Gene korsan kitap düzenbazlığı

Başlatan Lami Tiryaki, 13 Ocak, 2011, 11:55:48

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Lami Tiryaki

Doğan Hızlan bu günkü köşesinde Korsan Kitap konusunda ilginç tespitler anlatıyor. Allahtan çizgi romanlar için bu konu sadece internetle sınırlı (umarım)....

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/16750389.asp?yazarid=4&gid=61

Selamlar
Lami

emre ozdamarlar

Guzel yöntemmis askerin el kitabina 100bin bandrol alip baska kitaplara yapistirmak :)

Yalniz okurlardan korsan almamalari beklentisi, korsani cözmeye yönelik ne kadar gercekci bir adim orasi tartisilir. Okurlar inat edip korsan almaya devam ederler demiyorum ama korsan kitap okudugunun farkinda olmayan bi ton insan da var. Örnek vermek gerekirse annem-babam. Bi tatilde eve ugradigimda baktim korsan kitaplar var, vay dedim Mugla'ya da mi dusmus korsan kitaplar, "yok oglum kitapcidan aldik onlari" diyo bizimkiler. Bahsettikleri kitapciyi da taniyorum, her tatilde tek kitap aldigim mekandir. Gittim ona sordum laf arasinda inceden kizdiriyorum. "Yok evladim Istanbul'da toptancidan aliyoruz, faturali hersey" vs diyor. Yani bu insan yillardir tanidigim samimiyetine guvendigim bir insan, yalan söyleyecegini sanmam.

300 milyon dolarlik bir pazardan bahsediyorlar, Istanbul'da buyuk basimevleri ile calisiyor korsancilar. Yani olay vatandasin karar alma asamasina gelmeden, cok ust seviyelerde duzenleniyor.

Bu bandrol, stok/satis takibi vs. bunlar artik bilgisayar programlari/internet ile takip etmesi cok kolay seyler. Ve bunlarin en ust asamada devlet/yayinevleri/matbaalar arasinda belli duzenlemelere gidilerek cözulmesi gerekiyor. Yani vatandas korsan okumasin demek yaratici bir cözum degil bence, vatandas korsan okudugunu bilmiyor cogu zaman.

tommikser

Bugün sahafta korsan çr gördüm.Teksas'ın korsanıydı.Kapak falan görseniz.Sadece o kapak için bile alınıp ibretlik yapılabilirdi.Arkada fiyatta 30 lira yazmışlar o kadar da ucuz değil.

s.b

Alıntı yapılan: gunessemerci - 13 Ocak, 2011, 18:28:07
Bugün sahafta korsan çr gördüm.Teksas'ın korsanıydı.Kapak falan görseniz.Sadece o kapak için bile alınıp ibretlik yapılabilirdi.Arkada fiyatta 30 lira yazmışlar o kadar da ucuz değil.

Bahsettiğin Teksas Çelik Blek'in ölümü ise korsan değildir.
İNANDIĞIN GİBİ YAŞAMAZSAN YAŞADIĞIN GİBİ İNANIRSIN

tommikser

Aynen bahsettiğim oydu.Nerden anladın abi?Demek ki kafanda korsan imajı uyandıran tek kitap.Baskı zaten kötü ama kapak resmen korsan gibiydi.Sence değilse neden abi?

s.b

Güneş'im o korsan dediğin baskı malesef yayınevinin kendi baskısı. O kadar tuhaf bir baskı yapmışlarki korsan zannetmen gayet normal. Kadıköy'e gittiğinde Demirbaş Sahaf'a uğra aynı kitabı orada görebilirsin. Büyülü Rüzgar'ın karşısındaki dükkan. İsteyen gidip bakabilir.
İNANDIĞIN GİBİ YAŞAMAZSAN YAŞADIĞIN GİBİ İNANIRSIN

tommikser

Başka bir açıdan bakalım o zaman Sami abi.Acaba hukuk nasıl bir tanımdan yola çıkmıştır.

Kaçak yayın: Bir yayınevinin, aralarında bir sözleşme bulunan çevirmenden, yazardan veya eserin malî hak sahibinden izinsiz olarak bir eseri çoğaltmasına verilen isimdir. 1.000 adet basılacağı söylenen bir kitabın 5.000 adet basılması bu suça örnektir. Burada "Özel Hukuk" alanında sözleşme taraflarından birinin diğeri aleyhine sözleşme hükümlerini ihlal etmesi söz konusudur. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda hak sahibinin şahsî takibini gerektiren ihlaller kapsamında ele alınmıştır.
                                                                     b) Korsan yayın: Yayıncılık alanında korsan yayın, bir eserin, sahibinden ve basım haklarını devrettiği yayınevinden izinsiz olarak çoğaltılmasıdır. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'ndaki düzenlemelere göre "Kamu Hukuku" alanında değerlendirilmiştir. Hem çevirmenin, yazarın ya da malî hak sahibinin, hem yayınevinin hem de devletin hakları gasp edilmektedir. Korsan yayın dört şekilde karşımıza çıkmaktadır.

1.Tıpkı basım: Bir yayınevinin bastığı bir kitabın bir benzerinin izinsiz olarak çoğaltılması söz konusudur. Burada kitabın kapağı ve içindeki bütün bilgiler orijinalinin aynıdır. En çok rastladığımız yöntemdir. Sokakta satılan kitapların büyük bir çoğunluğu böyledir.
2.Başka yayınevi adı altında: Bu yöntemde, yayın hakları bir yayınevine ait olan bir eserin varolan başka bir yayınevi tarafından basılması söz konusudur. Genellikle korsan baskıyı yapan yayınevi kendi sayfa düzenini, kapak tasarımını ve kendi adını kullanır.
3.Fotokopi yoluyla: Özellikle ders kitapları ve referans kitapların korsan yayını bu yolla gerçekleşir. Daha çok üniversitelerin etrafında ve bazen de içinde bulunan fotokopi dükkânları ders kitaplarını ve yardımcı kitapları korsan olarak çoğaltırlar. Tekniğinin farklı olması dışında, tıpkı basımdan hiçbir farkı yoktur.
4.İnternet yoluyla: Yaygınlığı son zamanlarda giderek artan bir yöntemdir. Bazı internet siteleri ücretsiz ya da küçük bir ücret karşılığında, yayın hakları kendilerinde olmayan kitapları okumanıza izin verirler.




tommikser

Bu resimler ülkemizde zamanında yayınlanmış çizgi romanlara örneklerden bunun tanımını ben yapmıyorum.Hukuk tanım yapmış zaten.Bence o yüzden dikkatli bir inceleme yapmak gerekir.