Gölge E-Dergi

Başlatan tommikser, 06 Haziran, 2011, 15:44:40

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

tommikser

Her şey bir tesadüfle başladı...
   
Forumda bir arkadaşımız ironik olarak bir yayınevi hakkında negatif ödülü hak ettiğinden bahsedince birden aklımıza geldi: "Neden en iyileri seçmiyoruz." diye.
    Fikir forum yönetimi tarafından destek gördüğünde tarih Kasım 2010'di. İlk defa böyle bir anket yapacak olmamız ve biraz yüksekten uçmamız nedeniyle anket başlıklarını seçerken farklı konuları da seçmeye başladık. En iyi kapak, en iyi çizer vs. Uzun süre bu fikir yönetimden destek de görmeye devam etti. Ayrıca başlangıçta planlanan 2010 yılında yayınlanmış yeni çizgi romanları ankete sokmaktı. Klasik maceralar ve daha önce yayınlanıp tekrarlanan yayınları ankete katmayacaktık.
    Peki, 2010 yılında neler çıkmıştı? Sevgili Engin (Judas2099) büyük bir özveri ile tek tek araştırdı ve listeyi hazırladı. Ardından devreye Hasan (hanac) girdi ve bu listeyi bir e-kitapçık haline getirdi. Liste tamamlanınca iki şeyi fark ettik: Ankete katmak istemediğimiz yayınları seven birçok arkadaşı göz ardı etmememiz gerektiği ve hiçbirimizin kapak, çizim gibi konularda "bilirkişi" olmadığımızdı.
    Böylece temel konular temel alınarak 10 başlık seçildi ve tüm yayınlar da ankete dâhil edildi. Şimdi sıra oylamanın düzenlenmesinde idi.
    Önce bir blog oluşturduk. Oylamanın buradan yapılması planlandı. Ancak mükerrer oy riski de düşünülerek bu sefere mahsus olarak oylamanın e-mail olarak yapılmasına karar verildi. Üyelerden her başlık için bir aday seçmelerini istemenin onları sıkıntıya sokacağı düşünerek en iyi üçün seçilmesi önerildi. İlk tercihe üç, sırasıyla iki ve bir oy verilmiş kabul edildi. Oylar üç ayrı üyemiz tarafından (Judas2099, alan ford, rumar80) sayılmaya başlandı.
    Böylece Hasan'ın duyurusu ile anket aktif hale geldi. Birçok değerli arkadaşımız kendi siteleri ya da facebook sayfalarında anketi duyurdular. Ardından oylama başladı. Oylama sırasında Hasan ve Umar sık sık hem forumda yazarak hem de arkadaşlara kişisel ileti göndererek ankete katılmalarında yardımcı oldular. Listeler hazırlandıktan sonra iş insanları oy kullanmak için ikna etmeye geldi. Gerçi Umar yarışma başladıktan yaklaşık bir saniye sonra kendi en iyilerini göndererek bu konuda kırılması güç bir rekora imza attı ama sonrası o kadar da hızlı gelmedi.
En büyük sıkıntı forum dışındaki insanlara ulaşmakta yetersiz kalmamız olmuştur. Bunun nedenleri çeşitli, ama blog yasağının bu konuda biraz elimizi bağladığından söz etmeden geçmeyelim. Yinede koskoca seçim anketleri 1000-1500 kişiyle yapılabiliyorsa, 105 kişinin katılımıyla yapılan çizgi roman anketi de değerli bilgiler verebilir bize. İstatik uzmanı titizliğiyle değerlendirilen sonuçlar değil de biraz kişisel bir değerlendirme. Çizgi Roman yayınevlerinden Lal, Oğlak, Hoz ve YKY ilgi göstermezken, JBC, 1001 Roman, Marmara Çizgi ve Gerekli Şeyler  ve Özer sahaf oy kullanarak çizgi roman severlik görevini layıkıyla yerine getirdiler.
   
En çekişmeli kısmın Fumettiler olacağını tahmin ediyorduk da, aradan Büyülü Rüzgâr'ın birinciliği göğüsleyeceğini hiç birimiz tahmin etmemiştik sanırım. Bunda  elbette ağır abiler Tex ve Zagor'un oylarının klasik maceralar ve yeni seriler arasında bölünmüş olmasının payı var. Ama genelde muhafazakâr olmakla suçlanan fumetti  okurlarının aslında yeni serilere, iyi senaryolara aç olduğunun bir kanıtı.  Tex dışında, Mister No, Zagor ve Martin Mystere'de klasik maceralar hep yeni serilerin önüne geçti. Bu da sanırım bu çizgi romanların neden yayınlarının yavaşladığını ya da bittiğini açıklıyor bizlere.

Fumetti En İyi Seri

1- Büyülü Rüzgâr - LAL (Altın Madalya)



2- Tex Seri - OĞLAK (Gümüş Madalya)



3- Zagor KM - LAL (Bronz Madalya)




En iyi Comics dalında ilk oydan itibaren birinciliği kimseye kaptırmayan Yürüyen Ölüler açık ara birinciliği göğüsledi. Forumda aldığı yorumlardan aslında bu beklenen bir birincilikti. Şu ana kadar yayımlanmış en iyi Örümcek Adam olarak tarihe geçen Amazing Spider man  2. oldu. Birinci olma ihtimali fazla olmasına karşın uzun bir süredir sessiz olması 2.inci'liğe düşmesine neden olmuş gibi görünüyor.

Comics En İyi Seri

1- Yürüyen Ölüler - Marmara Çizgi (Altın Madalya)

2- The Amazing Spiderman - HOZ (Gümüş Madalya)



3- Barbar Conan'ın Vahşi Kılıcı - Marmara Çizgi (Bronz Madalya)




Frankofonlar birincilik yarışının kıyasıya yaşandığı bölümlerden biriydi Gerçekten oldukça çekişmeli geçen bölümümüzdü yalnız koskoca frankonlar bölümünde topu topu altı kitabın yarışması büyük bir eksiklik oldu. Umarım seneye daha kalabalık bir kadroyla podyuma çıkarlar. Şimdiden podyumun yeterince kalabalık olacağını öngörebiliriz.

Frankofon En İyi Seri

1- Thorgal - Özer Sahaf (Altın Madalya)



2- Blacksad - YKY (Gümüş Madalya)



3- Red Kit - YKY (Bronz Madalya)




En iyi Türk çizgi romanları "eskiye rağbet olsa bitpazarına nur yağardı"  deyimini tekzip etmek için çalıştı neredeyse. Tarkan, En Kahraman Rıdvan ve Tolga ilk üç sırayı paylaştı. Yenilerden Çekirdek ise maalesef çok az oy aldı. Muhafazakâr çizgi roman okuru profili sanırım en çok burada kendini gösterdi

Türk ÇR En İyi Seri

1- Tarkan - Turkuvaz (Altın Madalya)



2- En Kahraman Rıdvan - Mürekkep (Gümüş Madalya)



3- Tolga - Özer Sahaf (Bronz Madalya)




Tek maceralık çizgi romanlarda yıl içinde ikinci baskısını yapan Joker satış rakamlarını destekler bir birincilik aldı. Darth Vader ikinci oldu. Yinede bu bölümde her okura göre çizgi roman olduğu rahatlıkla görülecektir.


En İyi Tek Sayılık Macera (One-Shot)

1- Joker - Gerekli Şeyler (Altın Madalya)



2- Darth Vader - JBC (Gümüş Madalya)



3- Gözler ve Karanlık - HOZ (Bronz Madalya)




En iyi mini seride Greystorm açık ara farkla birinciliği göğüsledi. Yayıncısı Fuat Bey hoş bir jest yaparak bu unvanı Greystorm'un yeni sayısının kapağında kullanmak istediğini belirtti. Son sayının kapağında ufak bir madalya görürseniz şaşırmayın yani. Bahaneyle grafik tasarımı yapan Abbas Bağca'ya da tekrar teşekkür edelim bu sayfalardan. Volto Noscasto ikinci, Berlin hiç de az olmayan bir oyla üçüncü oldu.




En İyi Mini Seri

1- Greystorm - 1001 Roman (Altın Madalya)



2- Volto Nascasto - 1001 Roman (Gümüş Madalya)

http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/254809_10150217211208679_629188678_7117556_6826815_n.jpg

3- Berlin - Marmara Çizgi (Bronz Madalya)




En İyi Limited Comics ipi göğüsleyen İç Savaş oldu. Solomon Kane bir sürpriz yaparak ikinciliğe yerleşti. Neil Gaiman'ın harika fantezisi 1602 ise ancak üçüncülükte yer bulabildi.


En İyi Limited Comics Seri

1- İç Savaş - HOZ (Altın Madalya)



2- Solomon Kane - Özer Sahaf (Gümüş Madalya)



3- 1602 - Gerekli Şeyler (Bronz Madalya)




NTV yayınlarının hızlı bir giriş yaptığı çizgi roman klasikleri dizisinde Dracula birinciliği kimseye bırakmadı. . Yinede toplamda en az oyun kullanıldığı bölümdü en iyi uyarlama çizgi romanlar. Ulaştığı yüksek satış rakamlarına rağmen en azından forumda oy kullananlardan pek ilgi görmemiş olduğu sonucu çıkmakta.


En İyi Klasik Uyarlaması Çizgi roman

1- Dracula - NTV (Altın Madalya)




Hollywood'un her kriz döneminde bel bağladığı çizgi roman uyarlaması filmler bu sene pek arzı endam etmemiş. Eh demek ki sinema sektöründe pek kriz yok. En azından bunun için sevinebiliriz. Demir Adam  II 'nin birinciliği biraz da karşısında "majör" bir kahraman olmamasından sanırım. Hoz'la sezona hızlı başlayan 2011'de Dylan Dog da ilk defa Hollywood işi bir yapımla arzı endam edecek. Batman, Örümcek Adam  ve X Men gibi yapımların da bu sene beyaz perdeye geleceğini düşünürsek asıl kapışma seneye olur gibime geliyor. Merakla bekliyoruz.

Son bölüm yayınlanmasını istediğiniz çizgi romanlardı. Bu bölümde hatırı sayılır miktarda oy alan Dampyr, Julia ve Brendon yayımlandı. Gordon, Mandrake ve Kızılmaske, en azından son anda bir aksilik çıkmazsa, bu ay içinde yayınlanacak. Yayınlarının düzenli ve uzun ömürlü olmasını dileyip darısı Batman, Nathan Never ve diğerlerinin başına diyelim.

Şimdi siz okuyucu olarak merak ettiğiniz kısım madem bu şekilde bir yarışma yapıldı kaç kişi oy kullandı, hangi yayım kaç oy aldı şeklindedir. Bunu hemen söyleyip merakınızı alalım. Toplamda yarışmamıza 105 kişi katıldı. Her kategoriye 3 oy hakkımız vardı; birinciye 3 puan, ikinciye 2 puan son tercihe de 1 puan vererek puanlamada adalet sağlanmaya çalışıldı.  Herkesin her kitabı almadığı veya oy vermek istemediği de göz önüne alınması gerektiğini de belirtelim.

Ankette En çok oy alan çizgi romanlara baktığımız da

Tarkan: 152
Greystorm: 146
Yürüyen Ölüler: 129
Thorgal: 126
Batman: 121

Şeklinde sıralandı.
Büyülü Rüzgâr en az puanla birinciliği göğüsleyen çizgi roman oldu. 66 puan aldı ki birçok kategoride ilk üçün puanları daha yüksekti. Bunun temel nedeninin Fumetti okurlarının puanlarını paylaştırırken gösterdiği rekabete bağlayabiliriz.

En fazla tam puanı alan yine Tarkan oldu. Tarkan'a oy veren 53 kişinin 48'i listenin ilk sırasına Tarkan'ı yerleştirmişti. Greystorm toplam 54 kişiden oy aldı ve bunların 41'inde ilk sıradaydı. Yürüyen Ölüler'de toplam 50 kişiden oy aldı ve 33 tanesinde ilk sıradaydı.

Oyların en fazla karıştığı kısım ise Yayımlanmasını istediğiniz çizgi romanlardaydı. Toplam 54 farklı istek geldi. Bu kadar çok yayın çeşidin içinde bu kadar isteğin gelmesi çizgi roman okurunun kendi kahramanını Türkçe olarak görmek istediğini gösteriyor. Umarım her okur kendi hayallerini kurduğu çizgi romanın yayımlandığını görür.


Son olarak diyebiliriz ki Altın Madalyon ailesi olarak biz ortak tutkumuz olan çizgi roman hakkında tüm dostların fikrini almak istedik. İlk defa yapmanın verdiği acemilik mutlaka vardı, yalnız tutku ve heyecanda vardı. Yine de başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Dileğimiz gelecek yıl 2011'in en iyilerini seçerken daha düzgün ve düzenli bir anket yapabilmek. Umarım başarırız.
Bu anketin oluşmasında fikirleri, emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Ama en büyük teşekkürü ankete katılıp tutkumuzu paylaşan çizgi roman dostları hak ediyor. Sizlerin sayesinde bu sonuçları açıklayabiliyoruz.

Bol çizgi roman dolu günler...

R.Umar Gürsu-Doğa Demiray-Güneş Semerci

pearl jam

Güzel bir değerlendirme yazısı olmuş. niye yayımlamamışlar ki!??

hanac

Alıntı yapılan: pearljam - 06 Haziran, 2011, 15:59:40
Güzel bir değerlendirme yazısı olmuş. niye yayımlamamışlar ki!??

Daha önce forumda yayınlanmış dediler, yayınlanan yazıları Gölge'ye eklemiyorlar.

Ama bunlar daha önce yayınlanmamıştı  :)

Niye böyle dediler anlamadık.

Siz bu yazıyı daha önce okudunuz mu ?

Belki yayınlandı ama ben hatırlamıyorum.  :)

poe

Arkadaşlar gölge e-dergi mart sayısında Türkiye'de çizgi roman konulu bir dosya yapmayı planlıyoruz. Biliyorum altın madalyon dergi epeyce vakit alıyordur ama yine de bu konuda yazmak-çizmek  isteyenler benimle iletişime geçebilirler hayalsaati@gmail.com iletişim adresim. Yine de benimle iletişime geçmeseniz bile ben bazı arkadaşlarla iletişime geçeceğim (en azından admin türkiye'de çizgi roman forumları konusuna geldiğimizde altın madalyon kısmına birşeyler yazmak isteyecektir)
şimdiden desteğiniz için teşekkür ederim

ahmet yüksel

poe

arkadaşlar dergimiz eksiği ve fazlası ile birikte yayınlandı.
linki http://issuu.com/golgedergi/docs/g_lge_e-dergi_mart_2012_say__54

facebook sayfamda şöyle de bir yazı paylaştım içerik olarak belki ilginizi çeker

Mehmet ağabey (editörümüz Mehmet Sevinç'ten bahsediyorum) 'Ahmet, dosyalar güzel oluyor, daha çok okunuyor' dediği anda ilk aklıma gelen bir 'Türkiye'de Çizgi Roman' dosyası hazırlamaktı. Olay kolay, birkaç önemli çizi romancıdan yazı alırsınız konu kapanır. Yok, aslında o kadar basit değil, olay benim miladım diye baktığım Hayalsaati sitesinin kurulmasına kadar varıyor.

Kimi röportaj, kimi bir yazı talebi ile biraraya gelen sayfalar benim için tamamlanmamış bir dosya olsa bile önemli birkaç kilometre taşı..

Uzun zamandır Haldun Sevel ile röportaj yapmak istiyordum. Haldun Sevel benim için çok kıymetli olan bir kitaptan (Refii Cevad Ulunay'ın Sayılı Fırtınalar kitabı) yola çıkarak yepyeni bir karakter yaratmış bir zamanlar. Ustura Kemal. Ya bana öyle geldi ya da yeryüzündeki en mütevazı çizer Haldun Sevel. Güzel bir röportaj oldu. Zaten dergiyi okumaya başladığınızda hemen Haldun beyin ne kadar mütevazı olduğunu anlayacaksınız. Hele tablo gibi hazırladığı çizgileri sizlere bir kere daha gazetelerdeki çizgi romanlı günleri özletecek. Hele son kitabı İşgal İstanbul'unda İsimsiz Kahramanlar ile Türk çizgi romanının hikaye ve çizimi ile zirvedeki yerinin şu anda tartışmasız olarak kendisinde olduğunu da ispatlamıyor mu. Bu sene  Ustura Kemal'in 40. Yılı. 40 yıldır Ustura Kemal bir başyapıt.

Dosyadaki bir başka çizerimiz Kemal Gökhan Gürses. Ben yıllarca değişik kanallarda haber yönetmenliği yaptım, her sabah gazeteleri okudum, sürekli farklı muhabirlerle tanıştım, çalıştım. Hiç biri bana Kemal Gökhan Gürses'in Ayşegül Savaşta'sı kadar heyecan vermedi. Daha öncesinde günlük olarak okumadığım gazeteyi her sabah heyecanla alır oldum. Gazete haberlerini birebir takip eden bir strip, hayatı bu kadar gerçekçi veren bir başka çizgi romana rastlamamıştım ben. Radikal gazetesi ani aldığı bir kararla bu yayını durdursa bile ben hala Ayşegül bir gün çizilmeye devam eder diye beklemekteyim.

Yıldıray Çınar'ı 2005 Yılında fark ettim. İlk defa bir Türk çizerin Amerikalı bir yazarla albüm yaptığının farkına vardım. Sonra bir baktım orada, bir baktım burada, bir baktım kapı arkasında, her yerde çiziyor. Hele askerde iken bile ÇAPA'nın 10. Yılı için aylık fanzin çıkarttılar ya ne diyeyim de ne söyleyeyim. O her zaman iddialıydı. Arkabahçe Yayıncılık tarafından yayınlanan Hulk'ta "Savage Dragon'u gerçekten hiç okumadıysanız ve hatta hatta duymadıysanız siz bir çizgi roman okuru değilsiniz. Çok samimi söylüyorum değilsiniz" gibi çok ağır bir ithamda bulunmuştu. Meğer o dergide çizmek istiyormuş da ondanmış. Yazısından alıntılar da yapardım ama o tadı o sayfalara bırakayım.

Yalın Alpay diye bir yazar olduğunu Genç Mustafa ile fark ettim. Bir çizgi roman yazmış, Mustafa Kemal'in gençlik yıllarını anlatıyor. Bu genç yazar daha çizgi romanının, serinin 2. Kitabı hakkında hayal kurmaya bile fırsat bulamadan hakkında davalar açılıyor, mahkemelerle uğraşıyor. İnşallageh Genç Mustafa Türk çizgi roman tarihinde bu davalarla hatırlanmaz.

Gerçek Kahramanlar çizgi roman dizisini ortaya çıkartan Suat Turgut'da dosyamıza bir yazıyla, Gerçek Kahramanlar'a neden ihtiyacımız olduğunu yazarak dâhil oldu. Kitaplarını ilk çıktığı günden beri takip ettiğim Suat beyin dosyamızda yer almasından da büyük bir sevinç duydum. Umarım Suat beyin Türk çizgi romanına getirdiği heyecan uzun soluklu olur ve çocuklar çizgi roman okur.

Tam bu dosyayı toparlamaya kalkarken Antakya'da genç bir arkadaşımızın 2 sayılık bir manga fanzin çıkarttığını fark ettim. Hatice Gül arkadaşımızın 2 sayılık mangası umarım bu büyük yazar-çizerler arasında yol bulur ve ilerler.

Bu dosyanın benim için en kıymetli yazılarından birisini ise rahmetli İsmail Gülgeç'in eşi Ayça Gülgeç yazdı. İsmail Gülgeç ile Tapınak Fahişeleri sansüre uğradığında bir röportaj yapmıştım. "Ben bant çizdiğim dönemlerde hep şunu söylerdim. Bir bandı en fazla yarım saatte çiziyorum. Bunun karşılığında bana bir maaş veriyorlar. Aynı maaşı versinler çizgi roman çizerim derdim. Oysa bir çizgi roman sayfası neresinden baksanız iki gün sürer. Kimse bu iş için maaş vermeyi düşünmedi. Ben bu işin bir kısmının para, büyük kısmının sevgi olduğunu düşünüyorum." Demişti. Sevgi her şeydir, iş hiçbir şey. Bu dosya vesilesi ile Gülgeç'i bir kere daha saygıyla anmak için istedim bu yazıyı. Sağ olsun Ayça Hanım bu sayede bize hem tapınak Fahişelerinin sansürlenen sayfasını hem de Türkiye'de daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış İsmail Gülgeç çizgi roman sayfalarını verdi.

Ayrıca

Hakan Tacal ÇAPA'yı yazdı.

Tayyar Özkan; Caveman, Çöplük Çocukları ve en yeni çizgi romanı The Age'yi yazdı

Hakan Karabey, yeni sayısı hazırlanan ve artık uzun soluklu bir çizgi romana dönüşecek Ümit Kaptan'ı yazdı

Hayalsaati zamanından beri hep röportaj yapmak istediğim Andaç Gürsoy kendi kaleminden Tuğçe'yi ve Çöp Şerbeti'ni yazdı.

Biz A.Ş. Abdülcanbaz'ı ve Abdülcanbaz hakkında planlarını anlattı.

Hüsnü Çoruk – Türkiye'de Avrupa çizgi romanının macerasını yazdı. (İtalyanların hariç olduğunu özellikle belirteyim)

Ali Düzgün'ün kaleminden Alfa yayınları ve Kaptan Alyo

Ahmet Sekendiz'in kaleminden Yüzbaşı Volkan

Aşkın Güngör'den Alfa yayınları

Necattin Sinanç'tan Galaksi yayınları

Ege Görgün'den DE çizgi romanları

Can Yalçınkaya'dan Serüven'in serüveni

Rodeo yayınevinin en yeni yayınları. Yine ilk defa Gölge e-Dergi'de yayınlanan çizimlerle tabii. Buradan bize bu imkanı sağlayan Rodeo'ya teşekkür ederiz.

Ayrıca Türkiye'nin çizgi roman okurları platformu ÇROP, İTÜ'nün öğrenci kulübü ÇRAK, Son zamanların en faal çizgi roman okur forumu Altın Madalyon, Türkiye'nin en eski anime sitesi anime.gen.tr var.

Mehmet Berk Yaltırık İfham gazetesinde yayınlanan Osmanlıca karikatürleri Gölge okurları için inceledi.

Orhan Berent Zagor'u Gölge için yazdı.

Masis Üşenmez ve Hakan Tunga Kalkan'da Türk sinemasında çizgi roman uyarlamalarını yazdı.

Bu sayımıza katılan-katılmayan, destek olan-olmayan, Türkiye'de çizgi roman üzerine yazan-çizen-okuyan herkese hazır bir vesile bulmuşken teşekkür edeyim.

En son teşekkürü de sana sakladım Mehmet abi, bana bu dosyayı hazırlama fırsatı verdiğin için teşekkür ederim.



dergi yayınlandığında http://issuu.com/golgedergi/docs/g_lge_e-dergi_mart_2012_say__54   linkinden görebilirsiniz

yunusmeyra

ısrarla böyle bir dergiyi hazırladığınız için ve bize okuttuğunuz için teşekkrler..
HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

V

Hazırlayanların ellerine sağlık.Gayet doyurucu bir sayı olmuş.

Dosyanın devamı gelecek inşallah..
"İstemem,eksik olsun.."

alan ford

  Çok doyurucu bir dosya olmuş. Henüz hepsini okuyamadım ama elinize emeğinize sağlık şimdiden.
kaçmayı denemek bir tutsağın görevidir

darkwood

Elinize sağlık, güzel bir çalışma olmuş.  :)
Darkwood Sakinleri..

poe

herkese güzel dilekleri için teşekkür ederiz.
dosyada eksik olanları da tamamlarız umarım, karaoğlan dosyası vardı ocakta, o bu yüzden yok mesela
inşallah burada olmayan yetişmeyen 1-2 yazı vardı onlar da eklenebilir gelecek sayı-sayılarda. yine de yazı yollamak isteyenler olursa yada geç kaldığını düşünenler (ki pek çok kişi 'kusurabakmayın geç kaldık'dedi) gelecek sayılar hep onların.
ayrıca rodeo'nun dergide açıkladıklarını altınmadalyonun "beklenen yayınlar" kısmına ekleyebilirsiniz.
biz açık davette bulunduk altınmadalyon gibi ciddi bulduğumuz ortamlarda. taşın altına el koyan herkese, yazan kadar okuyanlara da teşekkür ederim.
dediğim gibi bu ciddi ortama girip yazıyı görüp "yok benden yazı istemediler, beni yok saydılar" tarzı şeyler ayıptır, yazıktır. dediğim gibi bu sayıya olmaz diğer sayıya yollarlar. önümüz açık alnımız ak, arkamızda da altınmadalyon gibi özgür bir çizgi roman platformu olduğunu biliyorken değmeyin keyfimize. ;)

Louis Gara

Ben ilk kez gördüm, Herşeyden önce inanılmaz kaliteli bir içerik ve tasarım var. çok çok beğendim. Ipad uygulaması var mı ? Yoksa hemen yapmalısınız. Basılı olarak çıkartmak mumkun değil mi ? Çok kaliteli bir iş, TEBRİKLER TEBRİKLER...

You've got to ask yourself one question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?

rumar80

   Biraz hızlı da olsa dosyayı okudum. Alfa, yüzbaşı Volkan yazıları hoşuma gitti. Hele Ege Görgün'ün Ahmet Kocaoğlu anısı...
   Elinize sağlık Ahmet

mutarad

Beklenen yayınlar kısmına Ustura Kemal'in yeni çıkacak albümü "hesap sorucu" da eklenebilir.
Öte yandan, özel dosyayı okudum. Bence en çarpıcı tesbitlerden birini Sn. Haldun Sevel yapmış. Özetle; "Türkiye'de çizgi roman sektörünü bitiren gazetelerdir. Gazetelerin desteği olmadan çizerler ayakta duramazdı, duramadı da... Peki, gazeteler desteğini niye çekti? Çünkü bakın, bizim önemli bütün kahramanlarımızın ortak yönü TÜRK kimliğinin ön planda olmasıydı (Karaoğlan'dan tutun da , Ustura Kemal'e hatta Yüzbaşı Volkan'a kadar).Artık sektör Türklüğü ön plana çıkarmak yerine aşağılamak isteyen emperyalistlerin elinde" minvalinde açıklamalar yapmış. Açıkçası Hem trend konusundaki yorumuna, hem de Basın desteği olmadan yerli çizgi roman sektörünün yerlerde sürünmeye mahkum olduğu görüşlerine ben de iştirak ediyorum
İnsan için, diğer insanlar yollarına serilmiş irili ufaklı taşlardır. Çoğunun farkına ancak çarptığımızda varırız. Taşları biriktiren koca bir bina diker ölene kadar... Taşları atan ise ölür kalır, taşları bitirene kadar...

hanac

Dosyayı yavaş yavaş okuyorum.

Sayfa 17-18 de tanıtılan AY belgeseli çok ilginç.

Bulup izleyeceğim.

poe

Hepinize iyi dilekleriniz için teşekkür ederiz.
Haldun ağabey gerçekten süper bir insan. denizin ortasında yazdı o yazıyı yılın en soğuk günlerinde.