Galaksinin en iyi kelle avcilari: Strontium Dog

Başlatan kharon, 19 Ocak, 2019, 16:33:00

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kharon

Galaksinin en iyi kelle avcilari: Strontium Dog. John Wagner ve Ezquerra'nin birlikte yarattigi Dredd capinda bir karakter.

https://paneller.blogspot.com/2019/01/galakside-bir-kelle-avcisi-strontium-dog.html

Nukleer savas sonrasi radyoaktif Strontium izotopuna maruz kalan dunyada bir cok mutant dogmustur; Amerikan cizgi romanlarinin aksine bu mutantlar oldukca cirkin, sekilsiz ve deformedir ve nadiren super guclere sahiptirler. (Bunlarda biri de serinin kahramani Johnny Alfa'dir. Johnny gozlerinden sactigi Alfa isinlari sayesinde duvarlarin ardini gorebilir, mutant gozleri sinirili da olsa telapati ve telekinesis yetenekleri vermektedir. Ayrica karsisindakinin yalan soyleyip soylemedigini anlayabilmekte, sinirli da olsa bazi fikirleri zihinlere telkin edebilmektedir.  )





Toplumdan dislanan, calismalari bile engellenen ve bir ozgurluk savasi veren mutantlarin yapabildikleri tek is -kimsenin yapmak istemedigi- kelle avciligidir. Boylece Search & Destroy (Bul ve Yok et) birimi en azili haydutlarin katillerin pesine duserek adeta galaksiyi temizleyen copculer olurlar.

Goguslerinde tasidiklari SD harfleri bunun kisaltmasidir ama kimse orjinalini kullanmaz, bunun yerine mutasyona neden olan Strontium izotopuna ithafen Strontium Dogs -Strontium Kopekleri takma ismini kullanmaktadirlar. Mutantlari asagilamak icin kullanilan bu ismi mutantlar da benimsemistir.

Jonny Alfa'nin bir de elinden cekicini dusurmeyen Viking arkadasi vardir: Wulf Sternhammer. Birlikte galaksinin en amansiz kelle avcilaridirlar.





Buraya kadar olan ozet herhangi bir post-apokaliptik cizgi romandan cok da farkli konumlandrimiyor Strontium Dog'u.

Ama iki onemli noktada kendisini ayristiriyor, unutulmaz bir kult cizgi roman statusune ulastiriyor. Birincisi hemen hemen butun ilk donem maceralari cizen buyuk usta Carlos Ezquerra'nin muhtesem sanati. Kucuk kisa cizgilerle taramalri, kocaman-enli burunlarla cizdigi karakterler, harika uzay ustleri-araclari tasarimlariyla cidden lezzetli bir sova donusmekte her Ezquerra sayfasi.







Ikincisi ise siradisi hikayeleri; John Wagner'in senaryolari. Jonny Alpha kimi zaman cehennem olduguna inandiklari bir boyuta seyahat etmekteler bir suclunun pesinde , yahut gecmise yolculuk yapipp Hitlerin de pesine dusuyorlar. Siradan bir bilimkurgudan cok farkli ucuk kacik senaryolar. Westernlerden sevdigimiz 'Olu ya da Diri' ele gecirme, kelle avciligi hikayelerini tum galakside anlatmakta Wagner.  Zaman bombasi  gibi atildiginda kucuk bir bolgedeki insanlari 15-20 dakika gelecege gonderen -dolayisiyla (gezegen hareket etmeye devam ettigi icin ) uzay bosluguna gonderip olduren fantastik silahlara sahip Johnny.



Baskahramanimiz da oyle akil sagligi yerinde ve cok ahlakli biri de degil; bir hikayesinde cikan catisma esnasinda onlari izlerken kaza kursunuyla olen bir cocugu diriltmek icin mezarindan kacirip kara buyusuyle meshur bir buyucuye goturmeyi bile deniyor.  Alistigimiz kahramanlarin aksine moral pusulasi oldukca sasmis biri.



Quality Comics tarafindan Amerikan pazarina da 80'lerda sunulan SD maalesef buyuk bir bilinirlik kazanamamis Dredd gibi. Halbuki John Wagner ve Ezquerra'nin birlikte yarattigi Dredd capinda bir cizgi roman kanimca. Bunda Ezquerra'nin muhtesem sanatinin gereksiz ve beceriksiz bir sekilde renkledirilmis olmasi kadar hikayelerin donemin Amerikan okuyucusu icin fazla ucuk-kacik olmasi da bir etken bence. 





KAPAKLAR:










Nomad

Tebrikler, harika bir tanıtım yazısı olmuş.
Çizgi roman ise "olsa da yesek" dedirtti.  :)

ferzan

    Şu hiç tatma fırsatı bulamadığım 2000 A.D. üretimlerini ve dolayısıyla İngiliz çizgi romanlarını öyle merak ediyorum, öyle okuyasım var ki, bu tarz paylaşımlar daha da iştahımı açıyor...

    Çizgilerin yeraltı havasına, fevriliğine, serseriliğine ve başına buyrukluğuna bakar mısınız?..''Ben buyum ve buradayım...Gelirsen görüşürüz, gelmezsen çok da tın...'' diyor adeta...

    Tanıtım ve bilgilendirme için ben de teşekkürü borç bilirim...
Bağnaz okur, memnuniyetsiz beşer, işkilli büzük, sıfır tolerans iksmen, taş kalpli ahkam efendi...

https://ucuztefrika.blogspot.com

Mrtekin

Harika bir tanıtım yazısı daha.

Sevgili Kharon; şunu izninle sormak istiyorum. Ezquerra'nın Judge Dredd yaratıcılarından olduğunu göz önüne alırsak, baş karakter Alpha Dog'u Judge Dredd'den esinlenerek mi çizmiş? Yoksa, önce bu seriyi arkasından Judge Dredd'i mi? Yoksa eş zamanlı mı?

Bu arada, Ezquerra abimiz de geçen sene vefat etmiş. Huzur içinde uyusun.

https://www.google.com.tr/amp/s/amp.theguardian.com/books/2018/oct/01/judge-dredd-co-creator-carlos-ezquerra-dies-aged-70
They drew first blood...

kharon

tesekkurler @nomad, @ferzan ve @mrtekin

@Mrtekin ilk sayilarinin arasinda bir seneden az bir sure var saniyorum, cok benzer karakterler: yanliz sert adamlar, oyle veya boyle kanun uygulayicilari.

ama ayni zamanda cok da farkli karakterler , Dredd sonuna dek kitabina uygun hareket eden tavizsiz biriyken , Alpha her turlu cakalligi, hileyi  yapabiecek kimi zamanda bir kahramandan beklenmeyecek ahlaksiz isleri yapacak bir karakter. Daha kestirilmez, beklenmedik biri. Bir de super gucleri var elbette farkli olarak.

Saniyorum herkesin kaldiramayacagi siradisi hikayeleri yuzunden biraz da, Dredd kadar meshur olamamis. Daha niche bir is.  Oysa ben en az Dredd kadar sevdim.

Kendisini cok seven kucuk bir okuyucu kitlesi var; bir fan film yapmislar; oldukca guzel :

https://www.youtube.com/watch?v=i5EZaO1HPF4

hanac

Yine mükemmel bir tanıtım olmuş.

Emeğine sağlık.

YERDENİZ

Yine güzel bir anlatım . emeklerin için teşekkürler.

1Bilgi: Strontium Dog yani 2000AD ülkemizde TAN gazetesinin TANTANA ekinde yerlamıştır..

kharon

cok tesekkurler @hanac, @yerdeniz

evet, facebook'da da bir arkadas bahsetti Tan'in cizgi roman ekinden.
Turkiye'de yayinlandigini bilmiyordum, guzel olmus.

Umarim bir goruntusune de ulasiriz.

YERDENİZ

Buyrun bir örnek.

TAN gazetesi yazlık eki olan TANTANA tam bir gazete boyutlarında ve içinde onlarca çeşitli çizgi romanlar olan 4 sayfalık bir ek ve ilk sayısı 5 Haziran 1987 yayınlanmış. Bu yayın 1988 yılı ortalarına kadar devam etmiş.



kharon

Alıntı yapılan: memospinoz - 22 Ocak, 2019, 12:33:23
Korkusuz Savaşçı, Sláine.

https://britishcomics.fandom.com/wiki/Slaine


evet sayfa harika gorunuyor, ama buradaki memospinoz'un dedigi gibi Slaine. Bir baska 2000AD karakteri.

Ama onu yayinladiklarina gore Strontium Dog'u da yayinlamis olabilirler, bakmak lazim

kharon

Alıntı yapılan: ferzan - 20 Ocak, 2019, 01:14:40
    Şu hiç tatma fırsatı bulamadığım 2000 A.D. üretimlerini ve dolayısıyla İngiliz çizgi romanlarını öyle merak ediyorum, öyle okuyasım var ki, bu tarz paylaşımlar daha da iştahımı açıyor...

    Çizgilerin yeraltı havasına, fevriliğine, serseriliğine ve başına buyrukluğuna bakar mısınız?..''Ben buyum ve buradayım...Gelirsen görüşürüz, gelmezsen çok da tın...'' diyor adeta...

    Tanıtım ve bilgilendirme için ben de teşekkürü borç bilirim...

Ferzan Ezquerra'ya gercekten ayri bir sayfa acmak lazim, ustanin uslubuna bayiliyorum
...cok guzel tanimlamissin, herkese hitap etmeyebilir ama bir kez alistin mi tutkunu oluyorsun.

su taramalara bakar misiniz (bana bazen Galip Tekin'i cagristiriyor)



2000 AD doneminde o kadar cok uretmis ki, istikrarli olarak sayfalarca Dredd ve SD cizmis ,
sag alt kosedeki Art Robot tabiri dergide kullanilan genel bir tabir olsa da ona cok yakisiyor.

Bambaska bir sayida austayi soyle bir espri ile arka kapaga tasimislar; ispayol olmasi- robot esprisi- elde dredd sayfasi