yazar Lee Falk'ın yarattığı iki Amerikan çizgi romanı... Ya da şöyle yapalım ben aşağıyı Avrupa ve Amerika'da çizgi romanın ne zaman ortaya çıktığını yazayım sen oradan çıkarımını yap.

Fransa için çizgi romanın başlangıç yılı 1831 yılında çıkan La Caricature dergisi,
İngiltere için 1841 yılında yayın hayatına başlayan Punch dergisi,
ABD için 17 Şubat 1895 Yellow Kid,
İtalya için de 27 Aralık 1908  tarihli ilk italyan çizgi roman gazetesi Corriere del Piccoli baz alınıyor...

Dünya atlasını didik didik edip  Kulver kalesini çok aramışlığım, bulamayınca Nevada ve Sierra Nevada sıradağları ile teselli bulmuşluğum var. Yani Nevada'nın ABD'nin bir eyaleti olduğunu coğrafya derslerinden değil fumettilerden öğrenmiş jenerasyondanım... fumetti düşmanı falan da değilim yani.
Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim birşeyler öğrenmiş olduk ben hepsini fumetti katagorisinde değerlendirdiğim için öyle zannediyordum demek türler bölge ve ülkeye göre değişiyormuş...

pizagor

Alıntı yapılan: Kuzgun - 04 Ağustos, 2023, 19:51:38Naçizane fikrimi yazayım. Evet, bölgesel olarak Mandrake ve Kızılmaske fumetti değildir. Ama tarz olarak fumettiye yakındır. Tıpkı Conan'ın ABD kaynaklı olmasına karşın fumettiye yakın durması gibi.

Tarz olarak fumettiye yakın değildir aslında, aksine çok farklıdır. Bant çizgiromandır bunlar, Türkçe olarak basılırken panelleri deforme edilmiştir, fumetti basılan boyuta uygun hale getirilmiştir. Büyülü Rüzgar'ın Kızılmaskelerini de bunu yapmakta bir Tay kadar başarılı olamadığı için sevmediniz.
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar... KRONİK İTTAPAR!!!
Hayat sana sokak hayvanlarına davrandığın gibi davransın!

pizagor

Alıntı yapılan: pizagor - 04 Ağustos, 2023, 20:45:49Tarz olarak fumettiye yakın değildir aslında, aksine çok farklıdır. Bant çizgiromandır bunlar, Türkçe olarak basılırken panelleri deforme edilmiştir, fumetti basılan boyuta uygun hale getirilmiştir. Büyülü Rüzgar'ın Kızılmaskelerini de bunu yapmakta bir Tay kadar başarılı olamadığı için sevmediniz.

Bu durum bana biraz da tren raylarının genişliğinin 143.5 santimetre olmasının o uzun hikayesini hatırlatıyor  :)
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar... KRONİK İTTAPAR!!!
Hayat sana sokak hayvanlarına davrandığın gibi davransın!

Kinowa59

Merhaba değerli Newman. " Politik konularda yasak ama bazı başlıklarda konuşuluyor. " derken ne kastettiğinizi ben şu şekilde anladım. Yanlış anladıysam lütfen bu sayfada düzeltiniz. Bakınız değerli Newman dost. Bu ülkenin hazinesi 85 milyon yurttaştan toplanan ve yöneticilerin vergi dediği, benim farklı isimlendirdiğim paralardan oluşmaktadır. içtiğimiz bir bardak sudan beş ayrı verginin alındığı, geçmediğim köprüden, geçmediğim yoldan, kullanmadığım hava alanından alınan katmerli paraların 85 milyon yurttaşin cebinden alınıp bir avuç sermaye mensubuna aktarılmasını lanetlemek forumda siyaset yapmak mı oluyor. Yöneticilerin beceriksiz ve açgözlü politikaları sonucu yapılan yüz milyarlarca dolarlık dış borçların ödenmemesi sonucu Londra mahkemelerinin bakacağı davaları eleştirmek ve  "bu Mustafa Kemal Atatürk'ün  tam bağımsızlık ruhuna ihanettir " demek siyaset yapmak mı oluyor. Bu altından kalkamayacağımiz borçların gelecek nesillerin eğitim, iş, aş, mutlu, huzurlu bir yaşam haklarını heba etmek olduğunu forumda ifade etmek siyaset yapmak mı oluyor. Ülkemizin yetişmiş, aydın, yurtsever gençlerinin gelecek umutsuzluğuyla yurdumuzdan kırgın bir şekilde başka ülkelere kaçması ülkemiz geleceği için en büyük yıkımdir, yetişmiş beyinler kaçarken, Ortadoğu'nun eğitimsiz, işsiz, mesleksiz, ne olduğu belli olmayan milyonlarca göçmeninin ülkemizde, her yerde kontrolsüzce yaşamaları ülkemiz geleceği için tehdittir, tehlikelidir diye yazmak siyaset yapmak mı oluyor. Gözümüzü açtığımız her sabah, " acaba gene neye zam geldi " diye düşünmek, 12. 000 TL maaş alırken ev sahibinin 10.000 TL kira istemesine " bu hırsızlıktır " demek, yaşadığımız enflasyon yüzde yüz elli, hatta yüzde ikiyüzken, bizlere yüzde 60_ 80 gösterilmesini eleştirmek  forumda siyasi yazı yazmak mı oluyor. Ben turistik bölgede yaşadığım için her gün şahit oluyorum. 80_ 90 yaşlarındaki yabancılar yüzlerinde yaşam fışkırır şekilde eğlenirlerken , dedeleri bu topraklar için can veren şehitlerin emekli torunları gözlerinin feri sönmüş, parasızlıktan parkta vakit geçirmeye çalışmalarını üzülerek görmek ve bunu forumda dile getirmek siyaset yapmak mı oluyor. Hiçbir şey yapmayan Milletvekilleri, birde emekliyse 147.000 TL ( süper ayrıcalıklı haklarını saymıyorum ) maaş alırken 25 yıl bu güzel vatanımız için ter akıtan bir emeklinin 7500_ 10000 TL arası maaş almalarını eleştirmek mi siyasi yazı yazmak oluyor. " Ben bir bireyim , ne kul ne de köleyim, kim haksızlık yapıyorsa lânet olsun ona, kim haksızlık karşısında susuyorsa bin kere lânet olsun ona ."demek ve bunları forumda dile getirmek siyaset yapmak oluyorsa, EVET,BEN FORUM ' DA SIYASET YAPIYORUM.