Basında Çizgi Roman

Başlatan pizagor, 13 Ocak, 2010, 20:18:15

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

nicholaihel

Biri Humanoid mi dedi? Avrupa çizgileri gerçekten başka ya.

Levent Cantek genelde yerli üretimle ilgili olumsuzluklardan bahsediyor. Kendisi de bizzat yazdığı için. Ama kusura bakmasın, orada eleştirilecek nokta piyasadan ziyade üretici, sanatçı bence. Elle tutulur eser doğru düzgün yok.

Eskiden mesela Dost Kitabevinin çizgi bölümünde aynı kitaplar kuzu kuzu yatardı. Almaya hiç acele etmeye gerek yoktu. Şimdi (her yayın değil elbette ama) baskılar tükeniyor, insanlar ikinci baskı soruyor. İşler iyi gitmekle beraber, bu çıkışa yük olabilecek yanlış yayın tercihleri vs. konular da arz edenlerin çözmesi gereken problemler.

nikopol

Alıntı yapılan: çizgiliköstebek - 18 Ağustos, 2015, 00:29:59
Nikopol,

Türkiye'deki Vertigo serileri, hatta tüm ÇR piyasası süperkahramanların saldırısı altında, dostlarımız diye bildiğimiz pelerinliler bizi Morloklar gibi yeraltında yaşamaya itiyor, ama direniyoruz, yapacak başka bir şey de yok zaten...

Geçenlerde patronlara "Humanoidler de pek güzel bassak mı birkaç tane" gazlaması yapmaya kalkıştım, bana "dost musun, düşman mısın Lex Luthor" bakışı attılar, cevap bile vermediler.

Bunun üstüne bir de edebiyat uyarlamaları üzerine güzellemeler okuyunca biraz sinirleniyorum, hepsi bu...

Dogrudur, pelerinliler varolan pastadan pay kapiyorlardir, ama bir yandan da ilerisi icin pastayi buyuteceklerini dusunebiliriz. Tipki bu edebiyat uyarlamalarinin cizgi romani Yeni Safak'in ekinin kapagina tasimasi gibi, super kahramanlar insanlari cr ile tanistiriyor, kitapcilarin raflarinda cr'ye yer aciyor. Ha keza, mangalar da oyle.

Humanoids'den cikan isleri de gorururuz umarim Turkcede. Memlekette orijinal boyutunda bir Metabarons ciksa muhtesem olur.

pizagor

Alıntı yapılan: çizgiliköstebek - 17 Ağustos, 2015, 23:05:25
Sorma, sevgili adminim,

Bir de PiZagor bey, Örümcek'in bilmem ne sagası basılsın, fasikül formatına yüklenilsin, şöyle olsun, böyle olsun diye kampanyalar düzenliyor.
Basınımızın büyükleri nerede, Özgür Bey nerede? Büyük bir uyumsuzluk var; makineye yeniden bir format mı atmak lazım, ne lazım?

Zaman kimin haklı olduğunu, kimin analizlerinin daha gerçek temellere oturduğunu gösterecek :)
Ama genel olarak karamsarım bu mevzuda. Maksat çizgiroman okuyan kitleyi genişletmekse şu anki yayıncı yaklaşımlarına alternatifler düşünüyorum. Çünkü beni hiç çizgiroman okumamış ama elinde Batman olan bir enişte kesmiyor. Onu gerçekten kazandığımızı, camiaya kattığımızı, bir çr sevdalısı yaptığımızı, eniştenin çr dağarcığını Batman'den bir de Blacksad'e kaydırabildiğimizi düşünmüyorum.

Alıntı yapılan: hanac - 17 Ağustos, 2015, 23:08:58
Pizagor aka Özgür nev-i şahsına münhasır bir arkadaş.

Bu aralar aramız iyi değil zaten  :)

Nev-i şahsına münhasır derken örneklemeler de yaparsanız memnun olurum. Hanac, çizgiliköstebek ve ben hasbelkader mühendis insanlarız ve mühendisler olarak somut verilerle konuşuruz. Muhabbet ve suçlamalar somuttan soyuta kaydıkça iletişimsizliğimiz ve birbirimizi anlayabilme yeteneğimiz kaybolacaktır. Aynen burada olduğu gibi.
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar... KRONİK İTTAPAR!!!
Hayat sana sokak hayvanlarına davrandığın gibi davransın!


Nightrain

Dolar aldı başını gidiyor. Çizgi romanlara zam gelirse şaşırmayacağım.
"Bu yıldızı çok mu istiyorsun Heatie? Al ye o zaman!"

Ahmet Oktay

Alıntı yapılan: Nightrain - 18 Ağustos, 2015, 17:29:00
Dolar aldı başını gidiyor. Çizgi romanlara zam gelirse şaşırmayacağım.

Çizgiromanlara da gelir muhtemelen ama bu durumdan en çok elektronik sektörü etkilenecektir. Kısa süre önce harici disk almıştım, iyi ki daha fazla beklememişim diyorum.

Mister NO

Artık çizgi roman sevmiyor muyuz?


Çizgi romana olan rağbetin azalması, animasyonların ön plana çıkması, çizgi roman karakteri Teksas'ın kaldırılacağı yönündeki iddialar, artık çizgi roman sevmiyor muyuz sorusunu akıllara getirdi. Bunun nedenlerini İtalyan çizer Maurizio Dotti ve Türkiye'den çizer Ragıp Derin'e sorduk






ANIL YURDAKUL- BİRGÜN 30.09.2015

Çizgi romanın başkenti olan İtalya'da, çizgi roman yayınevlerinin azalması, eskiye oranla az yayın yapmaları çizgi romana olan rağbetin azaldığını gösteriyor. En ünlü çizgi roman karakterlerinden olan Teksas'ın kaldırılacağı yönünde iddialar ise bunun bir kanıtı denilebilir. Çizgi romanların sinemaya uyarlamalarının ardından dizi uyarlamaları da Amerikan tarzı süper kahraman ağırlıklı dizilere dönmüş durumda. Avrupa'da haftalık çıkan Çizgi roman dergileri şimdilerde dergileri aylık ve yıllık çıkmaya başladılar.

Sanat ve kültürün başkenti olan İtalya, 9. sanat olarak adlandırılan çizgi romanın da merkezi konumunda. Televizyonun ortaya çıkması çizgi romanı birçok ülkede etkilerken, İtalya'da çizgi roman piyasasını tersine etkileyerek yayın evleri ve sanatçı sayısını artırmıştı. Son yıllarda İtalya'nın ekonomik krizi ile animasyon şirketlerinin çoğalması yayınevlerinin azalmasına neden oldu. Konuyla ilgili olarak İtalya'nın önemli çizgi roman kuruluşlarından Sergio Bonelli şirketinin önemli çizerlerinden Maurizio Dotti ile görüştük.






Animasyonla rekabet zor

Dotti, animasyon şirketlerinin artmasıyla, genç kuşağın çizgi romandan uzaklaştığını belirtirken, birçok firmanın çizerleriyle yollarını ayırdığını söyleyerek şunları anlattı: "İtalya, Çizgi Roman çizeri olmak isteyen biri için en uygun ülke. Fakat son yıllarda çizgi romana olan rağbet azalmaya başladı. Teksas karakterini yayınlayan firmanın artık Teksas'ı yayınlamamayı düşündüğü duyumlarını aldım. Birçok çizgi roman yayınevi zararına çalışıyor. Bunun en büyük nedenlerinden biri birçok animasyon firmasının olması ve çocukların animasyona yönelenmesi. Japonya'nın Ghibli Stüdyoları ile Dreamworks firmalarının küçülmeye gidip eleman çıkartmaları durumu aslında özetliyor. Animasyon devleri ile rekabet edemeyen çizgi roman firmaları azalmaya başladı. Çizgi romanları artık meraklı olan eski kuşaklar ile koleksiyonerler alıyor. İsmini vermek istemediğim önemli bir çizer ise uzun bir süre sonra iş bulduğu için sevinerek bana telefon etti. Bu tür önemli çizerlerin bu halde olmak yerine onların bolca çizgi roman çizmeleri, işlerden başlarını kaldıramayacak halde olmaları gerekir. Dünyada çizgi roman konusunda şu an Amerika'daki Marvel ve DC Comics firmaları önemli bir şekilde satış yapıyor. Fakat bunun en büyük nedeni Marvel ve DC Comics firmalarının ürettikleri çizgi romanların, yönetmenlerce storyboard olarak kullanmasıdır. Fakat yine de gelecek için ümitliyim. Çünkü çizgi roman şirketleri yeni karakterler üretiyor. Yetenekli çizerler yetiştiriliyor. Çizgi roman hiçbir zaman yok olmaz, bu dönemi geçiş süreci olarak görmek istiyorum" ifadelerini kullandı.






Kaligrafi çizgi romanı etkiliyor

Türkiye'deki çizgi romanın önemli isimlerinden Ragıp Derin ise bilgisayar çizerlerin kalite anlayışını düşürdüğünü belirterek şöyle konuştu:
"70'li yıllarda çizgi roman yükselişteydi. Birçok çizer renklendirme yapacak olsa dahi fırça, boya kullanırdı. Şimdi, bilgisayarda çizim yapılıp, boyanıyor. Çoğu çizer fotoğrafın üzerinden geçerek çizimler yapıyor. Çizimle, boya ile ilgisi olmayan eşlerine renklendirme yaptırıyorlar. Eşlerinin yapamayacağından demiyorum, fakat bu iş yıllarını vererek, rengi, kokuyu öğrenerek olmalıdır. Ayrıca bilgisayar icat olana dek, konuşma balonlarını kaligrafi sanatçıları yazardı. Kaligrafi sanatçıları konuşma balonlarını yazarken boşlukları hesaplar, kendi tarzlarını ortaya koyarak bir tat oluştururdu. Şu an konuşma balonları bilgisayardan yazıldığı için o tadı vermiyor. Çizgi Roman, teknolojiyi kullanarak yapılamaz demiyorum, bunun çok güzel örnekleri vardır. Fakat tadında bırakılmalıdır. Aksi takdirde okuyucuda ruhu ve heyecanı kaybettirir" dedi.



nicholaihel

Kaligrafi ve yoğun teknoloji kullanımının ruhu öldürdüğüne sonuna dek katılıyorum. Bu Lascaux mağara resimlerinden itibaren ten ile tuval arasında temasın ürünü bir sanat olagelmiş.

yunusmeyra

ya yazı ve röportajı derleyenin hatası ya da çizgi romana uzak gazetecilerin cahilliği.."teksas" ne hocam? eğer mevzu "il grande blek" ise konunun göstergesi olabilecek bir örnek olarak ( italya'da özellikle ) popülerliğini yitireli 40 yıl oluyor...
yok dil sürçmesi ise ve görseldeki "teks" ise bahsi geçen, yine hatalı; italya'da teks hali hazırda en çok satan süreli yayınlardan.."teksas" nedir yahu?!pes!
azıcık çizgi roman "ilgisi"..
not:ve,evet fumetti ülkesi italya'da çizgi romanın amiral gemisi "bonelli" ürünleri dahil son 20 senede ciddi satış kayıpları yaşanmıştır..95 senesindeki satış rakamlarının 5'te biri hatta 10'da birine düşen seriler vardır,kapananlarda..
altta, geçen seneden alıntı (nisan 2014 ayı) tabloda  süreli bonelli yayınlarının tirajları "direnişi" göstermektedir..

HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

kalidor

Oldukça ciddiyetsiz haber ve röportajı. İnsan bu haberi yaparken biraz araştırır. Ne yazık ki çizgiroman memleketimizde çocukken okunmuş ve atılmış bir nostalji. O sebeple çok da şaşırmamak lazım. Yanlış yazıldığını sanmıyorum çünkü kaç yerde Teksas diye geçiyor. Ha yanlış yazıldı diyelim de Teks İtalyanların milli kahramanı ve yıllık 180.000 satan bir çizgiroman öyle kaldırılır mı hiç zannetmiyorum. Ragıp Derin'de dememiş ne Teksas'ı bu devirde diye. 

Bonelli geçen sene 495.000 adet basım yapmış. Bir miktar da Güney Amerika ve diğer ülkelerde de tutulduğu için yine yıllık 600.000 adete ulaşıyordur. Ama rakamlar kötü...
Crom! Ölüleri Say...

Animvader

Adamlar "çizgiroman" diye bir kavram bilmiyor ki, onlara göre hepsi teksas-tommiks.Geçen sene de Mesut Yar Arrow dizisinin Güneşi Beklerken diye bir türk dizisindeki kapşonlu karakterden alıntı olduğunu yazmıştı, twitterdan adama kaç sene önceki Green Arrow kapağını attım, hemen engellemişti.

devrimk

Birgün Kitap, Muhammed Sipahi'nin incelemesi.

Ralph

Alıntı yapılan: Animvader - 01 Ekim, 2015, 15:50:06
Adamlar "çizgiroman" diye bir kavram bilmiyor ki, onlara göre hepsi teksas-tommiks.Geçen sene de Mesut Yar Arrow dizisinin Güneşi Beklerken diye bir türk dizisindeki kapşonlu karakterden alıntı olduğunu yazmıştı, twitterdan adama kaç sene önceki Green Arrow kapağını attım, hemen engellemişti.

Bak ben bunu yeni duydum. Umarı şaka falan yapmıştır...

Biz Türkler kadar konuşmayı seven ama konuştuğunu da bilmeyen bir millet yok...

Animvader

Alıntı yapılan: Ralph - 04 Aralık, 2015, 12:05:20
Bak ben bunu yeni duydum. Umarı şaka falan yapmıştır...

Biz Türkler kadar konuşmayı seven ama konuştuğunu da bilmeyen bir millet yok...

Bu da o muhteşem haber


Nightrain

Posta nın haberi mi bu? ;D Ana akım medyanın çizgi romanı hiçe saymasına alıştıkta insan bi araştırır Arrow kimdir necidir diye. Cahillik diz boyu. Bir de bu medya bölümünü hazırlayan kişiler ünlü tiplerdir ve çuvalla para alırlar ne yazık ki.
"Bu yıldızı çok mu istiyorsun Heatie? Al ye o zaman!"

Animvader

Alıntı yapılan: Nightrain - 04 Aralık, 2015, 13:04:18
Posta nın haberi mi bu? ;D Ana akım medyanın çizgi romanı hiçe saymasına alıştıkta insan bi araştırır Arrow kimdir necidir diye. Cahillik diz boyu. Bir de bu medya bölümünü hazırlayan kişiler ünlü tiplerdir ve çuvalla para alırlar ne yazık ki.

Öyle olsa gene iyi bunu yazan yılların tv programcısı, eleştirmeni anlı şanlı Mesut Yar.Bu da köşe yazısından alınma.Adama Green Arrowun eski kapaklarından birini yolladım twitterdan hemen bana engeli bastı :)