İmkânsız Anların Telafisi: Calvin ve Hobbes

Başlatan Parker, 09 Ocak, 2017, 23:27:09

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Parker


Bill Waterson'un yarattığı Calvin ve Hobbes'un "Uzaydan Gelen Garip Ziyaretçiler" adı altında toplanmış maceralarını tekrar okuduğumda farkına vardım ki, bu çizgi-dizi belki de son yıllarda yaratılmış en güzel eserlerden birisi. Nedir peki bu söylememdeki etken? Çizimler, konu, işleyiş değil. Sadece 6 yaşındaki Calvin'in gözünden "yetişkin" dünyası denilen gerçek yaşamda ne denli yaşamsızlığın olduğu, konuşmak yerine bilgi yığmak ya da zorbalar eliyle bastırılmak, küçücük kutulara hapsolmak, melankoli, anksiyete veya fobi denilen ve aslında ne demeye çıktığı anlaşılmayan hastalıklar, başkalarının yaşamlarından uzak durmanın en doğru yaşam biçimi olduğunun gösterilmesi, samimi olmak yerine takınılan "personalar", her zaman kendini değersiz hissetmene sebep olacak başkaları, var olmak için başkalarına bağımlılık duymak, vitrinde parlak halde yer almak vb. asrî zamanların çaresiz, artık buharlaşması için klişe olmuş saptamalarını tekrar görmek, bu eseri böylesine güzel kılıyor.

[imgleft]https://farm5.staticflickr.com/4703/25278592887_d0f6cb93a0_o.png[/imgleft]

Yaratıcısının "ticari metaya" dönüşmesinler diye reklamının veya ürünlerinin yapılmasını istemediği için olacak Calvin ve Hobbes bugün, tam da olmaları gerektiği yerde, yani onları keşfedecek ve değerli bulacak, düşten köşelerinde duruyorlar. Calvin'in bütün dünyası hülyalarıdır. Yetişkinlerin ise "aklı başındadır" ve her zaman temkinli olmasını bilirler. Böyle olunca Calvin de hayali arkadaşı kaplan Hobbes ile birkaç banda sığan ama içinden koskoca birer felsefenin çıkacağı konuşmalara, olaylara kapılır giderler. Zaten 16-17. yüzyıl filozoflarının isimlerini taşımaları bir yana Watterson'un da belki büyümüş olmanın, erginlenmenin bir şeyleri kaybetmek olduğunu fark etmesidir böylesi "naif" kılan onları. Ama yanlış anlaşılmasın, çocukluğa düzülen bir övgü değildir asla, çocukluk nostaljisi gibi bir melodrama düşmez, çocukluğunun sadece o an içinde değerli kılındığını, artık "imkansız anların telafisinin mümkün olmadığını" bilir ve okura da böyle yansıtmaya gayret eder. Hobbes hayatı olduğu gibi kavrar, biraz daha yetişkinlerin tarafındadır böylece. Calvin ise "sonlu-sonsuz" tartışması arasında sıkışmış, kendini konumlandırmak isteyen "muallak"taki filozoftur.



Alıntı Yap*Bazen düşünüyorum da, evrendeki zeki canlıların varolduğunun belki de en kesin kanıtı, hiçbirinin bizimle bağlantı kurmaya çalışmamış olması.

Yine de Hobbes'un yetişkinler tarafından sadece oyuncak görülmesine üzülmeden edemiyorsunuz. İnsanın "büyüyü" kaybetmesi onu aklen olgunlaştırdı ama neleri götürdü acaba? Büyüsü bozulmuş dünyaya ayak uydurmakta karşılaştığımız zorlukların kaçı bununla ilgili?
Calvin ve Hobbes bu sebepler yüzünden hep güzel kalacak.[imgright]https://farm5.staticflickr.com/4655/28370148259_990d80f577_t.jpg[/imgright]

Nightrain

"Bu yıldızı çok mu istiyorsun Heatie? Al ye o zaman!"

pearl jam

@parker

Bu serinin büyük bir hayranıyım ve forumda yeterince bilinmediğini düşünüyorum.  o yüzden hazırladığınız özenli ileti için teşekkür ederim. Harika tespitler barındıran güzel bir inceleme olmuş.

Calvin ve hobbes un Türkiyede beş kitabı basıldı. Ben ilk ikisini hala bulamadım. Herşeyin basıldığı şu dönemde umarım birileri de bu gerçekten harika çizgi seriyi hatırlar. Aslında ben tam da yky nin yayın politikasına uygun bir seri olduğunu düşünüyorum.

yunusmeyra

Alıntı yapılan: Nightrain - 09 Ocak, 2017, 23:32:59
Tekrar basilsa da okusak.

şart !

yoksa, "Yaratıcısının "ticari metaya" dönüşmesinler diye reklamının veya ürünlerinin yapılmasını istemediği ...." şeklindeki dilek bizim buralarda "yalan" olacak  :( malum bulunamayan albümlere istenilen fiyatlar artacak,artacak veee  :-[  :-X
HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

peder clemente

Parker, güzel yazısında: İnsanın "büyüyü kaybetmesi" demiş.
  Calvin&Hobbes kuşkuşuz değerli bir eser.Şu an okuduğum "Wachmen" adlı başyapıtta da benzer bir tema var.Şöyle ki:Ana hikaye ile paralel olarak ilerleyen kurmaca bir çizgi roman var.Bir gazetecinin önünde oturan Bernie adlı genç "Tales of the black freighter" adlı çizgi romanı okur.Çizgi roman içinde çizgi roman."Kuru Yük Gemisinin maceraları" adlı hikayede şöyle bir söz geçiyor:
   "O muhteşem günler,
     O masumiyet...Öldüler mi?"

Peyami

Calvin ve Hobbes konusunda okuma isteği uyandıran ve forumun altı çizilmesi gereken yazılarından birisi olmuş
Parker'in yazısının sonunda yer verdiği şu ince tespite katılmamak mümkün mü...


alan ford

  Hafızaı beşer nisyanla mamulmuş. Unutuyoruz. Nasıl büyüdüğümüzü  , çocukluğumuzu çok çabuk unutuyoruz. Watterson sağolsun şahane bir şekilde hatırlatıyor. Zeki , eğlenceli ve didaktik değil. İnsan başka ne ister ki.
kaçmayı denemek bir tutsağın görevidir

Nightrain

Karakarga, Calvin and Hobbes'a el atsa da, sevindirse bizi

"Bu yıldızı çok mu istiyorsun Heatie? Al ye o zaman!"

nicholaihel

Mobildeyim. Bi' an TR de yayınlananlarda görünce heyecan yapmıştım. Eski başlıkmış. Hiç okumadım ama forumda öyle bahsediliyor ki bende çok isterim basılsın tekrar.

Nightrain

Amazon'da box seti 2.500 TL. 4 al 3 öde kampanyasına dahil, daha uygun fiyata getirebilirsiniz. Ben sert kapaklısını aldım, son 1 tane kalmıştı o da bana yar oldu.

https://www.amazon.com.tr/gp/product/1449433251/ref=ewc_pr_img_1?smid=A1UNQM1SR2CHM&psc=1
"Bu yıldızı çok mu istiyorsun Heatie? Al ye o zaman!"