çizgi romanda tekrar

Başlatan rumar80, 17 Haziran, 2010, 21:52:17

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

rumar80

 Herkese merhaba.
Buraya yeni katıldım ama umarım uzun süre buralarda olurum.
Geçenlerde evdeki eski Larry Yuma'larıma göz atıyordum. Birinci ciltte yayınlanan bir maceranın (korku kasabası) %95 aynısının (çok ufak farklar var) Tex 93'de Kara ölüm adlı macerada yayinlandıgını gördüm.
İkisinin de yazarı Nizzi.
Demekki bazen tıkanma olabiliyor, ama Nizzi kolaya kaçmış.
Buna benzer örnekleri bilen var mı?
Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Alperen

Ben de marvel comics evreninde yada dc comics evreninde benzer seylerin cok yasandigini hissediyorum.
Orumcek adam kiyafet degistirir.
Orumcek adam yeni bir kimlik elde eder. Orumcek adam olmayi birakir.
Daredevil daredevil olmayi birakir.
Kaptan amerika kaptan amerika olmayi birakir.
yerlerine yeni biri gecer.
Demir adam demir adam olmayi birakir. yerine war machine gecer.
Orumcek adam olür. Dirilir. Punisher olür. diriltilir. kaptan amerika olur diriltilir.

vs. vs.

Bence etkilesme olan bir sey. DC ve marvel evreni etkilesiyor. biri tutan bir kahraman bulunca digeride paralel bir evren buluyor.

Kahramanlar arasi etkilesme oluyor.

Yazarlar arasi etkilesme oluyor. Basarili yazar basarili senaryo taklit ediliyor.

Bence iyi yazilmissa okuyucuyu tatmin ediyorsa dert degil. bu olmaya devam edecek. Fazla yapilacak bir sey yok. Zaten tikanan cizgiroman basini durdurularak ortadan kayboluyor.Hosca kalin.



hanac

Riza bey hosgeldiniz.

Gerçekten güzel bir konuya deginmissiniz.

Resat (alperen) olayi comicsler açisindan incelemis.

Ben ayni duyguyu Fumetti okurken yasiyorum.

Sizin gibi bariz bir örnek veremeyecegim ama sanki bu fumettilerde çok uygulanan bir yöntem gibi geldi bana.

Mesela Zagor okurken, sanki ben bunun benzerini daha önce okumustum diye düsünüyorum.

Ya da Teks veya Mister No da bu duyguyu yasiyorum.

Sizinki gibi bariz bir örnek aklima gelirse buraya yazacagim.

kalidor

Konu sikintisindan dolayi demek artik benzer hikayeler yaziyorlar. Merak ettigim bir sey var. Zagor, Mister No ve diger  fumetti kahramanlarinin (Tes, Teksas, Kaptan Swing vs hariç tabi :)) Istanbul'da veya Türkiye'nin baska bir yerinde geçen hikayeleri hiç yok mu? Madem konu sikintisi çekiyorlar, bizde tarih, gizem ve gündem bol :D Mesela Zagor Ayasofyanin altindaki tünellerde hazine arayan haydutlarin pesine düsebilir. Mister No'da Kore Savasi'na giden Türk askerlerine destek güç saglayabilir. Tabi bu kahramanlarin yasadigi zamana çok ters gelmezse.
Crom! Ölüleri Say...

Lami Tiryaki

Fatih bildigim kadariyla Bonelli aleminde Türkiye'de geçen üç adet macera var. Ilki Dampyr'in 40 numarali sayisi Vathek. Konusu Istanbul'da geçiyordu. Harlan ve arkadaslari Istanbul'da Gecenin Efendileri'nin pesine düsüyorlardi. Martin Mystere'nin iki macerasi Türkiye'de geçer. Ilki 3.Sayi Nuh'un gemisi(Operazione Arca) Istanbul'da baslayip Agri'da biter. Bu macerayla Martin'le Java Nuh'un Gemisi'ni Türkiye'de arayanlar kervanina katilirlar. Ikinci macerayi tam hatirlayamiyorum Güller Adasi'miydi neydi, neyse o macerada kendisini geçmiste yasadigina inandirilan bir adamin hikayesi anlatiliyordu. Öykünün önemli bir bölümü Ege kiyilarinda geçiyordu.

Bonelli haricinde Kizilmaske'mizin, "Kizilmaske Istanbul"da isimli bir macerasi vardir. Senin yazdigin gibi Istanbul'un tarihi mekanlari filan bolca görülür. Macerayi usta Özcan Eralp resimlemis ve 1975'de Bonanza dergisinde yayinlanmistir. Macera ayrica sevgili Hakan Alpin ve arkadaslarinin çikardigi tek sayilik 1001 Çizgi Roman'da da tekrar yayinlanmistir. Son olarak Corto Maltese maceralarinin bazi önemli bölümleri Osmanli topraklarinda ve Anadolu'da geçer.

Tabii Arka Bahçe'nin türkçemize kazandirdigi Yeniçeri'yi de unutmamak gerekir. Selma ve arkadaslarina eslik eden DC karakterleri özellikle Batman'i TÜrkiye'de görmek ilginçti. Hele o adami daman asagi sarkitip konusturmaya çalisirken adamin telasla "Batman, Batman" demesi ve olayin Batman'a uzamasi matrak bir detaydi:) . 

Selamlar
Lami  

rumar80

     Reşat bey merhaba
     Mesajınızı okudum. Comicslerde dediğiniz sık kullanılan bir konsept. Ama orada konunun ana fikri aynı, kahramana göre konunun gidişatı ve toparlanışı değişebiliyor.
   Benim verdigim örnekte senaryo ufak detaylar dışında birebir aynı.
Örneğin Larry Yuma'da katil kasabanın öğretmeni, Tex'de doktor.  Larry Yuma'da katil cinayetlerini ok kullanarak işliyor, Tex'de yıldırım etkisi yapan kimyasallarla
  Bunun dışında katilin cinayet nedeni, kanıt bulunması, katile tuzak kurulup yakalanması, hatta texin kasabaya girişte şerifle kavgası bile.
   Benim bahsettiğim genel esinlenme değil birebire yakın örtüşme idi.
Ama genel konu benzerlikleri konusunda da haklısınız
  Tıpkı binbir surat, yarasa, proteus gibi kılık değiştirme üstadı kötülerin olması ya da kötü bir karakterin esas karakterin yerine geçip karakterin adını lekelemesi gibi (Tommix, teksas, sahte zagor, mandrakenin ikiz derek, sayısız marvel kahramanı) aynı konu değişik kahramanlarda ısıtıla ısıtıla veriliyor.
Tanıstığımıza sevindim. İyi günler

kalidor

Verdigin bilgiler için tesekkürler Lami Abi :)
Crom! Ölüleri Say...

köstebek

Alıntı yapılan: rumar80 - 17 Haziran, 2010, 21:52:17
Herkese merhaba.
Buraya yeni katıldım ama umarım uzun süre buralarda olurum.
Geçenlerde evdeki eski Larry Yuma'larıma göz atıyordum. Birinci ciltte yayınlanan bir maceranın (korku kasabası) %95 aynısının (çok ufak farklar var) Tex 93'de Kara ölüm adlı macerada yayinlandıgını gördüm.
İkisinin de yazarı Nizzi.
Demekki bazen tıkanma olabiliyor, ama Nizzi kolaya kaçmış.
Buna benzer örnekleri bilen var mı?
Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Rumar Bey'in sorusu gümbürtüye gitmiş. Beş sene sonra bu soruyu bir kez daha dillendirmekte fayda var.

Ralph

O yüzden klasik olarak adlandırıldığımız serilerin bitmesi gerekiyor uzatılmadan. Yani her sektörde bu böyledir. 600'den fazla sayısı yayınlanmış bildiğim kadarıyla Teks'in; tekrara düşmemesi imkansız. Martin Mystere için de geçerli söylediğim. Her ne kadar çok sevsek de her şeyin bir sonunun olması gerektiğini bilmeliyiz. Yoksa ucuz tekrarlarla sevdiğimiz eserlerin namına gölge düşüyor...

Mrtekin

Teks mi, bitmek mi :)

Tekrarlardan ziyade bence kahramanların algısı ile "bağdaşmayacak şekilde" oynanması sakat birşey. Thor/Thoriçe gibi :)

Ama bu da bir önerme olamaz mesela comics işte tam bunun üzerine oynuyor, herşey ve herkes katıksız bir değişim süreci içerisinde. Altından kalkabiliyor ama okuyucunun kafası bulamaça da dönebiliyor.

Bu işler herşey gibi biraz zevk ve renk meselesi, klasikler tekrar etse de, ben açıkcası çok sorun etmiyorum, nama gölge düştü diye de yorumlamam, önemli olan okurken aldığım keyif, ve bu sadece bana özel bişey.

They drew first blood...