Deadwood Dick Çok Yakında Felix Farkıyla...

Başlatan BAHADIR, 07 Mayıs, 2022, 13:49:43

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kinowa59

Sayın Rossi. İzlemedesiniz galiba. Henüz Deadwood Dick konusundaki düşüncelerinizi öğrenemedim.

Kinowa59

Eveet değerli dostlar. "Deadwood Dick " konusuyla ilgili geniş bir şekilde konuşuldu, tartışıldı. Çıkan sonuç : Kalite, baskı, içerik, görsellik harika. Çok çok güzel. Benim gibi Western tutkunlarının hayali. Tek sıkıntı fiyatının yüksekliği. Yukarıdaki iletilerden birinde bir dostumuz " herkes ürününü istediği fiyattan satar " diyor. Bence bu görüş, "altta kalanın canı çıksın " düşüncesini savunan, 18 yüzyıl vahşi İngiliz kapitalizmini savunmak kadar yanlıştır. Herkes ürününü istediği fiyattan satamaz. İnsanlık tarihi yüzyıllardır bu düşünce ile savaşmış, bu uğurda milyonlarca insan can vermiş, ve sonrasında ( en azından bazı ülkelerde uygulanan ) sosyal adalet kavramını geliştirmiştir. Kitap, ister yazılı ister çizgi roman olsun, varlıklı ve sıradan bütün insanlar için ekmek 🍞 kadar vazgeçilmez dır. Benim alım gücüm var diye, diğer Western sever dostlarımızı görmemezlikten gelemem. Bir orta yol bulunabilecegine inanıyorum. Kalınız sağlıcakla.

BAHADIR

Merhabalar...

Yazıp yazmamak konusunda kararsız kaldım ama cevaben bir şeyler söylemeyince de "muhattap almamakla" itham edileceğimden bu satırları yazma gereği hasıl oldu.

Deadwood herkesi de tarihçi yapmış... Fransız devriminden Pasta Tarifine, Darwinden, 18. Yüzyıl İngiliz Kapitalizmine kadar dolu dolu yazılar... :)

Sadede gelirsek;

Bende bir çizgiroman okuruyum... Ama "Şu ne zaman çıkacak bu ne zaman çıkacak" tan ziyade ortaya çıkan işin hakkının verilerek çıkartılmasını isteyen okurlardanım... 

Fiyat konusunda herkes kendince haklıdır... Ama "FAHİŞ FİYAT POLİTİKASI" izlediğimizi söylemek sanırım biraz haksızlık olur.  NE KADAR OLMASI GEREKİYORSA O KADAR...

Polemik olmaması adına örneklendirmelere girmeyeceğim ama yüksek adetli baskılarla kıyaslandığında birim maliyetinin diğer kitaplarla karşılaştırılmasının yanlış olduğunu sizde takdir edersiniz... ki gene kıyaslama yaparsanız çokta yüksek olmadığını göreceksiniz... Soft kapağı olmayan ve çok düşük adette, büyük boy olarak basılan 3 farklı kitaptan bahsediyoruz... Ve bunları korsan basmıyorum...

Soft kapak olmamasından dem vuranlara, En başında yola çıkarken;

"Görünen o ki Türkiye'de yayıncılık yapmak gerçekten meşakkatli bir iş... Bunun için kitaplarımızı, seri mantığından uzak, tek bir seferde, koleksiyon mantığı ile sınırlı sayıda basmak istiyoruz... Serilerin bitmesini yıllarca bekleyerek heyecanımızı söndürmek istemiyoruz... Her yeni koleksiyonun ardından hemen yeni heyecanlara yelken açmak istiyoruz..."

"Dünyaca tanınmış yazar ve çizerlerin kült olmuş eserlerini beğenilerimiz ve beğenileriniz doğrultusunda basmak istiyoruz. Sayfa sayısına endeksli olarak tek, çift yada daha fazla kitabı duruma göre ya sert kapak ya da kutulu setler halinde ve en önemlisi orijinaline sadık bir edisyonda tüm külliyatı ile tek seferde vermek istiyoruz..."

Yüksek tirajlı ve adetli basmayacağımı en başında ifade ettim. Pratikte yayıncılık yapıyorum ama hiçbir zaman yayıncı olduğumu ifade etmedim. Böyle bir şey düşünseydim, FELİX'in ardına KOLEKSİYON ibaresini eklemezdim.

Başta nasıl yola çıktıysam aynı doğrultuda hareket ediyorum. Daha külliyatlı omnibusları tek seferde vermek zorlayacak sanki... 500 sayfalık enzo baskı bir kitapta bu tepkiyi çekiyorsak 2500 sayfalık 2 omnibus ve ek olarak deluxe baskı bir tbp'yi bir arada vermek güç olacak... Hatta imkansız... (Sancho Panza? Atımı getir...)

Ama teliflerini almış olduğum her şeyi tamamlama gayreti içinde olacağım.

"Olacağım" diyorum çünkü her şeyi tek başıma yapıyorum. Telif alımı, bütçe planlaması, çevirmenden gelen dosyaların kontrolü, (sadece yabancı dilim kusursuz olmadığı ve kusursuzu istediğim için mecburen çevirmen desteği alıyorum.) grafik hazırlığı, matbaa öncesi, matbaa sonrası vs. vs.

Bunların hepsini keyfimden tek başıma yapmıyorum.

Deadwood Dick'in telifini Aralık ayında aldığımda Ocak ayında bilemediniz Şubat ayında baskıya verebilirdim... Nasıl daha kusursuz ve daha iyi olabilir kısmında bana ne düşüyorsa yapmak için süreç buralara geldi.

Ben bu işi ticaret için yapmıyorum... Tabii ki emeklerimin karşılığını almak, bir sonra ki yayını finanse etmek bir hedef... Ama çizgiroman basmak benim için olmazsa olmaz değil... Bir keyif... Çizgiromanı içime sindiği şekilde basmanın verdiği huzuru yaşamak istediğim için bu işi yapıyorum.

Deadwood Dick'in eşdeğerleri ile kıyaslandığında 150, 170, 200 tl'lerden aşağı çizgiromanın kalmadığı bir ortamda bile birde kitapların hakkı ile basılmamasının getirdiği handikap var...

Bazılarımız hala bir Teksas - Tom Miks nostaljisi peşindeler. Altını çizerek söylüyorum çizgiroman artık öyle bir şey değil. Koleksiyonlara, Cgclere, comicconlar'a, figurlere harcanan paraları duysanız neler söylersiniz kimbilir. Gerçi bilmemenize de imkan yok ama...

Tamam tek sefer için ve alım gücünün bu kadar düştüğü bir ortamda bu rakam bazıları için yüksek bir meblağ... Ama bunu tek seferde ödememek için de bir dünya formül var... Ha en büyük formül de  almamak tabii... (İçime Bakan mı kaçtı ne?) Güneş'in dediği gibi "Yaşamsal değil sonuçta" Herkes her şeyi alacak diye bir kaide yok... :)

Böyle durumlarda hep "HAYAT ÇOK SIKICI" karikatürü aklıma gelir...

Her şeye rağmen yapılan işe ve içeriğe dair eleştiriler başımın tacı... Desteklerini esirgemeyip motive edenlere de eleştirilerini dile getirenlere de sonsuz teşekkürler...

Ama uslüp önemli tabii...

Niyetim polemik yaratmak değil... Kendimi ifade etmek adına bir şeyler yazma ihtiyacı hissettim...

Sürç-i lisan ettiysek affola... Saygılarımla...

Rossi

Alıntı yapılan: bayram - 02 Haziran, 2022, 10:56:39
Sayın Rossi. İzlemedesiniz galiba. Henüz Deadwood Dick konusundaki düşüncelerinizi öğrenemedim.

Julia -Tex olayında başıma gelenlerden sonra sessiz kalmak daha iyi sevgili Bayram bey. Zaten bana yazacak bir şey kalmamış. Her kes düşüncelerini güzelce yazmış. Hayırlısı neyse o olsun.

TKnKT

Alıntı yapılan: BAHADIR - 02 Haziran, 2022, 13:41:41
(İçime Bakan mı kaçtı ne?)

Ne konunun içindeyim ne de söylemlerin bir köşesinde. Ama şu lafın ardına bir cümle iliştirmezsem gerçekten içimde kalacaktı. Konsept olarak da çok güzel oturuyor. "Çizgi roman maliyetini devamlı artırıyoruz. Bundan dolayı da çok rahatsızlar. Hem ciltte artırıyoruz, hem fasikülde. Fakat hayret aç, sefil geziyor ama yeni yayınları almaktan geri durmuyor."  ::)

Sayın savcım sadece çizgi roman maliyetlerinin artışından şikayet etmek istedim. Bir gönderme hissederek sahiplenenleri tenzih ederim.
"The man who opens topics faster than his shadow"

Kinowa59

Sayın Bahadır Bey'in bana da mizahi bir dille hafifçe dokundurduğu iletisini iki kez okudum. Sonra da iki kez düşündüm. " Acaba" dedim. " Birazcık olsun biz Western tutkunlarına kolaylık gösterilemez mi". Sonra bir daha baktığımda iletisinin alt kısmında "Kredi kartı taksitlendirme olabilir" anlamı çıkardığım bir bölüm var. Eğer böyle bir imkanımız varsa, aylık enflasyonun ( TÜİK, atmasyonu değil ) " % 15_ 20 olduğunu düşünürsek bütçemizi sarsmadan alabiliriz diye düşünüyorum. Yeterki Bahadır bey, biz Western tutkunlarına bu kolaylığı göstersin. Ne dersiniz.

guneseral

Mezbaha 5 188 sayfa 170 TL
Ilyas in karşısında ki iskenderci de 1 kola 1 iskender 140 TL

Ben bastırdım aldım termo edisyondan ... MAGNUS basacak yayınevine destek olmaya hazırım..
Italyanca dan Tr çevirin basın güzel bir edisyonla kallavi bir cilt vermeye hazırım 1000 1500 TL
1 depo benzin mi 400 500 sayfalık Magnus collected edisyon mu ? Ben Magnus seçerim....

Bu değerli eseri okumak isteyenler için e book opsiyonu olsa  iyi olur , fotokopi cekseler
400 küsür sayfayı herhalde 300 400 TL sadece fotokopi masrafı tutar...

Vassago007

Alıntı yapılan: guneseral - 02 Haziran, 2022, 22:55:06

Ben bastırdım aldım termo edisyondan ... MAGNUS basacak yayınevine destek olmaya hazırım..
Italyanca dan Tr çevirin basın güzel bir edisyonla kallavi bir cilt vermeye hazırım 1000 1500 TL
1 depo benzin mi 400 500 sayfalık Magnus collected edisyon mu ? Ben Magnus seçerim....

Bu değerli eseri okumak isteyenler için e book opsiyonu olsa  iyi olur , fotokopi cekseler

Ona bakarsanız Zagor 98 sayfa 30 lira, öte yandan fotokopi çekilse maaliyeti 300-400 lirada olmuyor. İlyasın karşısındaki iskenderciden 140 liraya iskender kola almam ama Beşiktaşda karadeniz Dönerden pilav üstü dönere 80-100 lira verir yerim. Biz parayı bastıramadık kusura bakmayın, insan aç kalınca simit alır karnını doyurur ama termo ediyonu kemiremez. Birde örneğini verdiğiniz kitap Mezbaha 5 renkli bir kitap. Neyse konu bu değil, Ömer Abi açıklamasını yaptı benim için konu kapandı.

aitor03

Alıntı yapılan: guneseral - 02 Haziran, 2022, 22:55:06

Çıkarıp telefonlarımızı da gösterelim mi?
Mevzu oraya gidiyor çünkü.

@BAHADIR, açıklamanız için teşekkür eder, yayınlarınızda başarılar dilerim.

labirent

Baskı kaliteli. Parası olan hemen alsın, benim gibi faturalara bile yetişemeyen züğürtler de beklesin. Belki bir gün 2.el, değiş-tokuş, hediye, %50 indirim vb. bize de nasip olur.

OZAN BALIM

Yayımcının dediği gibi, bu koleksiyonluk bir baskı ve maalesef alternatifi olmayacak. Biz de gelinen noktada yetişebildiğimizle yetineceğiz. Bu bağlamda, kendimi her yayına yetişmeye zorladığım eski benden uzağım ve içimde zerre pişmanlık yok. Yakalayabildiğimle yetiniyorum. Benim için kaçan yok bu zamanda. Koleksiyon baskılara, astronomik rakamlı figürlere, yeni çağ çizgi roman kültürüne de uzak kalayım...

Mrtekin

Bu muhabbet artık bitsin ya. Denilebilecek herşey denildi, yayımcı da açıklama yaptı, konu kapandı. Sürekli açılmasının bir anlamı yok.

Yani esas mesele, alım gücümüzün dehşet bir şekilde düşmüş olması. Sadece bu değil, diğer hoşumuza giden ve takip etmek istediğimiz yayınları da "artık" alamıyoruz. Çizgi roman "artık" pahalı bir ürün. Bunu "her ne kadar istemesek de" kabul edelim ve de yolumuza devam edebildiğimiz kadarı ile devam edelim.
They drew first blood...

pizagor

Alıntı yapılan: BAHADIR - 02 Haziran, 2022, 13:41:41

Bazılarımız hala bir Teksas - Tom Miks nostaljisi peşindeler. Altını çizerek söylüyorum çizgiroman artık öyle bir şey değil. Koleksiyonlara, Cgclere, comicconlar'a, figurlere harcanan paraları duysanız neler söylersiniz kimbilir. Gerçi bilmemenize de imkan yok ama...

sevgili Bahadır Darwin diye yazınca bana da cevap hakkı doğmuş oldu ki pek de severim şu cevap hakkını  :) Ama çok yormayacağım, sadece yukarıdaki cümleyle ilgili itirazımı bir soru grubu üzerinden yönlendireceğim:

Bu cgcler, figürler neden fumetti kültüründe yok, neden bir tane dahi doğru düzgün Zagor figürü bulamıyorum, neden Tex'in, Dylan Dog'un janjanlı baskıları yok (en fazla bazı özel sayıların sert kapakları falan oluyor)?

Hadi biraz beyin fırtınası yapalım  :)
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar... KRONİK İTTAPAR!!!
Hayat sana sokak hayvanlarına davrandığın gibi davransın!

alan ford

Ken ve Corto'nun çok güzel figürlerini görmüştüm Servet İnandı'nın eski dükkanında:)
kaçmayı denemek bir tutsağın görevidir

DAMPYR

Alıntı yapılan: Mrtekin - 03 Haziran, 2022, 08:46:36
Bu muhabbet artık bitsin ya. Denilebilecek herşey denildi, yayımcı da açıklama yaptı, konu kapandı. Sürekli açılmasının bir anlamı yok.

Yani esas mesele, alım gücümüzün dehşet bir şekilde düşmüş olması. Sadece bu değil, diğer hoşumuza giden ve takip etmek istediğimiz yayınları da "artık" alamıyoruz. Çizgi roman "artık" pahalı bir ürün. Bunu "her ne kadar istemesek de" kabul edelim ve de yolumuza devam edebildiğimiz kadarı ile devam edelim.
Aynen sana katılılıyorum uzatmanın bi anlamı yok malesef herşey çok pahalı bu gidişle herşeye karşıdan bakacağız...