Yayınevleri Dijital Çizgi Roman Satmayı Düşünmeli mi ?

Başlatan Gambit, 06 Aralık, 2012, 10:24:30

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hanac

Güncel çizgiromanların hem basılı hem dijital satınalma seçeneği olsa, dijital olarak okumayı tercih eder misiniz?

Evet                                           0 (0%)
Hayır                                        12 (85.7%)
Fiyat avantajı sağlıyorsa Evet       2 (14.3%)

Toplam Oy Verenler: 14

doktor1881

fiyat avantajı sağlarsa evete verdiğim oyu ''okubi.com'' a girip Seyfettin efendi'yi bedava veriyorlar ona bir göz atınca hemen kesinlikle hayıraa çevirdim
Ruh yok aşk yok ;D ;D

AU4

Digital çizgi roman olmazki. Onun adı başka bir şey olur. Kağıdı hissetmeden, sayfayı dokunarak çevirmeden ne anlamı varki.
Aynı şey kitap içinde geçerli.

Ahmet Oktay

Ben dijital ortamda okumayı pek sevmiyorum. Sanırım hem basılı hem dijital yayınlanma durumu olsaydı, sadece baskısını bulamadıklarımın dijitalini alırdım.

xmenac

Yıllar içinde farkettim ki, ben öyküleri okumak kadar onları kitaplığımda bulundurmayı da seviyorum. :)

Dolayısıyla, bir anlamda fasikül ve ciltli edisyonlardaki farkın burada da söz konusu olduğunu düşünüyorum. Kitaplıktaki o renk cümbüşü, koleksiyon yapmanın verdiği keyif ayrı bir mutluluk... Tabii zor yanları da yok değil. Örneğin taşınırken çok zorluk yaşadım, şimdi de yer bulmakta zorlanıyorum.

Bu bakımdan değerlendirince epey iyi bir alternatif gibi gözüküyor.

worldman

Kesinlikle dijital kitap okumak bana hicbir zevk vermedi.2-3 sayfa okumayi denedikten sonra bu sonuca vardim.Hem goz zevkine hemde kitap biriktirmeye hitap etmiyor.

caretta

Ben eski kafalı adamım.Çizgi romanım kağıda basılı olacak ki arabada,yatakta,koltukta
piknikte,paşa gönlüm arzu ettikçe defa defa okuyayım.

darkwood

Kitap okumak çok daha zevkli, dijital ortamda okumayı bende pek sevmiyorum.
Darkwood Sakinleri..

battlehammer

kağıt kokusu, kitabı tutmalıyım vs diyen adamla matbaanın keşfi sırasında "kitap dediğin el yazması olur" diyen adam arasında kategorik olarak fark yok. Tarih boyunca teknolojiye direnip de başarı sağlayabilen olmadı, bundan sonra da olmayacak. Çağa uygun olanı, makul olanı bu ve basılı kitap çok uzun olmayan bir süre sonunda yok olacak, resistance is futile.

Çizgi romanın kitap ile karşılaştırılınca ekstra bir iki yılı daha var. Renkli e-ink teknolojisi makul fiyatlı, pratik ürünler vermeye başladığında basılı çizgi roman da tarihin tozlu raflarına çufçuflayacak.

Kendi tüketimim kitapta %90 e-book, %10 basılı kitap(o da genelde eski, dijital olarak bulunamayan kitaplar veya spesifik baskıları benim için anlam ifade eden kitaplar(ör: nazım hikmet - savunma ilk baskı)), çizgi romanda ise %60 basılı, %40 dijital seviyesinde şu anda. Yıllar geçtikçe bu oran değişiyor elbette. Zaten sahip olduklarım burada değerlendirme dışı, oranlar yeni temin ettiklerim üzerinden.

Yayınevleri dijital ÇR satmalı ise bir kaç yıl öncenin tartışması aslında, güzel trenddi, yapıldı ve bitti bile. Şu an makul ve uygulanabilir kitap sunum biçimi, büyük bir veri havuzunun sabit bir aylık ücretle kullanıcıya açılması (bkz: amazon kindle unlimited). 5 yıl öncenin değil günümüzün şartlarına uyum sağlamak isteyen çoktan yatırımını yaptı zaten.

Levent Suberk

Kağıda dokunmak, kağıdı hissetmek güzel bir duygu. Kağıt ağaçtan yapıldığından insana daha yakın bir şey. Cam bana soğuk geliyor.

ferzan

    Tüm mesaimi ekran başında geçirdiğim, ekran üzerinde çizim ve boyama yaptığım için normalden daha uzun odaklı ve yakın bir şekilde ekrana maruz kaldığım için, kendi serbest zamanlarımda mümkün mertebe ekrandan uzak durmaya çalışsam da telefon yahut bilgisayardan devam etme zorunluluğu sebebiyle bu ara vermeler çok uzun olamıyor...Gözlerim 4,5 numarayı geçmiş olmalı ve gözlüğü çıkardığımda 1997 Lucas Arts yapımı ilk western FPS oyunu Outlaws'ın (profil resmim aynı zamanda) pikselli oyun içi grafikleri gibi görüyorum dünyayı...Göz numaramı daha da ilerletmemek için okurken üç boyutlu, dokulu ve kokulu okumalardan yana kullanıyorum tercihimi...

    Buna rağmen dijitale çok şey borçluyum...Türlü sebeplerden ötürü ulaşmak isteyip ulaşamadığım (ülke, maddiyat vs) yayınlara ulaşacağım güne dek okumam ve göz atmam için olanak sağlıyor dijital...Ama basılı versiyonu ulaşabileceğim hale gelir gelmez basılısıyla muhatap oluyorum ve çok özel ve bulunmaz bir eser olmadığı müddetçe, kendi ülkemde basılma durumu olan eserler söz konusuysa basılı okumaya çalışıyorum...Aksi durumlarda eksik kalmamak için dijital takıldığım oluyor...

    Ne nostalji, ne geri kafalılık benimkisi...Gözlerimi de bahane etmiyorum aslında...Bugün pek çok iş alanı ekranla bire bir muhatap durumunda ve bizim devrin gözleri ya da zihni komple problemli ama ben dijitale olan yaklaşımımı şuna benzetiyorum ; uzun yıllardır tatile çıkamamış ve yakın bir gelecekte de tatile çıkma ihtimali mümkün olmayan biri, Oculus/sanal gerçeklik aracılığıyla deniz kenarını, dalga seslerini ve hatta güneşi dahi cihaz gözünde takılıyken oturma odasına bile getirebilir ama bu birebir deniz kenarında, sıcak güneşin altında kızgın kumlara basmakla ve tuzlu su kokusunun rüzgara karışmasıyla eş değer tutulamaz...

    Kitaplarımı ve kitaplarımın evin %70'ini kaplamasını seviyorum...Yorgun gözlerimi dinlendirmesi bir yana, yaşadığımı hissettirdiği ve ekrana daha fazla maruz bırakmadığı için...Diğer yandan, işyerimde üzerinde çalıştığımız ve görsel tasarımlarına kafa yorduğumuz bir diğer alan da sanal gerçeklik...6 yıldır hem eski, hem yeni işimde dijital olarak üretiyorum ve dijital benim elim ayağım ama koltuğa oturup ayaklarımı uzattığımda da dijitalle muhatap olmak istemiyorum...Ailem ziyaretime gelmedikçe TV'nin fişi bile takılı olmuyor evimde...Bilgisayar ise zorunlu durumlar harici açık olmuyor...

    Dijitale her zaman evet diyorum ama bir gün basılı kitaplar ortadan kalkarsa, dijitale de düşman olurum...Zira kendi işimi yaparken bile zaman zaman dijital çizimden uzaklaşıp kağıda fırça ve mürekkeple dalma ihtiyacı hissediyorum...

    Alternatifler her zaman olmalı...Dijital gayet gerekli ve hatta bir noktada elzem ama herşeyi domine ettiğinde benim nezdimde işin rengi değişir...Besin kapsülü ve haplar ileride revaçta olabilir, üstelik boşaltım gibi gereksiz vakit kayıplarını önlemek için atık bırakmayacak şekilde konsantre besin kodlamaları da yapılabilir haplara tıpkı Zagor'un Hellingen'li o upuzun macerasında olduğu gibi ama yemeği tabak tabak yemek isteyeni hemen çağa ayak uydurmamakla itham etmemek gerekir...
Bağnaz okur, memnuniyetsiz beşer, işkilli büzük, sıfır tolerans iksmen, taş kalpli ahkam efendi...

https://ucuztefrika.blogspot.com

Peyami

Saki dostumuz eski bir konuyu canlandırıverdi ve son birkaç aydaki en geniş katılımlı sohbete kapıyı açmış oldu. Teşekkürler Saki.

Açıkçası Türk yayınevlerinin ne düşündüğü/düşüneceği beni ilgilendirmediği için okuyucu sıfatıyla kendi tercihimden ve deneyimlerimden bahsetmek en doğrusu.   

Yaşım ileri olmasına karşın kesinlikle dijital yayınlardan yanayım. Dergi/Gazete/Kitap/Çizgiroman fark etmez. Uzun süredir Kindle'ı yanımdan ayırmıyorum (Kindle Fire). Hayatımı müthiş kolaylaştırdı ve okuma verimimi beklemediğim kadar arttırdı.

Bir tuşa basıyorum, altını çizdiğim kısımlar listeleniyor. Bir tuşa basıyorum, bilmediğim kelimenin üzerinde anlamı çıkıyor. Bir tuşa basıyorum metni sesli olarak dinliyorum. Bir başka tuşla incelediğim bir kelimeyi tüm kitapta aratabiliyorum. Çizgiromanda fontlar mı küçük? Büyütüyorum ortada sorun kalmıyor. Ne kitap taşıma derdi var ne arkadaşıma verdim alamadım derdi. Sevdiğiniz kitabı/ÇRı okurken yakışacağını düşündüğünüz bir müzik mi dinlemek istiyorsunuz? Hop arkaplanda istediğiniz şarkıları ayarlıyorsunuz. Canınız mı sıkıldı? Hop, nete girip dolaşıyorsunuz. İnsanın her zaman kitapçılarda dolaşmaya vakti olmuyor. Yeni bir kitap/ÇR mı alacaksınız, yurtdışı seyahatine, kargoya falan gerek yok. Birkaç tuşlamayla anında elinizdeler.

Daha saymadığım yığınla avantaj nedeniyle son yıllarda okuma benim için büyük ölçüde dijital yapılan bir eylem.
Dikkat ederseniz fiyat konusuna hiç girmedim bile çünkü bugün e-kitapları daha pahalıya satsalar, ben yine onları tercih ederim

Buna karşın matbu kitaplar gelecekte var olacaktır ama sadece dijital formatın özel bir edisyonu olarak meraklısına Yaşayacağımız muhtemel elektronik felaketlerde kolayca silinme riskinden dolayı da matbu kopyalar mutlaka kütüphanelerde olmalı çünkü ömürleri çok daha uzun ve daha stabil saklama koşullarına sahipler. Ama gündelik hayatımızda kolleksiyonerler dışında matbu kitapların gelecekte yaygın olacağını hiç sanmıyorum. Bunun bir kayıp olacağı fikrinde de değilim.

battlehammer

Alıntı yapılan: saki71 - 08 Haziran, 2017, 21:35:26
... Kitap da, cizgi roman da, gazete de, kagida yazili olan her sey hicbirzaman kaybolmayacak, sanirim ki ni yayimcilar ni de okuyanlar buna izin verir. Zaten de "yazi" denen sey, tipki tekerlek, 0 sayisi, nebilieyim, buhar makinesi veya elektricity denen seyler gibi  Dunyadaki en buyuk buluslardan biridir. Simdi de duygusal anlamda konusmak varsa, kitabin ortadan kalkmasi cok yazik olur...

Bu daha ziyade bir temenni ama kitap vs e-kitap konusunda reel veriler, temennilere pek yer bırakmayacak denli açık.



Mevcut henüz yetersiz teknolojiyle dahi (bkz: renkli e-ink'in 2017 haliyle tüketici ürünü olmaması) elektronik kitap satışları, kitap satışlarını geçmiş durumda ve yıllara göre projeksiyonu da fark atacağını gösteriyor. İnsanlık tarihi boyunca pratik fayda daima belirleyici ve yönlendirici unsur oldu. Basit bir biçimde homo sapiens sapiensin diğer primatlarla ayrılmasından, evrimin sosyal ve kültürel alanlarda devam etmesine, tür olarak gelişimimizin birincil unsuru pratik faydaydı.

Bu nedenle insanların kolektif yaşam kalitesini arttıran her unsuru yürekten desteklemekle birlikte, ben de kimi benzeri nostaljik itikatlara zaman zaman meyletsem de, gelişim karşısında muhafazakar duruşun çaresiz ve atıl olduğunu kabul etmek durumundayız.

Basılı kitapların devri artık kapandı. Benim de yaş itibariyle içinde bulunduğum grup (bkz: dinozor) ne kadar direnirse dirensin, gerek makro ekonomik ölçüde, gerekse pratik alanda bu değişmeyecek bir gerçeklik. içerdiği yazılı içeriği aranabilir olarak sunan, gerektiğinde anından çeviri yapan, sözlüklerle desteklenen ve hatta artık görsel ögelerle de bunu yapabilen, elde edilebilir ürün olarak sunulabilen bir teknolojinin karşısına "ama kitap kokuyor, hem rafta da durabiliyor"dan daha iyi argümanlar üretemiyorsak -ki üretemiyoruz- yenilgiyi kabul etmek gerekiyor.

Üretebileceğimiz duygusal argümanlar ve kültürel aidiyet üzerinden sunulacak gerekçeler palyatif çözüm dahi olamıyorsa, başladığım noktaya geri dönüyorum;




afu

seçimim hayır oldu.
ama anket çizgi roman değil de roman ile ilgili olsaydı seçimim kesin evet olurdu.
zaten peyami nedenini çok güzel açıklamış.  ;)

darbove

Bizim milletimiz dijital çizgi romanı internette para verip okuyacağına direk korsan okur gibime geliyor. Tabi bilinçli bir okur seviyesine ulaşabilirsek milletçe bu konu tekrardan tartışılabilir.
The Bird of Hermes is my name, eating my wings to make me tame.