Altevren

Başlatan dorukgs, 19 Haziran, 2012, 20:24:29

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hennessy

Sevgili berkuralcan bu güzel makaleyi okuyunca bende bir e reader almayı düşünmeye başladım sayende :) peki ne tavsiye edersin türkiyede hangisi bulunur bütçeye ve okuma kalitesine göre hangisi bize göredir Renkli mi alacağız renksiz mi.Türkiye de nerden alacağız.Malum artık yurt dışından getirmek sıkıntılı birde garanti sorunu olduğundan Türkiye'den almak daha mantıklı.
Murat : Hasan abi Avengers dağılmış duydun mu?
Hasan: Duydum duydum toplanın Tellioğulları

berkuralcan

Türkiye'de bunların hepsi bulunuyor, gerek iPad vs. gibi renki tabletler, gerek e-mürekkep teknolojili e-Reader'lar... Türkiye'de bunları büyük kitap satış mağzalarından (Remzi Kitabevi, D&R vs.) bulmanız veya internetten idefix, GittiGidiyor gibi adreslerden satın almanız mümkün. iPad ve tabletler zaten her türlü teknoloji dükkanında bulunuyor.

Yazının son sayfası "Hangisi bize göredir" ile ilgili zaten, o biraz sizin vermeniz gereken bir karar :)

Benim tavsiyem, daha çok ne okuyacağınıza karar verip öyle bir tercih yapmanız. iPad'lerin fiyatları daha yüksektir, fakat e-Reader'lara göre daha çok şey yaparlar - daha geniş bir okuma yelpazesi sunarlar. O yüzden, hem çizgi roman okurum, hem dergi okurum, hem albüm formatında kitaplar okurum (bol resimli, vs.) hem de kitap okurum derseniz iPad'ler daha doğru olacaktır.

Ama öte yandan, iPad'ler dijital görüntüleri nedeniyle sonuç olarak bilgisayardan okumanın getirdiği bazı rahatsızlıkları (göz yormak, kitap okumakla "aynı şey olmamak" gibi) da getirebilirler. E-Reader'lar dediğim gibi hem daha ucuzdur, hem de sadece kitap okuyacaksanız tabletlerle karşılaştırılamayacak kadar iyi bir okuma deneyimi sunarlar. E-Reader'dan kitap okumakla, normal bir kitap okumanın - okuma anlamında - neredeyse hiçbir farkı yoktur, hatta atıyorum 1000 sayfalık kitabı taşımamak, sayfa çevirmekle "uğraşmamak", "Search" fonksiyonuyla istediğiniz bilgiye anında ulaşmak gibi artıları bile olduğu söylenebilir.

O yüzden, sonuç olarak daha çok ne okuyacağınıza göre bir karar vermeniz en mantıklısı olur :)

hennessy

sevgili Berk cevabın için teşekkür ederim kitap okumak için düşündüğümden i pad'e sıcak bakmıyorum.Ama araştırmalarına göre tavsiye edebileceğin bir model varmı?
Murat : Hasan abi Avengers dağılmış duydun mu?
Hasan: Duydum duydum toplanın Tellioğulları

kalidor

Tableti felan geçtim, artık 106 ekran TV'den okuyorum. Bilgisayarı TV'ye bağlıyorum, gözüm ancak doyuyor :D

Crom! Ölüleri Say...

hennessy

sevgili kalidor onu evde samsung led tv ile bende ediyorumda malum metroda ve vapurda bunla dolaşırsam deli derler sanırım bana :)
Murat : Hasan abi Avengers dağılmış duydun mu?
Hasan: Duydum duydum toplanın Tellioğulları

kalidor

Abi eskiden filmlerde görürdük, zenciler omuzlarında kocaman teyp taşırlardı. Sen de biraz ufağından TV taşırsın :)
Crom! Ölüleri Say...

s.b

Siz "aşmışsınız" artık anlaşıldı.
İNANDIĞIN GİBİ YAŞAMAZSAN YAŞADIĞIN GİBİ İNANIRSIN

hennessy

Alıntı yapılan: kalidor - 04 Aralık, 2012, 09:27:09
Abi eskiden filmlerde görürdük, zenciler omuzlarında kocaman teyp taşırlardı. Sen de biraz ufağından TV taşırsın :)

Kardeş o zencilere gitmene gerek yok bendeniz 18 yaşlarda sırtımda çift kaset çalarlı teyp ile sokaklarda pink floyd dinleyerek dolaşmışlığım var
Murat : Hasan abi Avengers dağılmış duydun mu?
Hasan: Duydum duydum toplanın Tellioğulları

rumar80

  Kitabı elinde tutmanın, kütüphanede yer kaplamasının, arada rafları düzenlemenin, kitabın sayfalarını karıştırıp "çaktırmadan" sonuna bakmanın tadı başka bir yerde yoktur....

berkuralcan

Alıntı yapılan: hennessy - 04 Aralık, 2012, 09:03:17
sevgili Berk cevabın için teşekkür ederim kitap okumak için düşündüğümden i pad'e sıcak bakmıyorum.Ama araştırmalarına göre tavsiye edebileceğin bir model varmı?

Amaç kitap okumaksa zaten e-Reader kesin doğru karar. Model tavsiyesi olarak, ben bu cihazlar ilk çıktıklarında iRiver Story isimli bir modeli almıştım, çok zor günler geçirdi ama hala aslan gibi çalışıyor :D Bu yüzden yeni ürünlere çok hakim değilim. Bu ürünlerin alası Amazon'un çıkarttığı Kindle'dır. Kindle'ın tek sorunu Amazon'a biraz bağlı olması, ve epub dosylarını (en yaygın e-kitap dosyası) önce "convert" etmeye gerek duyması. Bunun dşında piyasanın lideri Kindle şu an, tabi sadece Amazon'dan getirtilebiliyor:

http://www.amazon.co.uk/gp/product/B0051QVF7A/ref=amb_link_172658027_2/279-3012193-4989050?ie=UTF8&nav_sdd=aps&pf_rd_m=A3P5ROKL5A1OLE&pf_rd_s=center-1&pf_rd_r=0DNEHG4VEVKEYVRDH5TT&pf_rd_t=101&pf_rd_p=350429807&pf_rd_i=468294

Bunun dışında idefix'in şöyle bir bölümü var: http://www.idefix.com/ekitap/cihazlar.asp

Buradaki "e-ink" ekran olanların hepsi makul gözüküyor, ama tabi benden daha iyi bilen birine sormanızda, veya kendi ihtiyaçlarınıza göre detaylı bakmanızda fayda var.

Alıntı yapılan: kalidor - 04 Aralık, 2012, 09:22:17
Tableti felan geçtim, artık 106 ekran TV'den okuyorum. Bilgisayarı TV'ye bağlıyorum, gözüm ancak doyuyor :D



Bunu ben de yapıyorum :D

Alıntı yapılan: rumar80 - 04 Aralık, 2012, 11:23:29
  Kitabı elinde tutmanın, kütüphanede yer kaplamasının, arada rafları düzenlemenin, kitabın sayfalarını karıştırıp "çaktırmadan" sonuna bakmanın tadı başka bir yerde yoktur....

Yazının neredeyse yüzde sekseni buna karşı yazıldığından çok fazla bir şey söyleyemeyeceğim. :) Buna katılmıyor değilim, ama amaç "kitap okumak" ise, yani "kitap okumayı, kitaplarla ilgilenmeyi ayrı bir keyif, ayrı bir ritüel haline getirmek" değilse, bu cihazların çok keyifli olduğu bir gerçek.

rumar80

  Benim meselem sadece kitap okumak değil Berk, elimde birçok çizgi roman bilgisayarda okunacak formatta mevcut. Ancak ne zaman okumaya başlasam kısa süre içinde gözlerime ağrı giriyor. Hatta bu nedenle çok istememe rağmen yazdığım Avengers serisine bile ara vermek zorunda kaldım.

darkwood

Bilgisayardan kitap okumak bana her zaman sıkıcı gelmiştir ve bilgisayardan okumaya kalktığım hiçbir kitabın sonunu getiremedim. Şöyle rahat bir köşeye çekilip kitabın güzel kokusunu duymak, okumaya başlamadan sayfalarını özenle çevirip şöyle bir karıştırmanın ve kitabı keyifle okumanın tadını sanırım anlatmaya ise fazla gerek yok.
Darkwood Sakinleri..

berkuralcan

Siteye yazdım, "Lütfen okumadan yorum yapmayın" diye, buraya taşınamadı tabi o :D

Umar Abi, darkwood üstat, kesinlikle anlıyor ve katılıyorum, bilgisayardan okumak gerçek anlamda bir işkence, benim yazının bütün temeli de buna dayanıyor zaten :)

Amacım bilgisayardan kitap okumayı, çizgi roman okumayı savunmak değil - bundan ben de nefret ediyorum, yazıdan birkaç kısımla açıklamaya çalışayım:

"Bir önceki sayfanın görselinden görebileceğiniz gibi, e-kitap okumanın temel olarak üç metodu var.

(...)

"Bilgisayardan kitap okumak öyle bir şey ki, "e-kitap okumak", "dijital kitap okumak" ve benzeri  kavramlar kullandığı-
nızda, insanların aklına ilk (ve çoğu zaman tek) gelen şey bu oluyor. İnsanlar "e-kitap okumak" demenin, bilgisayardan, internetten kitap okumak olduğuna o kadar emin oluyorlar ki, aslında "Ben dijital kitap / e-kitap okuyamıyorum" diyen insanların çok çok büyük bir bölümü, kitap okumanın başka bir formu olduğundan habersiz bir şekilde bu cümleyi söylüyorlar.

Yani, büyük ölçüde, dijital kitap okuyamadığını iddia eden, dijital kitaplardan nefret eden insanlar, sadece bilgisayardan kitap okumayı sevmiyorlar, ve başka bir alternatif olmadığını sandıkları için, genel olarak dijital kitap olayına karşı olduklarını savunuyorlar.

Bilgisayardan kitap okumak, gerçekten de bir eziyet. Birincisi,bilgisayarın karşısında ne yaparsanız yapın, kitap okumanın "doğal" geldiği bir pozisyona geçemiyorsunuz. Sürekli fiziksel bir sıkıntı içinde olduğunuz gerçeği, kitap okumaya kendinizi verememenize yol açıyor; ister masaüstü bilgisayarınızın karşısında, bir ofis sandalyesinde olun; ister rahatlığınızı en üst seviyeye çıkarmanız için laptop, hatta netbook'unuzla yatağınızda yatıyor olun, bilgisayarların temel olarak kitap okumak için tasarlanmamış olmaları, sizin keyifli bir okuma deneyimi yaşamanızı engelliyor.

İkincisi, bilgisayarların parlak ekranları, özellikle bu ekrana uzun süre bakmaya alışık olmayanları kısa sürede yoruyor,
ve - yine, kitap okumak için tasarlanmamış olduklarından -  bilgisayar ekranları bir süre sonra gözünüzü gerçek anlamda ağrıtarak ve/veya acıtarak okumayı bırakmanıza yol açıyor"

(...)

[i-Pad'ler]

Görüntü bazında, iPad her ne kadar teknik olarak bilgisayar ekranına fazlasıyla benzese de, daha temiz bir görüntü
sunduğu, ve okuma uygulamalarıyla, okuma keyfinizi arttıracak pek çok özellik barındırdığı için (parlaklığı gözünüzü
rahatsız etmeyecek şekilde ayarlama, arka plan rengi seçme, fontları istediğiniz boyutlara getirme, karanlık ortamlar
için farklı okuma şekilleri sunma, vs.), bilgisayardan çok daha rahat bir okuma seçeneği sunuyor.

Ama yine de, sonuç olarak size dijital bir görüntü sunuluyor. Baktığınız ekran, kitap okumak çeşitli yöntemlerle ne
kadar etkili hale getirilmiş olunursa olunsun, sonuçta bir bilgisayar ekranı, ve eğer sizi rahatsız eden bu dijital görüntünün kendisiyse, iPad ve diğer tabletler bilgisayardan çok da fazla bir fark teşkil etmiyor.

(...)

[E-Reader'lar]

Bunlar, sadece ve sadece e-kitap okumak için tasarlanan, başka bir teknik özellikleri olmayan, ufak çaplı, ufak kapasiteli, çok daha pahalı olmayan, ve eğer dijital kitap okumak istiyorsanız, tek kelimeyle harika olan aletler. Biz, e-kitap okumayı savunurken, e-kitapların okuma keyfini verebileceğini söylerken, işte bu aletleri kastediyoruz, iPad, tablet veya bilgisayarları değil.

Bunlardan farklı olarak, e-Reader'lar size dijital bir görüntü sunmuyorlar. Ekrana baktığınızda, ışık veya parlaklık görmüyorsunuz (e-Reader'ları karanlıkta okuyamasınız!), mat bir arkaplana bakıyorsunuz, dolayısıyla gözünüzün ağrıması, gözünüzün yorulması gibi bir durum olmuyor. Yazılar mı?

Yazılar, e-mürekkep denen bir teknoloji ile size sunuluyor, ve tahmin edin neyle tıpatıp aynı görüntüye sahipler?

Evet, mürekkep ile.

E-kitaplarda, ışıksız bir arka plan ile, mürekkep görüntüsü birleştiriliyor. Ortaya çıkan görüntünün, kitap okuma hissine ne kadar yakın bir his olduğunu anlatmak veya göstermek zor - çünkü sonuç olarak göndereceğim resimlere de
bilgisayar ekranından bakıyorsunuz, fakat eğer bana güvenecekseniz, şunu söyleyebilirim: neredeyse tamamen aynı
his.

hennessy

Murat : Hasan abi Avengers dağılmış duydun mu?
Hasan: Duydum duydum toplanın Tellioğulları

yunusmeyra

"..4- Dördüncüsü, ve belki de en önemlisi, Stan Lee bugün olduğu gibi, o gün de popülist bir adamdı. Jack Kirby ve özellikle içine kapanık olmasıyla bilinen Steve Ditko'nun aksine, Stan sık sık fan'larla yazışır, konvensiyonlara katılır, çizgi film ve filmlerde oynar, sık sık Marvel'ın "yüzü" olduğunu insanlara hatırlatırdı; bunu yapmaya bugün de devam ediyor.
  Bu, yaşadığımız dünyanın bir gerçeği. Bir konuda iyi olmak, eğer kendinizi pazarlayamıyorsanız, çoğu zaman yeterli olmuyor. Edison, bu yüzden Tesla'dan çok daha başarılı, zengin ve ünlü oldu. Bu yüzden, Steve Jobs öldüğünde bütün dünya ayağa kalktı, ama Dennis Ritchie öldüğünde çok az insanın ruhu duydu. Stan Lee'nin, kendisiyle birlikte çalışan çizerlere göre avantajı buydu..."

yazıda yukarı alıntıladığımız yargıları destekleyen bir çok "öz" bilgi var ve jack kirby ile ve diğer bir çok çizer-yazar'la yapılan röportajlarda bunları destekleyen şeyleri okuyabiliyorsunuz..altevren"'deki yazı ve yorumlar bu açıdan ufuk açıcı..okunmalı ve okutulmalı derim..biliyorsunuz nerdeyse roy thomas ve diğer yazar ve çizerler kadar "conan"da bile stan lee" imzasının ve katkısının olduğunu düşünen bir kuşağız..  ;)
açıkçası bir dönemin en marka ve ekol ismi olarak anılması dışında ;ne "comics" in babası,ne "kralı" ne de bir dönemin başlatıcısı olarak görmek isterim (itiraf etmeliyim ki bir dönem her şeyi "stan lee" yapmış dediğim bir "geek" dönemim vardır  ;D ) yani bugün çizgi roman ciddiye alındığı ve tartışıldığı ölçüde "kral çıplak!" diyenlerin seslerini daha rahat duyacağız..
HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR