Spawn - Arkabahçe

Başlatan V, 21 Haziran, 2010, 22:03:13

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

YERDENİZ

Alıntı yapılan: afu - 13 Şubat, 2020, 22:46:29
Kapağı ayrılan ciltlerinizi, dijital baskı yapan yerlere götürürseniz, 5-10 TL gibi bir ücretle yeniden amerikan ciltleme yaptırabilirsiniz. Eskisinden sağlam olur  ;)

Kapağı ayrılan ciltlerinizi, tarafıma ulaştırırsanız ÜCRETSİZ yapıştırabilirim. Amarikan (ısısal) ciltleme, bir süre sonra kendini tekrar bırakıverir. Bu da; sağlamlığı tartışılır hale gelir.
Benim ve HERKESİN yapabileceği işlem; AĞAÇ TUTKALI ile yapıştırmak, en sağlam seçenek olacaktır.

ghostrider

Ben arşiv yapacaktım aldığım tüm ciltler dağıldı ve paramparça oldu,Arkabahçe yayınevinden hiç bir kitabı arşiv yapmam.
Büyük güç büyük sorumluluk gerektirir.

hanac

Alıntı yapılan: İdrava - 05 Nisan, 2021, 23:48:29
Spawn'a o kadar ilgi azki 6. Ciltin tanıtımı bile konmamış...

Uyarı için teşekkürler  :)


İdrava

Hc 3. Ciltten bir ses yok. Sordum belli olmaz dediler.

darbove

Alıntı yapılan: İdrava - 12 Nisan, 2021, 00:49:06
Hc 3. Ciltten bir ses yok. Sordum belli olmaz dediler.
HC 3.cildi ben de bekliyorum. Kara bilim outcast ve masallar 2si bir arada edisyonlarından ümidi kestim zaten de. Spawndan ümitliyim bi tık.
The Bird of Hermes is my name, eating my wings to make me tame.

frodo

Ben bu cildin çıktığına bile şaşırdım. Çıktığı sürece alırım ama pek bir gelecek görmüyorum Arkabahçe'den.
"Yaşayan pek çok kişi ölümü hak eder. Ölülerden bazıları da yaşamı. Yaşamı onlara verebilir misin? Ölüm hakkında karar vermekte aceleci olma. En bilgeler bile her sonucu bilemez"

sultanhisar

İnternet sitelerinde gözükmüyor ???

frodo

"Yaşayan pek çok kişi ölümü hak eder. Ölülerden bazıları da yaşamı. Yaşamı onlara verebilir misin? Ölüm hakkında karar vermekte aceleci olma. En bilgeler bile her sonucu bilemez"

sultanhisar

Sayı 6. Günlerdir bakıyorum göremedim...

İdrava

Alıntı yapılan: rorschach1940 - 12 Nisan, 2021, 06:20:57
Ahmet abi çıkmayacak dedi.
tabi canım. Ahmet beyin umurundamı daha önce hc cilt alanlar... çok haklı... kendi adıma söylüyorum. Güvenerek salak olan benim...

İnancomic

Özel sert kapaklıların ikincisinde hangi ciltleri içeriyor bilgisi olan var mi 3&4 ciltler mi iyi günler

Nightrain

Şu seriye başlayacağım fakat diğer kağıda geçiş yaparlar diye çok korkuyorum. Onun için elim gitmiyor.
"Bu yıldızı çok mu istiyorsun Heatie? Al ye o zaman!"

Ali Murat

Spawn kadar muazzam bir konsepte ve fikre sahip olup, bir o kadar da kötü yazılan ve idare edilen dizi azdır.

Bugüne kadar gelebilmesini o muhteşem konsepte borçlu. Bende ingilizce fasikülleri 1'den 230larda bir yere kadar mevcut. Bu aralar biraz boşluğum oldu, arşivden çıkarmaya üşendim ama tablet sağolsun hızlıca ve her yerde okumaya imkân veriyor. üç günde 50. sayıya geldim.

Todd McFarlane, sadece amerikan çizgi romanının değil, dünya çizgi romanında hala hayatta olan en berbat yazarlardan bir tanesi. Hikayenin çevresinde dolanma, gereksiz yazı balonları, panellerde anlatılanları aynı anda düşünce balonunda ve yazı kutularında anlatma; 60'ların marvel dizilerini okunmaz kılan ne kadar detay varsa Spawn'da bunlar aynen mevcut.

Spawn'ın çıktığı günden bugüne devam etmesini sağlayan müthiş başarı öyküsünü sadece (bence) çok başarılı ve (çıktığı tarihe göre) orjinal olan konsepti ve atmosferine bağlamak doğru olmaz. Zira Todd McFarlane yazarlık yeteniğiyle ters orantılı bir şekilde ticari zekaya sahip. Dizinin başlaması ve o zamanki Marvel/DC hegemonyasına bir başkaldırı olarak lanse ettiği firması Image'ın okuyuculardan gördüğü desteği çok iyi kanalize edip, Todd Toys'u kurması (daha sonra adı McFarlane Toys olarak değişecekti) ve burdan çıkardığı figürleri harika pazarlaması sayesinde Image'ı finanse ediyor (ve parayı kırıyor).

Spawn'a dönecek olursak, Todd'un fikir, konsept ve anlatacağı hikâyenin 5. sayıda tükenmesi üzerine, zorlama olduğu bariz bir iki sayıdan sonra Todd konuk yazarlar davet ediyor. Bunları yakından inceleyelim, zira Spawn mitosunun çekirdeği Todd'unsa çekirdeğin etrafındaki meyveyi yapan bu "konuk" yazarlar.

Sayı 8'in yazarı Alan Moore, bu sayıda cehennem konsepti derinlemesine işlenip anlatılıyor, ayrıca Spawn'ın kostümünün simbiyot olduğu, kendi başına bir varlık olduğu vurgulanıyor. Okuyucuyu daha çoğunu merak etmeye sevk eden, acaba ne olacak şimdi dedirten bir sayı bu. Sırf bu sayının ekmeğini en az 4-5 yıl yemiştir Spawn.

Sayı 9'un yazarı Neil Gaiman. Bu sayıda da bir önceki sayıdan farklı olarak cennet konsepti ve melekler işlenmiş. Gaiman'ın yarattığı Angela karakteri ve Spawn mitosunda daha sonraları önemli bir yeri olacak Cogliostro bu sayıda ortaya çıkıyor. Spawn'ın aslında şeytanın kendisi ile değil de, cehennemde var olan çeşitli iblislerden biriyle anlaşma yaptığını öğreniyoruz.

Sayı 10 Dave Sim tarafından yazılmış, ve dönemin çizgi roman endüstrisine bir hiciv, bir eleştiri niteliğinde ve dizinin devamlılığı ile alakası yok.

Sayı 11'in yazarı Frank Miller. Karaktere biraz derinlik katması dışında çok bir olayı yok sayının hikaye progresyonu açısından.

12-16 arası yine Todd geliyor ve hikaye yerinde sayıyor.

Sayı 16-18 arası yazar Grant Morrison. Spawn'ın ilk 75 sayısında falan hikayeyi bunun kadar derinleştiren, mükemmel bir konsept açıp cennet-cehennem çatışmasının üzerine giden başka bir hikaye arc'ı yok sanırım. Burada konu abd istihbaratı cehenneme açılan bir portal bulur. İstihbarat şefi Wynn, kahramanımız Al Simmons'ın ölüm emrini veren kişidir. Öte yandan Al kendisinin ölüm emrini vereni bulmaya niyetlenmiştir. Cennettekiler ise, cehennem Spawn yapıyorsa bizde kendi adamımızı yapalım derler ve Wynn'i seçip Anti-Spawn'ı (sonradan ismi Redeemer olarak değişecektir) yaratırlar. Olaylar gelişir.

Yukarda yazdığım 5-6 sayıdaki yeni fikirler ve hikayenin gidişatını doğrudan etkileyen eklemelerin üzerine Todd yaklaşık 60 sayı boyunca ne yapıyor sizce? Koca bir sıfır. Hiç. Tutarsız anlatımlar, altı boş eklemeler, karakterin davranışında anlamsız değişiklikler gırla. Yazarlık yeteneğinin sıfıra yakın olmasından mı yoksa üstteki karakter tanımlayıcı sayıların yazarlarını kıskandığından mıdır bilinmez, simbiyot kostüm fikri ve melekler fikri hariç diğer konseptlerin üzerine de hiç gitmemiş. Hele Grant Morrison'un yazdığı sayılar hiç yokmuş gibi davranıyor.

Ta ki 70. sayıya kadar. 70'ten sonra yazarlığa Brian Holguin geliyorda dizi ilerlemeye başlıyor. Yine de Todd'un etkisi hissediliyor bu sayılarda da. Bi salsa milleti halbuki ne güzel şeyler çıkacaktı kim bilir.

Amma yazmışım, buraya kadar okuyan olacağını sanmıyorum ama, Spawn mükemmel bir fikir nasıl hiç edilir, önümüzde duran mükemmel bir örnek. Hala devam etmesinin yegane sebebi Todd'un buna evladı muamelesi yapması ve sübvanse etmesi. Başka bir sebebi olduğunu sanmıyorum.

rumar80

  Güzel yazı için teşekkür ederim. Hep neden Spawn'a ısınamadım sorusunun altında belki de bu var. Tıpkı Spider Man serisi gibi. Kimse yanlış anlamasın bahsettiğim seri Todd MacFarlane'in yazıp çizmesi için çıkarılan seri.

pizagor

Alıntı yapılan: Ali Murat - 05 Ocak, 2024, 01:57:00...
Amma yazmışım, buraya kadar okuyan olacağını sanmıyorum ama, Spawn mükemmel bir fikir nasıl hiç edilir, önümüzde duran mükemmel bir örnek. Hala devam etmesinin yegane sebebi Todd'un buna evladı muamelesi yapması ve sübvanse etmesi. Başka bir sebebi olduğunu sanmıyorum.

Okuduk, hem de gayet keyifle :) Teşekkürler bu güzel değerlendirme için, devam sayıları için de merakla bekliyorum.
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar... KRONİK İTTAPAR!!!
Hayat sana sokak hayvanlarına davrandığın gibi davransın!