2023 Ağustos - Çizgi Roman Listesi

Başlatan TKnKT, 29 Temmuz, 2023, 03:12:27

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

allan quatermain

Alıntı yapılan: pizagor - 22 Ağustos, 2023, 20:39:17Benim aklım hala almıyor; bu pahalılık ve yoksulluk bağlamında, böylesi az çizgi roman okuru varken, bu kadar yayın nasıl çıkıyor, kimler satın alıyor? Hakikaten hayretler içerisindeyim. Hani derler ya zengine ya da bebeğe göre ürün satarsan sırtın yere gelmez, ben bu ikiliye çizgi romancıları da ekliyorum. Yayıncılar istedikleri kitabı bassın, üstüne diledikleri fiyatı koysun. Yorum yapmayacağım: satacak çünkü!

Tam ben yazacaktım "Laller de çıkınca bu ay herhalde rekor kırılacak" diye, benden önce davranmışsınız.  :)

Sadece çizgiroman da değil, genel olarak iyi kitap basılıyor yaklaşık bir 15 senedir. Bence bunun iki temel sebebi var, birincisi demografik, genç nüfusta zirve noktadayız. İkincisi ve daha önemlisi, Türkiye'de bu butik yayınevi işi tuttu. Eskiden gazete, dergi ve bunların dağıtımı çok elden oluyordu, bunlar (+ tv kanalları vs) tekelleşti, oligopolleşti. Buna karşın eskiden oligopol diyebileceğimiz kitap yayıncılığı inanılmaz çeşitliliğe kavuştu. Belki merkeziyetçilikten kaçışın sanal dünya dışındaki yegane kapısı olduğu içindir? Başka çok az ülkede bu kadar çok aktif yayınevi vardır diye tahmin ediyorum. Listeye bakarsak YKY ve Alfa dışında hep küçük ölçekli yayınevleri, büyük sermaye için az kârlı denebilecek bir alanı küçük oyuncular doldurabildi, eskiden büyük sermaye gerektiren dağıtım + tanıtım + lojistiği çözebildiler. Sosyal medyadan 3000 kişiye ulaşabilmek yetebiliyor belki ayakta kalabilmek için bugün, 90'larda da vardı o kitap başına düşen 2000 kişi ama ulaşılamıyordu veya geç ulaşılabiliyordu herhalde.

Rossi

Benim endişem ekonomi böyle devam ederse butik yayinevlerinin pes etmesi. Bu durum en çok fumetticileri etkileyecektir.

pizagor

Alıntı yapılan: allan quatermain - 23 Ağustos, 2023, 01:00:45Sosyal medyadan 3000 kişiye ulaşabilmek yetebiliyor belki ayakta kalabilmek için bugün, 90'larda da vardı o kitap başına düşen 2000 kişi ama ulaşılamıyordu veya geç ulaşılabiliyordu herhalde.

Her ne kadar Türk insanı kitap okumaya ortalamada günlük bir dakikanın altında zaman ayırsa da, kitap başına, 80 küsur milyonun içerisinden çıkacak 3000 alıcı makul ve erişilebilir görünüyor bana. Ancak aynısını çizgiroman için söylemek mümkün değil...

Derim normal şartlar altında ama yorum yapmayacağımı beyan ettim bir kere :) Ezber bozan bir dönemden geçiyorum.
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar... KRONİK İTTAPAR!!!
Hayat sana sokak hayvanlarına davrandığın gibi davransın!

can amca

Laller ne zaman çıkacak, haber var mı?

battlehammer

Ben bu kategorizasyonu övmeyi unuttum, eline sağlık. Her ay o manga mı, hay allah şu da mangaymış diye hepsini tek tek taramaktan kurtuldum. Bir bakışta sadece ilgimi çeken kitapları daha net görüyorum böylece.

Ama Presstij'in devamlı Gökböğü, Kültigin, Otağ diye kitaplar çıkarması :D

YzbVolkan

Cizgi romanlar gūnûnūzū aydınlatsın.

hanac

Volrath

Kayıp Kıta'dan Kavşak isimli bir çizgi roman da çıkmış.

orhan şafak

Fumettiyi bul bulabilirsen yazık çok yazık yani lal de olmasa yok olmuş gibi bir şey Türkiye' deki durumu için söylüyorum bunu tabi gerçi yeni farkına vardığım da sanılmasın ben kabullenemiyorum ya neyse.

Zeljko

Ken Parker yayin periyodunu önce senede ikiye mecbur ettiler şimdi bire bile hasret bıraktilar.
Rodeo kadar kabız bir yayinevi daha yoktur.
Şu Gotham'ın önü bir uzun alan
Bir tek seni sevdim Christopher Nolan

oldman_logan

deadpool vs ihtiyar logan başkada alacağım olmaz heralde.

Mrtekin

Presstijden çıkan "Ergenekon Destanı"'nı okuyan oldu mu? Bilgi alabilir miyiz?
They drew first blood...

Kuzgun

Alıntı yapılan: Mrtekin - 28 Ağustos, 2023, 16:09:05Presstijden çıkan "Ergenekon Destanı"'nı okuyan oldu mu? Bilgi alabilir miyiz?

Okudum, beğendim... Ömer Emre Aydur'un çizgilerini eskiden beri tanır ve beğenirdim. Ancak yapıt yalnızca onun ürünü değil, bir takım çalışmasının sonucu ortaya konmuş. Avrasya Ulusal Üniversitesi de işin içinde.

Ortaokul yılarımdan beri İslam öncesi Türk kültür ve tarihine meraklıyım, sürekli olarak okumalar ve kendi çapımda araştırmalar yaparım. Buna bağlı olarak yapıtı şöyle değerlendireyim.

* Öncelikle kitapların kapağında ve kimi iç sayfalarında bulunan Eski Türk yazısıyla yazılmış cümleler uyduruk değil. Gerçekten Eski Türk yazısının (Orkun yazısı) birebir ve doğru kullanımı. Bunu neden belirtiyorum? Çünkü ders kitaplarında bile bu yazı kafadan atıp yalan yanlış örneklendiriliyor (kızımın sosyal bilgiler yardımcı kitabından biliyorum). Bu, bir çizgi roman için artı puan.

* Kitaplar (şimdiye dek 2 kitap çıktı) Ergenekon ve Bozkurt destanlarını üzerine. Ama destanların birebir aynısı değil, sanatçının yorumu da var. Zaten öyle olmalı. Ben destanları ezbere biliyorum. Zaten bildiğim bir şeyin çizilerek bana tekrar sunulması beni yalnızca bıktırırdı. Çoğu kişi de bu destanları biliyor. Bu da olumlu bir özellik.

* Fakat karakterlerin hepsi mongoloid tipte çizilmiş. Türk tarihinin en eski dönemlerinden (Andronovo, Afanasiyevo kültürleri) kalan iskeletler mongoloid özellik göstermez. Keza Hun dönemlerine kadar inen Pazırık kurganları da öyledir. Çin tarihlerinin Hun savaşçılarını tanımlarken kullandıkları cümleler de buna uygundur. Hatta Göktürk döneminden kalan Isıg Göl kurganları da aynı niteliktedir. Bu aslında popüler kültürün getirdiği yanlış bir düşünüş tarzı. (Daha bir sürü örnek verebilir, kaynak gösterebilirim ama burası yeri değil, kimsenin canını sıkmak istemem). Buna dikkat edilmeliydi. Belki de yapıtın hazırlanmasında Kazaklar'ın payının da olması bunda etkili olmuştur.

Aklıma gelenler bunlar. Sonuç olarak güzel bir çalışma diyebilirim.

Not: "Mongoloid" sözcüğü, bilim dilinde moğol demek değildir, 3 (kimi ayrıma göre ise 4) temel ırktan biri olan "sarı ırk"ı anlatır.

Kuzgun

Alıntı yapılan: Mrtekin - 28 Ağustos, 2023, 16:09:05Presstijden çıkan "Ergenekon Destanı"'nı okuyan oldu mu? Bilgi alabilir miyiz?

Yazmayı unutmuşum. Bu çizgi roman dizisinin sitesine aşağıda verdiğim bağlantıdan erişip, geniş bilgi edinebilirsiniz.

Ergenekon Destanı Çizgi Romanı

DAMPYR

Lal yayınlarından hala ses seda yok ne oldu acaba, Yarın lal yayınlarının çıkması lazım yoksa ay atlamış olacaklar bir bilgisi olan varmı?