Yerli Diziler

Başlatan Peyami, 25 Ocak, 2012, 20:50:18

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mrtekin

Geçen günlerde araya sıkıştırıp tüm bölümlerini (4 sezon) izledim. 2000'li yılların başında genç bir avukat olduğum zamanlarda, Adana'ya gittiğim dönemlerde, anlatılan polisiye ve yeraltı vakalarının çok daha beter bir şekilde yaşandığına gayet yakınen tanık olduğum için, anlatılan hikayenin alt metninin ve gerçekle ilişkisinin gayet sağlam olduğunu söyleyebilirim.

Belirttiğim üzere, diziyi
; "müzikleri de dahil olmak üzere", gayet başarılı buluyorum. Amatör bir çalışmadan profesyonel çekim ile yürütülen bir diziye dönüşmek kolay değil. Hatta asıl Blu-Tv'ye geçtikten sonra hikaye ve kurgu kısmında biraz düşüş yaşansa da; finalleri ile herzaman durumu kurtarmayı bildi. Özellikle, hapishane raconu ve hesaplaşmaları, içerik ve kurgu açısından, Türkiye'de bir ilk.

4. sezonda; önemli dizi karakterlerinin ayrılması ile; geleceğini, farklı karakterler üzerine kurarak, diziye devam edileceği öngörülmekte.  Öyle veya böyle, yeraltı dünyası, dinamik bir alan ve işin sonu ya hapis ya da mezar. Temiz bir çıkış yok denecek kadar az. Farklı karakterlerin
yükselmesi ve esas karakterlerde ölümlerin olması zaten kaçınılmaz. Bu bağlamda; senaristler, yeni karakterlerin üzerinde iyi çalışırlarsa, zeki ve plancı polislerin baskısı daha iyi hissettirilir, bu kapsamdaki zeka oyunları daha iyi anlatılır ve yerel ve uluslar arası suç trafiğine yan bağlantılar da kurulursa; dizi "fenomenliği"ni uzun bir süre boyunca devam ettirir.

They drew first blood...

frodo

Merak ettim acaba forumumuzda başlığı var mı diye arattım, varmış.  ;D Az önce finalini yaptığım dizi. İlk sezonları seri izleyip 4. Sezonda hafiften beni bıktıran dizi 5. ve 6.sezonla beni yine içine aldı. Ama 6. ve final sezonu bence çok oldu bittiye geldi yine de güzeldi. YouTube'da başlayan bir işin adım adım büyümesi, sansürsüz bir şekilde sokak yaşantısı vs. bence iyi bir diziydi. Şimdi Behzat Ç yeni sezonu bekliyoruz.
"Yaşayan pek çok kişi ölümü hak eder. Ölülerden bazıları da yaşamı. Yaşamı onlara verebilir misin? Ölüm hakkında karar vermekte aceleci olma. En bilgeler bile her sonucu bilemez"

Mrtekin

Dizi "Su testisi su yolunda kırılır." tadında final yaptı. Ben de biraz finalin aceleye getirildiğini düşünsem de netice itibarı ile iyi bir iş çıkartıldığını söylemeliyim.

Aynı ekip yakında "Sokağın Çocukları" adlı yeni bir dizi ile ekranlara döneceklerini de müjdeledi. Hayırlısı diyelim.

https://www.google.com.tr/amp/s/haberport.com/amp/medya/sifir-birin-yapimcisindan-sokagin-cocuklari-dizisi-sokagin-cocuklari-ne-zaman-baslayacak-blutv-sokagin-cocuklari-dizisi-yayin-tarihi-h9013.html

They drew first blood...

rumar80

 Aslında bir Netflix dizileri başlığı açılsa daha mı iyi olur diye düşünürken, bu kadar da ayrıştırma yapmamayı daha uygun buldum ve Netflix'in son dizisi Atiye'yi burada anlatmaya çalışacağım.
Atiye genç bir ressam. Arada resim dersleri veriyor. Uzun zamandır süren ve ülkenin "sayılı" kişilerinden birinin oğlu ile bir ilişki yaşamakta. Çocukluğundan beri nedenini bilmese de bir şekli devamlı çizmekte (Netflix reklam kampanyası olarak İstanbul'da bu çizimi bir çok yerde kullandı) Sık sık kabuslar görmekte ve çizimlerinden oluşan sergisinin açılacağı gün yaşlı bir kadını görmeye başlıyor.
  Bu sırada Şanlı Urfa Göbekli tepe kazılarında Atiye'nin çizdiği şekil ortaya çıkarılıyor. Atiye apar topar Göbekli Tepe'ye geliyor. Kazının başında bulunan arkeolog Erhan başta ona inanmıyor. Erhan'dan önce babası bu kazının başında imiş ama bir trafik kazasında Erhan'ın annesi ve kız kardeşi ile hayatlarını kaybetmiş. Ancak yaşanan olaylar Erhan'ın Atiye'ye inanmasına yol açarken, Atiye de bu gizemlerin içinde kendi yolculuğuna başlıyor.
  Şu ana kadar beş bölümünü izledim ama Hakan faciasından sonra iyi bir dizi olmuş. Bir çok Türk dizisinden daha iyi. Senaryo güzel, oyunculuklarda bazen sırıtma var ama idare ediyor. Beren Saat yaşlanmış ama hala güzel. Kısaca bir dizi sever olarak beğenerek izliyorum. Hakan'dan sonra Netflix'teki Türk dizilerine ön yargı ile yaklaşanlara da bir şans verin diyorum.

kalidor

Açıkçası Türk dizilerine karşı mesafeliyim. Son dönem İnternet dizilerinden Şahsiyet ve sonunda bence çuvallasalar da atmosferi sebebiyle bile izlenebilecek Bozkır dizilerinden sonra Atiye'ye de bir şans verdim. Anadolu mitolojisinden işte yok Kibele, yok tanrıçalar, yüzü dövmeli kadınlar, ışığın kızı vb pek hazzetmesem de İçerdiği gizemi, farklı bir villain karakter barındırmasını ve Mehmet Günsur'un oyunculuklarını beğendim. Yine de bazı karakterler sırıtıyor, bizden olmadıkları çok göze batıyor. Genel olarak tavsiye edilir.
Crom! Ölüleri Say...

ZGeralt

Türk dizilerine genel olarak çok önyargılıyım. Yersiz bir önyargı olduğunu düşünmüyorum gerçi :)
Atiye'ye de bu önyargı ile başladım. İlk bölümün sonunda da açıkçası yine haklı çıktığımı düşündüm. Diyaloglar yapay, bazı oyuncular çok kötü vs.
İkinci bölümden sonra dizi toparladı, diyaloglar daha doğal hissettirmeye başladı. 5. bölüme kadar sıkılmadan izledim.
Ortalama bir Türk dizisinden iyi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Dünya standartlarında düşünürsek bile vasatı tutturuyor gibi geldi.

Bu arada bazı oyuncular çok kötü, ülkede binlerce oyuncu varken nasıl bu kadar kötülerini bulabiliyorlar bravo :) Sanırım bizim sektörde audition yok Amerika'daki gibi. Tanıdıkla veya öneri ile iş yapılıyor herhalde.
Genel kanının ve iddianın aksine ben yerli oyuncuların "iyi" olmadığını düşünüyorum. Elbette çok iyileri var, ustalar var ama oran olarak çok düşük.
Neyse bitince güncellerim :)


Ustura Kemal

5- 6 yıldır TV izlemiyordum. Bugün YouTube kurcalarken bir görsel dikkatimi çekti. Nov tv' de dün akşam başlamış ve bugün YouTube 'da da izleyebileceğimiz Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın hikayesi. Diziyi büyük bir ilgiyle izledim. Benim için yazılmış en gerçekçi Cevat Şakir ve ailesiyle ilgili kitaplar , bizzat Cevat Şakir'in kızı İsmet Kabaağaçlı Noolan' kaleme aldığı ve Bilgi yayınevinin yayınladığı  ; Halikarnas balıkçısı'nın kızından , Anılar Akın Akın isimli kitap ile Ayşe Kulin tarafından yazılan , Cevat Şakir'in akrabası Füreya Koralın yaşamını anlatan Füreya isimli kitaplardır. Bu kitapları birden fazla okuduğum için Halikarnas balıkçısı ve aile geçmişiyle ilgili bilgi olarak bayağı bir donanımlı olduğuma inanıyorum. Dizi, daha ilk bölümüyle sardı beni. Dizi'nin, bire bir kızının ve Ayşe kulin'in kaleme aldıklarıyla uyuştuğunu gördüm. Cevat Şakir ( 1890- 1973 ) ve ailesiyle ilgili - babasını da öldürme gerekçesiyle , ve Bodrum'a sürgün edilme nedenleriyle bu dizi de  , hem de Reyting rekorlarıyla gösterileceğine inanıyorum. Adlarını verdiğim kitapları okuyan dostlar varsa bir daha okumalarını , okurken de diziyi izlemelerini öneriyorum. Bu kitapları okumayan dostlara ise , Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı ' yı tanımaları için okumalarını ve diziyi de izlemelerini öneriyorum. Ne diyor  Cevat Şakir bir kitabında ; Aganta burina burinata.