Jonathan Cartland

Başlatan Mister NO, 18 Ocak, 2014, 00:44:28

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

emre ozdamarlar

Cok guzel bi seriymis bu. Tanitim icin sagolun varolun.

yunusmeyra

"frankofon" albümlerden ve özellikle "blueberry" ve "komançi" tarzı western dönemi çizgi romanlardan hoşlanan her okur ve koleksiyoncunun arşivinde bulunan bir seridir..seneler önce ,orjinal dilinden okuyamasa da bir çok meraklının ,albümlerini bulundurduğuna gözlerimle şahit olmuştum..
HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

hanac

Alıntı yapılan: Solomon Kane - 18 Ocak, 2014, 14:16:00
Film uyarlaması da var mı? Kartal pençelerinin insanların göğüs kısmına geçirilip savaşçı olmaya hak kazandıkları bir filmi duymuştum. Bir de onun devam filmi vardı aynı mı acaba ?

Sevgili Kane,

Bahsettiğin film 1970 yapımı Richard Harris'in başrolünde olduğu "A Man Called Horse".



1976 yılında da devamı çekildi; "The Return of a Man Called Horse"


Perpetual

Benim de çok hoşuma gitti.YKY yayınlar mı bilemem ama mutlaka birileri yayınlasın.

Bir de aklıma Paolo Eleuteri Serpieri'nin the white indian ve benzeri vahşi batı kısa hikayeleri geldi nedense :D.
7. Biriktirici

Nightrain

Adamlar resmen Jeremiah Johnson filminin çizgi romanını yapmış. ;D Tam YKY'lik bir seri. Ciltler halinde yayınlayabilirler bence.
"Bu yıldızı çok mu istiyorsun Heatie? Al ye o zaman!"

Mister NO


Mister NO


Mrtekin

They drew first blood...

yunusmeyra

blueberry ile beraber tam seri yayını hakkeden güzel bir western ..hani şöyle büyük boy albüm haliyle..eminim bir çok fumetti-western okuyucusununda ilgisini çeker..
HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

sulkesen

Fransız çok güzel çizgi romanlar olmasına rağmen iyi satmadığı için kimse yayınlamak istemiyor.Öncelikle yayınlananlara sahip çıkmamız gerekiyor .THORGAL,DURANGO,LEGEND,SAMURAY,TETİKÇİ,OKKO daha bir çok sayabilirim renkli yayın olduğu için baskı maliyetleri çok yüksek en az 900-1000 adet satması lazım ki diğer yayınları yayınlıyabilsinler

Mister NO

Arada birileri de şu seriye bir el atsa ne güzel olur.  ;D

Mister NO

Bu seriyi hasretle bekliyoruz  :)








Mister NO

Birileri bu seriyi yayınlasa ne güzel olurdu.

Tanıtım sayfasına youtube görüntülerini de ekliyorum.


https://www.youtube.com/watch?v=TLyFBWj6pRo&feature=youtu.be

karlıova

Mister No dostum selam. Başlığı canlı tutarak Cartland'ı gündemde tutma çabalarını takdirle okudum.

Burada nedense bahsi geçmemiş ama Doğan Kardeş'in 2008-2011 arasında 36 sayı süren yeni yayınında Cartland'in ilk üç albümüne yer verilmişti. Tercümesi de bana kısmet olmuştu o zamanlar. Doğan Kardeş içinde yayınlanan son macera "Wah-Kee'nin hayaleti" Eylül 2010 da yayınlanan 32. sayıda tamamlanmıştı.



YKY'nin üçlü integral formatının 1.cildi olarak aslında malzeme elde hazır. Ancak bugüne kadar albüm formatında piyasaya sürülmedi. Kalan 7 albümün çevirisi yapılmadı bildiğim kadarıyla. Yayınevi satış şansı daha yüksek serilere öncelik veriyor olabilir.

Bouncer gibi kült bir Western BD serisi 5 yılda ancak 2 integral ciltle 5 sayı yayınlanabiliyorsa durum zaten ortada.


yunusmeyra

(bazı şeyleri tekrarlamış olsak da...)


Laurence Harlé'ın yazdığı senaryosu, Michel Blanc -Dumont'un çizgileri ve görsel anlatımı ile özel bir çizgi roman "jonathan cartland". İzzet Kalaonra, "doğan kardeş" dergisindeki  çevirileriyle bu güzel çizgi romanı okumamızı sağlamıştı. orijinal albüm serisindeki ilk üç macera 9. ve 32. sayılar arasında çizgi roman severlerle buluştu: 
1-jonathan cartland,
2-oregon'a son konvoy,
3-wah-kee'nin hayaleti.


"doğan kardeş" dergisinin tamamı çizgi romanlardan oluşan içeriğe sahip son serisi  2008 ve 2011 yılları arasında 38 sayı yayınlandı(23 sayı civarında manga ekleriyle beraber)... derginin 9. sayısında cartland'ın ilk macerası öncesi şu tanıtımı okumuştuk: " Hümanist ve fantastik öğelerle bezeli Jonathan Cartland, western türünün en önemli çizgi romanlardan biri sayılmaktadır. 19. yüzyılda Kuzey Amerika'nın tehlikeli yollarına düşen bir avcının maceralarını anlatan Laurence Harle ve Michel Blanc-Dumont, okuru  delilik, ölüm ve umutsuzluğun yolun sonuna dek kahramanların peşini bırakmadığı bir başka Batı keşfine davet ediyor" 
yazar ve çizeriyle ilgili bilgiler de aynı sayfada mevcuttu:

"Laurence Harlé
Harle, 1973 yılında Michel Blanc-Dumont'la karşılaştı ve birkaç yıl sonra birlikte en heyecanlı çizgi roman serilerinden biri olacak Jonathan Cartland'ı yarattılar. 1981 yılında üzerinde 5 yıl boyunca çalıştığı La Cavalerie Americaine'i yazmaya başladı. 1984'te Silver Canyon'la Hyeres Festivali'nde En İyi Senaryo Ödülü'nü, 1988'de düzenlenen 15. Angouléme Festivali'ndeyse Les Survivants de l'Ombre ile Yılın Albümü Ödülü'nü kazandı. 1988 yılından bu yana sinema ve televizyon için yazmayı sürdürüyor."


" Michel Blanc-Dumont
Sanat eğitimi alan Michel Blanc-Dumont, bir süre resim ve sanat eserlerinin restorasyonuyla uğraştı. "Vahşi batı" ve Amerikan yerlilerine özel bir ilgi duyan çizer, bu alandaki ilk önemli çalışmasını da, senaryosunu Laurence Harle'nin yazdığı ve Lucky Luke dergisinde yayımlanan Jonathan Cartland dizisiyle gerçekleştirmiş oldu. Blanc-Dumont, bu dizinin yanı sıra reklamlar ve kitap kapakları için de illüstrasyonlar yaptı. İllüstrasyonları 1984 yılında 'L'Univers de Blanc-Dumont', kısa çizgi öyküleriyse bir yıl sonra 'Courts-Métrages' adlı albümlerde toplandı. 2000 yılında, Colin Wilson'ın ardından Genç Blueberry'nin çizimlerini o üstlendi. "



cartland  "vaillant/pif"," tintin" ve "spirou" gibi frankofon dünyanın harika dergilerinin peşinden gelen  efsane "pilote"un önemli isimlerinin destek verdiği bir dergi olan "Journal de Lucky Luke"te (1974) yayınlanmıştı ilk olarak...  "vahşi batı" hikayelerini seven çizgi roman okurları başta olmak üzere,  frankofon çizgi romanın "gerçekçi" çizimli klasiklerine meraklıların da koleksiyonlarında görmek istedikleri  albümleriyle haklı bir üne kavuştu. bizdeki yayın serüveni ise dergiyle sınırlı kaldı; az sayıda albümden oluşan koleksiyonuyla hani şimdi yayınlanıverse hemen bitebilecekmiş gibi aslında.  gerçi bizde frankofon çıkışlı efsane westernlerin ilginç bir kaderi var. blueberry(pilote dergisinde ilk kez 1963 yılında yayınlanan bir başka efsane) ilk aklımıza gelenlerden biri . blueberry'nin yayınlandığı dergiler yanında, "inkılâp" ve "büyülü çizgi" yayınevleri aracılığıyla bizle buluşmuş  albümlerini hatırladığımızda çok daha şanslı görülebilir; ancak çizgi roman severler halâ ana albüm serisinin bitmesini ve "doğan kardeş"te tanıştıkları "genç blueberry" albümlerini de okuyabilecekleri  günleri hayal ediyorlar(buddy longway'i de unutmuyoruz).


cartland'ın Türk okuyucusuyla buluşması "doğan kardeş" dergisinden daha önceki tarihlere uzanıyor. frankofon diyarlarda "Journal de Lucky Luke" dergisinde yer almasının  üzerinden çok geçmeden aynı yıl içinde (1974) "milliyet çocuk dergisi" sayfalarında yayımlanıyor.  milliyet çocuk dergisinin "190'lık ilk seri" tabiriyle de anılan döneminin  93,94,95 ve 96. sayılarında cartland'ın ilk macerasının sayfaları görülür. ilginçtir bu dört sayıda orijinal maceranın sadece 10 sayfası yayımlanacak ve "son" denilerek çizgi roman yarıda kesilecektir!!!

not: ekim 1972 yılında milliyet gazetesinin ücretsiz ilavesi olarak yayın hayatına giren "milliyet çocuk"dergisi, 74. sayısıyla haftalık ve ücretli(200 kuruş) olarak yayınına devam eder. 190. sayısıyla, mayıs 1976 tarihinde ilk dönem yayınını noktalayacak, kısa bir aradan sonra yeni bir kadro ve içerikle yoluna devam edecektir(1977 serisi)

bir küçük not daha ekleyelim: orijinal maceranın 2. ve 3.sayfaları da yayımlanmamış, ilk sayfadan sonra 4. sayfaya atlanmıştır. dolayısıyla dergide görülen son sayfa orijinal albümün 12. sayfasına karşılık gelmektedir.

HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR