Çizgi Romanın Geleceği?

Başlatan SkyWolka, 27 Haziran, 2012, 02:48:12

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

SkyWolka

Önceki konuma(koleksiyonerlikle ilgili olan) cevap yazarken ve internette araştırma yaparken aklıma geldi.Çağ giderek internet çağı oluyor,bir çizgi roman ismi yazıp yanına ''torrent'' veya ''download'' yazıp Google'da aratılınca bir çok .cbr uzantılı çizgi romanlar ortaya çıkıyor,yurtdışını bilemem ancak zaten Türkiye'de çizgi roman okuyan insan sayısı çok az acaba ileride çizgi roman sektörü nasıl ilerler dünya genelinde?
Acaba internetten indirmek varken satın almak parayı savurmak gibi mi gelecek?Yurtdışında da çok küçük yaşlardaki çocuklar bile herşeyi dijital ortamda hallederken,her şey internetten indirilip bitirilirken fasikül veya cilt almanın sonu mu geliyor dersiniz?

kalidor

Dijital çizgiromanların fiyatları baskı ve dağıtım maliyetleri olmadığı için tabiki daha ucuz oluyor ve dolayısıyla da kar marjı da çok yüksek. Ben de 2-3 sene öncesine kadar ABD'de de yayınlanmış olan tüm Batman küliiyatı cbr olarak var, peki açıp baktım mı? Hayır. Kitaptan okumaya alışan birisine tablete alışması zor. Bir de işin koleksiyon yönü var. Fasiküllerin, ciltlerin raflarda sıralı durması veya tablette, pcde klasörlerde durması var. Yer açısından birşey demiyorum tabi. Evinde yer olmadığı/kalmadığı için çizgiromanı bırakan insanlar var. Bu konudaki düşüncem 10-15 yıl içerisinde baskılı çizgiromana rağbetin iyice düşeceği ve yarı yarıya kadar ineceği, torrent vs korsanı da önleyemeyedikleri için de firmaların zor duruma düşecekleri.
Crom! Ölüleri Say...

rumar80

  Fatih'e katılıyorum. Firmalar biraz da bu yüzden kendi dijital çizgi romanlarını kendileri de pazarlıyor. Bende şu anda tüm Avengers, X-men, Green Lantern vs külliyatı var ama ben de okuyamıyorum.
   Kitabı elinde tutmanın, sayfaları çevirmenin hazzı başka. Bu olay normal bir roman ya da kitap için de geçerli.

Gambit

ben artik ciddi yer sorunu yasiyorum ve dijital cizgi romanlara kayacagim gibi duruyor. Bununla ilgili bir ipad alarak ise baslayacagim her ne kadar hic hosuma gitmese de dijital ekrandan okumak

DAMPYR

Türkiyede bu işi gönüllü sürdürenler olduğu için şimdilik bu iş yürüyor.birkaç sene sonra bu işten kalan kazanç iyice düşeceği için ,sanırım çizgi roman işi biter diye düşünüyorum... :( :-\ :'(

pizagor

Alışabilsem ben de dijitale geçeceğim ama eski kafalıyım, olmuyor bir türlü...
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar... KRONİK İTTAPAR!!!
Hayat sana sokak hayvanlarına davrandığın gibi davransın!


jack sparrow

Türkiye'de çizgi roman geleneği 1930 yıllara kadar gerilere gidiyor çeşitli kaynaklardan edindiğim bilgilere göre. Bu anlamda Türkiye'de çizgi romandan bahsederken, bu kavramın yanına "gelenek" kelimesini eklemek yanlış bir hareket olmasa gerek konu özelinde. Günümüze gelene kadar her on yılın kendi içinde de akımlar oluşturduğu (kopya tekniği v.s.) ciddi bir süreç ve gerçek anlamda birikimleri olduğunu düşündüğüm bir süreç. Tabi işin bu boyutu sadece okumuş olmak için okuyanları çok fazla ilgilendirmiyor. Kendimi de dahil ettiğim bir süreç bu tabiki de, Türk çizgi roman okurunun profili yeterki okuyabilelim olmuştur hep, fazla kafa yormadan. Ama işin mutfağına baktığımızda ciddi emeklerin de verildiğini bildiğimiz bir süreç aynı zamanda çizgi roman denildiğinde. Bu anlamda 80'li yıllardan sonra var olan Türk Çizgi roman geleneğinin giderek zayıfladığını ve kendini tekrar ederek yok olmaya yüz tuttuğunu biliyoruz. 90'lı yıllar da kimi girişimler olsa da bu işle uğraşanların sayıca azlığı ve çizgi roman geleneğinin inandırıcılığını okur nezdinde yitirmesi, kemik okuyucunun dahi bu işlerden elini eteğini çekmesi (herkesin kendine göre nedenleri söz konusudur ayrı bir tartışma konusu olacak bu durum hakkında), hemen ardından 2000'li yıllarla gerçekleştirilen bir dizi atılım ve 2012'ye gelinen süreçte, çizgi geleneğimizin yayınevleri, okuyucular, internetteki kimi forum ve bloglarla ayakta tutulmaya çalışılması olarak özetleyebileceğimiz, kısacası etkileşimli bir gelenekten bahsedebileceğimiz bir perspektif sunmakta hepimiz adına. Bu anlamda yukarıda belirtilen halet-i ruhiyeye kesinlikle katılıyorum. Sayfalarını çevirmeye alıştığımız, o eski kitap kokusunu içimize çektiğimiz bir gelenek bizimkisi tabir-i caizse. Kısır çekişmelerin hemen hergün yaşandığı bir ortamda umarım bu yepyeni köşe taşları olan çizgi geleneğimize bir halel gelmez kendi adıma.

emre ozdamarlar

Yaklasik 3-4 saat önce kendime bir ipad aldim. Sebebi ise dogrudan cizgi roman okumak icin. Önce arkadaslardan ipad ödunc alip biraz cizgi roman okumayi denedim, oldukca basarili buldum. Hatta ekran surekli aydinlik oldugu icin bir oturusta normalde okuyacagimdan daha fazla sayfayi okuyabildigimi gördum. (belki farkinda olmadan gözleri yoruyordur bu, uzun vadede zararini görurum, orasi bilinmez tabi)

Gectigimiz sene icerisinde 3 kez ev tasidigim icin o koli koli cizgi romanlar, kitaplardan cok fena tiksinti geldi bana. Ilerde yerlesik hayata gecersem belki basili ciltleri almaya baslarim ama simdilik dijital devrime yenik dustum ben de.

konnektör

Türk çizgi romanı bitkisel hayatta, yeniden canlanması için mucize gerekiyor. Fumettiler ve frankatonlar belli bir okuyucu kitlesi ile yatay seyirde devam ediyor, gelecektede fazla değişim beklemiyorum. Amerikada çizgi romanlar çok güzel satıyor, bunun nedeni de yazar ve çizerlerin yüksek performansları ve yaratıcılıkları.
*Resmimi hayal ederim ve daha sonra hayalimi resmederim.
Vincent Van Gogh

Gambit

Alıntı yapılan: konnektör - 27 Haziran, 2012, 21:04:18
Fumettiler ve frankatonlar belli bir okuyucu kitlesi ile yatay seyirde devam ediyor, gelecektede fazla değişim beklemiyorum.

fumettiler gelecekde degisim gosterecek dostum, gittikce satislar dusecek ve bir sure sonra cikmamaya baslayacak

Italyanlar cagi yakalayamadi cizgi roman sektorunde bence, boyle de giderse ileri de kaybetmeye mahkumlar

konnektör

Çizgi romanın geleceği Amerikan çizgi romanları ve mangalarda olacak gibi. Yeni nesil yani yirmi yaş altı çizgi roman okurları mangalara ilgi duyuyor.
*Resmimi hayal ederim ve daha sonra hayalimi resmederim.
Vincent Van Gogh

caretta

Aman sayın Gambit böyle kehanetlerde bulunup beni üzme. Yani Teks çıkmazsa benim halim ne olur ?

Forumdan zaten ümidi kestim. Sohbet odasında Teks tutkunlarını sordum; bir tek Designer 73 cevap verdi.

Demek Altın Madalyon'da bir ben bir de Designer 73 Teks okuyor. Ha bir Sami Bayrak var. İyi bir Teks okuru olduğunu biliyorum.

Hanac dostumun da Hulk Kulübüne üye filan olmuyorum!

V

Atilla Abi beni de Teks fanatikleri arasına yazabilirsin.Forumda Murat'ta "Tekssever" dir..
"İstemem,eksik olsun.."

hanac

Alıntı yapılan: caretta - 27 Haziran, 2012, 21:27:36
Yani Teks çıkmazsa benim halim ne olur ?

Merak etme Atilla Abi, Teks'e birşey olmaz.

Hala İtalya'da en çok satan çr Teks'dir.

Tarkan Kurt

Teks candır. Beni de Teks severler arasına yazabilirsiniz.