Steel Claw - Çelik Pençe

Başlatan kharon, 30 Kasım, 2018, 01:15:19

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kharon

https://paneller.blogspot.com/2018/11/celik-pence-ve-bir-intihal-hikayesi.html

Çelik Pençe ve Bir İntihal Hikayesi

Quality Comics'in Amerika'da yayınlamaya çalıştığı İngiliz çizgi romanlarından bahsediyorduk (Halo Jones, Judge Dredd ) sıradaki kahramanımız Steel Claw ("Çelik Pençe") .

Quality Comics portföyündeki diğer kahramanların neredeyse tamamı İngiliz 2000AD dergisi materyalidir, ama Çelik Pençe bunlar arasında bir istisnadır zira eski ve köklü bir İngiliz çizgi roman dergisi olan 'Valiant' sayfalarında 60'lı yıllarda doğmuştur. Süperkahramanların popülerliği artarken bir İngiliz süperkahramanı yaratma ihtiyacıyla doğmuş (hatta kısa bir müddet süper-kahraman kıyafeti giymiş) ama daha çok bilim-kurgu temalı senaryosu ve İspanyol çizeri Jesús Blasco'nun harika siyah-beyaz işçiliğiyle uzun yıllar boyunca popülerliğini korumuştur. Kahramanımız bir labaratuvar kazası sonucu elini kaybetmiştir ve yerine robotik bir prostetik el takılmıştır. Bir başka kaza sonucu ise (evet pek güven vermeyen labaratuvarlar bunlar :) ) çelik eli hariç görunmez olabilme yeteneği kazanmıştır ama sadece bir elektirik kaynağına ulaştığında bunu başarabilmektedir.



Pek cok macerasi olmasina ragmen Quality Comics renklendirdigi 4 sayiyi cikarabilmistir. Amerikan pazari icin yapilan renklendirme, ufak tefek isim degisiklikleri ve maceranin genel akisini bozmayacak kare ekleme-cikarmalarina ragmen yine de kaliteli bir sonuc ortaya cikmistir. Oldukca da guzel kapaklar cizilmistir.









Yakin zamanda basilan aslina uygun bir cilt ise su anda inanilmaz fiyatlara satilmaktadir.

....

Gelelim intihal hikayesine ;

Intihalleriyle meshur Turkiye Cocuk dergisi de Celik Pence'yi 'Celik El' ismi altinda renkledirerek ve bazi unsurlari degistirerek yayinlamistir. Ulasabildigim sayilara gore 89 yilinda dergide birbiri ardina her hafta 4-5 sayfa olmak 3-4 macera yayinlanmistir. Dergideki baska intihallerde de (baska bir yazinin konusu)  imzasi bulunan "Ismail Akyol" imzasi vardir seride.

Ilk macerayi 89 yilinda bir cocukken okudugumu ve oldukca begendigimi bugun bile hatirliyorum, hele bir orjin hikayesi olan ilk maceradan sonra "Devler Kapisiyor" ismiyle yayinlanan ikinci maceraya ise bayilmistim. Zira Celik El'in karsisinda bu sefer azili bir dusman olarak bir Dr. Jekyll-Mr. Hyde karakteri, oldukca guclu bir canavar vardi; her hafta soluk soluga devam eden macera hepsi yabanci Superkahraman cizgiromanlarinin kalitesindeydi ve bizim ulkemizde geciyor!, bizim cizerlerimiz tarafindan uretiliyordu! (intihal oldugunu cok sonra ogrencektim).



Maceranin Turkiye'de gectigi havasi yaratmak icin yapilan bazi degisiklikler (bir Turk polis arabasi eklenmesi gibi) disinda yapilan bazi degisisiklikler ise derginin ideolojik konumlanmasi, Turk-Islam sentezinin bayraktariligini yapmasi nedeniyle sasirtici degildir. Bir-kac sahnedeki insanlarin ellerindeki masum icki kadehleri yok edilir, kahramanimiza ideolojik tercihi belli edecek formatta bir biyik eklenir, arka planlarda yer yer cami manzaralarina yer verilir, "Celik-El"in dusmani orjinalinde Ape-Man olarak gecerken bu tamlama asla kullanilmaz (zira olur ya "evrim" gibi kotu seyler cagristirabilir), onun yerine 'canavar', 'Vahsi goril' vb kelimeler secilir. Kahramanimiz ise zorda kaldiginda Allah'a siginir; yani kisacasi derginin ideolojisi dogrultusunda mis gibi yerli ve milli bir kahraman olmustur.



Ellerdeki kadehler yok olur



Kahramanımız dergiye uygun bir bıyığa kavuşur



Önde kötülük peşinde Canavar X arkada Cami



ve tabi zor durumda Allah'dan yardım ister


Bu intihal hikayesinin tek guzel yani ise derginin kapaklarini sikca cizen Omer Muz'un bir sayida cizdigi yerli Celik Pence kapagi olsa gerek:


peder clemente

Beni şaşırtmaya devam ediyorsunuz Sevgili Kharon. 4/4 'lük (yazıyla:dört dörtlük) bir inceleme yapmışsınız :). Mükemmel. Adeta bir detektif gibi intihali ortaya çıkartmışsınız.

İntihal: Aşırma Bir kişinin eserinde başka kişilerin ifade, buluş veya düşüncelerini kaynak göstermeksizin kendisine aitmiş gibi kullanması. İntihal, bir tür sahtekârlık ve hırsızlıktır.(Wikipedia)

Jesus Blasco, benim çok sevdiğim bir sanatçıdır. 1919 doğumlu Blasco 1986'da 67 yaşında Tex çizmeye başladı. Çizdiği tüm Tex maceralarını okudum. Tex'i en karizmatik çizen sanatçıdır bana göre. En sevilen Tex çizerlerinde de oyumu kendisine verdim. 1995'te 75 yaşında vefat etti. Saygıyla anıyorum.

The Steel Claw'ın (Çelik Pençe) ilk üç sayısının senaryosunu Ken Bulmer yazmış. Sonra Tom Tully yazarlık işini devralmış. "Stoktanblogspot"da daha ayrıntılı bilgi var. Blasco'nun, The Steel Claw çizimleri, Tex çizimlerinden daha iyi. İlk iki sayıyı kısmet olursa okuyacağım. Ömer Muz çizimi kapak çok güzel. Ömer Muz, Tex'e de unutulmaz kapaklar çizdi. İnceleme yazınız için teşekkürler.

rumar80

 Harika bir inceleme daha. Ellerine sağlık sevgili Kharon.

V

Çocukluk yıllarımda Türkiye Çocuk dergisinde okuduğum ve çok beğendiğim bir çizgi romandı.Hele o Ömer Muz çizimi kapağı tekrar görünce içim cıız etti. Emeğinize sağlık, bileğinize kuvvet sevgili Kharon...
"İstemem,eksik olsun.."

ferzan

    Ne İsmail Akyol 'un, ne de diğer bazı Türkiye Çocuk çizerlerinin onlarca intihal örneğinden biriymiş adeta... :)

    Ben de Nick Raider 'dan apartma ''Kasırga'' çizgi romanını hatırlıyorum...Yan başlık ise ''Almanya 'da Türk Çocukları'' idi...Nick Raider 'daki New York sahnelerini Almanya olarak geçirip Bonelli usulü punkçı-polis sahnelerini de 80'li yıllar Kenan Kalav polisiyesi tadında vermişlerdi... :)

    Bu güzel tanıtım ve yaşattığı nostalji için ben de kendi adıma teşekkürü borç bilirim...
Bağnaz okur, memnuniyetsiz beşer, işkilli büzük, sıfır tolerans iksmen, taş kalpli ahkam efendi...

https://ucuztefrika.blogspot.com

kharon

Cok tesekkurler arkadaslar , begenmenize sevindim

kharon

Alıntı yapılan: ferzan - 30 Kasım, 2018, 10:42:55
    Ne İsmail Akyol 'un, ne de diğer bazı Türkiye Çocuk çizerlerinin onlarca intihal örneğinden biriymiş adeta... :)

    Ben de Nick Raider 'dan apartma ''Kasırga'' çizgi romanını hatırlıyorum...Yan başlık ise ''Almanya 'da Türk Çocukları'' idi...Nick Raider 'daki New York sahnelerini Almanya olarak geçirip Bonelli usulü punkçı-polis sahnelerini de 80'li yıllar Kenan Kalav polisiyesi tadında vermişlerdi... :)

    Bu güzel tanıtım ve yaşattığı nostalji için ben de kendi adıma teşekkürü borç bilirim...

Ferzan, Turkiye Cocuk'un intihal dosyasi bayagi kabarik, ozellikle de Ismail Aksoy imzasinin.

Bir ara Turkiye Cocuk cizgi romanlar macera listesi cikartiyordum ama oldukca eksik kaldi,
bu eksik haliyle bile Ismail Aksoy imzasi oldukca uzun yillara yayilmis vaziyette ve adeta her yil baska bir intihale imza atmis.

Nick Raider'i da hatirliyorum evet;
benim ozellikle daha sonra yazmak istedigim bir baska ingiliz cizgi romani da var listede : Robot Archie

kharon

Ferzan arsivim yanimda olmadigi icin hepsine ulasamiyorum ama digital kopyalardan bir kare buldum bahsetigin maceradan:



Ismail Akyol imzali Nick Raider  :D
simdi ben en fazla bir ya da iki Nick Raider macerasi okumus biri olarak tipi taniyabiliyorum ama hangi maceradan intihal acaba?

Fumetti bilgisi genis olan arkadaslar yardim etse :) 

hanac

Alıntı yapılan: ferzan - 30 Kasım, 2018, 10:42:55
Ben de Nick Raider 'dan apartma ''Kasırga'' çizgi romanını hatırlıyorum...

Alıntı yapılan: kharon - 15 Aralık, 2018, 15:27:47
Ismail Akyol imzali Nick Raider  :D
simdi ben en fazla bir ya da iki Nick Raider macerasi okumus biri olarak tipi taniyabiliyorum ama hangi maceradan intihal acaba?

Ferzan'ın yazdığı Kasırga macera ismini orijinalinden çevirdilerse (ki buna ihtimal vermiyorum) italyancası Uragano oluyor.

Bu isimli 01.01.1997 de yayınlanan bir Nick Raider macerası var.



Senaryo: Gianfranco Manfredi
Çizim: Stefano Biglia ve Luigi Copello
Kapak: Corrado Mastantuono

Ama bu Kasırga macerası Türkiye Çocuk dergisinde hangi yıl yayınlanmış ?
1997 den önce ise bu macera zaten olamaz.

kharon

Macera 91 yilinda yayinlanmis;

Kasirga kahramanin ismi olmus, macera ismi "Almanya'da Turk Cocuklari"

birkac gorselden bulmak oldukca zor :