Çizgi Roman Piyasası ve Sorunları

Başlatan tommikser, 09 Ağustos, 2010, 12:15:09

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

rumar80

  Fumetti içinde kahramanın modern teknolojiye evrilmesi bence fumettinin zamana uyduğu anlamına maalesef gelmiyor.
  Burada bahsedilen zamanın şartlarına uygun hikaye anlatımı bence. Belki de bu duruma en uygun olanlar Dampyr ve Nathan. Çünkü büyük bir hikayenin içinde ilerlemekte ve her macera bu hikayeye bir nebze de olsa katkıda bulunmakta.
   Klasik fumettiler Tex, Zagor vs kendini hikaye şablonu olarak hep tekrarlamaya devam etmekte. Evet hala okuyucusu var ki yazılıyor ama bu modern oldukları anlamına gelmez. Ha belki okur da onları böyle seviyor olabilir ki buna itirazım yok.
   Martin özeline bakarsak.... Aslında çok başarılı bir giriş yapıp, alt hikayeler ve yan karakterler ile çok iyi bir potansiyele sahipti. Ama zamanla her şeyin altında bir gizem aramaya çalışması bence olayı basitleştirdi.
   Tabi bunlar şahsi görüşüm. Şu anda fumetti olarak çıkarsa Dampyr ve Nathan okumaya devam ederim. Diğerleri için ise oldukça iyi bir hikaye olmasını beklerim.

Mösyö Lejant

Alıntı yapılan: dean - 07 Ocak, 2022, 18:05:08
  Hayal gücünü çok çok daha fazla besleyen, hikayesiyle, çizimleriyle yarattığı dünyalarla her yaştan kişiye bu kadar fazla alternatif sunan mangalar varken neden kendisini hiç geliştirmeyen ve beni beslemeyen çizgi romanlar okuyayım ki !

Şu mesajı görünce o kadar üzüldüm ki, Altın Madalyon gibi çizgi roman severlerin bir araya gelip sohbet ettiği bir mecranın Admin'i böyle yazarsa biz okurlar nasıl çizgi romana dair umudumuzu sürdürebiliriz?

Hangi fumettileri okudunuz bugüne dek kıymetli kardeşim? Ken Parker'dan Corto Maltese'den kaç sayıyı bitirdiniz örneğin? Bugün Tex Willer'ın bazı öyküleri ödüllü Hollywood filmlerinin senaryosunu aratmaz. Dizi, film, animasyon ve video oyunu ile zenginleşen bir çizgi roman evreni size daha çok hitap edebiliyor olabilir ama asıl unsurlar bunlar mıdır?

Kendisini hiç geliştirmeyen çizgi romanlar demişsiniz, merak edip sorayım size, comicsler mi kendini geliştiriyor? Birbirini kaçıncı defa tekrar ettiğini artık saymaktan yorulduğum bu eserler her geçen gün 1. sayıdan tekrar başlayıp yine aynı ezber gidişata devam etmiyor mu? Fumettide böyle bir olayı hiç gördük mü? İstikrarlı bir şekilde yüzlerce sayı ardı ardına çıkıyor ve öykünün devamlılığı hiç olumsuz etkilenmiyor. Pekala, binlerce bölümlük anime ve mangalar her gün yeni bir şey mi anlatıyor?

Avrupa çizgi romanından uzaklaşan okur üzülerek söylüyorum ki, dokuzuncu sanat olarak adlandırdığımız çizgi romanın en güzide örneklerini deneyimleme imkanını kaybetmektedir. Comics ve manga bir ziyafet sofrasında ordövr tabağı ise Avrupa çizgi romanı esas yemektir ve Fumetti de yemeğin sonunda damaklara verdiği aroma ile finalin yapıldığı tatlı sunumudur.

Bugün Moebius mahlasıyla da bilinen Giraud, Silver Surfer'a katkı sağladığında ne kadar ses getirmiştir bu gelişme lütfen bir bakın. Ya da incelemelerinizi orada yazdığınızı belirttiğiniz, pek ilgi ve alaka gösterdiğiniz Ekşi Sözlük'te fumetti örneklerinden birkaçının adını aratın ve yorumları okuyun lütfen. Ne kadar beğenildiğini göreceksiniz.

Çizim alanında da yazım alanında da Avrupa ekolü çizgi romanın şahikasıdır. Fumetti ise bu ekolün en önemli paydaşlarındandır.
Saygılarımla.

Mrtekin

Alıntı yapılan: Mrtekin - 25 Aralık, 2021, 18:16:37
Marmara'nın da haftaya zam yapacağını söylediler. Elçiye zeval olmaz ;D

Galiba zam gelmiş ama eski fiyatları bilmediğimden, oran olarak karşılaştırma yapamadım....
They drew first blood...

dayıcomics

Alıntı yapılan: Mrtekin - 10 Ocak, 2022, 12:41:39
Galiba zam gelmiş ama eski fiyatları bilmediğimden, oran olarak karşılaştırma yapamadım....

Zam geldi geldi  ;D

Kraven'in son avı'nın fiyatı 58tl idi şimdi 70tl. buradan hesap edin.

aitor03

Değerli çizgi roman severler,
Biliyoruz, devir hesap devri ama çizgi roman alacaksanız doğrudan yayınevinden alın ki, milletin kendini döndürecek, zararını biraz olsun minimize edecek nakit girişi olsun.
En kaba, en cahil hesapla; bu insanlar çizgi romanın telifini alıyor dolarla. Çevirisi, dizgisi falanı geçtim, matbaa aşamasında kağıt vs. dolarla. Bu harcamalara 10 birim diyelim.
Veriyorlar dağıtımcılara Kidega, İlknokta, DR, o bu... Dönüşü bilmem kaç ay sonra, üstelik Türk Lirasıyla.
Bu sırada dolar yükseldi diyelim. İnternet kitapçılarından gelecek rakam 8 birime düştü (en iyi ihtimalle). Yayınevi zararda.
Bir sonraki çizgi romanı nasıl basacak bu durumda? Biz istediğimiz kadar serzenişte bulunalım, çizgi roman piyasası ve sorunlarını konuşalım, mahalle bakkalını yaşatalım derken yanıbaşındaki zincir marketten alışveriş yapmakla aynı şey bence.

Üstelik bu internet kitapçıları da olağanüstü indirimler falan yapmıyor aslında. Yayınevinden taş çatlasa %5 daha ucuza satıyorlar ki o da bildiğim kadarıyla yayınevlerinin bilgisi dahilinde olması gerek. Sonuçta yayınevleri de kendi sitelerinde keriz silkelemek için daha pahalıya satıyor değiller herhalde.


OZAN BALIM

Fumettinin çağın tamamen gerisinde kaldığına inanmıyorum. Çizgi roman bir sanat ve bu sanat, diğer tüm sanatlarda olduğu gibi zamanla ve her sanatçı ile birlikte büyüyerek gelişiyor. Her dönemin bir ruhu var, bu ruh dönemin sanatını da belirliyor. Çizgi roman da bundan bağımsız değil. Bugünün ruhu tüketim; manga da tüketim ruhundan besleniyor. Bakın comicse, orada da en çok satanlar saçma sapan evren öldüren anti kahramanlar ve şöyle olsaydı böyle olurdu varyantları. Bu kitaplara bu kadar talep olmasının en büyük sebebi de çağın tüketim ve değersizlik ruhu aslında. Artık sanatsal albümler, edebi yönü olan eserler, idealist kahramanlar satmıyor. Fumetti de kendini geliştirmek, çağa ayak uydurmak zorunda ve fakat bunu yaparken çağın ruhuna tamamen teslim olmak zorunda değil. Belki azalacaktır ama fumettinin de frankofonun da her zaman okuru olacaktır.

Rossi

Katılıyorum. Az ve öz  doğru bir saptama.


Kinowa59

Bende katılıyorum. Ben ve benim gibi düşünenler ( fumetti konusunda) olduğumuz sürece fumetti, iniş çıkışlar olsa da varlığını sürdürecektir.

Mösyö Lejant

Sıkı bir fumetti okuru olmamın yanı sıra ayrıca sıkı bir sinema izleyicisiyim, İtalyan sinemasının Hollywood'a kattıklarını bir fiil gözlemleme imkânım oldu. Korku / gerilim türünden örnekler mi, Eastwood'un western filmleri mi... Bu liste uzar gider.

Fumetti'nin bugün yaygınlaşma sebebi dijital dünyada diğer ekollere göre geri kalmasıdır. Bugün İngilizce kaynaklarda comics karakterleri ile ilgili pek çok bilgi bulabilmek mümkün iken maalesef konu Bonelli karakterleri olduğunda kendi sitesi dışında içerik bulmak pek de mümkün değil. Ancak bu demek değildir ki fumetti eskisi kadar iyi değil...

Amerika'nın en popüler iki çizgi roman yayıncısından biri olan DC firması bir süredir Bonelli ile ortak maceralar hazırlıyor. Bu işbirliği dizi ve sinemaya uzanır mı tahmin etmesi zor ancak belli ki bir farkındalık oluşmuş. Benim için hava hoş, filmi veyahut animasyonu olmasa da fumetti okumayı seviyorum tabii. Burada önemli olan husus şu, fumetti dün de vardı, bugün de var...
Saygılar.

Mrtekin

Afu Abi, artık girmiyor galiba foruma.

Sene sonu gönderdiği çr piyasasına dair analizler de güme gitti... ???

Zamanında Paris'te buluştuğumuz Afu Abi'ye selamlarımı gönderiyim buradan bari eğer okuyor ise...
They drew first blood...

DAMPYR

Alıntı yapılan: Mrtekin - 09 Şubat, 2022, 10:13:43
Afu Abi, artık girmiyor galiba foruma.

Sene sonu gönderdiği çr piyasasına dair analizler de güme gitti... ???

Zamanında Paris'te buluştuğumuz Afu Abi'ye selamlarımı gönderiyim buradan bari eğer okuyor ise...

Bi küsme durumu mu var başka bir forumda ben Afu yu sık sık görüyorum

hanac

Alıntı yapılan: DAMPYR - 09 Şubat, 2022, 10:32:37
Bi küsme durumu mu var başka bir forumda ben Afu yu sık sık görüyorum

Küsme durumu falan yok.

Başka forumlarda ne yazıyor bilemem.  :)

Zeljko

Başlığı altinmadalyon forumu ve sorunları diye değiştirmeyi teklif ediyorum
Şu Gotham'ın önü bir uzun alan
Bir tek seni sevdim Christopher Nolan

Vassago007

Açıkçası Afu abi yapmayınca forumdaki bir başlık benim için anlamını yitirdi.

Mrtekin

Açıkçası, İthaki gibi "mass" basan bir yayınevi bile kendi comics kitaplarını şu an 100 tl üzerinde (Örn: Swamp Thing Vol:2 ve Scott Pilgrim Vol:1) konumlandırıyor ise, sermaye, matbaa ve yığın basım ile birim maliyeti düşürebilme anlamında İthaki ile karşılaştırılamayacak derecede zorluk yaşayan ve butik çalışan diğer comics yayınevlerimizin, bu fiyatın altına kitaplarını mal etme olanaklarının hiç bulunmadığı gayet aşikar. Keza okurun alım gücünün de ciddi düşmesi ile, ülkede artık "comics" biraz zor çıkar bundan böyle. Belki "one-shot" diyicem ama maliyetler gerçekten korkunç, o yüzden onu da pas geçiyorum.

Artık, bol bol fasikül ve manga ile yetinme devri başladı. Yani hoşumuza giden çrdeki "çeşitlilik" bu gidişle mazide kaldı artık...
They drew first blood...