Korsan , korsan, korsan!!!

Başlatan ostrakismos, 29 Mayıs, 2025, 15:19:02

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sinan Başak

Yaşadığınız kötü deneyimlerde bence kendinizi suçlayın. Yayınlanacak legal yayınlar bir sürü yerde duyurusu yapılıyor. Ben niye sizin duyum aldığınız bu şeyleri duymuyorum?

aitor03

Görünen o ki korsana külliyen karşı olduğunu söyleyen Ustura Kemal Bey'i öyle bir tufaya düşürmüşler ki bir de korsan yayıncıları finanse etmiş ;D Bu durumun hukuki terimi yanlış bilmiyorsam "yardım ve yataklık". Neyse, canı sağ olsun.

Bu arada Türkiye çizgi roman piyasasında korsanlık aslında tarihsel süreciyle ele alınması gereken bir kavram bence. 60'ların sonundan 80'lerin ortasına dek ağırlıklı olarak Avrupa, ardından ABD çizgi romanlarını okuyucuya sunan üç büyük medya kuruluşu (Milliyet, Hürriyet ve Tercüman) ve bir bankanın (Yapı Kredi-Doğan Kardeş) başını çektiği çizgi roman sektöründe telifli çalışmalar birkaç idealist yayıncı haricinde sanırım bu isimlerle sınırlı kalıyor. Ondan öncesi, o yıllar ve sonrasında yayınlanan orijinal renklendirme, boyut vb ölçütlere takılmadan serbestçe yayınlanan, kapaklarını boştaki Türk çizerlerin çizdiği, hatta kapaklarla kalmayıp boşlukları doldurduğu, kimi zaman özet, kimi zaman yeni baştan yazılan balonlarla dolu Fumettilerin, Frankofonların ve Comicslerin birçoğunun telifli olduğunu pek sanmıyorum.

Bu demek değil ki böyle gelmiş, böyle gider. Zaman değişti, bu tür şeyler artık daha göz önünde, takipte.

Lakin, burada dikkat çekmek istediğim asıl husus; "kitaplığıma korsan hiçbir şey sokmam" diyen çizgi roman severlerin özene bezene jelatinlerde, hava geçirmeyen poşetlerde saklayıp evinin en mutena köşesine yerleştirdiği dergilerin, fasiküllerin vakti zamanında otobüste vapurda sokakta ağaç altında canı sıkılan Türk okurunun açlığı üzerinden voliyi vurmaya yeminli bir korsan tarafından basılmış olabileceği.

Siz ne dersiniz?

Ustura Kemal

Değerli aitor03. Vallahi güldürdünüz beni. Tam da sizin de işaret ettiğiniz gibi tufaya geldim. Ben bu - tufaya getirme - planının başkaları tarafından ilmek ilmek örülerek bizim tufacıya verildiğini ve " çok iyi tanıdığın , gözlerinde enayi yazan fumetti düşkünlerine uygula !... denildiğine inanıyorum.  Yoksa , on yıllardır tanıdığım bu değerli dostumun böylesine basit davranışlara tenezzül edeceğine inanmak istemiyorum ... ? Ben herzaman , kimse beni katakulliye getiremez " diye düşünürdüm. " Sülün Osman'ları 500 metreden tanırım ". Derdim. Demek ki , sülün Osman'lar beni 500 metreden tanıyormuş. Sizlere önerim şu olsun. Olabilir. Zevkler tartışılmaz. Pekçok forum dostumuzun yaptığı gibi korsan yayınlar takip edilebilir. Ancaaak. Lütfen, korsan baskı yayını satın almadan önce çevirisini iyice inceleyin. En az 20 sayfasını okuyunuz. Korsan yayının en önemli sorunu, çeviri sorunudur. 

Sinan Başak

Buna razı olanlarda var. Ancak siz kendi fikrinizi, istediğinizi diretirseniz bu bana yanlış geliyor. Hele hele bir de beddua olayı ...... Yaşınız, başınız,hastalığınız.... Bunlar da kimsenin suçu yok. Öfkenizi farklı şekilde yanlış kişilere yansıtmayın

pizagor

Bayram Ağabey kalitesiz korsana karşıymış, okuduklarımdan çıkarımım bu  :D
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar... KRONİK İTTAPAR!!!
Hayat sana sokak hayvanlarına davrandığın gibi davransın!

oguzeren

Ben bu "Türkiye'de asla yayınlanmayacak serileri alırsam kimseye zararı olmaz" argümanını anlamıyorum.

Yani örneğin, Tex, Zagor, Tom Braks vb. western çizgiromanlarını okuyan kişiler genelde aynı kişiler zaten. Bazı western serilerini bedavadan bol bol ulaşan okuyucu, para vererek aldıklarından cayabilir. Tamamen ilintisiz ürünler değil ki bunlar...

Aynı şekilde piyasada yüzlerce bedava Dampyr olması, örneğin Dylan Dog satışlarını etkileyebilir.

Mesela ben evde alıp okumadığım yüzlerce çizgiroman var diye, yeni çıkan sayıları almıyorum. Çizgiromana yakın zamanda merak salmış bir kişi, binlerce sayı korsan bulup indirmek varken, Lal'in aylık serilerini takip etmeye mi başlayacak yani?

Gebermek üzere sektör bence. Zaten basılmazdı bunlar filan, işin bahanesi.

altay1944

Bu kadar korsan muhabbetinden sonra Anadolu lu bir okuyucu olarak sorsam istanbulda neler korsan olarak basılıyor neleri temin etme şansımız var liste lütfen...?
Yarabbi bildir de
ben beni bileyim. Beni bilen ben ile kendime geleyim. Benim bensizliğim
ile ben seni bileyim. Seni bilmeyen beni ben neyleyeyim...

Hz. Mevlânâ

YzbVolkan

Korsan muhabbetine bende karışayım dedim.
Başta Bayram bey olmak üzere korsan yayınlara karşı olan arkadaşlar etik olarak doğru yerde duruyorlar.

Lakin ben de İlker in bastığı korsan Dampyrleri aldım. ilk 300 sayi tamamlanmış. Valla keyifle okuyorum.

Bayram Bey bu forumun neşesi, pırlantasıdır. Bana küfür etse de haklıdır. Yeter ki Tanrı ona uzun ömür versin. Hep aramızda bulunsun.

Geçen hafta Batuhan beyle konuştum. Herkese selamını sevgisini gönderdi. Juliayi sordum. En erken Temmuz sonu dedi. Üzgün olduğunu belirtti.
Valla ben de Milos Juliayi bıraksa da korsan olarak hepsini biri bassa diye düşündüm. Ne yalan söyleyeyim.

Ülke ekonomik ve siyasi olarak batmış. Korsanmış değilmiş artık umursamıyorum..
Cizgi romanlar gūnûnūzū aydınlatsın.

Animvader

Forumda bu kadar korsan sever olduğunu bilmiyordum. E hadi ne duruyoruz o zaman korsan paylaşım, balonlama çeviri, tarama bölümü açma zamanımız gelmiş. Bir bölüm de korsan nereden alınır, satılır için açalım  :-X  Hem tıklanma sayımız da baya artar!

Ustura Kemal

Değerli altay1944 . Siz bu soruyu yerinde ve muhataplarına sormalısınız. Korsan yayın olayına rüyalarında bulaşmayan,  ( rüyalarında !.. )  ve korsan yayınları gördükleri yerde benzin döküp yakan, (  bir rüya daha ) değerli yasal yayıncılarımız ; İlker Özer , İlyas Erkul , Cem demirbaş ve de Che Guevara Altan Günday beylere sorarsanız : Bu hınzır korsan yayıncıları ve korsan olarak basılmış yayınları liste halinde size sunabilirler.

Ustura Kemal

Değerli yzbVolkan. Öncelikle , benim için güzel düşüncelerinizden dolayı çok teşekkür ediyorum.  " bana küfür etse de haklıdır " düşüncenize ise katılmıyorum. Ne benim ne de başka bir forum üyesi dostumuzun bir başka üyeye küfür edecek kadar alçalacağına da inanmak istemiyorum. Demokratik bir forumda demokratik bir biçimde , hiç kimseyi kırmadan , üzmeden ve özellikle hakaret etmeden düşüncelerimi ifade ediyorum. Bu arada, bu kötü Dünya'nın , bu bahtsız ülkesinde 66 yıldır kazık çakmış olmanın verdiği yaşam bezginliğiyle, siz değerli forum dostlarıma Zaman Zaman ( hayatı hiçbir zaman ciddi bir uğraş olarak görmememin de etkisiyle ) takılmalarım oluyor. Bunun içinde hoş görünüze sığınıyorum. Zaten çizgi roman dostları da hoşgörülü olur diye düşünüyorum .

Ustura Kemal

Arkadaşlar, sayın altay1944 'ün üstteki iletisini okuyunca aklıma parlak bir fikir geldi. Bu forumda, bu sayfa da , "  yılın korsan yayıncılığı ödülü yarişması " yapalım. İlk üç'e giren sayın korsan yayıncı kardeşlerimize çeşitli ödüller verelim . Ödülleri belirleme görevini ben üstleniyorum. Birinci gelen korsan yayıncıya üstünde kuru kafa resmi olan bir adet korsan göz bandı hediye edelim. ( benim birincilik adayım şimdiden belli )  İkinci gelen korsan yayıncı kardeşimize Mister Blöfün de arkadaşı olan korsan El Ginşo'nun kancasından hediye edelim. ( ikincilik adayım da şimdiden belli ) üçüncü gelen korsan yayıncı kardeşimize de  gene ,korsan  El Ginşo' dan imzalı takma bacak hediye edelim. ( üçüncü gelecek korsan adayım da besbelli . )  Evet arkadaşlar, oy verme işlemi başlıyooooor.

Nightrain

İlginç... Korsan basımlar Bonelli'nin umurunda değil sanırım?
"Bu yıldızı çok mu istiyorsun Heatie? Al ye o zaman!"

Volrath

Bir kez daha ekonominin nerelere kadar etki edebildiğini görüyoruz. Ekonomi çökünce insanların hiç rağbet etmeyeceği davranışlara çok daha ılımlı/olumlu baktığını uzmanlar söylerdi, yaşamak da kısmetmiş.

Korsanın korsan, hırsızın hırsız olduğunu tek cümlede kabul edelim. Sonra ne istiyorsak yapalım. Zaten kimse "sen neden korsan okuyorsun?" demiyor, gelip propagandasını yapma diyor. Bunun "bence" kısmına, kişinin kendi imkanları kısmına girildiği anda adaletten şikayet etme hakkımız hiç kalmaz.

altay1944

Aslında konu korsan bir yayımı almak değil. Örneğin ben grangenin kitaplarını seviyorum kitapçılarda iki seçeneğim var korsan ucuz ve kalitesiz, orginal baskı pahalı ve kaliteli. Tercihim kesinlikle kaliteli ve orginalden yanadır. Buradaki olay farklı bulunamayan veya asla baskısı olmayan bir çizgiroman için tercihimiz sorgulanmalı. Birileri basar bandrol alırsa niye almayayım ki. Bence konu farklı algılanıyor.
Yarabbi bildir de
ben beni bileyim. Beni bilen ben ile kendime geleyim. Benim bensizliğim
ile ben seni bileyim. Seni bilmeyen beni ben neyleyeyim...

Hz. Mevlânâ