Çizgi Roman Piyasası ve Sorunları

Başlatan tommikser, 09 Ağustos, 2010, 12:15:09

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

someoneofgod

yaşama hevesimi git gide kaybediyorum

DAMPYR

Asgari ücreti dolarla karşılaştırmayın diyor amcam Türk parası yerlerde sürünüyo umrunda değil. Enflasyonda artış kaçınılmaz umarım devamlı okuduğumuz çizgi romanları okumaya makul fiyatla devam edebiliriz...

Rossi

Gücüm yettiğince almaya çalışacağım. Umarim yayinevleri dayanır.

Sahaf arkadaşları da kollamak gerek.
Onlardan alışveriş yaparak onlarida ayakta tutmalı naçizane görüşüm. .

DAMPYR

Döviz hala yukarı gidiyor yakında 30 ₺lik çizgi romanları 100 ₺ den alırız yeni çıkan amerikan çizgi romanlar 100 ₺üzeri oldu bile tabi yayınevleri dayanırsa...

Rossi

6 ay önce 50 liraya aldığım 30 ml akrilik murekkep 150 lira oldu.

Girdik bir alamete gidiyoruz kıyamete.

Road to Venezuela !

DAMPYR

Vatandaşına bukadar düşman Hükümet,en geri kalmış ülkelerde bile yoktur herhalde, döviz bu şekilde yükselmeye devam ederse verdiği asgari ücret gelecek yılın ilk 3 ayında eriyip gidecek ve çoğu yayınevi çizgi roman basmaktan vazgeçecek yada biz alamıyacağız keşke o okuduğumuz çizgi romanlardaki kahramanlardan biri gerçek olsada çıkıp şu işe bi son verse durumlar gerçekten hiç açıcı değil...

KenParker

Ben yine uyarımı söyleyeyim de isteyen istediğini yapsın.
2021 öncesi baskılardan ne bulursanız kapın.
2021 baskılarından uygun olanları alın.
2022 isteklerini ertelemek doğru hareket olacaktır.

Alıntı yapılan: KenParker - 12 Aralık, 2021, 23:20:02
Artık herkesin rahatlıkla gördüğü gibi enflasyon yükseliyor. Yükselmeye de devam edecek. Öte yandan yoksul kesim her geçen yıl yoksullaşıyor. Ücretli kesimin satın alma gücü her geçen yıl düşüş gösteriyor. Önümüzdeki dönemde de bu düşüşün devamı bekleniyor. Bunlar herkesin kendi kişisel ekonomisyle ilgili şeyler. Burayı açmak istemiyorum.

Peki çizgi romanda durum ne olacak? Finans piyasalarını takip eden biri olarak çizgi romanda ekonomi adına şunları söyleyebilirim. Enflasyon elbette çizgi romana da yansıyor. Önümüzdeki dönemde de fiyatların artacağını öngörebiliriz.

- Bütün istekler ertelenmelidir.
Çizgi roman aynı zamanda zevk, keyif olduğu için istek/ihtiyaç ayrımı size kalmış.
- Bütün ihtiyaçlar alınmalı, mümkünse taksit yapmalıdır.
- 2021 öncesi baskılar hiç düşünmeden alınmalıdır.
- 2021 baskılarından alınması düşünülenler, fiyatı artmadan alınmalıdır.
- Tabi dediğim gibi mümkünse taksitle. Çünkü şu anda taksit faizi gerçek enflasyonun altında seyrediyor.
-  2. el çizgi roman, neden olmasın? Benimkilerim dörtte biri ikinci el.
- 2022 durgunluk yılı gibi görünüyor. Artmış maliyetli, yüksek fiyatlı, özellikle ''sınırlı sayıda, numaralı, o yüzden çok kıymetli, kaçırma'' mantığındaki çizgi romanlardan uzak durmalıdır.
-  Sonuncu önerim aslında zamanımıza değil her döneme ilişkin: Okumayacağınız kitabı satın almayın.

Şahsi kanaatimdir. Herkes kendi bütçesini daha iyi bilir. YTD değildir :)

Mrtekin

Marmara'nın da haftaya zam yapacağını söylediler. Elçiye zeval olmaz ;D
They drew first blood...

dayıcomics

Valla çizgi romanlarda, mangalarda alınacak gibi değil. Bu iş giderek yayınevlerine kalacak diye korkuyorum.

Zeljko

Tam şuanda 6. Siniflari yazili yapiyorum (peki niye internete giriyorum  ;D) erken bitirenler açsin kitap okusun dedim bir ögrencim seraph of the end digeri naruto cikardi cantadan.Ah be açaydim kollarimi çikarabileydim Zagoru çantamdan "ahyaaaak alin evladim bunu okuyun" diyebileydim  :'( Şaka şaka napcaklar zagoru bu pahalilikta
Şu Gotham'ın önü bir uzun alan
Bir tek seni sevdim Christopher Nolan

DAMPYR

Alıntı yapılan: Zeljko - 07 Ocak, 2022, 11:39:11
Tam şuanda 6. Siniflari yazili yapiyorum (peki niye internete giriyorum  ;D) erken bitirenler açsin kitap okusun dedim bir ögrencim seraph of the end digeri naruto cikardi cantadan.Ah be açaydim kollarimi çikarabileydim Zagoru çantamdan "ahyaaaak alin evladim bunu okuyun" diyebileydim  :'( Şaka şaka napcaklar zagoru bu pahalilikta
Genç nesil neyazıkki anlamıyor fumettiden ve diğerlerinden dianarlarda doğrudan manganın başına gidiyorlar.Bırak fumettiyi artık amerikan kahramanları bile takan yok çok üzücü

Orontes81

evet sadece fumetti değil, comic piyasası da düşüşte bunda animelerin payı büyük..

battlehammer

Mangaların, İtalyan çizgi romanlarından daha fazla satması neden "ne yazık ki", veya "maalesef" bir durum? 70'lerde, o işler zamanın ruhuna yakındı ve popülerdi. 90'lar geldiğinde Marvel ve DC kasıp kavuruyordu ortalığı çünkü zamana uygun olan oydu. İtalyanlar, Belçikalar eskimişti, basit ve köhne kalıyordu diğerlerinin yanından. Şimdi de zamanın ruhuna daha uygun demek Kore işi-Japon işi, çocuklar da onu seviyor. Yani buna karşı ah vah etmeyi anlamlı bulmuyorum çünkü bu arz değil talep odaklı bir pazar.

Ki kendi çocukluğumuzu da biraz daha objektif hatırlamakta fayda var bence. İtalyan çizgi romanı asla vasat üstü olmadı, yoklukta elimize o geldiği için, sadece ortada o olduğu için çocukken sevdik okuduk ama çoğu eser bir diğerinin tekrarıydı. Çizgi romanın saygın kabul edilmeye başladığı ve edebiyat dahilinde anıldığı dönem de bu dönem değildi ki bu da eser kaliteleri ile hayli ilgili bir durumdu. Bugün de hem teknik olarak çağın epey gerisinde, hem de konu seçimleri, hikaye kaliteleri, tekrar okunabilirlik, hikaye anlatma örüntüleri gibi konularda son derece ilkel çizgi romanlar bunlar. Mangalar ile rekabet edebilecek durumda değiller. Şimdiye kadar tamamen yok olmaması sadece çocukça bir sembolizme ve nostaljiye dayandırılabilir. Bizim kuşağımız da ölünce -ki pıtır pıtır dökülüyor benim okul arkadaşlarım, öyle kazık kakabilen çıkmadı bizim tayfadan daha :)- tamamen yok olacak kuvvetle muhtemel. Bilmiyorum, buna direnmenin veya üzülmenin bir faydası var mı?

dean

  90'lı yıllarda çocukluk yaşadım. O dönem ilk kez fumettilerle çizgi romanla tanıştım. Dönemin bütün Türkçe çıkan fumettilerini aldım ve okudum.

  90'li yılların sonlarına doğru comics okumaya başladım. Özellikle Marvel ve DC tabi. Anime izliyordum ama o dönem çizgi film ve anime farklı anlamıyordum. Manga diye birseyden haberim yoktu.

  11-12 yaşlarımda şunu farkettim. Fumetti beni beslemiyordu. Fumetti ile ilgili hayal kuramıyordum. Karakterizasyon göremiyordum. Hikaye ilerlemiyor ve her şey bir kürenin içerisinde donmuş gibiydi. Tartışacak ya da heyecanlanacak birsey bulamıyordum.

  Comics ise tam tersiydi. Zaman ilerliyordu, karakterler gelişiyordu, birbirleriyle etkileşime giriyor ve kurgusal evreni büyütüyorlardı. O evrenlerde yaşamak istiyor o karakterlerden biri olmayı hayal edebiliyordum. Üzerine tartışabiliyordum. Sonraki sayıları merak ediyordum.

Farklı yazarlar ve çizerlerle her farklı dönemde bu hikayelerden tat alabiliyordum. Bilgisayar oyunları, filmler, diziler, figürler her geçen gün bana yaşadığım dünyanın yanında alternatif bir dünya sundu.

  Diğer taraftan Mangalar ise bambaşka bir oluşum. Bir mangaka düşünün bir manga onun hayatının eseri oluyor. Belki de bir managaka 20 yıl aynı hikayeyi yazıyor ve çiziyor. Her şeyini o evreni yaratmak için harcıyor. Comics mantığının tam tersi aslında.

Mangalarda benim başka hiçbir mecrada görmediğim bir hayal gücü var. Hikaye ve evren yaratımı olarak eşsiz bir ufuk açıyor insana. Herhangi bir manganın yarattığı evrenle, kurduğu dünya ile bir fumettinin mücadele etme şansı maalesef yok.

  O yüzden hem kendi üzerimden değerlendirdiğimde hem de insanların genel arzu ettiği hikaye anlatıcılığa baktığım zaman şu an ki sürecin çok normal ve doğru olduğunu düşünüyorum.

  Hayal gücünü çok çok daha fazla besleyen, hikayesiyle, çizimleriyle yarattığı dünyalarla her yaştan kişiye bu kadar fazla alternatif sunan mangalar varken neden kendisini hiç geliştirmeyen ve beni beslemeyen çizgi romanlar okuyayım ki !

DAMPYR

Fumettinin kendini geliştiremediği konusu bana göre gerçek değil Örneğin Martin Mystereda ilk sayılarda martinin hiçbirşeyi yoktu sonra eski o ilk çıkan makintos bilgisayarı oldu onu kullanmaya başladı daha sonra bilgisayarı zamana göre gelişti modern bilgisayarlardan kullanmaya başladı aynı şey cep telefonu içinde geçerli ilk tuşlu telefon kullanmaya başladı son sayılarda modern cep telefonu kullanmaya başladı yani anlatmak istediğim Fumettilerde zamana göre ayak uydurdu kendini geliştirdi hayali konulardan gerçeğe uygun yere daha ayak basan konulara geçildi aynı yerde saymadı bence fumettide rakiplerine karşı mücadele ediyor.Her nekadar yeni nesil Mangaya düşkünsede gelecekte birgün Manga çılgınlığınında biteceğine ve yerini başka birşeyin alıp onunda demode olacağını biliyorum onun için mümkünse her ekolü anılarda kalan güzel hatıralarla analım