Satıştaki Çizgi Roman İçerikli Dergiler

Başlatan Lami Tiryaki, 01 Mart, 2011, 08:56:31

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Lami Tiryaki

Dergi muhabbetleri çizgi roman veya karma dergi muhabbetleri şeklinde gelişiyor. Aslında Doğan Kardeş dışında çizgi roman dergisi yok piyasada. Dergi dünyasının tamamı karma dergiler şeklinde yayınlanıyor. Dergi ve kitap arasındaki temel fark nedir diye düşünecek olursak dergi çoğunlukla bir tek çizgi romandan fazlasını içeren magaziniyle, okur sayfalarıyla daha zengin, genellikle ya tümden ya da kısmen renkli, çoğunlukla da büyük boy yayınları kapsıyor diyebiliriz. Kimi dergiler az sayfa sayısına sahipken kimileri bazı çizgi roman yayınlarıyla yarışacak kadar fazla. Peki piyasadaki güncel durum nedir?

Bayilerde satılan dergiler başlıca üç kategoriye bölünmüş durumda. En fazla 7-9 yaş arasına hitap eden çoğu 3-5 sayfa çizgi roman içeren dergiler. Arı Maya, Tom&Jerry, Ben10, Barby, Cinderella vs bu kategoriye örnek verilebilir.

10-16 yaş civarına hitap eden dergilere bakarsak Doğan Egmont'un yayınladığı bazı dergilerin başı çektiğini görürüz. Erkek çocuklar için Spiderman, Marvel Kahramanları, Spiderman ve Arkadaşları örnek gösterilebilir. Kız çocukları için Winx Club'un tartışılmaz üstünlüğü devam ediyor. Daha önceleri yayınlanan 99 ve benim de ilgiyle okuduğum The Witch dergileri maalesef artık yayınlanmıyor.

Bu kategorideki dergiler aslında çok eğlenceli. İçlerinde müzik haberlerinden tutun, çizgi romanlara alış veriş dünyasına kadar türlü türlü muhabbetler mevcut. Gerçi bizim çocukluğumuzun Milliyet Çocuk, Tercüman Çocuk dergileriyle kıyaslanamayacak derecede basit konular içeriyor ama yine de dergiler yayın amacına ulaşıyorlar. Bu kategoriye iki yayını daha ekleyebiliriz. TRT Çocuk ve Milliyet'le birlikte her hafta ücreti karşılığı satılan Miço. TRT Çocuk aynı isimli kanaldaki çizgili programlarının haberlerine paralel olarak karikatür sayfaları ve bana göre diğer dergilerden keskin çizgilerle ayrılan bilgi sayfalarıyla hiç fena değil doğrusu. Miço ise Yalvaç Ural'ın önderliğinde eski Milliyet Çocuk dergisinin formatını esas alan, içeriğinde küçük yaş çocuklara yönelik frankofon çizgi romanlara bolca yer veren bir dergi. Bu frankofonlar isimleri türkçeleştirilerek yayınlanıyor. Özellikle Frnasa'da argo diyaloglarıyla ciddi tartışma konusu oan Titöf(Titeuf) daha sevimli bir içerikle yayınlanıyor.

Yaşı büyük içi küçük bizim gibi çocuklara gelince. Bu kısmı anlatmaya gerek yok aslında. İki dergiyle idare ediyoruz. Tamamı çizgi romana dayalı Doğan Kardeş ve karma Hipnoz dergileri. Bu açıdan düşününce çocukların bizden daha şanslı olduklarını düşünüyorum. Marketteki dergi standında erkek ve kız çocuklarla yanyana dergileri karştırırken onların ne kadar çok seçenekleri olduğunu kıskanarak izliyorum. Bize hitap eden dergiler bayi ve marketlere gelmiyor bile. Bizde günü kurtarmak babında onların standından otlanıyoruz çaktırmadan.

Selamlar
Lami 

darkwood

Sevgili Lami güzel bir konuyu paylaşıma açmış.
Şu an yayınlanan Doğan Kardeş ve Hipnoz dergileri ile bir nebze bu hasretimizi gidermeye çalışıyoruz. Bu kadar seçenek bizler için gerçekten yetersiz.  Çizgiroman dergilerine gerçekten hasret kaldık.

Milliyet Çocuk ve klasik ekleri, Yaman, Tercüman Çocuk, Türkiye Çocuk gibi dergileri mumla arıyoruz.

Darkwood sakinleri dergiside güzeldi, fakat sadece 12 sayı yayınlandı ve arkası maalesef gelmedi.

Yine çocukluğumuzda bazı bankaların çıkardığı çizgiroman içerikli çocuk dergileride vardı. Bu dergileride hiç kaçırmazdım.  :) Şimdi sanırım sadece Şekerbank'ın 2 ayda bir yayınlandığı Şeker Çocuk dergisi devam ediyor.
Arada bankada rastlarsam bizim çocuk için alıyorum.  ;) Yine bizim kızın Winx Club dergilerinide arada okuyorum çaktırmadan..  :D

Darkwood Sakinleri..