Sláine

Başlatan kalidor, 18 Ocak, 2012, 13:45:32

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kalidor

Kelt efsanelerinin ve mitlerinin beslediği pagan geleneklerin unutulmadığı çağlarda geçit vermez karlı dağlarda bir efsane doğar... Barbar savaşçı Slaine Mcroth. Slaine, Britanya çizgiromanın en şahane eserlerinden olup Judge Dredd'i de yayınlayan 2000 AD  tarafından yayınlanmaktadır.

Kelt mitleri ve efsaneleri üzerine bir barbar fantazi serisi olan Slaine 1983 yılında Pat Mills tarafından yazılarak yayın hayatına başlar. Bugüne kadar ilk etapta Angela Kincaid, daha sonra birçok ilk dönem maceraları Mike McMahon ve Massimo Belardinelli tarafından çizilir. Diğer önemli sanatçılar olarak Glenn Fabry ve Simon Bisley'i gösterebiliriz. Şu an boyama, fotoğraf ve dijital art stiline sahip sanatçı Clint Langley tarafından çizilmektedir.

Slaine'in özdeşleştiği silahı "Brainbiter" denilen iki uçlu baltasıdır.

"Warp spasm" denilen ve dilimize "kasılma çözgüsü" olarak çevirebileceğim bir güce sahiptir. Warp spasm aslında  İrlanda mitolojisinden gelme olup çılgına dönüp canavar görüntülü, şekilsiz, görülmemiş, duyulmamış ve tehlikeli bir kimliğe bürünmek olarak tarif edilmektedir.  Bir nevi Hulk veya tazıhızıdevegücü şurubunu içen Galyalıların  durumu. Bu dönüşüm savaş anındaki stres, öfke ve bazen de gerektiğinde ortaya çıkmaktadır.  Etkisi altına girildiğinde kişi ablukaları, kuşatmaları dağıtıp, yüzlerce düşmanı kolayca katledebilmektedir ve bu esnada dost düşman farketmemektedir.  İrlanda mitolojik kahramanı  Cú Chulainn bu gücüyle bilinir ve yeryüzü tanrısı Danu'nun sadık hizmetkarıdır.


Çizgiromanda Slaine'e güven vermeyen bir cüce olan Ukko eşlik eder. Slaine kabilesinden sürgün edilen macera peşinde, göçebe bir kahramandır.  Yeryüzünün enerjisini warp spasm denilen güce aktaran/dönüştüren hiddetli ve vahşi bir savaşçıdır. Daha sonra kabileleri birleştirerek İrlanda'nın ilk büyük Kralı olmuş  ve ölene kadar 7 yıl bilgece yönetmiştir. Zaman yolculuğu yapıp farklı çağlarda yeryüzü tanrıları için savaşırken, Fomoryalı deniz şeytanlarına karşı halkını kurtarmak için kendi zamanına geri döner. Slaine'in Kai isimli bir oğlu ve Naimh isimli bir karısı da varmış.

Slaine'i ilk defa Gon'dan Free Comic Day'da aldığım 2000 AD'nin tanıtıcı fasikülünde gördüm. Çizimler tablo gibiydi ve hayran kalmıştım.

Crom! Ölüleri Say...

Gambit

su ikinci resimde (kapak olan), Superman in dusmani Lobo ya inanilmaz benzemis karakter. Bariz ondan esinlenmis cizer ya da yaratici

kalidor

Slaine'le ilgili diğer önemli bilgiler:

Slaine açıkça Robert E. Howard'ın Barbar Conan'ından ve İrlanda mitolojisindeki Cúchulainn'den esinlenilmiştir. Conan'ın da bir İrlanda ismi olduğunu hatırlatmakta fayda var. 


Slaine'nin Tüm maceraları 115 ile 210 sayfa arası değişen 7 TPB'de toplanmıştır:

Demon Killer 
The Wanderer
Lords of Misrule
Book of Invasions Vol. 1
Book of Invasions Vol. 2
The Horned God
Warrior's Dawn



Crom! Ölüleri Say...

hanac

Fatih, çok kanlı bir seri mi Slaine ?

+18 lik durumlar var mı ?

Bu arada tanıtım şahane olmuş ama her an Güneş silebilir.

Bence yazılarını yedekle  :)

V

Alıntı yapılan: Gambit - 18 Ocak, 2012, 14:01:33
su ikinci resimde (kapak olan), Superman in dusmani Lobo ya inanilmaz benzemis karakter. Bariz ondan esinlenmis cizer ya da yaratici

Bisley bize bir Lobo şakası yapmış!.. :)


Kaliteli bir çizgi romana benziyor..
Slogan: BARBAR OLSUN,ÇAMURDAN OLSUN!..
"İstemem,eksik olsun.."

Peyami

Güzel bir tanıtım olmuş, daha önce duymadığım bir ÇRdı. Kalidor sayesinde tanınmadık barbar kalmayacak.

Hemen şöyle bir baktım, Wiki'ye göre ilk çizimleri yapan yaratıcı-çizer Angela Kincaid, aynı zamanda Pat Mills'in o zamanki eşiymiş. Bu da ayrı bir güzellik. Düşünsenize, siz yazıyorsunuz eşiniz de resimliyor. Ne müthiş bir birliktelik..!



kalidor

Yani Hasan Abi işte tanıtım çrsinde gördüğüm 3-5 sayfa  ile kanlı biraz ama poşede gerek yok :D

Barbarlara selam, Conan'a devam


Yazıyı yedekledim bu arada ;) Dikkat ettiyseniz son 3 gündür formu Conan ve Barbarlar formuna dönüştürüyorum ;)
Crom! Ölüleri Say...

hanac

Alıntı yapılan: kalidor - 18 Ocak, 2012, 15:05:21
Dikkat ettiyseniz son 3 gündür forumu Conan ve Barbarlar formuna dönüştürüyorum ;)

Dikkat ediyoruz  :)

Şikayetçi değiliz, severiz Conan'ı.

Babasını da severdik.  ;D

kalidor

Conan-Kimmerya serisinde Conan'ın dedesi Connacht'ı bile tanıdık ve çok sevdik. Babası Corin'i zaten az çok biliyorduk, filmde de bir çuval sakalıyla endam etti. Conan'ın dedesinin babasını ise erken dönem Conan maceralarından olan BWS'nin çizdiği Aksi Gri Tanrının Alacakaranlığında (The Twilight of the Grim Grey God)  (Orijinal Sayı: CTB3) tanımıştık. Maceranın sonunda Conan'ın dedesi Connacht doğuyordu.*


*Yanılmışta olabilirim, bakmak lazım ;)
Crom! Ölüleri Say...

darkwood

Güzel bir tanıtım olmuş sevgili Fatih ve fena bir çizgiroman değil. Tek derdi biraz kahramanın tipi kayık.
Biz Conan'ın sadece atalarını değil, Conn gibi çocuklarının maceralarınıda severek okuyoruz. Ne de olmasa Conan'ın soy ağacı orta asyaya kadar uzanıyor, kan çekiyor.  ;D  ;D
Darkwood Sakinleri..

kalidor

Liam Sharp'dan Slaine yorumu:

Crom! Ölüleri Say...

kalidor

Slaine'yi merak ediyorum, çizimler bayağı özenli gibi.



Crom! Ölüleri Say...

kharon

http://paneller.blogspot.com/2019/04/slaine.html

Slaine

Conan, bugunlerdeki gibi tekrar cikacak mi, satacak mi, devam edecek mi sorularina muhatap olmadigi 70'ler ve 80'ler boyunca buyuk bir sukse yaratmisti. Pesinden de taklitleri, filmleri ve filmlerinin kopyalari geldi elbette.

Cizgi roman dunyasinda da Conan ruzgarini yakalamak icin degisik Kilic & Buyu cizgi romanlari yapildi, cogu basit Conan taklitleri olarak unutuldu gitti ama bunlardan biri oldukca basarili oldu : Slaine.

Slaine,  UK'in Amerikan barbarina verdigi cevapti, 83 yilinda 2000AD dergisi icin yaratilmisti. Yillarca da hem derginin vazgecilmezi oldu hem de disarida yayinlanan (ozellikle Avrupa'da) ve sevilen ender 2000AD islerinden biri oldu. Amerika yayin hayati ise berbat renklendirmeler ve kotu kapaklar yuzunden pek basarili gecmedi. (Turkiye'de bir gazete ekinde yayinlandigini ogrendim ama kac macerasi yayinlanma sansi buldu bir bilgim yok)

Slaine ilk bakista Conan benzeri bir barbar gibi gozukmesine ragmen, okumaya baslayinca oldukca degisik unsurlar barindirdigi anlasilmakta. Herseyden once yazari Pat Mills'in klasik Ingiliz kara mizah anlayisi sayesinde oldukca eglenceli bir metin Slaine; yaninda gezdirdigi cuce Ukko ile diyaloglarindan panellere serpistirilmis Conan gondermelerine kadar mizah dozaji oldukca yuksek bir cizgi roman.



Slaine'in kral secilmesine arka planda kil olan Conan :)

Ikinci olarak her ne kadar Slaine iyi bir savasci olsa da asil ozelligi, asil gucu kimi zaman gecirdigi spasm sayesinde vucuduna kanalize ettigi Tanrica Danu'nun gucuyle gecirdigi Hulkvari donusum ve kazandigi kuvvet. Bu kimi zaman kontrol edilemez, yonlendirilmez ve Hulk'unkinden de oldukca vahsi bir donusumdur.



Ucuncu onemli bir ayrim mitolojinin - ozellikle Kelt/Irlanda mitolojisinin- cizgi romanin eksenine oturmasi. Sadece bir-kac antik tanri adi anmanin otesinde hikayenin ana omurgasinin bu mitolojiye dayanmasi ve ana tanrica Danu hikayesi uzerinden ilkel toplumlarin anaerkil yapida olmalari olasiligini tartismasi ve bu baglamda donemin feminizm tartismalarina gonderme yapmasi.   

Son ayrim ise 2000AD bir temel olarak bir bilim-kurgu dergisi oldugundan Slaine'in de maceralari kendi mitolojik dunyasiyla sinirli olmamasive uzay zaman siniri gozetmeksizin bilim-kurgu icerikli fantastik maceralar da yasamasi. 

Yayin hayati olarak da ikiye ayirmak lazim Slaine'i : oncelikle uzun sure yayinin surdugu siyah-beyaz donem. Bu donemde sonralari Preacher (Vaiz)'in kapak ressami Glenn Fabry'nin ve 2000AD'nin istikrarli ressamlarindan Italyan Belardinelli'nin  harika cizgileriyle can bulur.



Ikinci donem ise 89'da Simon Bisley ile acilir. Siyah beyaz cizgi romana alismis 2000AD okuyucusuna oldukca alternatif renklendirmesiyle bambaska bir atmosfer yasatir Bisley.






Kapaklar:










KenParker

Ne çizimleri sevebildim ne de kahramanı. Bilgisayar oyunu gibi

Nomad

Sb seriye bir, renkli seriye bir omnibus basılsa keşke.