Bonelli Yayınları Tarihçesi

Başlatan hanac, 26 Ekim, 2009, 22:07:52

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hanac

Bonelli Yayınevi'nin yayınladığı çizgi romanlar

1940 li Yillar

FURIO (1941)





Furio Almirante – demir yumruklu boksör, çirkin fakat çekici. Bu karakter Bonelli'ye II. Dünya savaşının o zor yıllarında ayakta kalmasına yardımcı olmuştur. Maceraları güney amerikada geçen bu kahraman ve asistani gorilla Serafino çok sevildi ve popüler oldu.

Furio kısa zamanda doğruluğun savunucusu ve prototipi oldu, her zaman ezilenlerin ve zayıfların yanında yer aldı ve gerektiğinde kanunları kendisi uyguladı. Çizerleri, kitap boyutu ve kostümler çok sık değismesine rağmen bu popülarite de bir azalma olmadı. (Dönemin zevkine uygun olarak maske bile taktı Furio)

Savaş sonrası G.L. Bonelli'nin yayınevinde bütün yetkiyi devralması ile karakter psikolojik özellikler ile de zenginleştirildi ki bu özellikler biraz düzenlenerek daha sonra yayınlanacak olan Tex'de de kullanılacaktı.

1960 larda Furio küçük kitap formatında ve Franco Bignotti' nin çizimleri ile yeniden yayınlandı fakat pek ilgi görmedi.

CAPITAN FORTUNA (1942)



Bonelli'nin o dönem yayınladığı "Audace" dergisi ve Furio'nun gördüğü yoğun ilgi sayesinde yeni karakterler de okuyucu ile buluştu. Bunlardan biri de Capitan Fortuna idi, hikayeler ve çizimler sanatının doruğundaki Rino Albertarelli'ye aitti. Çok gerçekçi bir hikaye oluşturdu ve içine romantizm de kattı.

Capitan Fortuna cesur bir İtalyan denizcisidir ve La Pellegrina adli geminin kumandanıdır. Yaşlıca Pappafico ve genç Trinchetto maceralarında kendisine eşlik etmektedir. Olaylar 17. yüzyılda ve egzotik yerlerde geçmektedir. Maceralar savaş sonrası da defalarca tekrar basılmıştır.

ORLANDO INVINCIBILE (1942)





Paladin'lerin efsanesi Bonelli tarafından Orlando Invincible de yeniden ziyaret edildi. Paladin'ler Şarlman'ın toplam sayısı 12 olan şövalyeleridir. Bu seride, şövalyelerden biri olan Orlando'nun maceraları anlatılmaktadır, Angelica'nın aşkı için sayısız maceralara karışan bu şövalye devlerle ve ejderhalarla da mücadele etmektedir.

Yine yetenekli Rino Albertarelli'nin çizimleri ile gerçek ile büyü çok iyi karıştırılmış ve o dönemin çizgi roman dünyası için rakipsiz bir ürün tasarlanmıştı.

I CONQUISTATORI DELLO SPAZIO (1943) - Uzay Fatihleri







"I conquistatori dello spazio" gibi uzun süreli seriler sayesinde magazin albümleri (yeni "Audace" dergisinin kapağında bu yazıyordu) piyasada tutunuyorlardı. Bu seri de G.L. Bonelli tarafından yazılmış ve önce Raffaele Paparella sonra da Nico Lubatti tarafından çizilmişti.

Bu seride kahramanımız olan Claudio Reni fantastik tür sayılabilecek bir hikayenin içinde araştırılmamış bir bölge olan Himalayalara gidiyor ve Cyclopes (Tek gözlü devler), yeşil adamlar ve ölüm işınları ile karşılaşıyordu. (Tabii ki Flash Gordon'un hikayelerinden esinlenme var)

POMPEO BILL (1943)



Pompeo Bill karakterinin merkezde olduğu mizah yönü yüksek maceralardan oluşan bir seri.
Kendisine bu maceralarda yaşlı Tapioca ve küçük Kızılderili Pena Rossa eşlik etmektedir.
Senaryosu G.L. Bonelli'ye çizimler ise Davide Faustinelli'ye ait.

LA PERLA NERA (1943) - Siyah İnci



Bu "Cinenovel" (O dönemde çizgi romanlara bu isim veriliyordu) daha önce 1938 yılında "L'Audace" dergisinde yayınlanmıştı. 1943 yılında ise 3 adet yeniden baskı yapıldı, bu vesileyle G.L.Bonelli ve olgunluk dönemindeki büyük çizer Franco Caprioli arasındaki işbirliğine tanık oluyoruz.

Hikaye çok değerli bir siyah inci etrafında dönüyor, bu inci sayesinde büyük bir hazinenin olduğu esrarengiz bir şehire girilebiliyor. Hikayenin başrollerinde genç bir gazeteci olan Sandro, güzel Anna ve hain Moro var.

GLI ADORATORI DEL DIAVOLO (1943) - Şeytanın Kulları



Bir İtalyan-amerikan olan Tony Brelli'nin paralı askerler ve şeyhler arasındaki macerasını anlatan bu kısa hikaye G.L. Bonelli tarafından yazılmış ve muhteşem çizimler Enrico Bagnoli tarafından yapılmıştır. Çizimlerde Alex Raymond dan esinlenmeler vardır.

IPNOS (1946)



İkinci dünya savaşı sonrası "Mandrake" nin büyük başarısı üzerine Bonelli'de "Ipnos" serisine başladı.
Ming hazinelerine ulaşmak için Yedi Mühürün peşinde olan genç bir ilüzyonist ve hipnozcu, güçlü Mastino ve zeki Pillola tarafından desteklenen maceralarında büyük doğu şehirlerinde sihirbazlığını ve hipnotizmayı kullanarak Drago Nero çetesi ve başlarındaki Lula Smith (ki kendisi serinin sonunda iyilerin tarafına dönecektir) ile uğraşmak zorunda kalır.

Seri sürekliliği sağlama açısından hep sorunlar yaşadı ve çok çizer değiştirdi.
Son olarak, Mario Uggeri'nin Alex Raymond vari çizimleri ile seri yeniden yayınlandı.

IL GIUSTIZIERE DEL WEST (1947) - Batı'nın İntikamcısı



Amerikan çizgi romanlarının ünlü karakteri Lone Ranger bu seri için ilham kaynağı olmuştur.
"Il Giustiziere del West" [Batı'nın intikamcısı] serisinde de kahramanımız siyah bir maske ve kızılderili ortağı Penna d'Aquila ile maceralar yaşıyordu.

G.L. Bonelli tarafından yaratılan karakter değişik çizerler tarafından çizildi ve daha sonra yayınlanan devamını Franco Baglioni yazdı ve çizdi.



Franco Bignotti tarafından çizilmiş Franco Baglioni

FRISCO BILL (1948)



Nisan 1948 de başka bir gazeteci yeni bir serinin kahramanı oluyordu: Frisco Bill.
Bu delidolu ve çok dinamik genç adam durmadan tehlikeli maceralara karışıyordu.
Ayrılmaz arkadaşı Zazzera ve sevimli köpeği Pillachera ile uçaklara ve gemilere atlıyor, güçlü motorsikletlere ve huysuz atlara biniyor, birkaç saat içinde Rio daki gece klüplerinden yerlilerin barakalarına geçiyordu.

Seride hasım rolünü önce brezilyali yerlilerinden Figli del Serpente daha sonra kukuletalı esrarengiz bir çete üstlendi.
Baglioni'nin hikayeleri ve Zamperoni' nin çizimleri ile seri okuyucular tarafından hemen benimsendi ama serinin (hem de maceranın en heyecanlı yerinde) apar topar kapatılması ile hayal kırıklığına uğradılar.



IL LADRO DI BAGDAD (1948) - Bağdat Hırsızı



Bu muhteşem çizimleri olan heyecanlı seri G.L. Bonelli tarafından yazılmış ve Raffaele Paparella tarafından çizilmişti.
Hikayenin kahramanı olan veliaht Ali Khim mucizevi bir şekilde Harun Rasçi tarafından organize edilen ve babasının öldürüldüğü darbeden kurtulur.

Sokaklarda küçük hırsızlıklar yaparken çaldığı bir yüzükten çıkan küçük bir hayalet olan Timur sayesinde Ali tekrar taht üzerindeki hakkı için mücadele etmeye başlar.
Yüzüğün gücü ve küçük dahi Timur'un tavsiyeleri ile yaşanan maceralar sırasında tanıştığı güzel Zuleyma'nın da gönlü kazanılır.

Değisik dergiler içinde yayınlanan seri 1950 yılında kendi serisine kavuşur.

IL LIBRO DELLA JUNGLA (1948) - The Jungle Book



Rudyard Kipling'in ünlü eserinin Marcello Sera tarafından uyarlaması olan bu seri ormanda hayvanlar tarafından yetiştirilen küçük Mowgli'nin başından geçen maceraları ve terslikleri anlatmaktadır.

Belirli bir olgunluğa erişmiş olan Aurelio Galleppini (Galep) tarafından hazırlanan çizimler üst seviyededir.
Fakat bu seride ne yazık ki yarım kalmıştır.

OCCHIO CUPO (1948)



Bu seri fransız soylusu Carlo Lebeau'nın maceralarını anlatmaktadır, haksız yere cinayetle suçlanan ve gemi ile Kanada'ya sürgüne gönderilen bu kişi kaçmayı başarır ve Occhio Cupo adını alir.

Göller bölgesi diye bilinen bölgede Ingiltere-Fransa savaşının ortasında, isminin ve kostümlerinin ilginçligi ile bu karakter kendisini yakalatan kişiyi adalete teslim eder ve kendisine yardımcı olan Clara Montcain ile evlenir ve seri mutlu son ile biter.

Ana hatları ile anlattığımız bu serinin hikayesi G.L. Bonelli'ye çizimleri ise Galep'e aittir.

LA PATTUGLIA DEI SENZA PAURA (1948) - Korkusuz Devriye



Bu serinin kahramanları iki gözüpek Bob ve Alan Grey kardeşlerdir. "Radio Patrol" serisinden esinlenilen bu dizide kardeşler bir özel amerikan uygulama biriminin komutanlarıdır ve organize suç şebekelerine karşı mücadele ederler.
B. O'Nelly takma adı ile G.L. Bonelli, her macerasında çok ilginç ve heyecanlı hikayeler yazdığı bu dizide çılgın sokak çatışmaları, kenar mahallelerde geçen araştırmalar, beklenmeyen gerilimli olaylara mizahi dokunuşlar da katmıştır.

Serinin çizimlerini Roy d'Amy, Guido Zamperini ve Franco Donatelli (Zagorseverler kendisini çok yakından tanımaktadır) yapmıştır.

Ve böylece 1948 yılına geldik, çizgi romanın İtalya da kendine bir yer edinmesiyle birlikte yeni bir seri piyasaya giriş yapacaktır. TEX !

TEX (1948)



Doğum yılı: 1948. İtalyan çizgi romanlarının en meşhur kahramanı 65 yaşını aştı ve kesinlikle yaşını göstermiyor.
G.L. Bonelli ve Aurelio Galleppini tarafından yaratılan İtalya'nın en sevilen ranceri halen İtalyan çizgi roman piyasasının en etkilisi olarak yayınına devam ediyor.

İlk defa kızılderililerin bakış açısını da çizgi roman hikayelerine dahil eden Tex, bunu sinemadan yıllar önce yapmış oluyordu. Tex'e maceralarında 3 kişi eşlik etmektedir; melez oğlu Kit Willer (Navajo'lu Lilith ile olan evliliğinden), yaşlı kurnaz Kit Carson ve Navajo savaşçısı Tiger Jack.

Tex'in felsefesi oldukça basittir: bütün haksızlıklara karşı mücadele etmek, Navajolarin (Gece Kartalı adı ile kabilenin yüce reisidir) ve bütün mazlum bireylerin hakkını korumak (Rangerler birliğinin bir üyesidir).

Çoğunlukla ekzotik yerlerde geçen senaryoları ile Tex klasik westerni korku ve fantastik konularla karıştırıyor (Arizonaya inen uzay gemisi, vudu ayinleri, çılgın bilim adamları), bu maceralar içinde bir numaralı düşmanı şeytani Mefisto dur.

Savaş sonrası yıllarda İtalya da Batı (West) mitolojosi tamamen filmlerde tasvir edildiği şekilde algılanıyordu, yani sofistike olmayan ve klişe bir şekilde.

Tex böyle bir ortamda sahne aldı; kuvvetli, yenilikçi bir öneri ile çoktan beri yerleşmis olan alışkanlıkları yıktı.

MANI IN ALTO! (1949) - Eller Yukarı



Ünlü dergi "Audace" kendi yolunda giderken zorlanıyordu, Furio karakteri (artık maskeli idi) savaş sonrası yeni döneme intibak etmekte zorlanıyordu. İşte böyle bir dönemde "Audace" bir kozunu daha oynadı, amerikan western filmlerini ve çizgi romanlarını benimsemiş olan yazar-çizer Rinaldo D'ami ile 1949 yılında "Mani in Alto!" yayınlandı.

Ünlü yazar Milton Caniff den esinlenen Rinaldo D'ami için Galleppini ilk sayının enfes kapağını çizdi. Bu yeni serinin kahramanları genç süvari çavuşu Teddy Star; western türünün tipik buruşuk yaşlı adamı Cherry Brandy; sevimli ve hüzünlü bir karakter olan yetim hırsız Sventola.

Daha sonra adını Roy D'amy olarak değiştirecek olan D'Ami karakterlerini çok iyi tanımlayarak onları batı da, Kanada da ve Meksika da uzun maceralara yolladı. 

Bu seri ile büyük başarı sağladı ve döneminin başyapıtlarından biri haline geldi.
D'ami serideki bayan karakterleri dönemin sevimli ve korunmaya muhtaç kız arkadaş rolünden çıkararak, maceralarda olayların içinde yer alan karakterler haline getirdi.

PLUTOS (1949)



Plutos, G.L. Bonelli tarafından geleneksel amerikan çr larından esinlenilerek (özellikle maskeli kahraman konusu) yazılan ve Leone Cimpellin tarafından ihtişamlı bir biçimde çizilen aksiyonu bol bir öykü idi.

Bill Donovan, çeteler arası çatışmada ölen kardeşinin intikamını almaya niyetli Batman tarzı kostüm taşıyan biridir, güzel Lula Michigan ve eski boksör Joe'nun yardımları ile çetelere ve dolandırıcı bir çinli tarikatına karşı mücadele verir.

Kahramanın özelliklerinden biri de ilginç tabancaları idi, uyuşturucu gaz çıkaran bu silahlar sayesinde kurbanlar ertesi gün hapishanede uyanıyorlardı. !

s.b

Hasan Abi şu 1950 li ve sonraki yılları da hazırlamanı hasretle bekliyorum.

Bonelli'nin İtalyanca sitesine aval aval baktırma bizi ya. Bitir şu işi, sevaptır gariplere abiciğim.
İNANDIĞIN GİBİ YAŞAMAZSAN YAŞADIĞIN GİBİ İNANIRSIN

hanac

Sami abi benim bu yazımın üzerine yorum yapan ilk kişisin.

Ama neredeyse 1 yıl sonra geldi ilk yorum.  :(

Dolayısıyla ilgi çekmedi diye devampnı yazmadım.

Ama 3-4 istek daha gelirse düşünebilirim.  :)

alan ford

kaçmayı denemek bir tutsağın görevidir

V

"İstemem,eksik olsun.."

rumar80

  Bu kadar istek sonrasi Hasan söylenecek tek sey var: Kolay gelsin.

hanac

RED CARSON (1950)



Red Carson, ABD den ithal edilen alışılmadık ve büyüleyici bir western'in kahramanı idi. Yazarı Alex Raymond'u fazlasıyla hatırlatan Warren Tufts idi. Hikayelerin kahramanı da Flash Gordon ile benzerlikler taşıyordu.

Maceralarda bir western hikayesi için alışılmamış sayıda mizah zenginliği ve gizem var idi. Orijinal amerikan hikayelerinin olağan anlatıcı tarzı takip edilmiyor, bölüm sonları belirsiz veya okuyucunun hayal gücüne bırakılıyordu.

G. L. Bonelli bu durumun farkına vardı ve tercümeye müdahele ederek italyan okucularının zevkine uygun olarak konuşmaları yeniden düzenlemeye başladı, ayrıca Mario Uggeri'nin yetenekli elleri ile bölüm sonlarına da ilave çizimler eklettirdi.

Çevirmen H.A.'nin notu:

Serinin orijinal adı Casey Ruggles'dir.


Ramzy

Ben de tam kolay gelsin yaziyordum ki, yeni bir mesaj uyarisi geldi, Hasan Abi konuya yeni ekleme yapmis. :) Dönüp okuyayim himencecik.

Bastaki çizgi romanlar arasinda da ilgi çekici kahramanlar bulundugu kanisindayim ayrica.

yunusmeyra

devamını bekliyoruz yahu,gözlerimiz yollarda kaldı..
HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

hennessy

Murat : Hasan abi Avengers dağılmış duydun mu?
Hasan: Duydum duydum toplanın Tellioğulları

hanac

Evet, binlerce istek üzerine devam etmek farz oldu  :)

Bayram tatili sırasında dersime çalışırım.

yunusmeyra

HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

Peyami

Bana kalırsa bu konuya planlanan dergide de yer verilmesi yerinde olur. Hem bu bilgiler forumun ara sokaklarında yitip gitmemiş olur hem de derginin içeriği zenginleşir.

Bu arada Claudio Reni karakterini Greystorm'a, Pompeo Bill'i de Temel Reis'e benzettim.

Mümkünse bu yayınlardan birkaç kare örnek de istesek çok şey mi istemiş oluruz acaba? İnsan ilgisini çekenlerden bir kaç sayfa görmek istiyor okurken.

Kolay gelsin

hanac

Alıntı yapılan: Peyami - 24 Ağustos, 2011, 14:22:51
Bana kalırsa bu konuya planlanan dergide de yer verilmesi yerinde olur. Hem bu bilgiler forumun ara sokaklarında yitip gitmemiş olur hem de derginin içeriği zenginleşir.

Bayram sonrası dergi ile ilgili yayın kurulu oluşturalacaktır.

Sizin de katkılarınızı bekleriz.  :)

hanac

L'UOMO OMBRA - Gölge Adam (1950)



1950 yılında "Gölge Adam - The Shadow" a ithaf edilen 4 sayılık bir seri ile western temalı diziler serisi bozulmuş oluyordu.

Fransa, bir bilim adamının iğrenç suçları ile çalkalandığında Diabolik henüz yayınlanmamıştı (12 yıl sonra satışa çıkacaktı).

Bu bilim adamı maskeler üzerine uzmandı ve deneylerini devam ettirebilmek için herşeyi yapmaya hazırdı.

Lino Jeva tarafından akıllıca tasvir edilen bu serideki karakterler, Gölge Adam ve asistanı Otto Schwartz ve bunların entrikalarını önlemeye çalışan başlıca düşmanları detektif Barlier ve gazeteci Sanders idi.

Barlier uzun kovalamacaların, büyük kaçışların ve dramatik gerid önüşlerin ardından Gölge Adam'ı Hindistanda tutuklar.

Artık Gölge Adam'ı Fransa'ya dönüşünde giyotin beklemektedir.

Fantoma serisine göndermelerle dolu olan bir seri ne yazık ki Gallep'in muhteşem kapaklarına rağmen çok başarılı olamadı.

Not1: Ne yazık ki örnek resimler pek bulunmuyor.

Not2: Yakında Buffalo Bill (1951)