THOR: Walter Simonson dönemi

Başlatan rumar80, 07 Aralık, 2014, 13:03:04

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

rumar80

   Benim zamanında bir kısmını fasikül şeklinde okuduğum ve çok sevdiğim, sevgili Ümit Kireççi'nin de yanlış hatırlamıyorsam en sevdiği dönemlerden biridir. Marvel bu dönemi beş cilde toplayarak bastı. Ben de okumaya başladım. Ilk cildin yarısına vardığımızda durum:
    Karşımızda bilinmeyen bir tehdit var ve dev bir Kılıç hazırlıyor.
    Thor ve Sif aralarındaki ilişkiye bir mola vermiş. Sif kendini bulmaya çalışıyor.
    Ragnarok macerasında az kalsın ölen Balder yaşadığı tecrübe sırasında Hela'nın ülkesinin nasıl bir yer olduğunu ve öldürdüğü insanların neler çektiğini görerek depresyona girmiş ve kendini yemeğe vermiş.
    Enchantress'in kardeşi Lorelei (erkekleri etkileyebilme gücüne sahip. Agents of SHIELD seyredenler hatırlar) Loki ile işbirliği yaparak Thor'un etkilemeye çalışıyor.
    Başka bir ırkın koruyucusu olan Beta Ray Bill adındaki karakter Thor'u yenip Mjolnir'i sahipleniyor. Daha sonra Thor ile dost olup Odin'in büyüsü ile kendi çekicine kavuşuyor ve Sif ile birlikte maceralara atılıyor.
     Odin Beta Ray Bill'in çekicine normal insana dönüşme büyüsünü aktardığı için Thor artık Donald Blake'e dönüşemiyor ve Nick Fury'nin yardımı ile "gözlük" takarak Sigurd Jarlson adında bir inşaat işçisi oluyor. Gizli kimliğini de ilk olarak kazara çarpıştığı Clark adlı bir gazetecide deniyor.
    Altı sayı boyunca olayların hızlı özeti bu. Zamanla taşlar yerine oturacak ve gerisini göreceğiz.

   Zamanla okudukça burada yazacağım.

hanac


rumar80

  Ikisi de olabilir. Üstteki kapağı bilmiyorum ama alttaki kapak yıllar önce Marvel ilk kez bastığında kullandığı ve benim o zaman aldığım cildin kapağı. Ancak şu anda elimde olan ilk cildin kapağı orjinal 338. sayının kapağı

hanac

Alıntı yapılan: rumar80 - 08 Aralık, 2014, 00:05:43
Ancak şu anda elimde olan ilk cildin kapağı orjinal 338. sayının kapağı

O zaman bu  :)  Aralık 1983 de yayınlanmış.


hanac

Bunda ise #337 #338 #339 #340 #360 #361 #362 nolu sayılar varmış.


rumar80


rumar80

Alıntı yapılan: hanac - 08 Aralık, 2014, 00:12:39
Bunda ise #337 #338 #339 #340 #360 #361 #362 nolu sayılar varmış.



Bu biraz karma olmuş. Bende beş ciltte tüm dönem var.
Bu arada sevgili Ümit Kireççi bu yazıları görüyorsa bir katkı da ondan isteriz.

yunusmeyra

 walt(er) simonson,usta'nın ,ustalığını tescilleyen ve 80 lerin ilk yarısına ait olan bir seriden bahsediyoruz..the mighty thor'un ;stan lee-gerry conway ve buscema sonrası
ve aslında onlardan bile fazla ses getiren sayılarının yaratıcısı simonson bu seriye hem yazar hem çizer olarak katılır..bir renklemeden bir balon yazılarından
sorumlu değildir bu onlarca sayı süren "thor destanı"nda..araya çizer olarak sal buscema ve bazi çiniciler destek atsa,ara hikayelerde  yazar olarak bir kaç farklı
imza görsekte bu sayılar walt simonson'ın eseridir..aslında "ragnarok" kavramı dahil,"kınından çıkan" ve kıyameti başlatacak "kılıç" olayı ve diğer yan "kıyamet alametleri" sık tekraralarıdır thor öykülerinin..,yer altı ve yer üstünün ,tüm "iskandinav mitolojisi"ne dahil kötüleri,başta loki,diğer iyi ve kötü tanrılar-tanrıçalar açısından bakarsak mücadele  sürekli aynı güçler arasında geçmektedir..ara ara tanrı-süper kahraman karakter yaşantıları ve mitolojinin kendisi masaya yatırılıp sorgulanmakta,sıradan insana dönüşen,bunalıma giren "aasgard tanrıların"ın mücadelesine dikkat çekilmekte,asgard bir kaç kez dağılıp ,yokolup,tekrar uzay-zaman boşluğunda yüzdürülüp (kimi zaman dünya göğüne sabitlenip..) işgal edilmektedir..

simonson tüm bu arka planı kullanır..kullanır kullanmasına ama özellikle anlatım,çizim ve hikaye etme teknikleri açısından yepyeni buluşlara imza atar çizgi roman açısından..

bugün dahi comics okuyucusu, en beğendiği hikayeci ve çizerleri sayarken günün "star" isimlerinden bahseder..ancak bu starları dahi etkileyen dönem ve yaratıcıları vardır "comics" evreninin..kendilerinden sonra üreten yazar-çizerlere bambaşka ufuklar açmışlardır..simonson ve öncelikle bu "thor" maceraları aynı yıllarda (aslında daha çok 80 lerin sonu ve 90 ların başı..) katkı yaptığı "fantastik dörtlü" maceraları ile birlikte "bronz çağ" denilen comics dönemi sonrasının belirleyicilerinden olmuştur.."kalıplarla oynayan" çoğu zaman onları "yıkan" adamdır..bunun için bugün bile çizgi roman tarihinde "star" olmanın ötesinde "yön veren" ,"yeni yollar yaratan yazar-çizerlerden" sayılır..marvel'in bir çok yayınına katkısı "tiraj" olarakta bir çok serinin dirilmesine, ömrünü bir kaç 10 yıl daha uzatmasına yol açmıştır..Rumar'ın bize anlatacağı bu öyküler ile "thor"un simonson dönemi tescillenecek olduğu kadar simonson'un thor dönemininde öneminden bahsedilecektir muhakkak :)

HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

rumar80

   Sevgili Tarkan'dan ve derin bilgi dağarcığından beklenen bir yazı. Comics paylaşımlarımın en güzel yanlarından biri Hasan'ın kapaklarıysa, diğeri de Tarkan'ın konuya başka açılardan bakarak renk katmasıdır. Avengers yazılarımın bu noktaya gelmesindeki katkısına bir kez daha teşekkür eder, aynı desteği burada ve diğer paylaşımlarda da beklerim.
   Tabi sizlerinde....

rumar80

   Gizemli düşmanın çağrısı ile yeryüzüne ejderhalar inmeye başlar. Bunlardan biri de Thor'un eski düşmanlarından Fafnir'dir. Fafnir'dir ortalığı kırıp geçirirken Thor Antarktika'da sıkışıp kalmış bir viking grubundan geride kalan son kişi ile birlikte ona müdahale eder. Ancak Fafnir'in derisi Mjolnir'e karşı dayanıklıdır. Fafnir'e ölümcül darbeyi son vikingin mızrağı verecek ancak zavallı adam da Fafnir'in tarafından öldürülecek ve Valhalla'daki son boş koltuğa oturacaktır.
    Asgard'dan Odin içine kapanmış Balder'a Loki'ye bir mesaj iletmesi görevini verir. Odin oğlundan yardım istemektedir. Loki'nin şatosunda Balder'i gizemli  düşmanın elçisi kara elf Malekith karşılar. Balder bir daha kimseyi öldürmemeye yemin etse de görevi uğruna Malekith'in canavarlarını yok eder. Ancak Loki Malekith'in teklifini kabul edeceğini söyler. Yeminini bozan ve görevinde başarısız olduğunu düşünen Balder ölümüne doğru bir yolculuğa başlar. Ancak sonsuz çölde karşısına bir kum solucanı tarafından öldürülmek üzere olan genç bir kız çıkar. Balder kızı kurtarır. Ancak kız aslında kader tanrıçaları Norn'lardan biridir. Onunla giden Balder hayatının önemini idrak eder ve eski günlerine dönmek için Asgard'a doğru yola çıkar.
    Bu sırada karşımıza dünyası Eric Willis çıkar. Willis yıllar önce Malekith'e ait olan "Eski Kışların Sandığını" çalmış ve saklamıştır. Yıllar geçmesine rağmen yaşlanmayın Willis Malekith ve adamlarınca aranmaktadır. Malekith sonunda Willis'i yakalar ve sandığın yerini öğrenir. Ama Willis tedbirini almıştır. Ondan belli bir süre sonra haber alamayan avukatı önce Willis'in oğluna, eski bir Kore gazisi Rogers'ın Willis'e babasının mektubunu yollar, ardından Avengers malikanesini arayarak Thor ile irtibata geçer. İkili sandığı Malekith'den korur. Bunun üzerine Malekith Thor'un "sevgilisi" Lorelei/Melodi'yi kaçırır.
    Lorelei'ın kendisi için hazırladığı aşk iksirini içmiş olan Thor deliye döner ve Rogers'ın ile birlikte İngiltere'ye periler ülkesine giderler. Burada yapılan savaşta her ne kadar Malekith yenilse de son anda sandığın kapağını açar ve korkunç bir fırtına tüm dünyaya yayılır. Bu sırada kılıcının imalatını tamamlayan gizemli düşmanımız (ateş devi Surtur) kendi boyutu ile bizimki arasındaki geçidi kırar ve orduları ile harekete geçer.

    Ilk cilt böylece bitti. Kısa bir özet olarak geçiyorum ama umarım hoşunuza gider.
    İkinci ciltte görüşmek üzere....

gamlıbaykuş

Umar abi eline sağlık. Bu Malekith karakteri Marvel' de başka bir yerde de geçiyor muydu?
Hayat ne kadar güzel, hoş,
Haydi durma sevgiline koş...

rumar80

Alıntı yapılan: hüzünlü flüt - 09 Aralık, 2014, 19:31:39
Umar abi eline sağlık. Bu Malekith karakteri Marvel' de başka bir yerde de geçiyor muydu?


Hatırlamıyorum. Ama Thor The Dark World'de o var.
Eski Kışların Sandığı da ilk filmde vardı.

ümitkr

Alıntı yapılan: rumar80 - 07 Aralık, 2014, 13:03:04Benim zamanında bir kısmını fasikül şeklinde okuduğum ve çok sevdiğim, sevgili Ümit Kireççi'nin de yanlış hatırlamıyorsam en sevdiği dönemlerden biridir.

Aynen dediğin gibi Umar, bayıldığım bir dönemdir bu. Walter Simonson'un Fantastic Four'la Thor'a kattıkları unutulmaz. Bir de konu dışı olacak ama aynı başarıyı George Perez yazıp-çizdiği Wonder Woman'da yakalamıştı bence.

Thor'un mitoloji ve masal alt yapısına en çok sahip olduğu hikayeler bunlar bence. Ek olarak hemen her yan karakterin önemli görevler edindiği de bir dönemdi bu. Söylence havasındaki öyküler ancak okununca anlaşılabilir diye düşünüyorum.

Surtur'un ateş kılıcını dövmesi, Odin'in düşüşü, Thor'un yüzünün yanışı, Loki'nin gel-gitleri, buz devleri, Executioner'in efsanevi ölümü, Thor'un kurbağaya dönüşmesi, Balder'in işlevi, Beta Ray Bill, Malekith, Lorelei, Hel'in diyarına baskın, tek kollu Grendel, Thor'un sarı zırhı, Destroyer'in o zırhı giymesi, Thor'un ölümden dönüşü...

Sal Buscema'nın bir süre sonra ekibe katılmasıyla tanık olduğumuz muhteşem çizimleri.

Zamanında hikayenin büyük bir kısmını fasikül olarak toplamıştım. Hala eksiklerim var aslında. Kaldı ki elimdekilerin çoğunun ya kapakları yok, ya kapakları yarım ya da çok yıpranmış durumdalar. Belki başkası kitaplığına dahi koymazdı o sayıları o halleriyle. Ama o öykülere değer.

Anlat anlat bitmez bir süreç ve macera dizisi. Kaç gündür yanıt yazacağım, grip, uykusuzluk, yorgunluk aksatıyorum :) Başlığı görür görmez saldırmıştım açmaya aslında.

Malekith için küçük bir not düşmek istedim. Kubert'in çizimiyle gördüğümde hepten sevdiğim bir psikopat oldu kendisi. Aşağıdaki resmi her yerde paylaşıyorum yeri geldi mi:



Son Thor serisinde (kız Thor'dan hemen önce) bir tür cehennemdeki cezasından kurtarılan Malekith kara elflerin kralı seçildi. Şimdilerde de kız Thor'u hırpalıyor.

rumar80

Geçmiş olsun Ümit.
Yazın için teşekkürler. Benim de Beyazıt sahaflardan bir kısmını toplayabildiğim bir seridir. 2000'li yılların başlarında Nişantaşı'nda Gerekli şeylerde ilk cildi görünce tam anlamıyla atlayarak almıştım ama maalesef devamını bulamayınca elden çıkarmak zorunda kalmıştım.
GON'da tüm seriyi bulunca yaşadığım mutluluğu anlatamam. Hemen aldım ve sonunda okumaya da başladım. 80'lerin Avengers/West Coast Avengers'ları ve Captain America'ları gibi arşivimin baş köşesinde duracak "kıymetlilerim"den bu seri.
Umarım benim özetlerim birilerinin ilgisini çeker, arar, bulur ve okur da tadını çıkarır.

Not: Thor ile ilgini bildiğim için daha sonraki ciltlerin paylaşımında da katkılarını beklerim.


Sevgiler.

ercoktay

İlyas'ın bastığı seride bu hikayeleri görebilecek miyiz?