Kanada'da kısa notlar...

Başlatan martin, 14 Mart, 2011, 08:37:29

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

martin

Merhaba sevgili dostlar,

Bir süredir ülkemden ve çizgi romanlarımdan çok uzakta, dünyanın bir ucu olan Kanada'da yaşıyorum. Bulunduğum yer oldukça kalabalık ve çok uluslu bir yapıya sahip olan Toronto kenti. İşlerimden fırsat buldukça, çizgi roman dünyası ile ilgili amatör düzeyde küçük araştırmalar yapıyorum. Küçük çaplı diyorum çünkü, burası gerçekten çok büyük bir şehir ve maalesef arabam olmadığı için istediğim yere gitme imkanım her zaman olmuyor. Bu yüzden sadece belli noktalardaki kitapçı ve mağazalara giderek kısa araştırmalar yapabiliyorum. Bu gezilerde aldığım notları ise birkaç bölüm halinde sizlerle paylaşmak istiyorum. Bunu yaparken "ww.ebay.ca" ve "www.craigslist.ca" gibi ikinci el kitap satışı yapan yerlerden edindiğim izlenimleri ve tanıştığım kişileri de sizlere aktarmaya çalışacağım.
Kanada'dan sevgilerle.

BÖLÜM-1
MAĞAZA İÇİNDE MAĞAZA
Toronto'daki günlerimi, vakit buldukça turistik geziler yaparak geçiriyorum. Kutup ayılarının ve soğuklarının egemen olduğu bu ülkede insanlar, boş vakitlerinin önemli bir kısmını kapalı alanlarda ve akıllara zarar büyüklükteki mağazalarda geçiriyorlar. Tabi ki bu mağazalarda ayakkabıdan kıyafette; gıdadan sağlık ürünlerine kadar aradığınız her şeyi bulmanız mümkün. Liste oldukça uzun. Bunlar arasında beni en çok ilgilendiren mekanlar ise doğal olarak kitap mağazaları. Elbette aradığınız her tür kitabı buralarda bulmanız mümkün. Ancak kitapların fiyatları biraz yüksek. Dolayısıyla eliniz kimi zaman cüzdanınıza gitmek yerine kitaplara dokunmayı tercih ediyor. Neyse, konumuz, çizgi roman olduğu için diğer kısımları atlayarak geçiyorum.
İlk gittiğim mağaza, Türkiye'deki 'D&R' benzeri bir yer: 'İndigo' kitapevi. Tahmin edeceğiniz üzere burası genellikle ikinci el koleksiyon yapan benim gibi birisi için oldukça lüks bir yer. Ancak araştırmaya başlamak için iyi bir başlangıç noktası.
Kitap mağazası iki kattan oluşuyor. Giriş katında daha çok magazin ve çok satan kitapların olduğu bölümler yer alıyor. Yani işin magazinel boyutunda olanlar için ikinci kat fuzuli. Parayı peşinen ödeyip, ismini bilmediğiniz çorba tariflerinin bulunduğu kitapları almak istiyorsanız burası sizin için ideal. İkinci kat ise biraz daha farklı. En azından ben öyle hissettim. Çünkü hayatımın hiçbir döneminde okuyamayacağım ağırlıkta İngilizce yazılmış kitaplar bu bölümde yer alıyor. Tabi ki bizim dostlar da onların hemen yanı başında...

İLK HAYAL KIRIKLIĞI
Çizgi romanların bulunduğu rafların önüne geldiğim zaman gördüğüm ilk manzara şu: itina ile düzenlenmiş ahşap raflar ve kuşe kağıtları ile parıldayan onlarca kitap. Superman, Spiderman, Hulk, StarWars, X-Man, StarTrek, Iron Man ve Manga. Hepsi saf tutmuş sizi bekliyor. Tabi anlayacağınız üzere her yer buram buram 'fast-food' ve azıcık da 'suji' kokuyor...Bu arada, yerde 25-30 yaşlarında 'citizen'lar çaktırmadan kitapları okuyup bitirme derdindeler. Bu da değişik bir hastalık olsa gerek. Bilmiyorum. Raflar arasından bir ileri bir geri gidip geliyorum. Lakin karar veremiyorum nereden başlayacağıma. Nihayetinde, ilk rafın karşısına geçip başlıyorum tek tek arkadaşlarla tanışmaya.
Elime aldığım ilk kitap, fiyatı yaklaşık 50 Kanada doları (CAD) olan "Superman Encyclopedia". Bugüne kadar "Superman" amcamıza artistik yapan ya da ona yoldaş olan herkes, isimi ve cismi ile burada mevcut. Fakat kitap, eski hayat ansiklopedisi ebatlarında olduğu ve kuşe kağıda basıldığı için biraz ağırca. Uçakla gelirken, yanınıza almanızda fayda var. Yoksa fazladan kilo başına 50 dolar daha ödeyebilirsiniz, benden söylemesi.
İncelediğim ikinci kitap ise Spider-man'in ABD baskısı. Sayısını hatırlamıyorum ama kitap 40 sayfa yok, fiyatı ise 6 CAD. Yorumum: "Marvel işini biliyor." Film endüstrisi ile çizgi roman sektörünün kol kola girdiğini çok açık görüyorsunuz. Lakin Iron Man-2'nin devamı, çizgi roman olarak karşımda duruyor.
Neyse, gelelim Manga'lara. Elim onlara da gidiyor ama şöyle bir karıştırıyorum. Yalan söylemeyim detaylı bakmıyorum. Çünkü bu kitapların çizgileri benim zihnimi azcık yoruyor. Bu arada diğer rafları da dolaşmayı sürdürüyorum. Fakat hafiften moralim de bozulmuyor değil. İçinizden "Yok artık! O kadar çizgi roman buldun daha ne istiyorsun, belanı mı?" diyebilirsiniz. Bela falan istediğim yok ama benim gibi çocukluğundan beri İtalyan dostlarla büyümüş birisi için alışılmadık bir durum. Özellikle 'Martin Mystere' hayranı olan Ferrari dostu bendeniz için son derece can sıkıcı.
Yaklaşık 1,5 saatlik bir AR-GE'nin ardından,  Türkiye'deki kaç kuşak yetiştiren çizgi roman dostlarının burada çok da itibar görmediğini anlıyorum. Teksas, Tommiks, Zagor, Mister No, Martin Mystere, Judas, Tenten, Karaoğlan... Aklınıza ne gelirse artık. Sadece Martin Mystere'ın satıldığını, onunda mağazada kalmadığını öğreniyorum. Diğerlerini ise hak getire. İlginçtir, Kızılmaske (The Phantom) ile Mandrake'ye de burada rastlamıyorum. Çizgi roman sanayinin iki emektar abisinin Toronto'da bulunmamasını biraz da ilgi azlığına bağlamak mümkün. Yoksa, ABD'de itibar gördüğüne şüphem yok.

Devam edecek.... (İKİNCİ BÖLÜM: TORONTO'DA İKİNCİ EL ARAYIŞI)







pizagor

Sevgili Martin, Kanada'da Martin Mystere yayınlanması bende merak uayndırdı. Hangi yayınevi, hangi dizisini kaç sayı olarak çıkarmış acaba? Bu dizinin yayını hala devam ediyor mu, Kuzey Amerika yayını için albümleri renklendiriyorlar mı vs. Biraz daha bilgi alabilir miyim?
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar... KRONİK İTTAPAR!!!
Hayat sana sokak hayvanlarına davrandığın gibi davransın!


rumar80

   Sevgili Martin,
   Umarım Kanada'da mutlusundur. Senin belirttiğin Dark horse serileri yıllar önce yayınlanmıştı. 6'şar sayı Martin Mystere, Dylan Dog ve Nathan Never basılmıştı. Ayrıca Dampyr de yayınlandı ama kim yayınladı hatırlamıyorum. Bunlar gerekli şeylerin Migros üstü büyük dükkanında satılmıştı.
   Kanada'da mutlu ve sağlıklı yaşaman dileğiyle

martin

Merhaba Pizagor,

Dark Horse Comics tarafından çıkartılmış bir seri. Seri altı sayıdan oluşuyor. Benim elimde birinci sayısı mevcut. İkinci sayısı da vardı ama almadım. Önümüzdeki günlerde alacağım. İlk sayının konusu 'Destroyers of The Past' İkinci sayını konusu ise 'The Sword of King Arthur' Bunun daha önce Türkiye'de yayınlandığını söylemem sanırım gerek yok. Kitabın satış fiyatı 6.95 CAD. Fakat burada vergiler yüzde 13 olduğu için yaklaşık fiyat yaklışık 7.4 CAD'a çıkıyor. Kitap tamamen siyah-beyaz baskı olup 6'lık klasik Tay sayfa düzenine sahip. Ön ve arka kapak çizimleri renklendirilmiş.

Lami Tiryaki

Paris, Bordeaux, Düsseldorf ve Stuttgart'daki devasa çizgi roman mağazalarını gezmişliğim vardır. Ancak Amerika'yı görme şansım olmadı. martin'nin yazısından anladığım kadarıyla dünyanın çeşitli ülkelerindeki çizgi roman piyasası-çoğunlukça çizgi romanın gerçek anlamda bir kültür sayıldığı ülkelerde-emisyon iki koldan yayılıyor; Dünyaya hakim durumda olan Amerikan comics'leri(bunlara vertigo türü bağımsızları da dahil edebiliriz) ve Japon mangaları ile bunların diğer ülkelerde yayınlanan telifl telifsiz benzerleri her yerde varlıklarını sürdürüyorlar. İkinci kol ise o ülkenin kendi kültürünün eserlerini barındıran ve sadece yayınlandığı ve hasbelkader ihracatını yapabildiği kendi kültür ve coğrafyasına komşu ülkelerde yerleşik eserlerinin olduğu sektör.

Türkiye gibi başkası üretsin biz tüketelim havasındaki ülkelerde ise "hepsinden ortaya karışık" bir yelpaze çıkıyor. Tuhaftırki ben bu durumu diğer ülkelere göre avantaj olarak görüyorum. İtalyan eserlerinin sadece sahaflarda yeraldığı Almanya ve Fransa'ya karşın bizde İtalya'nından Fransızına, İranlısından Amerikalısına kadar her çeşit mevcut. Piyasaya sürülen miktar kısıtlı ama okur sayısı ve okuma oranına göre fena olmayan bir çeşitlilik var. Tuhaf bir durum. Ama güzel :)

Tabii bu olumlu yoruma yerli üretimin dahil olmadığını yazmama gerek yok değil mi?

Selamlar
Lami

hanac

Martin Mystere, Martin Mystery olarak Dark Horse tarafından 6 sayı olarak Mart - Ağustos 1999 tarihleri arasında yayınlandı.






rumar80

   Hasan aferin, gene kapakları buldun. Hadi bir zahmet diğerlerini de bul bakalım.

hanac

Dark Horse'un yayınladığı Dylan Dog'lar.






hanac

Dark Horse'un yayınladığı Nathan Never'lar.






rumar80

   Hasan eline sağlık.
   Bu arada Dylan'ların kapaklarını Hellboy'un yaratıcısı Mike Mignola özel çizmişti.

V

Mignola'nın kapakları harika da Nathan'ın 1. sayısının kapağındaki "Nathan" çizimi
karikatürize duruyor.
"İstemem,eksik olsun.."

rumar80


V

Nathan'ın arkasında duran tanıdık bir karakter mi?
"İstemem,eksik olsun.."

rumar80


ferzan

    Offf...Mignola'ya ne de yakışmış Dylan çizmek...Seneler önce nerede gördüm hatırlamıyorum ama bu Dylan kapaklarından birkaçı,bizim yerli yayınlar içinde gözüme çarpmıştı...Sanırım Strip'te vermişlerdi tanıtımını...Dark Horse Conan'ların da 3 sayısının öykülerini yazıp kapak kompozisyonlarına katkıda bulunmuştu...Conan'a da çok yakışmıştı Mignola...Sanıyorum ki Hellboy,iriliği ve mizah anlayışı dolayısıyla bir parça Conan'a,öykülerinin gerilimi ile de bir parça Dylan'a benzettiğimden,ustanın bu iki esere yönelik yaptığı katkılar gayet yerinde olmuş...
    Nathan'a gelirsek,o kapaklarla adeta comics olmamış mı,comics havası Nathan'a gitmemiş mi?.Bence gayet de gitmiş...Kapaklardan 3'ü,çizgi olarak bana X-Men çizerlerinden birini hatırlattı...Emin olmamakla birlikte Chris Bachalo tadı hakim diyesim var ama elbette o değil...
    Comics ile fumettinin flörtü,insanın içini açıyor gece gece :)
Bağnaz okur, memnuniyetsiz beşer, işkilli büzük, sıfır tolerans iksmen, taş kalpli ahkam efendi...

https://ucuztefrika.blogspot.com