Galeri BD

Başlatan Peyami, 25 Eylül, 2016, 15:29:14

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Nightrain

Alıntı yapılan: memospinoz - 20 Ekim, 2017, 17:44:29
Herkes küçültüyor. YKY, Marmara Çizgi, KaraKarga. Bir tek Presstij küçültmüyor onun da yayın programı esnek.

YKY bazılarını küçültüp basıyor. Son yayınladıkları Tardi kitabını küçültmeden bastılar. Comicsler neyse de, frankofonların küçültülmesinden nefret ediyorum.
"Bu yıldızı çok mu istiyorsun Heatie? Al ye o zaman!"

memospinoz

Alıntı yapılan: Nightrain - 20 Ekim, 2017, 17:46:04
YKY bazılarını küçültüp basıyor. Son yayınladıkları Tardi kitabını küçültmeden bastılar. Comicsler neyse de, frankofonların küçültülmesinden nefret ediyorum.

Katılıyorum. Tablo gibi enfes çizimler ve o çizimlerdeki muhteşem detaylar küçücük sayfalarda kaybolup gidiyor. Satış uğruna estetikten feragat ediliyor ama çizgi romanın roman kısmının yanı sıra görsel bir şölen olduğu unutuluyor maalesef.

hanac

Alıntı yapılan: köstebek - 01 Ağustos, 2017, 16:30:23
Önümüzdeki aylarda Alfa'nın Gizli Tarih serisi bitiyor.

Yeni seri şu gibi: http://www.casterman.com/Bande-dessinee/Collections-series/albums/airborne-44

peyami bey bir incelesin bakalım, nedir ne değildir?

Peyami merhaba, Köstebek Abi'nin duyurduğu yayın çıkıyor.

http://altinmadalyon.com/altin/index.php/topic,12114.0.html

Nightrain

Enki Bilal'in yeni albümü çıkıyormuş. Bi inceleme iyi olurdu.

http://www.casterman.com/Bande-dessinee/Catalogue/albums-bug/bug-1

"Bu yıldızı çok mu istiyorsun Heatie? Al ye o zaman!"

kharon

Konuya cok gec dahil oldum ama onceki tartismalara bir katki sunmak isterim;
gecen ay Valerian & Laureline yaraticilarini uzun uzun canli dinleme ve filmi bir sira arkalarinda izleme
sansina eristim, bazi gozlemlerim surda:

http://paneller.blogspot.co.uk/2017/10/valerian-laureline.html

Eklemek istedigim su: yazar mi cizer mi tartismasina girmeden; bir ekip olarak bu insanlar birlikte 50
sene calismislar. Bu inanilmaz bir isbirligi (BD dunyasinda cokca da goruluyor) Bunun nedenleri bunu nasil
surdurebildikleri cok onemli, bu kendilerine soru olarak da yoneltildi. Cok iyi anlasmalari, cok iyi arkadas olmalari degil mevzu (aslinda karakter olarak cok farklilar) ama sinirlari belirlemisler. Kim neyi nereye kadar yaratacak onaylayacak bunu oturtmuslar ve profosyonelce yaklasmislar olaya.

TR cizgi romaninda boyle uzun solukli ekip calismasi yapilamamasi uzucu. Egolar mi amatorluk mu...
Bir de herkes "Author"luga heveslenmekte, herseyini ben yaratayim ama hem yazabilmek hem de cizebilmek ayni anda ayni kiside kolay bulunmayacak ozellikler kanimca.   

köstebek

Peyami Bey,

fazla gecikmeden karaköy civarına geldiğiniz bir gün beni arayın da biraz iş konuşalım. cep telefonu filan hanac da var. o da gelsin diycem ama gelmez. 

Nightrain

2018'de, Aylak Kitap şunu basacakmış! İyi midir, nasıldır?

"Bu yıldızı çok mu istiyorsun Heatie? Al ye o zaman!"

kharon

Leo'nun Betelgeuse serisi hakkinda karalamalar:
https://paneller.blogspot.co.uk/2017/11/betelgeuseda-zeka-ve-bilinc.html

Buraya da kopyaladim;

Betelgeuse'da Zeka ve Bilinc

Betelgeuse Leo'nun harika calismasi Aldebaran'in ikinci dongusu;
maceralar bu sefer ilkiyle baglantili olarak Betelgeuse gezegenine tasinmis durumda.

Betelgeuse gezegeninde mahsur kalan insanlar ikiye bolunmus durumda, bir grup askeri disiplinle, ataerkil bir duzenle hareket ederken kadinlar insanligin devami icin surekli dogurmakla vazifeli. Asil tartisma konulari ise gezegende gorebildikleri insansi yaratiklarin (iums) zeki ve bilincli olup olmadiklari konusu. Bu konu hikaye acisindan onemli zira gezegeni kolonize edip etmeme karari buna bagli. Yildizlararasi yolculuklara baslamis insanoglu Leo'nun evreninde bir karar almis gozukuyor -bir nevi star trek prime directive gibi- zeki yaratiklarin bulundugu gezegenler insanoglu tarafindan kolonize edilmeyecek. Bunun olcusu de konmus : "ates kullanabilen ve alet yapabilen canlilar"




Seneryo icin belki gerekli olan conflict bu olcunun sigligindan dogmakta halbuki; yildizlararasi yolculuga cikmis insanligin bu kadar sig ve insanoglunun bakisini merkeze alan bir olcu koymus olmasi inandirici gelmiyor. Evet, gezegenimizdeki diger canlilari tanimaya ve tanimlamaya calisirken gectigimiz yuzyil boyunca cok hatalar yaptik. Ornegin basit bir bilinc-farkindalik testi vardir hayvanlar icin kullanilan, hayvanin alnina boyayla yapilan bir noktayi hayvan aynada gordugunde alnina elini goturur mu, kendini tanir mi seklinde ozetlenebilecek olan soru vardir (mirror test). Yillarca fillerin bilincinin olmadigi sanildi zira deneyde hayvanlarin boyutuna, gorus alanina uygun olmayan aynalar kullanildi. Ya da kopeklerin dunyayi gorsel degil kokusal algilari ile tanidigi gozardi edilip ayni test kopeklere uygulanmaya kalkisildi. Ormanda gozlemlenlenen sempanze ve goriller isimlendirilmeden anildi saha raporlarinda; sanki birer kisilikleri, benlikleri yokmus sadece icguduleri ile hareket eden robotlarmis gibi.

O gunlerden beri cok yol aldik. Goodall, De Waal ve benzeri bilim insanlarinin yaptigi calismalar artik hayvanlara bakisimizi kokten degistirmis durumda, pek cok turun sandigimizidan cok daha zeki, becerikli oldugunu ve kendi bilinclerinin oldugunu biliyoruz artik. Bazi konularda bizden bile ilerdeler; sempanzeler short term memory testlerinde, ya da kendilerinin oynayabilecegi sekilde gelistirilmis tas-kagit-makas benzeri bir strateji oyununda insanlardan daha iyi performans gostermekte.

Bugun artik biliyoruz ki ne zeka ne de bilinc insani hayvandan ayiran ozellikler degil. Bunun boyle olmasi (insanin diger hayvanlardan ayirt edici ilahi bir spark'a sahip oldugunun soylenmesi) genelde darwinden beri insani ayri bir yere koymaya gayret eden tutucu zihniyetin gelistiridigi bir savunma mekanizmasi. Nasil diger biyolojik ozelliklerimiz hayvanlarin ozelliklerinin bir devami ise zeka ve bilinc de oyle, var veya yok olmamasindan ziyade bir spektrumdan bahsedebiliriz.

O yuzden Leo'nun evreninde insanoglunun boyle sig bir tanim yapmis olmali CR'in atmosferini bozmakta ("alet yapabilen" tanimi dogada pek cok turun alet yapiyor oldugunu ogrenmemizden once kullanilan arkaik bir onerme). Neyse ki Betelgeuse  uzerinde evrimin nasil sekiller alabildigi, ne kadar ilginc avlanma-beslenme-ureme stratejileri, simbiyozlar, zeka ve bilinc disavurumlari uretebildigi kesfedilmis durumda da bu olumsuz yan goze batmamakta. Diger bir olumlu yan Leo'nun cizgilerindeki ilerleme, malum kendisi bir Rosiński degil ama ilk donguye gore net bir guzellesme var karelerinde.

Insanoglunun bu konuya bakisinin problemi bilim insanlariyla beraber bilim kurgu yazarlarinin ilgi alanindaydi aslinda; bir ornek vermek gerekirse V&L'e donelim:




The Wrath of Hypsis (1985) albumunde psisik yeteneklere sahip bir uzayli olan Glapum'tian Valerian'a gorevinde yardim ederken dunyanin diger zeki yaratiklariyla iletisime girer. Bunlar bizim katil Orca'lar dediklerimizden baskasi degildir.

hanac

Alıntı yapılan: Peyami - 20 Kasım, 2017, 09:17:27
Önce bir gözlem. Herkesi eleştiriyorsak, kendimizi de eleştireceğiz. Son aylarda forum "alışveriş sitesi muhabbetlerine" boğulmuş durumda..İçerik sahibi mesajlar istisnai oldu artık (Hesapladım bir ara, %3-4). Kopyala/yapıştır oranı artışta. Tek cümlelik ve resimlik Twitter tarzı mesajlar da cabası. İçerik kalitesi dikine bir düşüşte. Sıcak para ekonomisi gibi yalancı, içi boş bir hareketlilik var. Okunacak bir şey üretildiği yok. Açıkçası sağ üst köşede bir sepet ikonumuz eksik kaldı, onu da ayarlarsak dönüşüm tamamlanacak. "Altın Sepet"e hoşgeldiniz. Ne yapalım, asri zamanlar böyle istiyorsa, biz de ayda bir iki uğramakla yetiniriz. Dostlar sağolsun.

Vot ken ay du, samtayms  ;D

kharon

Alıntı yapılan: Peyami - 20 Kasım, 2017, 09:17:27
Bilinç ve zekayı tanımlama çabaları son günlerde epey revaçta. Sözgelimi Electric Dreams gibi bir güncel dizi bu açıdan pek çok ÇRdan çok daha farklı açılımlar sunabiliyor, tavsiye ederim. 

Yazıda bir ismi görünce gülümsedim: Jane Goodall. Yıllardır gerek kitaplarını gerek videolarını takip ettiğim bir öncü primatolog. Ses tonu bile insana huzur ve umut veren aydınlık bir insan. İki ÇR az alın, onun bir kitabını okuyun derim Galyalılar. 

Velhasıl, konuşulacak çok konu var ama şimdilik kısa kesip Kharon'a katkısı için teşekkür edelim  :)

ben tesekkur ederim peyami bey; Jane Goodall harika bir isim; gerci FransizBelcika ekolune yazmak belki yeri degil ama gecenlerde 89-90 li yillarda kisa suren bir Phantom-Kizilmaske denemesine bakiyordum ; Apes isminde bir bolumluk bir macera var. Isim olarak gecmese de Jane Goodall'a guzel bir gonderme yapmislar ;maalesef tam kareyi upload edemiyorum ama sayi bu:


karlıova

BD severler selam. Forumda Frankofon üstüne başlıklar açıp güncel eserleri tartışmanız çok güzel. Eskiden RR forumda güzel bir ilgi yaratmıştık BD'lere. Orda tanıttığım eserlerden bir kısmı şimdi yayınlandı Türkiyede.

2007den beri Kanadanın Fransızca konuşulan Quebec bölgesindeyim. Montrealde merkez kütüphanede baya bir BD takip ettim. Orada ve şehirdeki diğer kitapçılarda gördüğüm okurların ekole ilgisi devam ediyor. Mangaya göz kırpan seriler de var.  Formatlar değişiyor, integraller miniler çıkıyor BD değişen alışkanlıklara uyum sağlıyor.

Başlıkları bir inceleme fırsatı bulduğumda arada bişeyler yazarım.

Muhabbetle kalın, 

memospinoz

Mangaya benzer Fransızca eserlere "manfra", "franga" veya "manga français" deniyor.

"La nouvelle manga" ise Franko-Belçikalı sanatçılarla Japon sanatçıların bir arada eser vermelerinden doğan sanatsal bir harekete verilen isim.
Bu tür sanatçılara örnek olarak şunları verebiliriz:
Moyoko Anno , Aurélia Aurita ,
David B. , Matthieu Blanchin , Frédéric Boilet , Nicolas de Crécy , Étienne Davodeau , Yoji Fukuyama,
Emmanuel Guibert, Kazuichi Hanawa , Daisuke Igarashi, Little Fish , Taiyō Matsumoto , Fabrice Neaud ,
Loïc Néhou , Benoît Peeters , Frédéric Poincelet , David Prudhomme , François Schuiten , Joann Sfar , Kiriko Nananan , Hideji Oda , Kan Takahama , Jiro Taniguchi , Yoshiharu Tsuge , Vanyda ve Naito Yamada .

hanac

Alıntı yapılan: karlıova - 06 Aralık, 2017, 14:47:25
Eskiden RR forumda güzel bir ilgi yaratmıştık BD'lere.

Hatırlıyorum o günleri  :)

yunusmeyra

Alıntı yapılan: hanac - 06 Aralık, 2017, 20:16:57
Hatırlıyorum o günleri  :)
adminim unutmaz  8)
karlıova hoşgeldiniz  :)
où est le peyami?
HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

Tuco Ramirez

Hoş geldin Karlıova. Ben de hatırlıyorum sizi RR'den.
Magico Vento idim o zamanlar...