Çizgi Roman Yayınlanma Dönemleri

Başlatan DAMPYR, 22 Eylül, 2011, 20:39:19

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

DAMPYR

Arkadaşlar Okuduğumuz çizgi Romanların Hangi Dönem de Ne Yayınlandı? Hiç merak ettinizmi.İşte dönemler ve yayınlanan çizgi romanlar:

1940 Dönemi:

1-Çocuk Haftası Dergisi(Türk ressamların çizgi romanlarının yayınlandığı dergi)

2-Aslan Tekin (yazar ve çizeri belli olmuyan çizgi roman kahramanlık dergisi)

3-Attilla Geliyor (yazar ve çizer Şahap Ayhan Erer'in çıkartığı Daha sonra Tarkan dergisine de yol gösteren dergi)

4-Barbaros (Yazar Rakım Çalapala, çizen Şahap Ayhan'ın çıkarttıkları kahramanlık dergisi)

5-Boz Aygırlı (çizer Mehmet Dekdal'ın Dede korkut hikayelerini çizdiği dergi)

6-Dünyayı Geziyoruz (Türk çocuklarının dünyayı gezme hikayelerinin anlatıldığı dergi)

7- Görünmeyen Adam (çizer Firuz'un H.G. Wells'den uyarlayıp çizdiği bir dergi)

8-Gültekin (çizer Ayhan Erer ve Şahap Ayhan'ın çıkartıkları kahramanlık dergisi bu dergi Karaoğlan dergisine'de    daha sonraki yıllarda ilham kaynayı olmuştur)

9-Nasreddin Hoca (Rakım Çalapala şiirleştirmiş, Susuri Gümen çizmiş ne olduğunu hepimiz biliyoruz herhalde)


1950 Dönemi :

1-Pekos Bill (ilk defa Türkiye'de 1951-1956 arasında, "Kral Neşriyat Yurdu" (sahibi ve yayın müdürü Alaettin Kral) tarafından yayınlandı. Her sayısı 6 sayfası renkli olmak üzere 16 sayfa idi.

1960 Dönemi :

1-Mayk Hammer  (Güneş yayınları tarafından basılmış 1962 yılı Can Okan tarafından çizilmiş Türk Çizgi Romanı)

2-Arkadaş ( Jerry Spring; Marc Dacier: 1962 yılında Karaca yayınevi tarafından tamamı renkli olarak basılmıştır. İçinde renkli tenten maceraları bulunmaktadır)

3-Barbaroslar ( Ratip Tahir Burak tarafından Barbaroslar 1963 yılında atlas kitapevi tarafından basılmıştır. Ünlü Türk gemiciler Barbaroslar'ın yaşamını resimli roman olarak büyük formatta yayınlanmıştır.)

4- Tina (Tina dergisinin içinde Barbie, Jane Bond gibi kadın kahramanların maceraları yer almaktadır. Ceylan yayınevi tarafından basılmış olan bu resimli roman 1964 yılında yayınlanmıştır. Büyük formattadır.)

5- Serüven (1964 yılında western serüvenleri yayınlanmıştır.)

6- Red Kit  (Yeni Resimli Güneş tarafından; Red Kit 1965 basımıdır içinde Mandrake ve Kızılmaske var.)

7- Ogan (Ogan bir viking kahramanıdır. Abdullah Turan tarafından Karaoğlan yayınlarınca basılmıştır. 1966 yılında Türk okuyucusu ile tanışmıştır.)

8- Kaplan (5 ayrı maceranın yayınlandığı kaplan 1967 yılında kaplan yayınları tarafından basılmıştır. İçerisinde Gol Kralı ,öldüren oyuncaklar, gladyatör olarak, mersinli Mehmet, dünyanın sonu gibi maceralar içerisinde vardır)

9- Tarzan (1967 yılı basımı Duran ofset tarafından basılmış.)

10- KAAN ( Ceylan Yayınları Samim UTKUN tarafından yaratılmış KAAN. basım yılı 1967)

11- James Bond ( James Bond 1967 yılı basımı Başak yayınevi tarafından okuyucuya sunulmuş.)

12- Korku (Adgar Alan Poe hikayelerinin yer aldığı korku romanı aylık olarak 1967 yılından 1977 yılına kadar basılmıştır. İçinde zombilerden vampirler veya bir çok korku hikayeleri bulunmaktadır.Şimdi Lal Kitap bu hikayeleri tekrar yayınlıyor.)

13- Tim ( Tomteks- tommiks benzeri kahramanlar olan tim 1967 yılında ve Tomteks 1970 yılında ceylan yayınları tarafından basılmıştır)

14- Kinowa ( Kinowa (orta formatta) ceylan yayınları 1968 yılında Kinowa'yı Türk okuyucusu ile buluşturmuştur.)

15 - Jungla ( Yetişkinler için erotik içerikli Jungla 1969 yılında yayınlanmış ve büyük ilgi görmüştür. Dişi Tarzan olarak lanse edilir.)

16- Zembla ( Sümer yayınevi tarafından 1969 yılında Zembla türk okuyusuna merhaba demiş ve uzun yıllar hayallere arkadaşlık etmiştir. Tarzan benzeri bir kahramandır. Afrika da maceradan maceraya koşar. Tek farkı yalnız olmaması ve hayvanlar ile birlikte Rasmus ve küçük pigme dostu ile birliktedir)

17- Yataka  (Türkiye'de 1969 yılında renkli yayınlanan çizgi roman)

18-Teks (western tarzı italyan çizgi romanıdır.Türkiyede ilk kez Ceylan yayınları tarafından (1961 - 1969) (1978 - 1986; 186'lık, 69'luk ve 5'lik seriler)olarak yayınlanmıştır. Ayrıca 1970 -1978 arası Çetin Karakoç
tarafından Teks haftalık olarak 385 fasikül yayınlanmıştır.(Alfa Teks,Galaksi Teks,İnter Teks,Milliyet Çocuk Teks'leri) Tex, ilk olarak 1959 yılının son ayında Ceylan Yayınları tarafından yayınlanan haftalık Kinova dergisinde Kinova macera stoğunun azalması üzerine dolgu çizgiromanı olarak gözükmüş, ve dergi bu tarihten sonra Kinova-Tex adıyla bir süre daha yayınına devam etmiştir.en son oğlak yayıncılık yayınlıyor)

1970 Dönemi :

1.Kaptan Swing ( 1970 yılların başından ortalarına kadar Kaptan Swing , Ontario kurtlar, gamlı baykuş, Mister blöf ve puiki kim unutabilir ki. İlhami Alpagut tarafından Türk okuyucusuna sunulmuştur. O dönemin en çok okunan resimli romanlarından biridir.en son Hozun tam seri tamamladığı bir çizgi romandır)

2. Teksas - Tommiks ( Eski dostlarımız ceylan yayınları tarafından bir çok kez basılmıştır. En güzel çizgilere sahip olan maceralar Tommiks ve Teksasta ilk 40 sayıdır. Bu maceralar tekrar tekrar yayınlanmış ancak her zaman aynı ilgi ile talep görmüştür. Resimli romanın adı Teksas-Tommiks olarak insanların dilinde yer etmiştir.En son Hoz tam seri olarak ikisinide yayınlamıştır)

3. Pekos Bill  (Efsanevi Pekos Bill 1970 yılında Yücel Köksal tarafından basılmıştır.)

4. Dago (Zagor'un benzeri (göğsünde bir kelebek taşır) bir kahraman olan Dago (daha sonra Altın Kanat adı ile yayınlanacaktır.) 1970 yılında yayınlanmıştır)

5. Kinowa (1971 yılında ceylan yayınları cep kitabı olarak Kinowa'yı basmıştır. Bu dönemde Teksas ve Tommiks'te cep kitabı olarak basılmıştır.)

6. Kansas ( Kansas Co ve Cango'nun maceraları 1971 yılında Demirşah Doğan tarafından büyük formatta daha sonra küçük formatta basılmıştır.)

7. Bill Kid  (Ceylan yayınları 1971 yılında Tommiks benzeri kahraman Bill Kid'i yayınlamıştır.)

8. Ajan Tom Roks (Ajan Tom Roks'un serüvenleri 1971 yılında Yaşar Şililer tarafından yayınlanmıştır.)

9. Mini Ringo - Gordon  (Red Kit benzeri kahraman Mini Ringo 1971 yılında Tay yayınları tarafından fasikül şeklinde yayınlanmaya başlamıştır. Uzay kahramanı Gordon Uzay yayınları tarafından 23.02.1971'de yayınlanmaya başlanmış daha sonra 18.06.1973 yılında Tay yayınları tarafından yayınlanmaya başlanmıştır.en son demirbaş devam etmektedir)

10. Shirley - Nilüfer ( Bayan kahraman Shirley ve Nilüferin 'ın maceraları 1971 yılında yayınlanmıştır. Uzun ömürlü olmamıştır.)

11. Savaş - Tom Braks (1970 yılların iki önemli resimli romanı Savaş ikinci dünya savaşından savaş maceralarını anlatır. TomBraks ise Tommiks gibi bir kahramandır.Çok iyi kılık değiştirir Köfteci ve Baron ile birlikte maceradan macerya koşarlar. yaklaşık 7 yıl yayınlanmıştır)

12. Zagor ( 1972-1983 yılları arasında hiç tekrar yapmadan Tay yayınları tarafından basılan Zagor'larda  Tabi ki kapaklar Aslan Şükür tarafından resmedilmiştir. Kapak resimleri Orijinal kapaklardan çok daha güzeldir.En son Lal Kitap yayınlamakta)

13. Amazon  (1973 yılında basılan ve erotik içerikli bir resimli romandır. Enternasyonal yayınevi tarafından basılmıştır. Türünün ender örneklerinden biridir.)

14. Yuki ( Orhan Boranı efsanevi YUKİ sinin resimli roman formatında 1973 yılında yayınlanmıştır.)

15. Tolga ( Abdullah Turan'ın eseridir. Tarkan'a rakip olarak piyasaya sürülmüştür. 1973-1978 yıllarında ilgi görmüş ve yaklaşık 250 sayı yayınlanmıştır.)

16. Malkoçoğlu  (Ayhan Başoğlu'nun esridir. 15 Temmuz 1974 tarihinde haftalık 36 sayfalık fasikül olarak yayınlanmaya başlamıştır.)

17. Ustura Kemal ( Haldun Sevel'in eseridir. Haziran 1974 tarihinde haftalık 36 sayfalık fasikül olarak yayınlanmaya başlamıştır. Klasik çizgi roman tarzında değil de her sayfa iki kare ve yanda yazılar olacak şekilde yayınlanmıştır.  İçinde Yaşanmış bir olayın hikayesi, Fehim Paşanın zulümleri, Mayk Hammer, Tarihten bir kişilik, Judo öğreniyoruz,, Judo ile ilgili okuyucu mektupları, bu haftaki hikayemiz gibi yazılı bölümlerde yer almakta idi.)

18. Salata ( Süper Yayınevi tarafından Ağustos 1974 tarihinde 36 sayfalık fasikül olarak yayınlanmaya başlanan ve içinde tam macera yerli komik çizgi öyküler yer almakta idi.)

19. Bonanza ( Tay yayınları tarafından bir zamanların efsanevi western tv dizisi Bonanza 1975 yılında resimli roman olarak büyük formatta yaklaşık 70 sayı sürekli olarak yayınlanmıştır. İçerisinde akıllı bıdık, ayı yogi gibi kahramanların yer aldığı bölümler bulunmaktadır. Joe, Ben, Adam Catrıght ve Küçük Co dan oluşan ailenin maceraları bizi heyecandan heyecana sürüklemiştir.)

20. Kung Fu ( Burce Lee. Wang Yu ve Kung Fu dizisinin en popüler olduğu dönem olan 1975 ve takip eden yıllarda yılları arasında Kung Fu resimli roman olarak Bülent Hazer tarafından Türk okuyucusu ile buluşturulmuştur.)

21. Vampirella ( Uzaydan gelen kadın vampir Vampirella maceraları korku romanlarının içinde sonra ayrı 1975 yılında olarak yayınlanmıştır.

22. 5 Macera ( 5 ayrı maceradan oluşan bir resimli roman 1975 yılında yağan yayın evi tarafından basılmış)

23. Rakar ( Kızılmaske benzeri bir kahraman şehirde yaşıyor 1975 yılında basılmış)

24. Kızılmaske ( Bu kahramanı tanıtmaya gerek yok Ancak Tay yayınlarının 1976-1980 yıları arasında yayınladığı bu resimli romanların en büyük özelliği aslından iyi olan kapak resimleridir. Aslan Şükür tarafından çizilen bu kapaklar asıllarından daha güzeldir. Kurt, reks , kafatası mağarası, eden adası, o yıllarda hayallerimize eşlik ederdi.en son demirbaş yayınlıyor)

25. Mandrake ( Yıllar önce Türkeye'de yayınlanan en eski kahramanlardan biri olan Sihirbazlar Kralı Mandrake 1970 li yıllarda Tay yayınları tarafından uzun bir süre yayınlanmıştır. Aslan Şükür'ün harika kapağı örnek olarak gönderilmiştir. Yardımcısı Abdullah, Xanadu da unutulmaz .en son demirbaş yayınlıyor)

26. Mister No ( 19.03.1976 Mister No Türk okuyucusu ile tanışıyor. İlk sayı kapağı gene Aslan Şükür tarafından çizilmiştir Orijinal kapaklardan çok daha güzeldir.en son Lal Kitap yayınlıyor)

27. Yüzbaşı Volkan ( Kıbrıs savaşı sonrası Ali Recan tarafından 09.07.1976 yılında Yüzbaşı Volkan Türk okuyucusu ile tanışmıştır. Bu ilk sayı kapağını muhteşem çizgileri ile Aslan Şükür çizmiştir. Yaşadığımız çağa ait nadir Türk kahramanlarından biridir.)

28. Kit Rangers ( Ceylan yayınları Tommiks benzeri Kit Rangers'ı 1979 yılında yayınlanmıştır.)

29. Judas ( Tay yayınları tarafından her kitap tam macera olarak Judas olarak bilinen ve Pinkerton dedektiflik bürosunun en iyi dedektifi Alan Scot un maceraları ile okuyucu 1970 yılların sonlarına doğru tanışmıştır. Aslan Şükür'ün muhteşem kapağı göz alıcıdır.)

30. Jeriko ( Yarı Kızılderili yarı beyaz bir melez olan Jeriko ile okuyucu Tay yayınları sayesinde 1970'li yılların sonunda tanışmıştır.)

31. Herkül ( Mitolojik kahraman Herkül'ün maceraları ise 1981 yılında Hasal yayınları tarafından yayınlanmıştır)

32. Dandi ( Yağan Yaynıclık tarafından 15.07.1975 tarihinde haftalık 36 sayfa fasikül olarak yayınlanmıştır. İçinde 3 ayrı çizgi roman bulunmakta idi. Dergiye adını; bulduğu bir ot sayesinde olağanüstü güce erişebilen genç bir bilginin olan Dandi'den almıştır. Dandi dışında Öğrenci Cingöz ve ortaçağ İngiltere'sinde geçmekte olan Ivanhoe adlı çizgi romanlar da yer almaktaydı.)

33. Miki ( 1970'li yılların sonlarına doğru Tay yayınları tarafından yayınlanan Miki yarı renkli yarı kırmızı, siyah renkli olarak 54 sayfalık Fasikül şeklinde yayınlanmıştır.)

1980 Dönemi :

1-Martin Mystere (Tay yayınları tarafından ilk kez 1984 yılında Atlantis adı altında yayınlanmış ve büyük ilgi görmüştür.En son Lal Kitap tarafından yayınlanmaktadır)



Bu günlük bu kadar yeter daha sonra günümüzdekileride yazacağım........... ;)Demiştim ama zaten onlar için bir Katalog yapılmış.Eminim orada çok daha geniş bilgiler vardır.onu incelemenizi öneririm...... ;) :)

Gandalf

Ellerine sağlık dostum. Devamını da bekliyoruz. 

FerdiFon

Çok Güzel Bir Çalışma  Fakat   Teksas Ve Tommiks'i  1950 Dönemine Eklemen Gerekti Kanaatımca   :)  Eline Emeğine Verdiğin Uğraşa Sağlık  ...

caretta

Sayın dostum,

Affedilmez bir hata yaparak Teks'i unutmuşşun oldu mu ya!

Caretta

hanac

Sevgili JAVA bu çalışma için teşekkürler.

Bunlar kendi çalışmaların mı yoksa bir yerlerden alıntı mı ?

aa

Bu güzel çalışma için teşekkür ederim. Ancak bilgiler resimliroman.net sitesinden alıntı. Orada çok daha detay ve resimler de var.
Esse Gesse Hayranı...

DAMPYR

Alıntı yapılan: aa - 23 Eylül, 2011, 08:56:06
Bu güzel çalışma için teşekkür ederim. Ancak bilgiler resimliroman.net sitesinden alıntı. Orada çok daha detay ve resimler de var.

Evet daha fazla bilgiyi oradan bulabilirsiniz.ben oraya üye olmayan arkadaşlar için bir toplama yaptım.kendimin eklediği bilgilerde var.günümüzde olanları kendim bulabildiğim kadarıyla ekliyeceğim.birde Teks hakkında bilgi bulamadım.bana yardımcı olurmusunuz?

hanac

Alıntı yapılan: JAVA 30.000 - 23 Eylül, 2011, 18:30:55
Birde Teks hakkında bilgi bulamadım.bana yardımcı olurmusunuz ?

Hakan Alpin'in ÇR Ansiklopedisine bakıp cevap yazacağım.

Ayrıca bu bilgileri resimliroman'da hazırlayan arkadaşa da teşekkürler.

hanac

İşte cevap;

Tex, ülkemizde ilk olarak 1959 yılının son ayında Ceylan Yayınları tarafından yayınlanan haftalık Kinova dergisinde Kinova macera stoğunun azalması üzerine dolgu çizgiromanı olarak gözükmüş, ve dergi bu tarihten sonra Kinova-Tex adıyla bir süre daha yayınına devam etmiştir.

DAMPYR

Alıntı yapılan: caretta - 23 Eylül, 2011, 01:10:52
Sayın dostum,

Affedilmez bir hata yaparak Teks'i unutmuşşun oldu mu ya!

Caretta

Hiç unuturmuyum Caretta bu arada verdiğin bilgiler için Teşekkür ederim Hanac.Teks listeye eklenmiştir....... ;)

aa


Evet daha fazla bilgiyi oradan bulabilirsiniz.ben oraya üye olmayan arkadaşlar için bir toplama yaptım.kendimin eklediği bilgilerde var.günümüzde olanları kendim bulabildiğim kadarıyla ekliyeceğim.birde Teks hakkında bilgi bulamadım.bana yardımcı olurmusunuz?
[/quote]
Küçük bir düzeltme yapayım dedim.Resimliroman.net  sitesinde üye olmayan tüm ziyaretçiler bu bilgilere ulaşabilirler.
Esse Gesse Hayranı...

HacıGeraltEmmi

Çok güzel çalışma olmuş. Ellerinize sağlık. Güzel yurdumda vaktiyle neler neler yayınlanıyormuş meğerse. :( Eskiyi özlemle anarken şimdiki halimize de şükretmek lazım tabiki. İnşallah daha güzel zamanlarını da görürüz. ::)

caretta

sevgili Java,
         Teks' in Ceylan yayınlarından çıkan son büyük serisi 86 değil 69 sayıdır Ayrıca 1970 -1978 arası Çetin Karakoç
tarafından Teks haftalık olarak 385 fasikül yayınlanmıştır.Alfa Teks,Galaksi Teks,İnter Teks,Milliyet Çocuk Teks'leri
de biliyorsun herhalde...
Selamlar-Caretta.

DAMPYR

Alıntı yapılan: caretta - 24 Eylül, 2011, 14:42:39
sevgili Java,
         Teks' in Ceylan yayınlarından çıkan son büyük serisi 86 değil 69 sayıdır Ayrıca 1970 -1978 arası Çetin Karakoç
tarafından Teks haftalık olarak 385 fasikül yayınlanmıştır.Alfa Teks,Galaksi Teks,İnter Teks,Milliyet Çocuk Teks'leri
de biliyorsun herhalde...
Selamlar-Caretta.

bilgileri internet wikipedi'den aldım orada öyle yazıyordu. bu arada seninde Teks özgeçmiş hazırlıcak düzeyde bilgin var herhalde süpersin valla.hemen düzeltiyorum.... ;)

caretta

Sevgili Java,
        Kit Ranger listeni de düzenlemiştim.Güncelleştirdin mi?Diğer iki seri Kit Taylor 'ların tamamı bende var.
Listeleri göndermeye çalışacağım.
   Selamlar-Caretta.