Amerikan Çizgi Roman Endüstrisi

Başlatan Mrtekin, 03 Aralık, 2018, 20:43:58

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.


kharon

bir haber de benden; Neil Adams'in en meshur kapaklarindan Joker'li japak muthis bir rekor kirdi:
$600,000

https://13thdimension.com/neal-adams-original-batman-251-cover-art-sells-for-600000/


ZGeralt

Vay arkadaş, bunlar nasıl paralar böyle :)



berkuralcan

Ben de biraz Türkçe kaynak ve ek bilgi paylaşayım.

Diamond Comics 1 Nisan itibarıyla çizgi roman dükkanlarına dağıtımı durdurdu. Diamond ABD'deki tüm hatrı sayılır çizgi roman şirketlerinin dağıtımcısı. Dağıtımı durdurması öngörülebilir gelecekte yeni (basılı) çizgi romanların çıkmayacağı anlamına geliyor. Tabi olay sadece ABD ile sınırlı değil, Marvel, DC, Image, Dark Horse ve çok daha fazlasının tüm dünyaya dağıtımını da Diamond üstleniyor:

https://www.altevren.net/diamond-comics-covid-19-nedeniyle-dagitima-ara-veriyor/

Bundan sonra gözler biraz dijital çizgi romanlara döndü. Günümüzde yeni çizgi romanlar her hafta çarşamba günleri hem basılı, hem dijital olarak çıkıyor. Diamond olmadan basılı çıkması çok zor, ama dijital olarak yayıncılar kendi politikalarını kendileri belirleyebilecek durumda.

DC son ana kadar çizgi romanları dijital olarak çıkartacağını söyledi - ama daha sonra tüm yeni çizgi romanları Nisan sonuna erteledi. Marvel ve Image ise 1 Nisan haftası için yeni çizgi romanları çıkartmadı, ama ileride bu durumun değişebileceğini açıkladı:

https://www.altevren.net/covid-19-salgini-ve-cizgi-roman-piyasasi/

Tabi işin gelecek ile ilgili uyandırdığı çok ciddi soru işaretleri de var. ABD'de pek çok çizgi roman dükkanı haftalık abonelik satışları ile ayakta duruyor. Bunların içinde de çok ciddi bir alışkanlık boyutu var. Yayınevlerinin dijital öncelikli bir yayın takvimine dönme ihtimali de bu alışkanlığa darbe vuracak bir durum. Özellikle salgın sonrasında kalıcı etkilerden de çekinmemiz gerekiyor. 

Bu salgın uzun süre devam ederse, bu dükkanların belli bir kısmının kepenk kapatması işten bile değil, hatta yavaştan bu yönde üzücü haberler gelmeye başladı.

Bir de şöyle bir podcast bölümümüz var AltEvren'de, YouTube linkini koyuyorum ama Spotify / Apple Podcasts vs. üzerinde de bulabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=IAo9PEaaaG4

nicholaihel

Aa çizgi romana dair böyle bir podcast olduğunu bilmiyordum. Hemen ekleyeyim. İlk fırsatta dinleyeyim. Çok merak ettim. Şu ara arabada podcast dinlemek en büyük keyfim.

berkuralcan


Kauss

Alıntı yapılan: berkuralcan - 04 Nisan, 2020, 18:55:33
Doğrudur, tanıtım işlerini pek beceremiyorum oldum olası :)

40. bölüme yaklaştık, meraklısı için:

https://open.spotify.com/show/022LiWoa3kdKJVE0OsYMcw
https://podcasts.apple.com/us/podcast/altevren-türkçe-çizgi-roman-podcasti/id1474103354

Off-topic olacak ama, podcastinizi çok başarılı buluyorum öncelikle bunun için sizi tebrik ediyor ve başarılarınızın devamını diliyorum. Son podcastlerinizde paralelevrenden Su hanımda dahil oluyordu ( aksilik bir kaç yayın dışında ), benim merak ettiğim bazı bölümlerde Burç beyi de konuk alabilir misiniz ? :)

berkuralcan

Çok teşekkür ederim.

Ben de çok isterim Burç ile birlikte bölümler yapmak, Su'yla bölümleri kaydederken sorduk ama olumlu cevap alamadık, arka plan sesi olarak kalmayı tercih etti. İleride teklif var, ısrar yok politikasıyla devam edeceğiz çalışmalara :)

Tabi salgın biraz geçene kadar ne yazık ki tüm bölümler tek olacak, o da kötü haber.

nicholaihel

Ben henüz dinleyemedim. Sıraya aldım yukarıda dediğim gibi.

Ama Kauss'un talebine iştirak etmek isterim. Burç beyin sakin, dingin sesi ve tecrübesini dinlemek isterim. Eskiden daha çok youtube içeriği üretirlerdi. Orada da pek görünmüyor father of the parallel universe :)


Mrtekin

DC, 25 senedir çrlerini dağıtmakta olan Diamond ile, pandemi sonrası, yollarını ayırdı.

https://www.cbr.com/dc-ends-deal-diamond-comic-distributors/
They drew first blood...

berkuralcan

Müsadenizle yine biraz Türkçe kaynak ekleyeyim.

Covid-19 salgını ile birlikte çizgi roman dağıtımının tamamen durması çok büyük bir olaydı. 1930'lardan beri devam eden bir endüstri ilk kez tam olarak durmuş oldu. Ama bu kısa vadeli sürecin ardından, DC'nin Diamond'dan ayrılması çizgi roman sektörü açısından son yirmi yılın en büyük haberi.

Biraz karışık bir konu ama yine elimden geldiğince derledim.

Haberin detayları ve DC'nin yeni dağıtım ağı:

https://www.altevren.net/dc-comics-diamond-comics-ile-calismayi-birakiyor/

Diamond Comics Nedir? Nasıl sektörde bir tekel haline geldiler?

https://www.altevren.net/diamond-comics-nedir-2/

Bu haber çizgi roman sektörü için ne anlama geliyor? Okurları nasıl etkileyecek? Türkiye'deki okurları nasıl etkilemesi muhtemel?

https://www.altevren.net/dc-diamond-ve-cizgi-roman-sektoru/

ferzan

    @berkuralcan

    İlgili yazıları bir solukta okudum. Bilgi ve detaylar için kendi adıma çok teşekkür ederim. Birkaç arkadaşımla süreç boyunca dile getirdiğimiz bir konuydu pandemi esnasında comics sektörünün girdiği durum. Ben de kendi gözlemimi ve bu durumdan çıkarımlarımı paylaşmak isterim.

    25 Mart Salı günü itibariyle yeni çizgi romanlar ABD 'de bir gün önceden çıkmıştı. Bu tarihe kadar gelen son haftalarda bir tedirginlik seziliyordu gerek üreticilerin, gerek yayıncıların sosyal medya hesapları üzerinden. Salgın süreci yokuş aşağı bir hızla devam ederken de başta Image Comics olmak üzere pek çok bağımsız yayıncı, bildiri misali ortak bir mektup yayınlamaya başlamıştı. Buna göre giderek daha kötüleşen salgın sürecinde çizgi roman dükkanlarının, yayıncılarının ve üreticilerinin ayakta kalabilmesi için bazı çözümler üretilmeliydi. Bu çözüm de bir nevi "çizgi romanına / çizgi roman dükkanına sahip çık" tarzında ortak bilinçlenme hareketiydi. Okurların bu süreçte karantinada olacağını ön görerek çizgi roman dükkanlarından okurların evlerine nasıl sağlıklı teslimat yapılacağına dair Skottie Young 'a bununla ilgili tek sayfalık bir çizgi roman bile çizdirmişlerdi;

   

    Sonraki hafta, yani 1 Nisan Çarşamba günü itibariyle sadece 12 çizgi roman çıktı. Bunların arasında hiç Marvel, Image ve Dark Horse yoktu diye biliyorum. Bağımsız yayıncılardan çıkan 8-9 yayın, DC 'den çıkan ve küçük yaş grubuna hitap ettiği belli bir adet Batman Adventures Continue ile bir adet Teen Titans Go To Camp, bir de 2000AD dergisinin o haftaki sayısı, o kadar...Devam eden haftalarda da bağımsız yayıncıların bazı yayınları ile DC 'nin birkaç taneden ibaret hafif serisi devam etti. Normalde her hafta kıta genelinde 100 'e yakın yayın çıkarken, ortalama 15 adette kalmış oldu. Yalnız 2000AD dergisi bu süreçte hiç aksamadan her çarşamba çıkmaya devam etti. Sanırım merkezi İngiltere olduğu için. Bu çıkan yayınların kaçı basılı kopya, kaçı dijital bilemiyorum ama ben hepsini basılı kopya farzederek yazıyorum.

    Çizgi romanların bıçak gibi kesilmesi Diamond 'ın fişi çekmesiyle olmuştu ama bana kalırsa sektörün tamamı buna içerledi. İki paragraf üstte bahsettiğim "çizgi romanına sahip çık" olayından bile anlıyoruz ki yayıncıların planı, tamamen faaliyet durdurmak olmasa gerekti. Belki seyrelmek, esneyebilecekleri kadar esnemek, kırılmadan kıvrılmaktı bence amaç. Atıyorum, Image her hafta 12 yayın çıkarıyorsa belki bunu 6 'ya kadar indirecekti ya da okurun durumuna ve çizgi roman dükkanlarının teslimat performansına göre ayağına yorgan uyduracaktı. Marvel, DC ve diğerleri de benzer düşüncedeydi sanırım. Peki Diamond ne yaptı? Bir anda fişi çekip faaliyetlerin bıçak gibi kesilmesine yol açtı ve yine benim anladığım, bunu yaparken hiçbirine danışmadı. Zira hiçbiri de önceden böyle bir donma sürecine girecekmiş gibi gözükmüyordu, en fazla yavaşlayacaklardı bana göre. Bu durumu en çok DC 'nin yediremediğini düşünmüştüm Diamond 'tan ayrılma kararını ilk okuduğumda. Bağımsızların fazla seçeneği yok belki, onlar gene kalenderliği elden bırakmayıp "doğrudur, salgın sürecidir, ayak uydurmak lazım, yapacak bir şey yok" demiş olabilirler, bilemiyorum. Marvel 'da görüş ne onu da bilmiyorum ama DC 'nin artık bu dağıtım merkezli patronluktan sıkıldığı çok bariz. Altevren 'deki ilgili yazılardan da anlıyoruz ki DC aslında bu sürece pandemiden önce girmiş ve Diamond 'un fişi çekmesi muhtemelen DC nezdinde bardağı taşıran son damla olmuş diye düşünüyorum.

    Yaklaşık iki ay boyunca sektörde kalem bırakma durumu olduğunu okumuştum Diamond 'un bu kararı yüzünden. Sosyal medyadan da gördüğüm kadarıyla bazı üreticiler çalışma tempolarını yavaşlatmış, bazıları ise vakit bulamadıkları serbest denemelerine dönmüşlerdi. Bu süreçte tek geliri bu iş olan üreticiler ne yeyip içti, nasıl hayata para yetirdi orasını bilemiyoruz tabi. Bilhassa bağımsız yayınevlerinin üreticileri ne yaptı, benim için fazlasıyla merak konusudur. Aynı şekilde dünyanın dört bir yanından comics sektörüne iş yapan onca insan ne yaptı, onu da pek bilemiyorum. Yalnız benim açımdan görünen yegane şey, Diamond 'un taktığı bu çelme sonucu DC 'nin yumruğunu sıkıp öfkeyle kalktığıdır. Devamında sektöre hayır mı getirecek, yoksa sadece kendini mi kurtarmış olacak izleyip göreceğiz.

    Empati kurmuştum bu olaylarla ilgili. Bizim haftalık Uykusuz ve Leman dergileri ile aylık Ot, Kafa vs. dergileri düşünmüştüm. Sadece Uykusuz, iki sayı kadar çıkamadı. Sebebi de derginin matbaa günlerinin hafta içi uygulanan sokağa çıkma yasaklarıyla çakışmasıydı. Birkaç hafta arayla çıkaramadığı iki ayrı sayıdan sonra her hafta çıkmaya devam etti. Leman hiç aksamadı bildiğim kadarıyla, her hafta çıktı. Ot ve Kafa dergileri de aylık periyottan iki aylık periyoda döndü. Öyle ya da böyle bir şekilde çıkmaya devam ettiler, abonelere de ulaştırdılar. Şimdi bu noktada Yay-Sat 'ın kendi başına faaliyet durdurma kararı aldığını varsayalım. O haftaki sayılar çıkmış, yeni ayın dergileri de hazır ama dağıtıcı bir anda elini eteğini çekiyor. O yayınlar elde patlar mıydı patlamaz mıydı? Elbette patlardı. Diamond 'un yaptığını da buna benzer şekilde algılıyorum ben.

    Yine kendi komplo teorimce DC 'nin bu süreçte neler yapıp nasıl bir çözüme ulaşacağı diğerlerince merak konusu olduğundan, Diamond ile bağlarını da koparmadıklarından sessizce gelişmeleri izleyecekler diye düşünüyorum. Şayet DC 'nin niyeti sadece dağıtım tekelinden değil, haftalık yayın formatından da kurtulup kitap mantığına girmekse pek onlara göre bir durum oluşmayacaktır. Yok, haftalık düzene de devam ederken bambaşka bir dağıtım alternatifine ön ayak olurlarsa da Diamond 'un bundan çok ciddi etkilenip yaşanacak başka muhtemel ayrılıklarla da kan kaybetmeye devam etmesi kaçınılmaz olacaktır.

    Bize de bu gelişmeleri Anadolu ellerinden ilgiyle takip etmek düşecek uzaya fırlatılan mekiğin atmosferde bıraktığı duman izini tarlasından seyreden masum köylü misali  :)

    Not: Mayıs ortasından itibaren comics yayıncılarında normalleşme başlamıştı ve önce Marvel, sonra da Image ve arkada kalan diğer bağımsızların sahaya geri dönmesiyle Haziran itibariyle eskisi gibi her çarşamba günü düzenli olarak çıkmaya başladılar. Yalnız bu normalleşmede ilk haftalar Marvel tedbiri elden bırakmadı, genelde eski yayınların yeni edisyon ciltlerini ya da epic collection ciltleri çıkardı, aylık serilerde bir anda eteğindekileri dökmedi. Image de küçük adımlarla geri dönüşünü gerçekleştirdi. Son haftalar itibariyle de hepsi eskisi gibi yoluna devam etmekte ama adet ve coşku olarak pandemi öncesindeki kadar bonkör çıkamadıkları aşikar. Bana göre %75 normalleşildi, kısa zamanda %100 performansa geri döneceklerdir diye umuyorum.
Bağnaz okur, memnuniyetsiz beşer, işkilli büzük, sıfır tolerans iksmen, taş kalpli ahkam efendi...

https://ucuztefrika.blogspot.com