Genesis - Robert Crumb - Yurt Kitap

Başlatan tommikser, 11 Şubat, 2011, 11:35:23

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

tommikser



Genesis;
1. anlamı i. hilkat, yaratılış, meydana gelme; başlangıç, mebde, menşe; b.h. tekvin. ,başlangıç.
2. anlamı başlangıç. başlama noktası. eski ahit`in ilk kitabı.
3. anlamı eski ahit'in ilk kitabi.

Anlamı sözlüklerde bu şekilde geçiyor.Şimdi kitabın dün yarısından fazlasını bitirdim.ilk izlenimlerimi size aktamak isterim.
Bir kere kitap kesinlikle alışık olduğumuz çizgiromanlardan oldukça farklı.Konunun resimli anlatılması dışında oldukça ağır bir alt metine sahip.Kitabı okuyacaklar şunu iyi bilmeli.Tevratın ilk 50 bab'ının yani yaradılış kısmının resimli anlatımıyla karşı karşıya olacaksınız.
Aslında dinimizin vede inancımızın bize anlattığı öykülerin tümünü bu kısımda göreceksiniz.İbrahim peygamberin oğlunu kurban etmesi vb.gibi.

Yalnız bu kitabın Amerikada oldukça ses getirdiğini belirtmek isterim.Okudukça anlıyorsunuz.Hatta bizde yayımlanması bile gerçek bir cesaret.Hatta kitabın başında reşit olmayanşların ebeveyn gözetiminde okuması gerekir gibi bir ibare var.Bunın nedeninin içerikte tevratta antalınaların hiç sakınılmadan aktarılmasından kaynaklanıyor.
Şahsen kitabın İlahiyatçılar tarafından da incelenmesi gerekir.Gerçekten bizi aydınlatmaları gerektiğini veya bazı noktalara şerh düşmeleri gerektiği kanısındayım.

Yazar önsözde dürüst davranıyor.Katılıp katılmamak hatta ön yargıya varmak tabii ki bizim elimizde.Yazar Tevrata inanmadığına ama binlerce yıllık çok önemli bir edebi metin olduğunu düşündüğünü savunuyor.Benim inanıp inanmamamdan ziyade kitapta ne anlatılıyorsa aynı şekilde çizime aktardım vede hiç bir önyargıda bulunmadığını bize söylüyor.

Kitapta aslında çok büyük tepkisel noktalar var.Bunlarda önemli bir handikapı yanında getiriyor.Mesala peygamberlerin resmedilmesi bizim için sıkıntı oluşturabilmekte ama hristiyanlar olaya bu şekilde bakmıyorlar.Hadi diyelim ki peygamberleri kabul ettiniz,kitabın çogu yerinde karşımıza yaşlı bir ihtiyar şeklinde görünen bir Rab var.Zaten kitabın kabında da cennetten kovulan adem ve havva ile onları kovan Rab görünmekte.Eğer inançlarınız bu gibi bir durumu izlemenize izin vermiyorsa kesinlikle okumayın derim.

Daha da ağırı bence peygamberlerin eşleriyle havlet durumlarıda çizilmiş.En zor hazmedilecek olanlardan biri yayılmanın ilk olduğu üremenin dünyada ilk başladığı zamanlarda sonradan yasaklanan  ilişkiller çizilerek bize gösterilmiş.Gerek olup olmadığı ayrı bir soru ama yazar buna kitapta ne yazılıdıysa bu şekilde anlattım diyor.Bu durumda dediğim gibi ilahıyatçıların açıklamaları bizi rahatlatmaya çalışmalı.

Kitab kabilelerin,peygamberlerin ailelerin nasıl oluştuğunu ve Nuh peygamberden sonra nasıl bir düzen izlendiğini bize anlatıyor ki bence en karışık kısım burada.O kadar çok isim geçiyor ki artık sizin için sadece isim olarak kaliyor.Yazar bunu da şöyle açıklıor.Metinin düz yazısının bile zor anlaşıldığını düşünüldüğünde çizimin bile bu zorluğu çözemediğini görüyorum diyor.

Bu kitabı okumayı herkese tavsiye etmem.Ön yargılarınız sert ve inancınız okumanızı zorlaştıracaksa ben hiç başlamayın derim.Benim hanım neden okuyorsun dediğinde,Hristiyan dünyasının bakışını sevmemekle beraber gardımızı almak için okuduğumu söyledim.Sizde benim gibi bir çıkış yolu bulabilirsiniz.Sadece çizgiroman diyip okuayabiliyorsanız ne ala.

Keyifli ve sabırlı okumalar...

emre ozdamarlar

Tanri'nin hristiyanlikta ak sakalli yasli bir adam olarak gösterilmesi yeni birsey degil zaten. Rönesans ve hatta öncesi resim, heykel sanatina bakarsak ayni seyi göruruz.
Bu ak sakalli dedenin kaynagi da bilindigi uzere Yunan mitolojisindeki Zeus figurudur. Halki yeni dine cekebilmek icin daha önceki dinlere ait tanidik detaylar hristiyanliga eklenmistir. Zeus'a benzeyen yeni bir tanri, yilin en kisa/karanlik gununun kutlandigi pagan bayraminin "Noel/Isa'nin dogumu" olarak kutlanmasi vs vs.

Bunun disinda cizgi romani okumadim henuz ama illa bi göz atmak gerekiyor. American Splendor'un uzun sure cizerligini yapmis Robert Crumb gibi önemli bir ismin eserini incelememek olmaz.

Rönesans dönemine ait bir örnek, Michalengelo'dan Adem'in Yaratilisi:

V

Crump'un Kuran'ı Kerim'in de benzer şekilde çizgi romana dönüştürülmesi projesi olduğunu okumuştum gazetede ki,asıl ortalığı karıştıracak,yeni bir Salman Rüştü vakasına dönüşmesi muhtemel bir durum bu.Tabi ki gerçekleşirse.  >:(
"İstemem,eksik olsun.."

emre ozdamarlar

Bildigim kadariyla uydurma bi haberdi o, yine milleti gaza getirmek icin. Bir röportajda "Bundan sonraki planiniz nedir?" sorusuna sakayla karisik "Kuran'a el aticam bakalim becerebilecek miyim?" seklinde cevap vermesi bu provokatif haberlere sebep olmustu. Daha sonra böyle bir projesi olmadigini da aciklamisti.


V

 Genesis'i bitirdim.



Şahsi kanaatim Crumb'ın samimi bir şekilde işini yaptığı yönünde..
"İstemem,eksik olsun.."

Parker

Cidden güzel olmuş. Çizgiromanın çizgileri ve hikaye edişi Tevrat'ı okumamış olanlar için abartılı gelebilir. Ama kitabın doğrudan -çizer tarafından yorumlanmadan- çizgiye dökülüşü. Şehvet, anlaşmazlık, insanın çaresizliği, tanrının bir şey yapacak halinin kalmaması gibi etmenleri Crumb oldukça güzel yansıtmış. Herkesin uzak duracağı bir kitap değil, neden kitaplardan korkulsun ki, ne kadar uzak durulursa o kadar tabu halini alır ve bağlamından koparılır. Sadece edebi bir kaynak olarak "kutsal" kitapların hepsi her zaman üzerinde durmaya değer.

Tevrat'ın ana metnini okumaktan uzak duranlar için oldukça iyi bir Tevrat girişi. Siz, konuyu başlatan kişinin dediklerine takılmayın, Tevrat vb. metinlerin oldukça bu dünyadan hisseler anlattıklarını en iyisi kendiniz görün. "Havlet" falan demiş, bu arkaik dilden hangi saiklerle bunları söylediğini anlayabilir, temel bir mantık yürütme ile yalvaçların çocukları olduklarına göre "halvet" ettiklerini çıkarabilirsiniz. Ki halvet inzivaya çekilmek demektir ayrıca, "cinsi münasebet" için de kullanılmaz. Tevrat'ın çoğunluğunda cinsellik önemli bir yer tutar, İbrahim'in iki yüz falan yaşında olup eşi Sara'yı hamile bırakması, Davud'un devlet işlerini kadınlarla olmaktan ötürü aksatması, Süleyman'ın Belkıs'a gönlünü kaptırması ve onu istemesi, hele Neşideler Neşidesi diye bir bölüm vardır ki, ne demeye Tevrat'ta yer alır, okuyanların sorduğu sorudur. Ama bunlar kötü mü? Hayır tabii, erkek ve kadın ilişkilerini temelde tek bir şey yönlendirir, Tevrat bir kez daha bunu gösterir bizlere.

Diyeceğim, Crumb çizgileriyle iyi bir iş çıkarmış ve Türkçede yayımlanmış olması da şans. Baskısı bittikten sonra tekrar basılmayabilir, hatırlatmak gerek.