Istanbul Modern'de Manga'yi Kesfet...

Başlatan pizagor, 14 Ekim, 2010, 10:38:48

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

pizagor

Arkadaslar sergi 17 Ekim'de sona eriyor, son 4 gün...





Istanbul Modern, 5 – 17 Ekim 2010 tarihleri arasinda manga sergisini sunuyor


Manga'yi Kesfet!

Istanbul Modern, "2010 Türkiye'de Japon Yili" etkinlikleri kapsaminda, Japon kültürünün farkli yüzlerinin ve manga sanatindan örneklerin sunuldugu Manga'yi Kesfet!: SHONENJUMP Dünyasi sergisine ev sahipligi yapiyor.

5 – 17 Ekim 2010 tarihleri arasinda müzenin alt katinda yer alacak sergiyle Istanbul Modern, Türkiye ve Japonya dostlugunun 120. yilinda, kisa süreli sergilerini dünyada milyonlarca hayrani olan Japon mangasini genç kusaklara tanitarak sürdürüyor. 

Japonya'nin en büyük yayin kuruluslarindan olan Shueisha Inc.'in katkilariyla düzenlenen sergi, ülkede gündelik yasamin bir parçasi haline gelmis büyük bir kültürel fenomen olan ve dünya çapinda giderek yayginlasan çizgi roman sanati mangayi kapsamli biçimde tanitiyor. Serginin proje yöneticiligini Türkiye'den Lora Sariaslan Japonya'dan ise Yu Omura yapiyor.

Japonlarin geleneksel rulo resimleri gibi sanat formlariyla ayni üslubu tasiyan özgün bir tür olan manga bugün Japonya'daki yeni yayinlarin büyük bölümünü olusturuyor. Manga, kültürel bir fenomen olmanin yani sira, Japonya'nin uzun ve özgün sanat ve yayincilik tarihi hakkinda önemli ipuçlari da veriyor.

Yetiskinlere ve çocuklara yönelik olarak yayinlanan mangalar okuyuculari aksiyon, macera, komedi, dram, fantezi, ask ve bilim kurgu dünyasina tasiyor. Manga'yi Kesfet!: SHONENJUMP Dünyasi sergisinde bir manga eserinin yaratim asamalari, ilk çizimden yayina uzanan yolculugu, orijinal eskizler, manga yaratim sürecini manga ustalarinin agzindan dile getiren bir belgesel, çizimler ve enstalasyonlarla sunuluyor. Japonya'da "manga sanatçisi" anlamina gelen mangakalarin dünyasini da gözler önüne serecek bu sergide, izleyiciler manga kitaplari, manga karakterleri üzerine kurulu oyunlar, VOMIC (sesli çizgi roman) ve animasyon gösterilerinin yani sira düzenlenen yaratici atölyeler ve manga editörleriyle söylesilerle bu renkli dünyayi kesfetme olanagi buluyor.

Sergide, karakterlerin büyük boy maketleri, izleyiciyi içine katan bilgisayar oyunu, özellikle gençlerin önünde fotograf çektirebilecegi manga karakterlerinden olusan görseller, ses ve çizgi filmi bir araya getiren VOMIC'ler, SHONENJUMP'in Japon popüler kültürünü yansitan ve ayni zamanda etkileyen mangalarinin kronolojisi, manga yaratim sürecinde kullanilan malzemeler, monokrom çizimlerin yani sira, yillar boyunca basilmis mangalari okuyabilecekleri ve ayni zamanda Japon kültürü hakkinda bilgi alabilecekleri mekânlar bulunuyor.

Ziyaretçiler sergide, Türkiye'de daha önce hiç basilmamis mangalari okuyabiliyor ve degisik ülkelerde manganin nasil sunuldugunu, Ingiltere'den Japonya'ya 16 farkli ülkede yayinlanmis mangalarda görebiliyor. Sergide Dragon Ball'un yaraticisi Akira Toriyama'nin (d. 5 Nisan 1955) çizimleri ve ondan etkilendigini belirten, One Piece mangasinin yaraticisi Eiichiro Oda'nin (d. 1 Ocak 1975) orijinal çizimleri de yer aliyor.

Sergi etkinlikleri

•   5 Ekim'de saat 18.30'da sinema salonunda SHONENJUMP Bas Editörü Sasaki Hisashi ile serginin proje yöneticisi ve Istanbul Modern Küratörü Lora Sariaslan bir söylesi gerçeklestirecek. "JIGOKU SENSEI NUBE" serisinin editörlügünü üstlenen ve "Rurouni Kenshin" serisinin popülaritesinde önemli bir payi bulunan Sasaki, etkinlikte manga yaratim sürecini ve kendi deneyimlerini anlatacak.   

•   Istanbul Modern Sinema, 'Manga'yi Kesfet!' sergisine paralel olarak 5-17 Ekim tarihleri arasinda üç büyük manga kahramaninin ekrandaki maceralarindan bir seçki sunuyor. Naruto, One Piece ve Dragon Ball'un her biri 30 dakikalik televizyon dizilerinden üç bölümlük bu program manga meraklilarini bekliyor.

•   Istanbul Modern, Manga'yi Kesfet!: SHONENJUMP Dünyasi sergisine paralel olarak 5-17 Ekim 2010 tarihleri arasinda çocuklar ve gençler için bir egitim programi düzenliyor. Manga yayinevi Shueisha Inc. ile birlikte tasarlanan bu egitim programinda katilimcilar kendi manga dergilerini yaratiyor.


Istanbul Modern Sinema'da Manga Filmleri

Program Istanbul Modern Sinema Salonu'nda 5 Ekim Sali, 6 Ekim Çarsamba, 12 Ekim Sali ve 13 Ekim Çarsamba saat 12.00, 13.30, 15.00 ve 16.30'da; 7 Ekim Persembe,8 Ekim Cuma, 9 Ekim Cumartesi ve 10 Ekim Pazar saat 12.00'de; 15 Ekim Cuma saat 13.30, 15.00'da; 16 Ekim Cumartesi ve 17 Ekim Pazar ise saat 12.00, 13.30'da gösterime sunulacak.

•   NARUTO
Yaraticisi: Masashi Kishimoto
Bir baska dünyada en büyük güç ninjalardir ve dünyanin en sinsi ninjasi Konohagakure köyünde yasamistir. Ama on iki yil önce Konohagakure'ye korkunç bir saldiri olur ve Dokuz Kuyruklu Tilki canavari, köyün sampiyonu Hokage'yi öldürür. Hokage ölmeden önce tilkinin ruhunu masum bir çocugun, Naruto Uzumaki'nin bedenine hapseder. Bugün köye artik baris hâkimdir. Yaramaz Naruto Uzumaki ise Ninja Akademisi'nden mezun olmak için ugrasmaktadir. Amaci bir sonraki Hokage olmaktir. Ama içinde korkunç bir gücün gizlendiginden ne kendisi, ne de sinif arkadaslari haberdardir.

•   ONE PIECE
Yaraticisi: Eiichiro Oda
Monkey D. Luffy'nin en büyük çocukluk hayali Korsanlarin Krali olmaktir. Ama kazara lastik gibi esneme yetenegini kazandiginda hayati degisir. Bunun için büyük bir bedel de ödemistir: bir daha asla yüzemeyecektir. Luffy, korsan olmak isteyen bir grupla birlikte, dünyanin en büyük hazinesi oldugu söylenen One Piece'in pesine düser.

•   DRAGON BALL
Yaraticisi: Akira Toriyama
Dragon Ball, Goku adinda maymun kuyruklu bir çocuk hakkindadir (Bu, Çin'in klasik "Maymun Kral" efsanesine güncel bir göndermedir). Goku'nun sakin hayati, yedi ejder topunu toplamaya çalisan Bulma adli bir kizla tanismasiyla degistir. Bulma toplarin hepsini topladiginda çok güçlü bir ejder belirecek ve onun bir dilegini yerine getirecektir. Ama degerli küreler dünyanin her yanina dagilmistir ve Bulma'nin bu güçlü çocugun yardimina ihtiyaci vardir.

Manga Egitim Sergisi: "Kendi Mangani Yarat"

Müzenin egitim odasinda çocuklara ve gençlere özel hazirlanan Manga Egitim Sergisi'nde manganin büyülü dünyasi, usta manga yaraticisi Eiichiro Oda ile gerçeklestirilen röportajin videosu ve manga yaratim süreçlerini asamali olarak anlatan grafik tasarimlar bir araya geliyor. Katilimcilar bu egitim sergisinde ilk olarak manga üretim sürecinin asamalarini izliyor, ardindan kendi mangalarini yaratmaya basliyorlar. Program 5-17 Ekim 2010 tarihleri arasinda hafta içi ve hafta sonu her gün 10.00-11.30, 13.00-14.30, 15.00-16.30 saatleri arasinda, 7-12 ve 13-17 olmak üzere iki farkli yas grubu için düzenleniyor.

•   7-12 Yas Grubu
Çocuklar bu egitim sergisinde kendilerine dagitilan çalisma kâgitlarini boyayarak iki manga ile tanisiyor: Masasi Kisimoto tarafindan yaratilan NARUTO ve Eiichiro Oda tarafindan yaratilan ONE PIECE. Japonya'da "manga sanatçisi" anlamina gelen mangakalarin egitimlerinde kullandiklari özel çalisma kâgitlari, çocuklarin ellerinde kendi yorumlarini kattiklari NARUTO ve ONE PIECE sayfalarina dönüsüyor. Çocuklar bu kâgitlardaki çizimleri renklendiriyor, konusma balonlarini sözcüklerle dolduruyor. Ardindan tamamladiklari sayfalari bir araya getirerek NARUTO ve ONE PIECE özel sayilari olusturuyorlar.

Program hafta içi okul gruplari için 10.00-11.30, 13.00-14.30, 15.00-16.30 saatlerinde, hafta sonu çocuklar için 9 Ekim, 10 Ekim, 16 Ekim ve 17 Ekim tarihlerinde 10.00-11.30, 13.00-14.30 saatlerinde gerçeklestirilecek.

•   13-17 Yas Grubu

Gençler bu egitim sergisinde bir manga yaratmanin incelikleriyle tanisacak. Manga yaratim sürecine dair örnekleri inceledikten sonra, karakterler yaratacak, hikâyeler olusturacak, taslaklar hazirlayacak, çizimler yapacak, arka planlari olusturacak, konusma balonlarini dolduracak ve gölgelendirmelerle kendi mangalarini yaratacaklar.

Program hafta içi okul gruplari için 10.00-11.30, 13.00-14.30, 15.00-16.30 saatlerinde, hafta sonu çocuklar için 9 Ekim, 10 Ekim, 16 Ekim ve 17 Ekim tarihlerinde 15.00-16.30 saatlerinde gerçeklestirilecek.
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar... KRONİK İTTAPAR!!!
Hayat sana sokak hayvanlarına davrandığın gibi davransın!


pizagor

Gittim, gezdim, begendim...


Naruto ve ben... Naruto kolajina dikkat, yüzlerce manga karakterinden olusuyor...




One Piece ve pek çok çizgiroman aktivitesine yanimda sürükledigim, bu konuda sorun çikarmak ne kelime, bana destek olan esim...




Yine One Piece...




Resmin ayrintisina girersek...










Bleach...







Reborn...




Dragon Ball...




Death Note...




Ve bir efsane... Tsubasa...

İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar... KRONİK İTTAPAR!!!
Hayat sana sokak hayvanlarına davrandığın gibi davransın!


V

Özgür,enfes fotograflar için çok tesekkürler.Gitmis gibi oldum valla.
"İstemem,eksik olsun.."

hanac

Özgür süpersin valla.

Çok güzel resimler, eline saglik.

pizagor

Manga'yi Kesfet organizasyonuyla ilgili olarak dikkatimi çeken, sergiyi gezenlerin oldukça genç bir kitle olduguydu. 12 – 20 yas arasi olduklarini düsündügüm yaklasik 60 - 70 kisiyle birlikte dolastim sergi alanini. Fransiz Kültür'de ara sira yapilan çizgiroman sergilerine kiyasla 60 -70 kisi oldukça iyi rakam bana kalirsa... Benden yasli olan sadece birkaç kisi vardi ki her ne kadar ilgili görünseler de çocuklarina eslik eder pozisyondaydilar sanki...

Bir diger güzel nokta bayanlarin sayisinin neredeyse beyler kadar olmasiydi. Sevindirici degil mi?

Organizasyon ile ilgili bir baska güzellik ise ziyaretçilere verilen Manga'yi Kesfet kitapçigiydi. Shonen Jump ile ilgili bilgilerle baslayan kitapçik bir de Manga (One Piece) içeriyor. Organizasyonun bu jesti çok hosuma gitti... Bu arada haftalik yayinlanan Shonen Jump'in 450 – 500 sayfalik bir manga dergisi oldugunu ve 3.000.000 (yaziyla üç milyon) adet satildigini okuyunca aklim hayalim havsalam almadi bunu...
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar... KRONİK İTTAPAR!!!
Hayat sana sokak hayvanlarına davrandığın gibi davransın!


tommikser

yuh diyorum baska birsey demiyorum.Acaba bizim son on yilda yayinlanan çizgi romanlarimizin adeti  o rakamin yanindan teget geçmismidir.Zannetmem ama.. :-\

Underfined

Ahh ahh su resimleri ve etkinlikleri gördükçe içim gidiyor.Sadece 1 kez Ankarada organizasyon oldu onda da Ankara da degildim.Umarim 2010 bitmeden bizim diyarlarada gelirler :)

V

Alıntı yapılan: pizagor - 18 Ekim, 2010, 09:51:40


Organizasyon ile ilgili bir baska güzellik ise ziyaretçilere verilen Manga'yi Kesfet kitapçigiydi. Shonen Jump ile ilgili bilgilerle baslayan kitapçik bir de Manga (One Piece) içeriyor. Organizasyonun bu jesti çok hosuma gitti... Bu arada haftalik yayinlanan Shonen Jump'in 450 – 500 sayfalik bir manga dergisi oldugunu ve 3.000.000 (yaziyla üç milyon) adet satildigini okuyunca aklim hayalim havsalam almadi bunu...

Japonya'da manga kültürü inanilmaz boyutlarda.Baski ve satis adetleri milyonlarda dolasan onlarca manga var.Mangaka'lar eski japon
imparatorlari kadar saygi görüyorlar..

"İstemem,eksik olsun.."

pizagor

Size dudak uçuklatan bir rakam daha vereyim : One Piece'in son cildi Japonya'da 3,2 milyon satmis. Toplamdaki tiraji ise 190 milyona ulasmis...

Bizdeki manga yayinciligi, satis adetleri ne durumdadir bilemiyorum ama belki iyi bir mangayla yola çikilsa durum farkli olacak!
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar... KRONİK İTTAPAR!!!
Hayat sana sokak hayvanlarına davrandığın gibi davransın!


pizagor

Bu başlık artık kaybolanlardan biri değil...
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar... KRONİK İTTAPAR!!!
Hayat sana sokak hayvanlarına davrandığın gibi davransın!


V

Özgür pozitif inatçılığına saygı duyuyorum. Eline,emeğine sağlık.
"İstemem,eksik olsun.."

hanac

Alıntı yapılan: JuDaS2099 - 17 Ocak, 2011, 14:39:57
Pozitif inatçılık.

Çok hoş bir benzetme olmuş.

Sanırım Özgür'ü çok iyi ifade ediyor.  :)

pizagor

Pozitif mi negatif mi bilmiyorum ama inatçılık var gerçekten  ;D
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar... KRONİK İTTAPAR!!!
Hayat sana sokak hayvanlarına davrandığın gibi davransın!