Çizgi Roman Kitaplığımız Büyüyor!

Başlatan ümitkr, 11 Temmuz, 2011, 08:00:07

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ümitkr

Çocuk Araştırmaları Merkezi (ÇAM)'da oluşturmaya başladığımız kitaplığımız her gün biraz daha büyüyor. Bir çok yayınevinin katkı sağladığı kitaplığıma şimdi de Gerekli Şeyler Yayıncılık katıldı. Marmara Çizgi, JBC ve Prestij Yayınları'nın kitaplarına eklenen Gerekli Şeyler çizgi romanları son derece geniş bir alan kaplayacak gibiler.

Çocuk ve gençlik kitapları, çizgi romanları, dergileri... fantastik, aşk, macera, bilim kurgu, western, çiçek-böcek, okul öncesi, okul ve sonrası... Kitaplığımıza bağışta bulunmak isteyenler croplatform@gmail.com adresinden bizimle iletişime geçebilirler. Güzel yarınlar için neler yapabileceğimizi birlikte konuşuruz.

ÇAM'ın hikayesi: ÇAM
İlk Kitaplık maceramız: İLK

Görsel ve ÇAM İle ilgili link sorunları için:
http://cizgiromanokurlariplatformu.blogspot.com/2011/07/cizgi-roman-kitaplgmz-buyuyor.html

Not - Kitaplık çok yakında araştırmacıların hizmetine sunulacaktır. Binlerce kitap ve derginin tasnif işlemleri sürmektedir.

Not 2 - Çizgi roman Okurları merhaba, sizden küçük bir ricamız var: Lütfen bu haberi ve kitaplığı olabildiğince çok yerde duyurun. Ne kadar çok ve çeşit eser, o kadar sağlam bir arşiv ve gelecek!

ümitkr

Çocuk Araştırmaları Merkezi (ÇAM) için oluşturmaya çalıştığımız çizgi roman kitaplığımıza April Yayıncılık çağrısız katılarak her biri bestseller olan 19 kitabını bağışladı. Duyarlılığından dolayı sayına Nazlı Berivan Ak'a kitaplığı kullanacak tüm araştırmacılar adına teşekkür ediyoruz. Ve, evet, April Yayıncılığın çizgi romanları da yolda :)

Görsel - http://cizgiromanokurlariplatformu.blogspot.com/2011/07/april-yaynclk-kitaplgmzda.html 

ümitkr

Çizgi Roman Kitaplığımız BUTİK Oldu!

Çocuk Araştırma Merkezi (ÇAM)'da büyüttüğümüz çizgi roman kitaplığımıza BUTİK YAYINCILIK desteği geldi. Dünya klasiklerinin farklı bir versiyonuyla okura çizgi roman ulaştıran Butik Yayıncılık'a çizgi roman okurları, ÇAM ve ÇİKEDAD olarak teşekkür ediyoruz.



Görsel sorunu halinde - http://cizgiromanokurlariplatformu.blogspot.com/2011/07/cizgi-roman-kitaplgmz-butik-oldu.html

ümitkr

Çocuk Araştırma Merkezi (ÇAM) Kitaplığında oluşturduğumuz çizgi roman kütüphanemize daha önce bastıkları romanlarla destek veren April Yayıncılık şimdi de çizgi romanlarıyla destek oldu. Kitaplığımız son dönem basılan çizgi romanlara ev sahipliği yapan büyük bir arşive dönüşüyor.

http://cizgiromanokurlariplatformu.blogspot.com/2011/08/cizgi-roman-kitaplgmzn-yeni-konuklar.html

ümitkr

Çizgi Roman Kitaplığımıza Comicsler: Vasfi OBUZ'dan
Uzun yıllar yurt dışından getirttiği comicslerle ülkemiz okurlarının koleksiyonlarına katkıda bulunan Vasfi Obuz Çocuk Araştırmaları Merkezi (ÇAM) çizgi roman kitaplığına "ilk etapta bu kadar devamı gelecek" dediği 25 comicsle katkıda bulundu. Kendisine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz!


http://cizgiromanokurlariplatformu.blogspot.com/2011/08/cizgi-roman-kitaplgmza-comicsler-vasfi.html

ümitkr

ÇR Kitaplığımız Zirve Yaptı: Everest Yayınları

Manga Shakespeare çizgi roman dizisini yayınlayan Everest Yayınları Çocuk Araştırma Merkezi (ÇAM)'nde büyüttüğümüz çizgi roman kitaplığına diziyi hediye etti. Sabri Gürses çevirisiyle okura ulaşan dizide klasik oyunlar gelecekte, mutantlar arasında, günümüzde, alternatif tarihi evrelerde yorumlanmış. Teşekkür ederiz Everest :)


http://cizgiromanokurlariplatformu.blogspot.com/2011/09/cr-kitaplgmz-zirve-yapt-everest-yaynlar.html

ümitkr


Çocuk Araştırma Merkezi (ÇAM) Çizgi Roman kitaplığını genişlettiğimizi söylüyoruz ama ÇROP ne için uğraşıyor, ÇAM nedir ve ne işe yarayacaktır açıklamasını sanki biraz kısa geçiyoruz. ÇAM kurucusu ve yöneticisi sayın Yrd. Doç. DR. Necdet Neydim (İÜ Çeviribilim Öğr. Üyesi) bunu kendi anlatsın en iyisi:

Çocuk Araştırmaları Merkezi (ÇAM) Açıldı

1997 yılında Almanya'nın Münih kentinde  bulunan Uluslararası Gençlik Kütüphanesi'ne araştırma yapmaya gitmiş ve  gördüğümde büyülenmiştim. (http://www.ijb.de/)
1000 dönümlük bir alanda, içinde gölü de olan bir prens şatosuydu. Her dilden yaklaşık 650 bin çocuk kitabı vardı. Araştırma salonunda (Studiensaal) 30 bini aşkın araştırma kitabı bulunuyordu.  Şato'nun her bir salonuna ve kulesine  yazar, çizer ve kurucuların adı verilmişti. Michael Ende, Erich Kaestner gibi yazar isimleri kulelere verilmişti, kurucu Jella Lepman'ın adı ise bir salona. Bizim için hayal gibiydi.
Aynı dönemlerde Profesör  Turgay Kurultay da Frankfurt'ta  Johann Wolfgang Goethe  Üniversitesi'ne bağlı Gençlik Kitapları Araştırma Enstitüsü'nde (Jugendbuchforschungsinstitut) araştırmalar yapıyordu. Türkiye'ye dönüşümüzde bu gözlem ve birikimler bizde de yeni düşlerin oluşmasına neden oldu.
Öncelikle araştırmacıları bir araya getirmemiz ve bir örgütlenme gerçekleştirmemiz gerekiyordu. ÇİKEDAD'ı kurduk. Jale Baysal, Necdet Neydim, Tülin Tankut, Yusuf Çotuksöken, Turgay Kurultay, Nihal Kuyumcu, Firdevs Gümüşoğlu, Turan Yüksel, Nuran Turan ve Nazan Erkmen kurucu oldular. İsmet Kür de en büyük destekçimizdi. Ardından çoğaldık. Her anlamda. Araştırma ve araştırmacılarımız çoğaldı.
Derneğin temel amaçları arasında araştırmacıları bir araya getirmek, bilgi paylaşımı sağlamak, panel, sempozyum, kurultaylar yapmak vardı. Gerçekleştirdik. Yapılanlara destek olduk. Ankara, İstanbul, Edirne, Çanakkale, Eskişehir, İzmir, Sakarya, Kocaeli Üniversitelerinde "Çocuk ve Gençlik Edebiyatı" üzerine çalışan, ilgi duyan  akademisyenleri bir araya getirdik. En önemli amacımız ise bir araştırma merkezi kurmaktı. On yıllık bir düştü ve sonunda onu da gerçekleştirdik. Bu konuda STK dayanışmasını ilke edinen Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı'nın değerli yöneticilerinin desteği unutulmaz. Bize mekanlarını açtılar. ÇAM gerçek bir dayanışma, paylaşma ürünü olarak doğdu. Alana gönül veren  akademisyen, yazar, çizer, yayıncı her kesimden inanılmaz güzellikte destek gördük. Onlar bu sürece sahip çıktılar, çünkü bu onlara aitti, onlar sahip çıktıkça  da varlığını sürdürecek.
Yurt dışından da kurumsal desteklerimiz olacak. Kısa vadede ulusal, uzun vadede uluslar arası bir merkez olmak en büyük amacımız; ancak elbette merdivenleri ağır ağır çıkmakta yarar var. Geldiğimiz her nokta bizim için sıfır noktası olacaktır.
ÇAM, yalnızca çocuk ve gençlik edebiyatı ürünlerine açık olmayacak, bu alanın yanında psikoloji, sosyoloji, antropoloji, hukuk vd. disiplinlerdeki araştırmalar da burada yer alacak ve yazarı, çizeri, araştırmacısıyla alana ilgi duyanlara açık olacak. Merkezimizde basılı ürünlerin yanı sıra, görsel işitsel belgelerin de yer alması için çaba gösterilecek.
Merkezimize kitap, belge (yazılı, görsel ve işitsel) göndermek isteyenler Rıhtım Cad. Yoğurtçu Şükrü Sok. No: 19 Kadıköy/İstanbul adresine gönderebilirler. Belgeler uzmanına danışıldıktan sonra arşivlenecektir. Daha geniş bilgi almak isteyenler necdet.neydim@gmail.com adresine yazabilirler.
Necdet Neydim
ÇİKEDAD  Başkanı     

Görsel için - http://cizgiromanokurlariplatformu.blogspot.com/2011/09/cocuk-arastrma-merkezi-cam-nedir.html


ümitkr

Çocuk Araştırma Merkezi (ÇAM) kütüphanesinde büyüttüğümüz ÇİZGİ ROMAN KİTAPLIĞIMIZA adını vermeyen bir okurdan bu işe kendini adamış ve emek vermiş kişileri sevindirecek bir bağış geldi:

İtalyanca Walt Disney'le
Almanca Walt Disney örneği
1965 yılı Marvel Comicslerinden bir tutam
1960'lı yıllardan çeşitli yayınevlerinden çeşitli comicsler
1980'li yıllara ait Doğan Kardeş dergileri

Teşekkürler "İsimsiz" bağışçı. Umuyoruz ki bu kitaplıktan faydalanarak çocuk ve gençlik edebiyatı-çizgi romanı üzerine tez yazacak, kitap hazırlayacak, araştırma yapacak herkes bir kez olsun kulağınızı minnetle çınlatacak!

NOT 1 - Her dilden çizgi roman, mizah dergileri, çocuk dergileri,kitap, cd bağışınız için croplatform@gmail.com adresinden bize ulaşabilirsiniz!

Not 2 - Fotoğrafla ilgili sorun yaşanırsa, diğer fotoğraflar http://cizgiromanokurlariplatformu.blogspot.com/2011/11/cizgi-roman-kitaplgna-isimsiz-bags.html

Not 3 - Yanlış anlamalar olabilir: Bu başlık ve yenilenme sebebi ÇROP'un hava atma isteği değil, gün gelir de ÇROP biterse veya var olursa başkalarının da aynını başka yerlerde yapabileceklerini göstermektir. Emeklerinize sağlık şimdiden :)