Sitelerde telifsiz çizgi roman yayını

Başlatan Bilal ceylan, 26 Nisan, 2019, 22:41:25

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Bilal ceylan

Arkadaşlar adı herkesçe bilinen bazı sitelerde telifsiz olarak renklendirilip yayınlanan çizgi romanlar yayınevlerine büyük zarar veriyor dolayısı ile bize de zararı dokunuyor. Örnek olarak artık tex i neredeyse yılda bir okur hale geldik. Sebeplerinden birsi bu siteler; adam para döküp kitap bassın, sitelerde bedava millete okutsun.
Sonra türkiye de cizgi roman basılmıyor basan da satılmıyor diyoruz, bundan en cok biz sadık okurlar çekiyoruz. Bunlara artık bir dur demek lazım hala yol yakınken.

hanac

Sevgili Bilo, bildiğin üzere bizim forumda bu tür paylaşımlar yasak. Daha fazlası elimizden gelmez.

Buna dur diyecek olan da yayınevleri, ama çok da ilgilenmiyorlar bu konularla.



Bilal ceylan

Biliyorum dostum ama gene de yanlış olan bir şeyi dillendirmek istedim. Umarım ki insanlar bu yaptıkları yanlış işten büyük zararlar görmeden vazgeçsinler yoksa yayın evlerinin bir araya gelerek çok sert bir şekilde bununla mücadeleye başlamaları yakındır (bu bilgiyi aldığım kaynak çok sağlam).

sefik

Bir cizgi roman telifi almanin ne kadar bir maliyeti var acaba  ?

seastar1000

Alıntı yapılan: Bilo - 27 Nisan, 2019, 22:08:46
Biliyorum dostum ama gene de yanlış olan bir şeyi dillendirmek istedim. Umarım ki insanlar bu yaptıkları yanlış işten büyük zararlar görmeden vazgeçsinler yoksa yayın evlerinin bir araya gelerek çok sert bir şekilde bununla mücadeleye başlamaları yakındır (bu bilgiyi aldığım kaynak çok sağlam).

Bu konuda biseyler yazmak içimden gelmedi ama bahsi geçen sitelerin yayıncılara zararı vardır tabii ki de ama ne kadardır acaba ?
Konu comıcs olunca zaten o tur yayınevleri bu işin üzerıne dikkatle gidiyorlar, konu fumetti olunca zaten korsan morsan kimseye zararı yok diye düşünüyorum.
Zaten üç beş liraya bulacağın eski sayı dolu piyasa korsan indirse kişi ne olur indirmese ne olur diyorum ben.
Yine de konu hakkında fikirlerim forum kurallarına uyar mı bılmıyorum sakıncalı ıse silinsin lütfen.

darbove

Alıntı yapılan: seastar1000 - 28 Nisan, 2019, 10:34:17
Bu konuda biseyler yazmak içimden gelmedi ama bahsi geçen sitelerin yayıncılara zararı vardır tabii ki de ama ne kadardır acaba ?
Konu comıcs olunca zaten o tur yayınevleri bu işin üzerıne dikkatle gidiyorlar, konu fumetti olunca zaten korsan morsan kimseye zararı yok diye düşünüyorum.
Zaten üç beş liraya bulacağın eski sayı dolu piyasa korsan indirse kişi ne olur indirmese ne olur diyorum ben.
Yine de konu hakkında fikirlerim forum kurallarına uyar mı bılmıyorum sakıncalı ıse silinsin lütfen.
Sahşi fikrim; eser sahibinin,yayıncısının,telif alıp farklı dilde basan yayıncının,editöründen,çevirmeninden ve okuyucunun hakkına ve emeğine girmiş oluyorlar. Durumu olmayıp korsana başvuranları bi noktaya kadar anlayabiliyorum. Ülkenin bulunduğu durum ve alım gücü farkından. Beni en çok üzen korsan okumakla övünen "Siz para verdiniz ben beleşe okuyacağım.","falan filan sitesinde bedava okuyabilirdin." Bunları tarayıp internet ortamına yükleyen arkadaşların da yüzsüz tutumları beni üzebiliyor.
The Bird of Hermes is my name, eating my wings to make me tame.

KenParker

Durumu ben de sevimsiz buluyorum ama Kitabı basan yayınevi istediği takdirde telifli içeriği hemen kaldırıyorlar.
O yüzden sorun etmiyorum.

hanac

Alıntı yapılan: sefik - 28 Nisan, 2019, 08:51:56
Bir cizgi roman telifi almanin ne kadar bir maliyeti var acaba  ?

Köstebek abinin bu konularda bayağı yazısı vardı.

Bulayım da sana link vereyim.

aitor03

açıkçası korsan siteleri destekliyorum. gerçi türk korsan sitelerden bihaberim ama yabancı kaynaklı -ingiliz, amerikalı, fransız, hatta malezya- sitelerin benim için faydası şu: ibadullah çizgi romanın olduğu bir dünyada zaten kısıtlı ekonomik durumumla neye para vereceğimi görmeme yardımcı oluyor.
kimse kusura bakmasın ama sırf vertigo'dan çıktı diye, aaron yazdı diye bir çizgi romana gözü kapalı 25 dolar+ verecek değilim. kaldı ki jodorowsky'nin işlerinde bile ne yazmış, kim çizmiş, anlatım nasıl bilmem lazım. yani en sevdiğim adamların işlerinde bile ince eleyip sık dokuyorum.

birkaç tane kriterim var. seri çizgi romanları oldum olası sevemedim, sevdiklerim de bir elin parmakları kadar. onlarda zaten herhangi belli bir kuralım yok. korsan olsa ne olur, olmasa ne olur. konu belli, gidişat belli, çizerler belli, stil belli. ama onun haricinde grafik romanlar özelinde 1- konu ve kurgu, 2- çizim kalitesi gerçekten çok önemli. birkaç sayfa önizleme ile de açıkçası olmuyor bu iş. birtakım sitelerdeki çizgi roman sevdalılarının kişisel yorumları da bir yere kadar. çünkü beğeni dediğimiz şey sübjektiftir. ayrıca vakti zamanında (örneğin 80ler) bayılarak okuduğum birtakım çizgi romanlar için kafadan para yığmak yerine, önden korsan siteden bulup okuyarak; hala aynı zevki alıyor muyum, zamanında hastası olmamın sebebi yaş mıymış, şimdi aynı zevki verecek mi, arşivlemeye değer mi, vb. gibi kriterlerime cevap verip vermediğine bakıyorum.

hal böyleyken ilgimi çeken çizgi romanı önce indirip güzelce inceleyip ardından satın almak için en ucuz kanala (ebay, mycomicshop, amazon vb) yöneliyorum.
ha, zaten bilgisayardan, tabletten okumak yerine çizgi romanı elde okuyorum ama yine de bekliyorum a4 boyutunda renkli e-ink kullanan elektronik kitap okuyucu.

Mrtekin

Alıntı yapılan: sefik - 28 Nisan, 2019, 08:51:56Bir cizgi roman telifi almanin ne kadar bir maliyeti var acaba  ?

Kabataslak aşağıdaki gibi;

Fumetti ve Comics'lerde telif; standart;%8. (satış fiyatı X baskı adedi nin yüzde 8'i")

Frankofonlarda değişiyor ama en az 1000 Euro diye duymuştum. (Ajans ücreti hariç)

+Görsel (dijital) malzeme parası:Değişken(en az 350 Eur)

+Çeviri, balonlama, ajans ücreti vd,

+Matbaa (basım) masrafları.

Yayımcılık zor iş; sadece yerel işçilik haricinde diğer tüm giderler, kur nedeni ile değişken. Bu giderleri cepten görece olarak peşin yapıp, kitabın tutup tutmamasına göre uzun bir zamanda (en az 1,5 sene) geri almaya çalışıyorsunuz. Yayımcıların, kitaplarını dağıtabilecekleri alternatif dağıtım kanalları da maalesef yok. O yüzden, Türkiye'de "sağmal inek" denilen bir kitleden (bu konunun örneklerine "alım gücü" kıstasından bağımsız olarak Abd'de de rastlanıyor:-)) en azından maliyet çıkartılmaya çalışılıyor. Bunu da artık hiç yadırgamıyorum. İşin özü bu:-)
They drew first blood...

ZGeralt

Bu konuda aitor03'e kısmen hak veriyorum, evet özellikle İngilizce korsan sitelerden bakıp seçmek faydalı olabiliyor, bütün yayınlanan eserlere hakim olmak imkansız.
Maddi durum elvermemesini de anlayabilirim, yaşadığımız ülke şartları belli. Özellikle öğrencilerin buna para ayıramamasını da anlıyorum.

Ama şöyle bir gerçek var, etik tartışmaya girmeden, korsan girdiği piyasayı öldürür. Uzun vadede bunun sonuçlarını tüketici çeker, hele ki bizim gibi üretim açısından çok sınırlı bir ülkedeyseniz.

En bariz örneği herhalde oyun sektöründe yaşanmıştır, 2000'lerin ortalarında PC'ye oyun çıkmaz olmuştu. Çünkü tüm dünya korsan kullanıyordu. Neredeyse bütün oyunlar konsollara çıkıyordu sadece. Sonra Steam adında bir platform kuruldu, çağın getirdiği yenilikle de dijital oyun satışına başladı. İlerleyen süreçte ciddi indirimler yapmaya başlandı, sonra ülke bazında fiyatlamaya geçti. PC oyunculuğu diye bir şey varsa bugün Steam sayesinde var demek hiç abartı değil. Kısa vadede bedava edinilen oyunlar tüketici lehineydi ancak uzun vadede ortada parayla alınacak ürün bile kalmamıştı.
Halen orijinal oyun alımı açısından Türkiye çok büyük bir pazar değil (nüfusuna oranla) elbette alım gücü burada en önemli faktör ancak uzun vadede yine tüketici aleyhine problemler mevcut. Oyunların çok azında Türkçe dil desteği mevcut, seslendirmeyi geçtim altyazı olarak bile sadece çok büyük firmaların bazı oyunlarında bu destek var. Bu firmalar milyar dolarlık firmalar yanlış olmasın ama çeviri maliyetine katlanmak istemiyorlar, çünkü o parayı çıkarabileceklerini düşünmüyorlar veya gerçekten çıkaramıyorlar. Ben İngilizce biliyorum benim için hiç problem değil ama bu durum yaygınlaşmasını da engelliyor oyunların. Bir kısır döngüye girilmiş oluyor özetle.

Bu durumu bir çok farklı sektöre uyarlayabilirsiniz, en azından Türkçe baskısı olan çizgi romanlarda korsan tercih edilmemesi uzun vadede çizgi roman okurunun lehine olacaktır. Dediğim gibi işin etik kısmına hiç girmiyorum, zira orada tartışılacak bir durum yok, korsan hırsızlıktır, nokta.

YERDENİZ

''Sitelerin telifsiz yayınlarını destekliyorum'' çünkü, adını dahi duymadığımız ve hiçbir zaman Türkiye'de yayınlanamayacak olan serileri bu sayede okuyabiliyoruz. Bu durum; eski tarihli kitap olarak çıkmış olan çizgi romanlar taranıp yayınlanması da olabiliyor. 

Amaa! telifi alınmış bir seriyi balonlayıp (burda renklendirmeden bahzetmiyorum, zaten sadece balonlaması-çevirisi yapılıyor) yayınlamak etik değil. Yayınlayanlar sınırı belirlemeli.
Bilo arkadaşın verdiği örnek tam da bunu anlatmakta. Sen tut, yayınlanmakta olan bir ÇR'nin gelecek birkaç macerasını yayınla, ondan sonra da yayın sırasına konulmuş bu yayını daha çok bekleriz ve ''Tex nezaman çıkacak abi aylar oldu'' ''Mister No nezaman yayınlanacak ,sözünüzde durun'' gibi ifadelerle yayıncıya yükleniriz.
Zaten telifli olan bir kitap, balonlama yapan sitelere, yayın kanallarınca sitelere bildiriyor ve bildirim sonucu malum sitelerden kaldırılıyor.

Doksanların başı çizgi roman kıtlığını bilen-bilir, sadece ve sadece gazetelerin verdiği ekleri takip ederdik. Türkçe basım ÇR o dönem basımı bulabilmek, bir elin parmağındaki 1/2 sayıya denkti. O zamanlar bilgisayardan takip edebilmek imkansız gibi birşeydi, yoktu zaten. Şimdi ise; bilgisayar var yayın akışı bol, hangisini alacağını şaşırıyorsun. (burda; para yetiştirme, mânada)

Demem o ki; İnternet ortamında da çeviri-balonlama yapılsın ama, telifli olanları değil.
Yayın akışı devam etmesi için, çeviri-balaonlama yapanlar bir sınır belirlemeli, yayıncılarla diyalogları takip etmeli..

Yoksa; yine, doksanların başına dönüşümüz yakın..

Bilal ceylan

Yerden göğe kadar haklısın dostum.bu sene zor da olsa okuduğumuz italyan çizgi romanlarını seneye mumla bile arasak bulamayacağız demedi demeyin sağlam yerden bilgi aldım 90 sonrası bir dönem çok yakında bizi bekliyor .

caretta

Aslında bu konuya hiç girmemeyi tercih ediyorum ama biraz açıklayıcı bilgi vermek istiyorum.
Comics deniyor galiba Batman Superman v.s.ile ilgilenmiyorum. Fumetti dediğimiz alanda yanlışım yoksa Ken Parker'in yıllar önce Tay Yayınları'ndan çıkan sayılarının dahi sitelerde taranıp yayınlanması yasak. Abdülcanbaz da öyle.
40 yıl önce Milliyet Yayınları'ndan çıkan sayıların bile yayınlanması yasak. Bir ara Red Kit de öyle idi. Halen Yapı Kredi Red Kit Serisi taranıp yayınlanmıyor ama 1971'de çıkan Şilliler Yayını Red Kit'te sorun yok. Keza 1967'de veya 1958'de yayınlanan Batman Serilerinden yapılan taramaya Ertan Bey de birşey demiyor sanırım.

Gelelim Zagor'a. Yıllar önce Tay Yayınları'ndan çıkmış sayılar taranıyor. Oğlak Zagor Serileri de öyle. İki yıl beklenilip paylaşım yapılıyor. Lal Zagor Aylık Seri'den 2010 yılında çıkmış bir sayıda sorun yok. Telifi alınmış, yayını ayarlanmış, Zagor Aylık Seri'nin Türkiye'de henüz yayınlanmamış bir kitabı çevrilse de sitelerde yayınlanmıyor. Zaten yayınlansa Bahadır Zaimoğlu yerden göğe kadar haklı olarak yayını kaldırtır.

Teks'e gelince: Teks Aylık Seri'nin henüz yayınlanmamış bir kitabı paylaşılmıyor, paylaşılmamalı da.
Oğlak Aylık Serinin orijinal 400'lü sayılara denk gelen ilk yayınları yeni yeni renkli olarak paylaşılıyor.
Klasik Seri ise şöyle: Evet Çizgi Düşler'in yayın programında olan bu maceralar 186'lık Ceylan Teks Serisi'nde 1980'li yıllarda yayınlandı. Bunların tamamı da sitelerde taranmış olarak mevcut. Bir de bu maceraların doğrudan İtalyanca aslından çeviri ve balonlaması yapılarak yayınlanan renkli serisi var. İlker Bey bu konuda ne yapabilir? Onun bastığı bir kitap tıpkı basım olarak, renkli yayınlanmıyor. Tamamen orijinal İtalyanca aslından çevirilip balonlanıyor. Bir de Çizgi Düşler'in yayınlamadığı, yayınlamayı da düşünmediği Grafik Roman serisi yayınlanıyor ve iyi de oluyor.

Renkli Teks, Özel Teks serileri de iki yıl beklenip yayınlanıyor ve Çizgi Düşler'in bastığı kitaplar değil de yeni çeviri ile renkli olarak. Böyle olunca da "bunları kaldır" demek hukuken mümkün değil sanırım. Bu yazıyı özellikle Teks ile ilgili biri olduğum için yazdım. Aaa Caretta abi korsan Teks yayınına alkış tutuyor filan diye polemik başlatmaya hiç niyetim yok. Sadece bilgi vereyim istedim. Aksi bir durum olsa zaten İlker Bey gerekli girişimleri yapar bu yayınları kaldırtırdı. Bu uygulamanın sekte vuracağı bir tek Klasik Seri olabilir. Benim gibi sadık Teks okurları yayınlanırsa Çizgi Düşler'in Klasik Serisi'ni almaya devam ederler.

hanac

Alıntı yapılan: caretta - 29 Nisan, 2019, 20:21:58
Bir de Çizgi Düşler'in yayınlamadığı, yayınlamayı da düşünmediği Grafik Roman serisi yayınlanıyor ve iyi de oluyor.

Burada kast edilen Tex Romanzi a Fumetti serisi mi ?

Eğer o ise; korsan olarak yayınlandığı için Çizgi Düşler yayınlamıyor.

Zaten okuyan okumuş, yayıncı baskı yapsa okuyanların yarısı almayacak.

Teksin telifi Çizgi Düşler'de iken ve yayınlanma ihtimali olmasına rağmen korsanlar iş başında.

Demek ki benim gibiler bu seriyi asla okuyamayacaklar.

2 yıl bekleme de neyin nesi bu arada, korsan kuralları mı ?