Brendon - Çizgi Düşler

Başlatan hanac, 07 Eylül, 2010, 22:18:12

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

HayalGücü


aman cevap yaz
++peki

soylemler onemli diyorsun, direk bana satasarak kac tane kitabiniz oldugu onemli degil gibi alakasiz bir cumle sokusturuyorsun araya ? amacin ne ki
++amacım sizin sürekli Brendon başlığında Fumettiye laf atarak konuyu kirletmenizle aynı

Fumetti hikayeleri basit degildir demek icin 10 cesit farkli tarz okumus olmak lazim once. Sen neyi okudun ki basit degildir diyebiliyorsun ?
++Kesin sayı veremecem ama gördüğüm her türden çizgi roman okumayı denedim.

Ben fumetti basit demedim ayrica, alintici ve kopyacidir bazi durumlarda dedim. Dedigimin de arkasindayim. Ac bak nathan never larin ic editor yazilarina. Zaten ayni seyi editorler diyor  ;D
++"Fumettiler kopyacı" demişssiniz önceki mesajda. Bazı durumları şimdi eklemişsiniz

Fumettinin cok degerli yazarlari var, "bkz. Giancarlo Berardi" ama bu diger fumetti yazarlarinin kopyaci olmadigi anlamina gelmez.  Adamlar o kadar tembel ki, Umit in verdigi ornekte oldugu gibi, adamin yuzunu bile ayni ciziyor (belki cam a fotosunu koyup uzerinden gecmislerdir, inanirim o kadar kopyaci olduklarina)
++İşte buna esinlenme,etkilenme deniliyor. Adamlar zaten tüm bu esinlenmeleri editör yazılarında yazıyor. Ama hikayelerinin bir çoğu orjinaldir.
Özellikle karakter tiplemelerinde bolca gerçek hayattan esinlenmiş tiplemeler vardır. Ana karakterlerinden Harlan,Dylan'ın tipleri bile oyunculardan alınmış. Hatta bence böylece yazar çizer arası iletişim daha sağlıklı oluyordur.
2 tip benziyor diye kopyalanma diyecekseniz kopyalanmamış eser bulamayacaz piyasada.


hennessy



Fumetti alıntı ve kopyacıdır. Buna katılmamak elde değil. Yukardaki örnek güzel bir örneğidir. Benim için büyük bir yazar olan G.Leroux un baş yapıtlarından birinin güzel bir Miste No örneğidir. Karın deşen Jack kaç kere karşımıza çıkmadı. Bonelli yayınlarında. Holmes kaç kez yolları Martin amca ile keşişmediki. Ama güzel işlenmiş hikayeler her daim keyif vermiştir. Nasıl Poe olmasaydı bugün Holmes yada Poirot olmayacaksa bu hikayeler olmasa idi bunlara saygıda olmazdı çalıntıda o zaman keyifde olmazdı. Büyük eserler yorumlanmalıdır. Klasik müzik bunun en büyük örneğidir.9.senfoni  yada 4 mevsim v.s. uza gitsin. Yorum olmazsa arakalma olmazsa o büyük eserleri yüceltme olmazsa ne keyfi olur. Sinemada kaç kere kopyalanmış varki say say bitmez.....
Murat : Hasan abi Avengers dağılmış duydun mu?
Hasan: Duydum duydum toplanın Tellioğulları

hennessy

Alıntı yapılan: kalidor - 18 Kasım, 2013, 16:56:26
Brendon'un yazarı Claudio Chiaverotti reyizin senaryoları genelde iyi oluyor. Kendisinin yazdığı Dylan maceraları da zaten farkettiriyor.  Hennesy bir röportaj yapsa keşke  ;)

Sevgili kardeşim röportajlara dönmeyi o kadar istiyorum ki anlatamam ama bu şu an için imkansız gözüküyor. İtalyanca bilen bir arkadaş bulamadıkça bu projem hayal olarak kalacak gibi. Yoksa eskisi gibi roportajlara son gaz basma zamanı geldi.

Bence bonelli sadece İtalya ya oynuyor bu benim düşüncem. Ben İtalya da satıyorsam bana yeter kafasında. Amerikanlar ise ben bunu dünya ya pazarlar isem köşeyi dönerim. Yaptığım roportajlardan anlıyorum tüm italyan lar sadece Tex çizip ölümsüzleşeyim diyor :)

Not: Elimdeki okuduğum martin amca kitabını bırakıp Brendon'a başlayacağım bu akşam. Brendon gerçekten keyif aldığım ve beklediğim bir seri.
Murat : Hasan abi Avengers dağılmış duydun mu?
Hasan: Duydum duydum toplanın Tellioğulları

emre ozdamarlar

Fumettiye calinti diyeni allah carpar.

Pek cok fumetti macerasi unlu filmlerden detaylar barindirir ve bu yapilanin adi calmak degildir.
Misal Dylan Dog'un Alfa Omega diye bir macerasi vardir, Space Odyssey göndermeli olan. Filmden monoliti almistir ve bambaska bir macera anlatmistir. Monolit detayini kullandi diye yazara hirsiz demek, fumettiyi kucuk görmek hem yazarin hem cizerin emegine hakarettir. Hele bir karakterin unlu bir aktöre benzemesini elestirmek cok yanlis bir tavir. Yazar bu yolla birikimli okuyucularla farkli bir kanaldan yeni bir iletisim kurar. Misal yukaridaki örnekte Herzog izleyen Umit Abi detayi yakalamis, ben ise bu Brendon sayisini okumadim ama okusaydim bu detayi kesinlikle farkedemezdim.

Everything is a Remix diye bir belgesel var, muzikte, sinemada, edebiyatta "calma"nin nasil gayet normal birsey oldugunu guzelce anlatiyor. Tavsiye ederim.

Gambit

Alıntı yapılan: emre ozdamarlar - 26 Ocak, 2014, 23:13:30
Fumettiye calinti diyeni allah carpar.

WTF deyip geciyorum bunu, ciddiye almiyorum

Bir tek brendon basliginda degil, diger basliklarda da elestiriyorum ben fumetti nin kopyaciligini. Ama benzer sekilde, DC nin durup durup crisis cikarmasini da elestriyorum, marvel in X-men i sacmaca dagitmasinda da elestiriyorum. neyse

Sizlerin de yazdigi gibi karakterler bile tamamen cakma.  Hayir, haydi arada ana karakter sempatik gelsin diye atiyorum Julia yi Audrey Hepburn yapiyorsun tamam da, hizmetcisini de otur kendin yarat bari ya. Bu kadar sacmalik olamaz

haaaa, bunu demis olmakla birlikte, Julia nin en son cikan cildini aldim ve okudum bile, ayrica daha gecen hafta 20 tane zagor aldim.  Yani hic okumayip da elestiriyor  degilim. Okumadan duramiyorum, ama kopyaci olduklari gercegini de degistirmiyor. 

Adamlara da hak veriyorum. Her ay 100 sayfa macera ciz yaz kolay degil. E zaten Akdeniz insani adamlar, genis ve tembeller. Anlasilabilir yani kopyaci olmalari.

Gambit

Alıntı yapılan: ümitkr - 26 Ocak, 2014, 19:38:34
:) Şimdi "Woyzeck de gazete haberinden esinlenilmiş de yazılmış" desem... "Shakespeare'nin tüm hikayeleri tarihten alınmış öykülerdir" desem...

Özünde demek istediğin şeyi anlıyor ve fazlaca katılıyorum ama galiba neyin alındığına değil "nasıl anlatıldığına" baktığımdan değerini farklı yorumluyorum. Kolaycılık mı eleştirdiğin bölüm? Bak asıl ona katılıyorum.

bro, tarihden alinmis oykulerden yazilmis sey ayri, birebir kitabi alip isimleri degistirip cizmek ayri bildigin uzere.  Su anda Almanya da yim, yanimda nathan yok ama bazi maceralari var ki birebir filmlerden ya da kitaplardan.  Yani tek fark, araya legs girer, ya da dortgoz kekeme bilgisayarci girer. 

dedigin uzere, ozunde ne demek istedigimi anladigini biliyorum, ama cok kibar anlatmak da benim tarzim degil.  Yani mesela Omer Muz un cizdigi bir Conan kapagini cok severim, cerceveletip asdim bile ama o kapak Frazetta ile Tony deZunigna nin kopyalarindan yapilmistir. Ben buna esinlenme diyerek, kibarlik yapamam. Bu kopyadir.

s.b

Önemli olan okuduğunuzdan keyif almaktır. Eğer okuduğunuz kitabı beğendiyseniz bunun taklit olması, araklama olması veya uçuk kaçık olması hiç önemli değildir.
50-60 senedir devam eden Fumetti serilerinde illaki bir araklama durumu olacaktır. O kadar çok maceranın hepsine ayrı konu koymak imkansızdır. Yani yüzlerce sayı boyunca haydut avlayıp kızılderili kovalayacaksınız. Kolay değil yeni bir şeyler katmak.
Ama Comicslerin son dönemlerinde olduğu gibi Fumettilerde bir "yumuşama" yoktur ve olmamalıdır. Tex'in, Zagor'un Martin'in öyle "ayollu mayollu" hallerini görmeye hiç tahammül edemem duğrusu.
İNANDIĞIN GİBİ YAŞAMAZSAN YAŞADIĞIN GİBİ İNANIRSIN

emre ozdamarlar

Julia'nin tipi Audrey Hepburn'e benzese nolur benzemese nolur?
Bugune dek 184 sayisi cikmis olan Julia topu topu 25-30 tane olan Audrey Hepburn filmlerini mi anlatiyor durmadan?

Iddia buysa ben de what the fuck diyorum.

Gambit

Alıntı yapılan: emre ozdamarlar - 27 Ocak, 2014, 01:48:50
Julia'nin tipi Audrey Hepburn'e benzese nolur benzemese nolur?
Bugune dek 184 sayisi cikmis olan Julia topu topu 25-30 tane olan Audrey Hepburn filmlerini mi anlatiyor durmadan?

Iddia buysa ben de what the fuck diyorum.

hic bir sey anlamamisin, iddia o degil.  Halbuki o kadar cizgi roman okuyan birisi olarak daha iyi okuyabilmen gerekiyordu


emre ozdamarlar

Ben de senin icin ayni seyleri dusunuyorum dersem sasirmazsin heralde, o kadar fumetti okuyosun ama hicbir sey anlamamissin.

Fumettide tipler unlu oyunculara benziyor, hikayelerde bolca göndermeler var ve sen bunu Ömer Muz'un Conan cizimiyle paralel göruyorsan fumetti, cizgi roman veya daha genel anlamda sanattan hicbir sey anlamamissindir.

Everything is a Remix diyorum, kisa bi belgesel, izlersen hem hosuna gidecegine inaniyorum hem de bu bos tartismayi bitirecegimize.

Postmodern edebiyat teorisi icinde "Pastiche" diye bi kavram da vardir. O konuyu da biraz okumakta fayda olabilir.


DAMPYR

Bence çizgi roman kahramanlarının bir ünlüye benzetilmesi Yazar ve çizerin o ünlüye karşı olan hayranlığından gelme.Bunlar kopyacılık çalmacılık olsa önsözlerde hangi ünlüden yola çıkıldığı hakkında tanıtım yapılmazdı.Dizilerde bile birbirinden esinlenme var.Juliada Audrey Hepburn'un Filmlerinden esinlenme varmı bilmiyorum ama her sayısını zevkle okuyorum.Biz çizgi romanı Fumettilerle tanıdık ve sevdik.Çalıntıda olsa Fumettiler bir harika... 8) ::) ;)

Gambit

Alıntı yapılan: KIZILMASKE - 27 Ocak, 2014, 18:25:25
Juliada Audrey Hepburn'un Filmlerinden esinlenme varmı bilmiyorum ama her sayısını zevkle okuyorum.Biz çizgi romanı Fumettilerle tanıdık ve sevdik. Çalıntıda olsa Fumettiler bir harika... 8) ::) ;)

Aynen, ben de Julia yi severek okuyorum, alir almaz okuduklarimdan bir o var, bir de dampyr (fumettilerden). Zagor ve Teks daha uzun vadeye yayiliyor.  Hemen okuyayim diye heyecan yaratacak bir macera ya da kapak yok, ne bileyim. Belki de yillardir ayni seyleri okudugumuz icindir.
Diger fumetti lerden bayaa sogudum ama, buna brendon da dahil. Ilk 3 cilt cok iyi olmadigi icin de olabilir.

Tabii ki hepimiz (bizim yas grubu) fumetti lerle buyuduk, dedigin gibi calinti demeden seviyoruz, yeri ayri

hennessy

Gambit'im bende Brendon Nathan çıktığı an bütün çizgi romanlar stop düğmesine basılır ve okunur araya bir Tex alınır nirvanaya ulaşılır :) AMa malesef Julia için aynı şeyi diyemeyeceğim arşivimi elimden çıkardım son maceraları o kadar okunmaz olmaya başladıki benim için anlatamam Dylan DOg defterinide kapadım sadece renklileri okuyacağım. Martin amca KS çıktıkça sadece ona olan vefa borcumdan alacağım. Mister No KS forever. O kadar güzel şeyler çıkıyorki benim için elemeler başladı...
Murat : Hasan abi Avengers dağılmış duydun mu?
Hasan: Duydum duydum toplanın Tellioğulları

kalidor

Ben de eliyorum artık. Dampyr'leri elden çıkardım. Nathan Never, Dylan Dog, Brendon, Dampyr esas kahramanların hepsi entellektüel, hepsi melankolik iyice baymaya başladı. İlk Dmapyr'i kurban ettim  ;) Nathan'ı satacak bulamadım şimdilik arşivimde duruyor ama son 2-3 albümü henüz almadım. Brendon ve Dylan'a şimdilik devam. Onun dışında yenilerden Y The Last Men'in 2. albümünü pek beğenmesem de devam edeceğim. Bunun dışında Punisher, Yürüyen Ölüler ve one-shot albümlere de devam.
Crom! Ölüleri Say...

DAMPYR

Birçok seri almak yerine bir veya iki seri biriktirmek daha mantıklı.Bu arada Oğlağın Dampry'i düzgün yayınlamaması bu kahramanın ilk elenen olmasını sağladı sanırım.Bende ilk onu elemiştim.Eski fumettilerden Kızılmaskenin hala sevilmeside bana çok ilginç geliyor... ??? ::) :D