Conan - Gece Kitaplığı

Başlatan memospinoz, 11 Aralık, 2018, 09:45:22

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

V

Seriyi tamamlayacağız Hüseyin. Bileğine yüreģine ssğlık..
"İstemem,eksik olsun.."

pizagor

Conan'ın yeni kitabı henüz satış sitelerinde yok sanıyorum...

Bran Mak Morn hakkında da biraz bilgi rica etsem...
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar... KRONİK İTTAPAR!!!
Hayat sana sokak hayvanlarına davrandığın gibi davransın!


memospinoz

Alıntı yapılan: pizagor - 15 Kasım, 2019, 12:35:45
Conan'ın yeni kitabı henüz satış sitelerinde yok sanıyorum...

Bran Mak Morn hakkında da biraz bilgi rica etsem...

Babilde var.

hüseyin aksakal

Alıntı yapılan: pizagor - 15 Kasım, 2019, 12:35:45
Conan'ın yeni kitabı henüz satış sitelerinde yok sanıyorum...

Bran Mak Morn hakkında da biraz bilgi rica etsem...

Bran Mak Morn, Kral Kull'un sağ kolu Mızrak Katili Brule'nin torunlaırndan. Roma'ya karşı savaşan Pict kralı.  Yok olmak üzere olan bir halkın son direnişini yöneten vahşi kral. Bir macerasında zamanda ileri giden Kull ile yan yana savaşıyor.  Howard'ın El Borak'tan sonra yarattığı ikinci karakter Bran.  Öykülerin çoğunda ana karakter değil. Howard'ın pict gözüyle anlattığı tek hikaye Bir Bran Mak Morn hikayesi "Yeryüzü Kurtçukları" dır.


aitor03

300 sayfalık ciltsiz bir kitabın 30 küsur liraya satılmasını kınıyorum,
hele ki %20 indirimsiz fiyatının 38 lira olmasına ....

memospinoz

Fiyatlar uzun zamandır böyle zaten. 200 sayfaliklar 20 küsür, 100 sayfaliklar 15-20 arası.

pizagor

Facebook 'ta paylaşılan bir fotoğrafta Conan Günlükleri adıyla basılmış 3 cilt gördüm. Bunlar serinin özel baskıları mıdır?
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar... KRONİK İTTAPAR!!!
Hayat sana sokak hayvanlarına davrandığın gibi davransın!


memospinoz

Alıntı yapılan: pizagor - 30 Kasım, 2019, 15:25:07
Facebook 'ta paylaşılan bir fotoğrafta Conan Günlükleri adıyla basılmış 3 cilt gördüm. Bunlar serinin özel baskıları mıdır?

Link var mı?

pizagor

İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar... KRONİK İTTAPAR!!!
Hayat sana sokak hayvanlarına davrandığın gibi davransın!


hüseyin aksakal

Arkadaşlar, Conan Günlükleri Howard külliyatının yanı sıra, Lyon Sprague De Camp, Linwood Carter ve Bjorn Nyberg üçlüsünün yazdığı pastiş öyküleri de içeriyor. Fakat telif sorunları olduğundan yayınlanmadılar. Oradaki cilt  yayınlanmış bir seri değil. Onu çevirdikten sonra bilgisayar ortamında kaybolmaması için çıktısını alıp kendim yaptığım ciltleri görüyorsunuz. İçeriği hakkında o üc cilde yazdığım önsözü aşağıda paylaşıyorum.



DE CAMP KÜLLİYATININ YERİ
       Robert E. Howard'ın otuz yaşında intiharına kadar süren kısa ama bereketli kariyeri boyunca on yedi Conan öyküsü yayınlandı. Dergilerin tümünün yayınlandığı Weird Tales dergisi'nce geri çevrilen dört yayınlanmamış öykü daha ölümünden sonra bulundu. Ölümünden sonra Hyboria Çağı denemesi yayınlandı. Her şeyi titizlikle saklayan, otuzlu yaşlarını yaşayamamış bu yazarın dört öykü taslağı, bir, Hyboria Çağı'nda yaşanan, Conan dışında karakterleri anlatan başka bir taslak ve bir şiir de Conan külliyatında yerini aldı.

      Howard'ın 1936'da trajik intiharından bugüne dek yüzlerce Conan öyküsü yazıldı. Çoğu REH'in orijinal konseptinden ziyade, yazanların başka karakterleriyle akrabalığı olan tiplemelerdir bu öykülerin kahramanı. Çoğu REH hayranı için bu öyküler arasında Lyon Sprague de Camp, Lin Carter ve Björn Nyberg'in ortaklaşa yazdıkları öykülerin yeri, orijinal öykülerin felsefesine olmasa da, karakterine büyük oranda sadakati yüzünden başkadır. Peki bu öyküleri REH Külliyatı içine sokacak kadar özel kılan başka neler var?

      Camp-Carter ikilisi 1960'larda, J.R.R Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi'nin başarısının ardından, en az Orta Dünya kadar gerçek bir evrende—daha doğrusu bugüne ve eski Atlantis efsanelerine göndermede bulunan kurgusal bir tarihi dönemde—yaşanan Conan öykülerini yeniden yayına hazırlamaya başlar. Bu arada Howard'ın tamamlamadan bıraktığı beş öykü taslağını (Nergal'in Eli, Ölüler Salonu, Tombalku'da Davullar, Karanlıktaki Burun ve Conan'ın sadece Aquilonia krallığını ele geçirmek için ayaklandığına dair göndermede adının geçtiği, Sınırın Ardındaki Kurtlar adındaki sınır öyküsü)  yeniden yazarlar. İkili aynı zamanda o güne dek on yedi öykü olarak kabul edilen Conan külliyatına Howard'ın evrakı arasında bulunan dört öyküyü (Kasedeki Tanrı, Buz Devinin Kızı, Kayıp Kadınlar Vadisi ve Kara Yabancı-ki bu öykü Tranicos'un Hazinesi olarak yeni baştan kurgulanmıştır Camp tarafından) ve 1937'de yayınlanan Hyboria Çağı'nı da bir editasyon sürecinden geçirerek külliyata eklerler.

    Camp ve Carter'in Howard'ın eksik metinlerini tamamlaması ayrıca ele alınmalı burada. Çünkü Tombalku'da Davullar ve Karanlıktaki Burun öyküleri taslak metinlerin yanı sıra, öykülerin nihai akışını gösteren sinopsislere de sahiptir. Bu sinopsisleri izleyerek, ufak tefek düzeltmelerle bu öyküleri tamamlamak kolaydır. İki ayrı metni bulunan ve metinlerden birinde öykünün sonu da bulunan Sınırın Ardındaki Kurtlar metni de öyle. Fakat Nergal'in eli öyküsünün sadece kısacık, öykünün bütünü hakkında fikir vermeyen bir kesiti vardır, Ölüler Salonu'nun da sadece kısacık bir sinopsisi. Nergal'in Eli Carter tarafından külliyata eklenir, Ölüler Salonu da iki yazarın ortak çalışmasıyla.

      İki yazar Howard külliyatını geliştirmek için yazarın sağlığında yayınlanmamış öykülerini Conan evrenine uyarlarlar. Howard'ın tüm karakterleri yaban ellerde şan arayan dev gibi Gael/Kelt/Avrupalı tipler olduklarından bu dönüşüm pek de zor değildir.  Böylece  Kanlı Mabut,  Shem Üstünde Şahinler,  Kartalların Yolu, Alev Bıçağı öyküleri de Conan külliyatında yerini alır.

     Camp/Carter ikilisi, burada da durmaz, bazı öykülerde de onlara katılan Howard Fanı Björn Nyberg'in de katkılarıyla külliyatı Conan'ın yeniyetmeliğinden iyice ihtiyarladığı günlere kadar giden bir yaşam öyküsüne dönüştürürler. Bunun için kimisi ortak çalışma olan beş roman ve on beş çeşitli boylarda özgün Conan öyküsü yazarlar.  Bu külliyat, doğrudan Howard külliyatına göndermelerde bulunan öyküler içerir. Kimi zaman aralıksız olarak Howard öykülerinin devamı olarak başlarlar.

      Tüm bu öyküler bir araya geldiğinde, birini Howard'ın yazdığı (Ejderin Saati) beşini bu ekibin yazdığı (Conan ve Örümcek Tanrı, Korsan Conan, Kurtarıcı Conan, İntikamcı Conan ve Adalı Conan) altı roman, kırk yedi öykü, iki şiir, bir denemeden oluşan muazzam bir külliyat oluşur. REH'in yazdıklarıyla bu ekibin öyküleri öylesine iç içe geçmiştir ki uzmanlık peşinde koşmayan tüm REH hayranları bu öyküleri dışlamayı yanlış bulur. Dahası Conan Howard'ın ölümünden sonra unutulup gider miydi bilinmez ama ona yeniden kılıç kuşandıran da REH'in bu ölümden sonraki çalışma arkadaşları olmuştur.

      Camp ve Carter, bu külliyatta yer alan öykülerin önemli kısmını Lancer-Ace baskıları olan şu kitaplarda topladı.

      1.Conan (1967) ,2.Conan of Cimmeria (1969) ,3.Conan the Freebooter (1968), 4.Conan the Wanderer (1968), 5.Conan the Adventurer (1966), 6.Conan the Buccaneer (1971), 7.Conan the Warrior (1967), 8.Conan the Usurper (1967), 9.Conan the Conqueror) (1967), 10.Conan the Avenger) (1968), 11.Conan of Aquilonia (1977),12.Conan of the Isles (1968),

      Buradan da görülebileceği kitaplar, külliyatın normalde sıralanması gerektiği şekilde yayınlanamadı. Bunun başlıca nedeni teliflerle ilgili problemler olarak gösterilir.  Lancer/Ace baskılarının ardından Camp, Carter ve Nyberg aradaki boşlukları doldurmak için şu kitapları yazdı:

1.Conan the Swordsman (1978), 2.Conan the Liberator (1979), 3.Conan and the Spider God (1980)

      Bantam Yayınevi'nce yayınlanan bu kitaplardan Conan the Swordsman'da yer alan öyküler,  Conan'ın yaşam öyküsünde Lancer/Ace yayınlarının kitaplarında yer alan öykülerin bazılarının devamı niteliğindedir. Conan the Liberator Conan'ın krallığa yükselişini, The Spider God da Howard'ın göndermeler yaptığı Zamora'nın Yezud Kentinde yaşanan macerayı anlatır. Buradaki iki roman ve The Swordsman öykü kitabındaki çeşitli öyküler Conan'ın yaşam öyküsüne uygun sıralandı. Camp/Carter ikilisinin Conan the Barbarian adını taşıyan film adaptasyonu roman, Howard ve buradaki öykülerin çizgisini izlememesi nedeniyle derleme dışında bırakıldı.

      Yazarlar sağ olsa, bugün bu öyküleri sıralamış olsalar nasıl sıralayacaksa, o sıraya uygun bir derleme hazırlandı bu çeviride. De Camp, Carter ve Nyberg kadar, karakterin asıl yaratıcısı Robert E. Howard da böyle isterdi muhtemelen.

   Hem, Teksaslı Bob, kendisine ölümünden sonra da olsa gösterilen ilginin münasip bir miktarının da karlı kuzey ülkelerinden Hyboria evrenine gelen barbarı yeniden gündeme getiren yazarlara da gösterilmesinden şikâyet etmez, belki de bundan hoşlanırdı diye düşlüyor insan.

      Başka nasıl olabilir ki?

pizagor

Bu herşeyi hazır kitapları başka bir yayıncıya teklif etmeyi düşünmez misiniz?
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar... KRONİK İTTAPAR!!!
Hayat sana sokak hayvanlarına davrandığın gibi davransın!


hüseyin aksakal

Önsözde yazıldığı gibi, çok sayıda  kitabın telifini almayı gerektiriyor.  Benim gibi doğuştan züğürt birinin içinden çıkabileceği iş değil. Howard metinleri Public domain olduğundan sorun yok ama. Camp-Carter ve Nyberg öyküleri için bir yayınevi telifi üstlenmedikçe yayın mümkün değil. Böyleyken bile on küsur cilt halinde yayınlamak gerekir. Zira eseri oluşturan, telif süresi devam ettikçe orijinale sadık kalınmasını ister, bu onun yasal hakkıdır. 
Fakat imkansız mıdır? Elini taşın altına koymaya gönüllü bir yayınevi olursa, o da olabilir. İmkansız diye bir şey yoktur, sadece biraz zaman alır.
İlginiz için teşekkür ederim.

pizagor

Alıntı yapılan: hüseyin aksakal - 02 Aralık, 2019, 10:22:50
Önsözde yazıldığı gibi, çok sayıda  kitabın telifini almayı gerektiriyor.  Benim gibi doğuştan züğürt birinin içinden çıkabileceği iş değil. Howard metinleri Public domain olduğundan sorun yok ama. Camp-Carter ve Nyberg öyküleri için bir yayınevi telifi üstlenmedikçe yayın mümkün değil. Böyleyken bile on küsur cilt halinde yayınlamak gerekir. Zira eseri oluşturan, telif süresi devam ettikçe orijinale sadık kalınmasını ister, bu onun yasal hakkıdır. 
Fakat imkansız mıdır? Elini taşın altına koymaya gönüllü bir yayınevi olursa, o da olabilir. İmkansız diye bir şey yoktur, sadece biraz zaman alır.
İlginiz için teşekkür ederim.

@köstebek
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar... KRONİK İTTAPAR!!!
Hayat sana sokak hayvanlarına davrandığın gibi davransın!


aitor03

Alıntı yapılan: memospinoz - 24 Kasım, 2019, 19:12:07
Fiyatlar uzun zamandır böyle zaten. 200 sayfaliklar 20 küsür, 100 sayfaliklar 15-20 arası.

pek öyle değil aslında. örneğin Alfa'nın bastığı H.P. Lovecraft, bütün öyküleri 1092 sayfa, 70 lira. Ciltli tüm romanları, 598 sayfa, 50 lira...
Neal Stephenson'ın Barok Üçlemesi'ni, kitaplar 992, 896, 1014 sayfa... hepsi de 52,50 TL üstelik ciltli...
bu noktada telifsiz bir yazarın 300 sayfalık kitabının 30 lira olması biraz fazla geldi bana.
ha, Alfa'ya nazaran daha küçük ve butik bir yayınevi Gece Kitaplığı. ve umarım yayınevinin yeni yazarlara destek projesinin destek ayağını oluşturuyordur bu fiyat politikası.