Mavi Ceketliler

Başlatan kharon, 06 Ocak, 2019, 22:03:36

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kharon

https://paneller.blogspot.com/2019/01/mavi-ceketliler.html

Mavi Ceketliler

Les Tuniques Bleues (Ingilizce ismiyle The BlueCoats - bizdeki ismiyle Mavi Ceketliler)  Fransiz-Belcika ekolunun oldukca koklu-eski bir cizgi romani. 68 yilinda kisa hikayelerle baslayan seruvenleri bugun 62. albume ulasmis durumda. Cinebook bunlardan sectigi 12 albumu Ingilizce olarak yayinladi. Western sever ulkemizde ise bir western mizahi olan RedKit cok tutmusken ayni turde basarili bir cizgi roman olan Mavi Ceketliler'in sans bulamamasi ise uzucu (elbette ayni turde olmalari bir tesaduf degil , Morris Spirou dergisinden ayrildiktan sonra RedKit'in boslugunu doldurmak icin ele alinmis bir cizgi roman Mavi Ceketliler).  RedKit'le en onemli farklari ise kansiz, oldukca temiz bir mizah olan RedKit'in aksine Mavi Ceketliler'de olumlerin sikca gosterilmesi ve savasin karanlik yuzunun teshir edilmesi.





Hikayeler Amerikan ic savasi sirasinda gecmekte, iki zit karakter olan Cavus Cornélius ve Onbasi Blutch ise serinin ana kahramanlari. Cavus Cornélius kendini gorevine adamis, guclu kuvvetli , gozupek ve atilgan bir asker ; Onbasi Blutch ise tam tersi: ufak tefek, gorevden ve askerlikten kacmak icin her firsati degerlendiren, her kurnazligi yapan anti-militarist bir karakter. Ikisi arasindaki zitliktan dogan gerilim ve gelgitli dostluklari ise mizahi ureten ana unsur.



Cinebooks'un arka kapak resmi kahramanlarimizi cok guzel ozetlemekte

Buna bir de Amerikan ic savasinin gercek tarihine uygun, iyi arastirilmis hikayeler (kullanilan ilk denizalti ya da balon gibi) arka fon olarak eslik edince oldukca kaliteli bir is cikmakta.









Serinin ilk 5 albumunu cizen Salverius'un islerini gormedim ama sonraki albumleri cizen Lambil'in dinamik cizgileri bu tur icin bicilmis kaftan. Hele detayli savas sahneleri ve doga manzaralari cizdigi panaller  oldukca guzel.






Umarim bir gun ulkemizde de yayinlanma sansi bulur.

rumar80

 Güzel paylaşımın için çok teşekkür ederim. Bazı maceralarını okuma şansı bulduğum, eğlencelik bir çizgi roman. Ben de senin dileklerine katılıyorum. Ama basılabilecek o kadar frankofon varken, yayınevlerinin sadece eski serilere değil genel olarak bu türe ilgi duymaması nedeniyle çok ta umutsuzum.


kharon

Alıntı yapılan: cemilngn - 08 Ocak, 2019, 11:24:35
Bu çizgi romandan uyarlanan bir de Amiga oyunu vardır.

http://www.wikizeroo.net/index.php?q=aHR0cHM6Ly9lbi53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvTm9ydGhfJTI2X1NvdXRoXyh2aWRlb19nYW1lKQ

evet ya, yillarca en favori oyunlarimdan biriydi o zamanlar;
ama hem cizgi romandan hem de oyunun cizgi romanla iliskisinden haberim yoktu elbette

ZGeralt

Çok güzel bir yazı Kharon, teşekkürler. 

Hiç bir bilgimin olmadığı bir çizgi romanı öğrenmiş oldum ve resimlerden görebildiğim kadarıyla çizimleri çok hoş duruyor. Frankafon konusunda biraz zayıfım, bu açıdan da benim için güzel oldu.

hanac

1.   Un chariot dans l'Ouest  - 1972

Batı'da bir Vagon

Yazar: Raoul Cauvin
Çizer: Louis Salverius




hanac

2.  Du nord au sud - 1972

Kuzeyden Güneye

Yazar: Raoul Cauvin
Çizer: Louis Salverius




hanac

3.  ET POUR 1500 DOLLARS EN PLUS- 1973

Ve 1500 $ için daha fazlası

Yazar: Raoul Cauvin
Çizer: Louis Salverius




hanac

4.  Outlaw- 1973

Haydut

Yazar: Raoul Cauvin
Çizer: Louis Salverius




hanac

5.  Les déserteurs - 1974

Çöller

Yazar: Raoul Cauvin
Çizer: Willy Lambil




hanac

6.   La prison de Robertsonville - 1975

Robertsonville Hapishanesi

Yazar: Raoul Cauvin
Çizer: Willy Lambil




yunusmeyra

en az bir macerası 70'li yıllarda tercüman gazetesinin bizlerle buluşturduğu frankofon serilerden biri olarak  sessiz sedasız yayınlandı. bir ara gaston mevzusunda yazarken değindiğimiz(" ...gaston`a yakıştırılan ve bazı çizgi roman meraklılarınca hatırlanan, "gaffar" ismiyle yayınını....bu açıdan ciddiye alıyoruz. tercüman gazetesinin ismi geçiyor ki, olasılığı yüksektir; tercüman gazetesi 70`lerdeki "inci" eki dahil uzun seneler çizgi roman sayfa ve bantlarına sayfalarını açan yayınlarımızdandı.") "inci" ekinde,"enayiler mangası" ismiyle... eski gazete eklerinde kalan ve hatırlanmayan çizgi romanları gündeme getiren bir çr dostu "ginobili" nick'iyle "çizgi diyarı"nda elindeki 1973 tarihli görseli paylaşmıştı. ben de bir alış-satış sitesinde rastladığım inci ekinin görselini paylaşmış olayım(tabii bu eki satanlar bizim yüklediğimiz anlamdan farklı bir anlam yükleyerek satışa sunuyorlar ekleri; kiminde önemli varsayılan Ajda Pekkan haberi, kiminde Zeki Müren... biz "enayiler mangası" vs peşindeyiz ayrı  :D )

HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

pizagor

Enayiler Mangası deyince yunusmeyra, aklıma geldi; bir de Madara Manga diye bir çizgiroman vardı değil mi. Neredeyse yaşıt oldugum ve iki sayı çıkmış bir denemeydi.
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar... KRONİK İTTAPAR!!!
Hayat sana sokak hayvanlarına davrandığın gibi davransın!


hanac

7.   Les bleus de la marine - 1975

Donanmanın mavileri

Yazar: Raoul Cauvin
Çizer: Willy Lambil




hanac

8.  Les cavaliers du ciel - 1976

Gökyüzünün Sürücüleri

Yazar: Raoul Cauvin
Çizer: Willy Lambil