Çizgi Roman Piyasası ve Sorunları

Başlatan tommikser, 09 Ağustos, 2010, 12:15:09

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

pizagor

Alıntı yapılan: hanac - 28 Kasım, 2012, 21:54:41
Sahaf arkadaşlar sağolsunlar % 25-30 arası indirim ile satıyorlar zaten.

Bu bana yetiyor, açıkçası 1 yıl falan bekleyemem.

Tabi ki sağolsunlar, onlar olmasa bu kadar da alamam ama benim lafım onlara değil zaten. Bir sene sonra yayıncı kendi kitabını böyle ucuzlatınca benim tepem atıyor...
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar... KRONİK İTTAPAR!!!
Hayat sana sokak hayvanlarına davrandığın gibi davransın!


tommikser

Buradaki tartışma bana çok garip geliyor.Murat abi demin Amerikan çr ler için resim yükledi.Oraya bakın adam tanesi 4 dolardan veriyor çr yi.3 tane alırsanız 10 dolar demiş.O zaman ilk alan enayi mi oldu?Bence hayır.Dünyada genel kural bu hemen alırsanız yüksekte olsa o parayı vereceksiniz.2013 arabayı hemen almak isterseniz pahalı alırsınız yok ben 2013 aralıkta alacağım dersen 2-3 belkide 5 bin lira düşüğe alırsınız.Bu durumda ilk alan enayi mi oldu?

Bence hayır.Eğer o kahramanı seviyorsanız devamlı takip ediyorsanız hemen alırsınız.Burada keyfinize para verdiğiniz için kar zarar hesabı yapmazsınız.Ben olaya bu şekilde bakıyorum.Aceleniz yoksa sonra alırsınız tabii ki ilk alana göre de karlı olursunuz.

pizagor

Pekiyi sevgili Güneş 100 kişi hemen almayacağım, bekleyeceğim derse ne olacak! Yayıncı bunu düşünüyor mu acaba?
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar... KRONİK İTTAPAR!!!
Hayat sana sokak hayvanlarına davrandığın gibi davransın!


tommikser

Bence bunu düşünerek fiyat ederi düşünülüyordur.Ekonomide bunun bir adı vardır kesin.Yani belli sayı satışı maliyetleri çıkarırken uzun vadede satışlarda kazanç olarak hesaplanıyordur.  Hemen alacağım diyen kitle yayıncının karından ziyade ihtiyaçlarını karşılıyor devam eden satışlarda kar olarak geri dönüyordur.Benim tahmin Zagor yeni maceralarda 200 adet satış yayın evi için ne zarar ne kar durumudur.Bundan sonrası kar demektir.

HacıGeraltEmmi

İsteyen istediği fiyatı koyar, parası olan hemen alır, olmayan bekler sonra alır. Gayet mantıklı... buna söyleyecek lafım çok ama söylememeyi tercih ederim.

Mantıklı olmayan şu: aman çıkan yayınları  ne olursa olsun alalım, yayıncıya destek olalım, almazsak batarlar çizgi roman okuyamayız, adamlar bu işi gönül işi diye yapıyorlar zaten diyerek, insanlara bir nevi baskı uygulamaktır.

Defalarca yazdım gene yazayım: bu bir ticaret işidir, gönül işi olarak yapılsaydı 2 sayı çıkarılıp yayınına son verilen seriler devam ederdi. Zagor para kazandırmasa yayınlanmaz kimse de gönül işi diyerek zarar etmek istemez.
Örnek; Lal Conan serileri, örnek; lal Eerie ve Creepy serileri, örnek; marmara XIII, örnek; marmara borgia (hepi topu 4 sayı üstelik), Red Sonja'nın durumu ortada, örnek; Oğlak'ın politikaları... liste uzar gider... bunlardan para kazanamadıkları için yayınını durdurdular.

Madem çizgi roman satmıyor, niye her gün yeni yayınevi çizgi roman yayınlayayım diye yırtınıyor? Mantıklı geliyor mu size bu durum?
Alıcısı olmayan bir ürün niye sürekli piyasaya sürülür. 30 lira etiket konan ürün alıcı bulamayıp, fiyat 15 lira yapıldığında alıcı buluyorsa kabahat etiketi koyanda mı, o ürünü alanda mı?

Yayıncılarda mantık şu;  "500 de satsam aynı parayı kazanıyorum, 1000 de satsam aynı." niye kendimi sıkıntıya sokayım (kimbilir belki de çevreci oldukları için kağıt tasarrufu yapıyorlardır ;D ) Güneş'in tespiti kısmen doğru aslında; ilk 200 ü satıp masrafları çıkarmaya, 500 le kar etmeye, geriye kalan 500 veya 1000 ni de ekstra kar olarak kazanmayı tercih ediyorlar sanırım.

Kalın yazıyla vurgulanan cümlenin benzerini fuarda bir yayıncımızın ağzından bizzat dinlediğimi belirterek nokta koyuyorum.

Tarkan Kurt

Abbas'ın söylediklerine katılıyorum. Gönül işi olayı bence de hikaye. Sonuçta bu işten hayatlarını kazanıyorlar. Geçenlerde D&R da Stephen King'in Mahşer adlı bir kitabını gördüm. Altın kitaplardan çıkmış 1216 sayfa ve 38 TL fiyat etiketiyle satılıyor. Bu kitabı şu an idefix'te 26 TL ye almak mümkün. Telifse buna da telif ödeniyor. Baskı ise baskı, kağıtsa kağıt. Satış rakamları farklı olabilir bu konuda kesin bir şey söyleyemem ama telifleri muhtemelen çok daha düşük siyah beyaz 300 -350 sayfalık çizgi romanlara 30-40 TL ödemek bana dokunuyor.

sulkesen

tartışmayı sevmem ama sözlerimi mantıklı bulmayan çok sevgili arkadaşıma bir cevap vermek istiyorum.Sözlerimi mantıklı bulmamış doğrudur fikirlerime katılmıyabilir istediğini düşünebilir. amacım olaya biraz da farklı taraftan bakılmasını istemek yani empati yapmayı yayıncı tarafından da olaya bakılmasını istemem di. tekrar 2000 li yıllar öncesi olduğu gibi çizgi romansız günlere dönmek istemem di.Sevgi fedakarlıktır ben çizgi romanı çok seviyorum benim için çizgi roman bir zevk değil yaşam biçimidir.4 yaşında okumasını bilmeden sadece resimlerine bakarak çizgi romanla tanıştım ve yaklaşık 40 yıldır sadece okurum.Gençlerimiz malesef artık okumuyorlar televizyon,internet ve diğer uğraşlar kitap okumayı güçleştiriyor sadece ülkemiz değil Amerika, İtalya (Fransa'yı bilmiyorum) gibi ekol ülkelerde bile çizgi roman satışları çok düşüyor belki yakında tamemen bitecek. Ben bitmesini istemiyorum bu sessiz çığlığım ondan sözlerim için tekrardan özür diliyorum am
acım kimseyi üzmek incitmek değil

kültürelgüncel

Alıntı yapılan: sulkesen - 29 Kasım, 2012, 11:11:27
Gençlerimiz malesef artık okumuyorlar televizyon,internet ve diğer uğraşlar kitap okumayı güçleştiriyor.

Genelleme yaptığınızın farkındayım ama bu konuya itirazım var biraz. :) Gençlerin çizgi roman okumayışında fiyatlarının yüksekliği önemli bir etken. (Bu konu her tartışıldığında verilen örneklerdeki "fiyatların yüksek olmasının nedenleri"ni değil bir öğrencinin harçlığından ayırabileceği bütçeyi baz aldığımı belirteyim) Çizgi roman okumayı seven ama fiyatları görünce alamayan birkaç arkadaşım var.

Bir de şunu gözardı etmemeliyiz tabi. Yeri geldiğinde televizyon, sinema ve internet gibi mecralar satışları arttıracak güce sahipler. Örneğin süper kahraman filmleri gösterime girdiğinde o kahramanın çizgi romanı da çıkıyor ve bana kalırsa normalde bulacağından daha çok okur buluyor çoğu zaman. Ayrıca manga ve anime siteleri ve televizyonda yayımlanan animeler olmasaydı bu kadar çok manganın Türkçe basılacağını hayal dahi edemezdik bana göre.

Not: Ben de çizgi roman okuyan bir gencim :)

HacıGeraltEmmi

Alıntı yapılan: sulkesen - 29 Kasım, 2012, 11:11:27
Ben bitmesini istemiyorum bu sessiz çığlığım ondan sözlerim için tekrardan özür diliyorum am
acım kimseyi üzmek incitmek değil

Mesajınızın iyi niyetle yazılmış olduğundan şüphem yok, aynı şekilde benim yazdıklarım da öyle. Kimsenin üzülmesini veya özür dilemesini gerektirecek bir durum yok. Bu konu çok tartışıldı, çok irdelendi ama herşey gene aynı şekilde devam etti. Boşuna yazılmış şeyler olduğunu bile bile konusu yeniden açılınca mecburen yazma ihtiyacı duyuyor insan.

Bence yayıncılarımız bugünkü tavırlarıyla devam ederlerse (ki görünen o) asıl o zaman çizgi roman bitme tehlikesi yaşar. Bu şekilde genç okur edinme şansları olmaz (kabahati tv, video oyunları vs. yıkmak işin kolayıdır), yükü 300-500 lerle ifade edilen kesime yüklemeye devam ettikleri için ellerindeki okur sayısı gün geçtikçe düşer, bir tek koleksiyonerlerle bu işi götürmeleri imkansız...

hanac

Muhabbeti  "Çizgi Roman Piyasasi ve sorunlari" başlığı altına taşıdım.

Buradan devam edebiliriz.

kalidor

Çizgiroman Türkiye'de lüks tüketim eşyasına dönüşmeye başladı. Asgari ücretli bir çalışanın yeni çizgiroman okuması bu fiyatlarla imkansız. Memlekette kitap okunmuyor diyoruz da kitap olsun çizgiroman olsun pekte ucuz değil. Kar maksimizasyonunu toplamda %100'de kalsa iyi de işte yayıncılar, dağıtıcılar, perakendeciler her biri %100 koyunca hesap kitap şaşıyor. 4 TL'lik siyah beyaz çizigroman oluyor sana 18-20 TL.
Crom! Ölüleri Say...

sulkesen

Tartışmayı çizgi roman piyasası ve sorunları bölümüne taşımakla çok isabetli davranmışsınız işte konuşmamız gereken bence bu: ne yapabiliriz?. önce sorunları belirlemek lazım
1-çizgi roman ücretleri malesef ülke standartlarının üzerinde Amerika, italya ve Fransa da da yaklaşık bu fiyatlarda ancak bizim alım gücümüz söz konusu ülkelere göre çok düşük almak isteyen çok kişi fiyatlarından dolayı almak istese bile ya alamıyor ya seçerek alıyor
2-reklam tanıtım tam yapılamakta. en önemli reklam aracı televizyon ama derdi gazete ve radyo da bile reklam yok.Otobüste giderken çizgi roman okuyorum görenlerin büyük çoğunluğu (hala bu kitapaalr çıkıyormu?) diye soruyor
3-dağıtım sorunu (internet üzerinden indirimli veya istanbuldaki çizgi romancılardan alınabilir)
4-televizyon,internet bilgisayar gibi  güncel araçlar
5-yayıncı ve okuyucu politikaları ; ben hem yayıncıda hem de okuyucu da suç buluyorum. Yayıcı bir kitabı çıkarmak için okuyucuya danışabilir okuyucunun fikrini alabilir (örnek:zagor mister no klasik maceraları çıkartması için  için lal yayınlarına az mesaj telefon v.b göndermedik) ayrıca fiyat politikalarını da eleştirebilirim.
okuyucu ise malesef bir çok sebepten özellikle ekonomik çok seçici yeni yayınlara yeterli şansı vermiyor.
şu an ilk aklıma gelen sorunlar bunlar. bence bu sorunlara ne yapabiliriz nasıl üstes,inden gelebiliriz diye düşünmeliyiz.

s.b

Aslında bu sorunları çözmesi gerekenler okurlardan ziyade yayıncılar olmalı. Yayıncıların reklam olarak hiçbir gayreti olmuyor.
İNANDIĞIN GİBİ YAŞAMAZSAN YAŞADIĞIN GİBİ İNANIRSIN

omega red

çizgi roman çoktan lüks tüketim eşyası oldu bile. artık sadece işin meraklısı okuyor.
sokakta kaldırıma oturmuş çizgi roman okuyan çocuk gördünüz mü? ya da otobüs/vapurda sizden başka çizgi roman okuyan birini?
bu sadece türkiye için geçerli değil. Japonya, fransa, amerika gibi çizgi roman kültürü olan ülkeler haricinde de sadece tutkunlar okumaya devam ediyor.
günümüzde televizyon, internet, PS gibi bir sürü eğlence aracı varken çizgi romanın 30-40 yıl önceki gibi genel kitleye hitap etmesini ummak saflıktır.

fiyatlar konusunda ise bu kadar çok yayın bu fiyatlar ve bu kısıtlı okuyucu sayısıyla satışlar azalacaktır bu sene. ama yayıncılar fiyat ayarlamak yerine her zaman olduğu gibi sadece satan serilere devam edecektir. gönül işi falan değil bu. kimse kimseyi kandırmasın.

yunusmeyra

   Türkiye'de sinema salonlarının bitme noktasına geldiği,sinemalarda film izlemenin "televizyon ve video rekabeti karşısında mümkün olmadığına inanılan yıllar yaşadık.. (tüm bir seksenler bu hayıflanmayla geçti..ve evet biliyorum yine de az sinema seyircimiz..)
   sonra şimdiki "tüyap fuarlarını" hayal etmenin mümkün olmadığı zamanlarda (yine 80'ler..) kitapların artık okunmadığının söylendiği yıllar yaşadık.. çok şükür "milyon" satan her türden kitap ve yüzbinler satan (hem de nerdeyse her kitabı..) yazarlar gördük..(bunu da biliyorum ülke nüfusuna göre az kitap okuyoruz..)
   çizgi romanın sadece "tezgahta" ve sahaflarda yerlerde satıldığı yıllar yaşadık ve hiç mi yeni çizgi roman okuyamayacağız dediğimiz,bu ülkede artık yıllarca "çizgi roman" çıkaracak yayınevi kalmamış diye sızlandığımız yıllar oldu..bu da olacak ..bir çok genç insan yavaş yavaş buluşacak çizgi romanlarla..bu kadar özel bir anlatım sanatına insanlar duyarsız kalamazlar diye düşünüyorum.. her zevke hitap eden bir altyapı için şimdiki okurların inatçı olması gerekiyor..peşinden illaki yerli sanatçılar ve bu coğrafyada yaşayan insanları yakalayacak seriler,öyküler,kahramanlar,kitaplar gelecek..işte o zaman patlama yeniden yaşanacak diye düşünüyorum..olmazsa ne olur..çok çok "ellerinde çizgi romanlarıyla öldüler.." tarzı bir kaç cılız ağıt yakılır,o olur..  ;D  ;D  ;D
HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR