Hawkeye - Marmara Çizgi

Başlatan hanac, 30 Haziran, 2012, 22:21:36

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kauss

Dün elime ulaştı bugün okuma fırsatı buldum. Öncelikle internette kapağını gördüğümde pek içime sinmemişti. Ama elime aldığımda kapağa karşı negatif görüşlerim geçti. Şahsen beklentim oldukça yüksekti ve ilk sayfalarda '' acaba '' derken bitirdiğimde, olmuş bu dedim. Son bölümde ki young avengers bölümü de bütüne baktığımda farklı bir hava katmış.

pearl jam

Cok iyi. Bagimsiz amerikan sinemasi tadinda olmus. Ceviri de cok basarili ilke keskin e tebrikler.


ferzan

    Genel olarak dinlendirici ve hoş bir cilt idi. Sıkmadı, pişman etmedi. Yalnız bana kalırsa cildi kurtaran ilk üç sayının cizeriydi. David Aja 'nın kalın ve cızırtılı çizgilerine bayıldım. Piyasaya çıkış öncesi bu çizgilerin yer aldığı önizleme panelleriyle gönlümde taht kurmuş idi zaten. Ama dediğim gibi, Aja olmasaymış pek bir numarası olmayacakmış görsel açıdan. Sonraki 2 sayının çizeri Pulido ile son bölümün çizeri Davis de çok tatlı görsellere imza atmışlar ama Aja gibi bir stilden sonra çok alelâde geldiler bana. Dolayısıyla yazarına da ayıp ediyorum belki ama, Aja çizimli ilk yarıdan sonra ilgimi yitirmiş oldum. Çizgilerinden Latin sıcaklığı taşan bu İspanyol abiyi takipte olacağım.
Bağnaz okur, memnuniyetsiz beşer, işkilli büzük, sıfır tolerans iksmen, taş kalpli ahkam efendi...

https://ucuztefrika.blogspot.com

berkuralcan

Alıntı yapılan: Sakızlı Ohannes Paşa - 25 Nisan, 2015, 15:59:25
Bu seri bu kadar iyiyse neden 22. sayıda bitiriliyor onu anlamadım ben. Satışları mı kötü? Yoksa Marvel'ın suyunu çıkardığı (kibar tabiri kullandım ama siz anladınız) serileri sıfırlama ritüeline mi kurban gitti?

Alıntı yapılan: berkuralcan - 25 Nisan, 2015, 19:16:24
Sadece Marvel değil, DC'de, hatta endüstri genelinde aynı durum. DC'nin New 52 kapsamındaki "dalga"larında da sürekli seriler sıfırlanıyor, bitiriliyor, yeniden başlatılıyor. Serilerin gidebildikleri kadar gitmeleri artık endüstrinin temel standardı olmaktan çıkmış durumda, satış rakamları (özellikle bu şirketler için) hala çok önemli olsa da, Spider-Man gibi, deli gibi satan bir seri bile sıfırlanabiliyor. Bu durum endüstrinin normu haline gelmiş durumda.

(Şu yazının sonuna kadar inerseniz bazı örnekler mevcut: http://www.altevren.net/yazilar/cizgi-roman-yazilari/genel/933-s-f-rlamalar-iptaller-1-nas-l-kullan-labilir)

Bu serinin bitirilmesi de büyük ihtimalle Marvel'dan çok Fraction - Aja ikilisiyle alakalı bir karar. Hawkeye kazandığı ödüllerle, aldığı övgülerle Marvel'a ciddi prestij sağladı, her sayıda para kaybetseler bile ellerinde tutmak isteyecekleri bir dergiydi muhtemelen. Fakat Aja zaten serinin tamamına yetişemiyordu, pek çok sayıyı başka çizerler çizdi, hatta bir süre sonra seri zaten doğrudan ikiye ayrıldı Clint Barton - Kate Bishop ikilisi üzerinden. Aja sadece Clint'li sayıları çizmeye başladı.

Fraction da pek çok seriyi tamamlayamadan bıraktı iş yükü nedeniyle. Son sayının çıkışının bu kadar gecikmesi bile yazar - çizer ikilisinin yoğunluklarını gösteriyor aslında, anlatmak istedikleri hikayeyi bitirip, başka serilere yoğunlaşmak istiyorlar muhtemelen.


Bu arada ilginç not; AltEvren'de ödül yazılarında vesaire Hawkeye'ı çok övdüm ama, hala oturup istediğim gibi bir şeyler yazmadım, hala AltEvren'de Hawkeye yazısı yok :) Seri bitsin diye bekliyorum, onu da bir türlü bitirmiyorlar, All New Hawkeye'ın incelemesini Hawkeye'dan önce yapacağım bu gidişle :D

Alıntı yapılan: Sakızlı Ohannes Paşa - 07 Haziran, 2015, 17:18:39
Dün dayanamayıp aldım okudum. Çok hoşuma gitti. Fraction bir solukta okunan sayılar yazmış gerçekten. Sondaki kate-clint ilişkisini anlatan young avengers sayısı da oldukça iyiydi.

Çizimleri ikiye ayırmak lazım. Aja'nın çizdiği ilk 3 sayı olağanüstü. Çizimler batman year one mazzuchelli çizimlerini andırıyor ve çok hoş duruyor. Renklendirme de harika. Farklı sahnelerde farklı renklerin ağırlıkta olduğu hoş bir görüntü oluşturulmuş. Tek sıkıntı pulido'nun çizimleri hiç hoşuma gitmedi. O neden bu güzel ciltten puan kıracağım. 9/10.

Anlamadığım konu ise şu; all new saçmalığına ayak uydursun diye bu güzel seriyi 22-23 sayıda bitirmek ve fraction-aja ortaklığına son vermek tam bir skandal. Marvel, dc al birini vur ötekine. Son 5 yıldaki tercihleriyle bir image etmezler.


Alıntı yapılan: İsmini Vermek İstemeyen AltEvren Okuyucusu
Marmara Çizgi'den çıkan Hawkeye'ın ilk cildini okudum, gerçekten dediğin kadar varmış. Yalnız bir soru sormak istiyorum, Marvel'ın Secret Wars ayağına bu seriyi iptal ediyor olması çok büyük bir rezalet değil mi? Bu kadar kaliteli bir işe istisna yapılamaz mıydı All New furyasına katmak yerine?

Hawkeye hakkında bu konuda ciddi bir bilgi / değerlendirme hatası yapılıyor, bu konuya biraz değinmek istedim. Alıntı kısmı uzun oldu, o yüzden izninizle üst üste iki mesaj atıyorum, muhtemelen daha sonra burada aldığım notları AltEvren'de adam akıllı bir yazı olarak da yayınlayacağım.

Kendi alıntımda kalın olarak yazdığım kısımda Sakızlı Ohannes Paşa'nın ilk sorusuna cevap vermeye çalışmıştım, ama biraz daha açmanın faydalı olacağını düşünüyorum. Site üzerinden de benzer sorular gelince önce buraya yazayım istedim.

berkuralcan

Hawkeye serisini, Marvel bitirmiyor. Hawkeye serisi, hala ortalama bir süper kahraman serisinden çok daha kaliteli olmasına rağmen, ne yazık ki bir süredir gitmeyen bir seri. Buradaki yanlış anlaşılmaları biraz düzeltmeye çalışmak çizgi roman endüstrisinin bugünkü durumunu anlamak için bence önemli.

a) Özellikle son yıllarda Marvel'da bir sıfırlama furyası olduğu, ve Marvel NOW!, All New, All Different! vs. gibi etiketler nedeniyle pek çok serinin Marvel tarafından sıfırlandığı kesinlikle doğru. Fakat bu böyle bir tümdenvarım ile, "Biten bütün serileri Marvel zorla bitiriyor!" çıkarımı yapmamızı sağlamamalı. Marvel homojen, tek bir varlık değil, içinde farklı yazarlar, çizerler, sanatçılar, editörler var. Bütün kararların aynı şekilde alındığını düşünmek doğru değil.

b) Bu konuyla ilgili ilk yanlış şu: Hawkeye serisinin sona ermesiyle, All New furyasının en ufak bir alakası yok. Bu "All New" dönemi son aylarda başlayan ve Secret Wars'un gazıyla duyurulan bir olay. Hawkeye'ın biteceğini ise geçen yıldan beri biliyoruz. Yani Hawkeye'ın sona ermesi çok daha önce alınan bir karar.

http://www.reddit.com/r/comicbooks/comments/2ankzv/its_official_bro_hawkeye_ends_with_22/

Bunlar akılda bulunması gerekenler. Bir de Hawkeye serisiyle ilgili somut gerçekler var.

1 - Türkiye'de Hawkeye'ın henüz birinci cildi yayınlandı. ABD'de ise çok uzun süredir 22. sayı bekleniyor.

Spesifik olayım: Son sayıyı okumayı yaklaşık beş aydır bekliyoruz.

20. sayıdan sonra, 21. sayıyı okumak için yine bir beş ay beklemek zorunda kalmıştık.

Daha önce, 18. sayı ile 19. sayı arasında bir dört ay geçmişti. Bunlar Türkiye piyasası için çok bir şey ifade etmeyebilir, ama ABD'de - hele bir de dergi formatında yayınlanan - bir serinin, bu kadar uzun aralıklarla çıkıyor olması, o seride ciddi bir şeylerin ters gittiği anlamına geliyor.

Basit özet şu: Hawkeye çok uzun süredir zaten "ilerlemeyen" bir seri.

2 - Görebildiğim kadarıyla, Türk okurlar arasında çizgi romana yöneltilen en büyük eleştiri David Aja'nın çizmediği kısım olmuş. Ufak bir spoiler veriyorum belki ama, bu durum ilerleyen sayılarda öyle bir noktaya geliyor ki, ilk mesajımda da dediğim gibi, seri hem hikaye, hem çizer olarak ikiye ayrılıyor. Yani, David Aja serinin sadece belli sayılarını çizerken, diğer sayılar başka sanatçılar tarafından çiziliyor, ve bu durum o kadar ciddi ki, hikayenin kendisi bile ikiye ayrılıyor.

Ve bu da ne yazık ki serinin kalitesini düşürüyor.

Kimseyi karamsarlığa sokmayayım, zira eğer Türkçe olarak okuyorsanız Hawkeye'ın doruk noktalarını (bence) henüz okumadınız, ama ne yazık ki, bir David Aja - Matt Fraction ortaklığı olarak bu serinin büyüsü ne yazık ki daha onlu sayılarda bozulmaya başlıyor.

Çünkü aylık ve sürekli devam eden bir serinin temposu David Aja'nın çizim ritmine uymuyor.

3 - David Aja'nın sadece belli sayılara çizerlik yapmasıyla, ister istemez serinin kalitesi de düşüyor. Hawkeye'ın yine de ortalama bir süper kahraman çizgi romanına göre çok iyi olduğunu söyleyebiliriz, ama tabi ki baştaki büyü kayboluyor, bunun altını tekrar çizmek önemli.

4 - Yeni nesil Marvel yazarları arasında (Dan Slott gibi bazı istisnalar hariç), genel trend zaten çok uzun seriler yazmamak üstüne kurulu. Şurada güzel bir röportaj var. Röportaj Fraction'la değil, Jon Hickman'la yapılıyor ama hem Hickman'ın görüşleri Fraction'unkilere oldukça benziyor:

http://comicsalliance.com/jonathan-hickman-comic-con-interview/

Bu yeni nesil yazarlar, artık bir seride 200 sayı yazmakla falan ilgilenmiyorlar. Hedefleri sürekli farklı karakterleri denemek, bir seride anlatabilecekleri hikayeleri anlatıp başka takımlara / süper kahramanlara göz atmak, ne gibi yenilikler getirebileceklerini, nasıl hikayeler bulabileceklerini görmek. Avengers ve Ultimate Spider-Man'i yıllarca yazan Brian Michael Bendis bile Guardians of the Galaxy ile, şimdi Iron Man ile farklı şeyler denemeye çalışıyor.

Bu yazarlar, artık serileri bitecek kurgular olarak düşünüyorlar, ki kariyerlerine bakınca da bu ortaya çıkıyor. Öyle olmasa, iyi giden ilk serilerine sonuna kadar bağımlı kalsalar, bu seriyi yazan Matt Fraction'ın bugün hala Iron Fist yazıyor olmasını bekleyebilirdik. Ama hayır, adam o hikayeyi bitiriyor, Iron Man, Fantastic Four, Hawkeye, X-Men yazıyor; daha önemlisi, Image Comics'e gidip kendi serilerini yazmak istiyor.

Hawkeye'ın son sayısı da Fraction'ın Marvel'da şimdilik son işi olacak zaten.

5 - Tıpkı David Aja gibi, Fraction da "deadline" konusunda problem yaşayan biri. Marvel Now kapsamındaki Fantastic Four ve FF serilerini kendisi tamamlayamamıştı, Inhumanity / Inhuman serilerinde de ciddi sıkıntıları olmuştu.

Bu noktada aşağı yukarı özetlersek:

* Yazar (muhtemelen çizer de) seriye devam etmek istemiyor.
* Seri ilerlemiyor, sayılar aylarca aradan sonra çıkıyor.
* Sürekli "yedek" çizerler kullanılıyor. Diğer çizerlere sonsuz saygım var, ama Hawkeye'ı Hawkeye yapan adam arada bir gözüküyor.

Bu durumda Marvel ne yapabilir ki? Zorla sanatçıların seriye devam etmesini sağlamaları mümkün değil ya.

Devam edelim.

6 - Aynı şekilde, Fraction'ın Marvel ile çeşitli konularda fikir ayrılığına düştüğünü de biliyoruz. Matt Fraction kesinlikle iyi bir yazar, ama kariyerinde gerçekten kötü işleri de var. Avengers vs. X-Men kapsamında yazdığı sayılar bence fiyasko, Fear Itself çok başarısız bir seri, Inhumanity (sonunu getiremese de) kötü bir başlangıç...

Benim çıkarımım, kendi yaratıcılığını kovaladığı zaman genellikle başarılı olan Fraction'ın, kendisine "zorla" yaptırılan bu "event" mantığından çok hoşlanan bir adam olmadığı yönünde. Buradaki röportaj, Marvel baş editörü Axel Alonso ve Fraction'ın bu durumu açık açık kabul ettiklerini de gösteriyor:

http://www.hitfix.com/news/why-marvel-replaced-matt-fraction-with-charles-soule-on-inhumanity

Bunun önemi şu: Özellikle Image Comics'te kendi serilerini, hikayelerini ( Criminals, Sattelite Sam, vs.) anlatma ve bu şekilde para kazanma şansını elde ettiği için, Fraction'ın kendi isteğiyle Marvel'dan ayrılıyor olduğu büyük ölçüde ortada. Bu durumda Hawkeye'ın bitiyor olması da Marvel'dan çok Fraction ile ilgili -- tabi Hawkeye konusunda bir fikir ayrılığı, doğrudan veya dolaylı olarak bir "baskı", Fraction'ın hoşuna gitmeyen ve Marvel'ın ödün vermediği bir beklenti olabilir mi, orası ayrı bir soru işareti.

7 - Ama bu soru işaretine negatif cevap vermemizi sağlayan bir güzel "kanıt", yine yukarıdaki röportajda, Axel Alonso'nun, bütün Marvel çizgi romanları içinde, Hawkeye'ın favori serisi olduğunu açık açık dile getirmesi. Eh, Marvel'ın bu işe nasıl yaklaştığının güzel bir örneği bence.

8 - Marvel çizgi roman satışları ve özellikle filmleri sayesinde dünyanın en büyük çizgi roman firması. Fakat Marvel Eisner kazanan, çizgi roman mecrasının sınırlarını zorlayan bir şirket olarak tanınmıyor. Hawkeye bu açıdan Marvel'a büyük prestij sağlayan ve benzer serilerin yaratılmasına ön ayak olan bir seri. Zaten evrenin geri kalanından büyük ölçüde bağımsız giderken, Marvel'ın bunu sıfırlamak için aslında bir sebebi yok.

9 - Gelelim işin "ironik" kısmına - Marvel Hawkeye konusunda eleştirilmemeli mi?

Kesinlikle eleştirilmeli, fakat "seriyi sıfırladıkları" için değil, çünkü göstermeye çalıştığım gibi, serinin sıfırlanması Marvel'ın Fraction ve Aja'yı zorlayarak aldığı bir karar falan değil. Marvel tam tersi nedenle, seriyi daha önce bitirmediği için eleştirilmeli.

Daha ilk ciltte gördüğünüz gibi, David Aja - Matt Fraction ikilisinin seriyi aylık çizgi roman normlarına uygun bir şekilde götüremeyeceği ta en baştan belli olan bir durum.

Şu linkte, bir üniversite hocasının Hawkeye ile ilgili kaleme aldığı muhteşem bir yazı var:

http://www.tcj.com/hawkeye-supercut/

Even so, perhaps Hawkeye's permanent legacy will be how Fraction and Aja pushed the idea of the regularly published "mainstream" comic book past its breaking point. Fraction, Aja and Marvel kept up the fantasy of a monthly title for too long, and I dream of a better world where Hawkeye wasn't plagued by fill-ins, artistic inconsistencies, and false promises of clockwork production. (Marvel should've hired Fraction and Aja to do a single, 48-page Hawkeye graphic novel every year, and no more.)

Yazının finali böyle, ki ben de tamamen katılıyorum. Henüz on üç - on dört sayıyla, seri Marvel için nasıl bir prestij kaynağı olabileceğini bence sonuna kadar göstermişti. Bu noktada, Family Business gibi, Endless Wartime gibi anlamsız OGN'ler basacağına, Marvel pekala Hawkeye'ı düzenli veya düzensiz aralıklarla, Fraction ve Aja'nın yaratıcı enerjilerini kaybetmeden rahatlıkla çalışabilecekleri grafik romanlar olarak yayınlayabilir; gerçek anlamda tadında bırakarak, daha erken bir final yapabilir, veya Fraction ve Aja'nın kafalarındaki hikayeleri - dışarıdan yardıma ihtiyaç duymadan - anlatabilecekleri alternatif bir mantık yaratmayı amaçlayabilirdi.

10 - Kaldı ki, ben bu noktada bile serinin bitirilmesini pozitif bir durum olarak görüyorum.

Hawkeye'ın kalitesi ilk sayıların altında, ama "Hawkeye bozdu!" falan gibi bir şey söylemek de henüz mümkün değil.

Bu noktada tekrar soruyorum: Fraction ve Aja bu durumdayken Marvel ne yapabilirdi?

Fraction ve Aja'ya reddedemeyecekleri paralar önerip seriye zorla devam etseler, bir noktadan sonra kalite düşecek, seri böyle upuzun aralıklarla yayınlanmaya devam edecek, yaratıcı ekibin bile muhtemelen üzerinde çalışmak istemediği bir hikaye ortaya çıkacaktı.

Fraction ve Aja'nın ayrılmasından sonra seri başka yazar - çizerlere bırakılsa zaten üslup olarak, stil olarak, hikaye olarak, çizim kalitesi olarak her şey tamamen değişecek, ortaya tamamen farklı bir seri çıkacaktı. Jeff Lemire'ın All New Hawkeye'ında bu durum ortada. Belki kötü değil, ama tamamen farklı bir hikaye mantığı.

Bu noktada da, Marvel bu sefer "Yahu Fraction'la Aja'nın dehasından çıkan bu seri nasıl bu adamlara emanet edilir?", "Bu seri de çok bozdu, keşke tadında bıraksalardı..." diye eleştirilecekti.

Dolayısıyla, evet, sıfırlamalar Marvel'ın ve çizgi roman piyasasının bir gerçeği, ama her biten seri son sıfırlama furyasının bir parçası olacak diye bir kaide yok. Aynı şekilde, bu sıfırlama mantığının etkileri nedeniyle, artık çizgi romanların başarısı, kalitesi, prestiji kaç sayı sürdükleriyle ölçülmüyor. Bir seri, kaliteli diye sonsuza kadar sürecek diye bir durum kalmadı.

Hawkeye, malesef aylık yayın mantığına uyan bir çizgi roman serisi değildi, ama zaten kalitesi de zaten bundan kaynaklanıyordu.

Bana kalırsa, Marvel'ın bu noktadaki hatası, zaten gitmeyen bir seriyi sona erdirmek değil, "aylık yayın mantığına uymayan" bu seri için daha uygun bir mantık yaratamamak olarak görülmeli.

dean

Yorumların için teşekkürler Berk. Tamamen katılıyorum.

Ahmet Oktay

Az önce bitirdim, Pulido'nun çizimlerini bende pek beğenmedim. Öte yandan en sevdiğim hikaye de onun çizdiği "Kaset" macerası oldu. Sondaki Young Avengers sunar sayısı da güzeldi, Clint ve Kate'in nasıl tanıştığına ışık tuttu. Cilde başlarken acaba dedim, beğeneceğimden şüpheliydim ama beğendim.

Yadırgadığım tek şey ilk macerada (ilk 3 sayıda) herkesin sürekli kanka demesi oldu, özellikle eşofmanlılar kanka yerine ahbap falan dese hikayeye daha çok kaptırırdım kendimi.

Sonuç olarak beğendim, 8/10 hakeden bir cilt kesinlikle. Teşekkürler Marmara Çizgi, teşekkürler İlke Keskin. Devamını bekliyorum.

ilke

Ahmet Bey, cildi beğendiğinize çok sevindim. Övgünüze teşekkürler.

Kanka olarak kullandığım kelimenin orijinali Brother'ın kısaltması olan "Bro". Onun yerine "ahbap" kelimesi bence pek gitmezdi çünkü ahbap kelimesi "man" veya "dude" için daha uygun oluyor.

Ahmet Oktay

Anladım, orijinal metinden kaynaklı birşey. Geri dönüş için teşekkürler.

nicholaihel

Son zamanlarda okuduğum en "farklı" işlerden. Çizim konusunda değinilenlere aynen katılıyorum. İlk üç sayının köşeli, karanlık tadı bir başka.

berkuralcan, elinize sağlık. Güzel bir tahlil olmuş.

tulgan


xmenac

Şöyle orantılı panellere sahip comics'leri çok seviyorum, kitabı okuma keyfim artıyor. Hafiften bir frankofon izlenimi de veriyor okuyucuya. :)

hennessy

Murat : Hasan abi Avengers dağılmış duydun mu?
Hasan: Duydum duydum toplanın Tellioğulları

Agamotto

Hawkeye gayet güzel bence. Hikaye iyi çizimler harika marmara çizgi de çeviri ve grafikte harika iş çıkarınca ortaya fevkalade bir çizgi roman çıkmış. Bir de hawkeye daha sık yayınlansa süper olacak ;)

mrex

Bu cilt her yönden bir önceki cildi geride bırakacak umarım. Tereddüt edenlerinizin varsa ikinci cildi okumadan vazgeçmesin derim.