Yayınevleri Dijital Çizgi Roman Satmayı Düşünmeli mi ?

Başlatan Gambit, 06 Aralık, 2012, 10:24:30

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Gambit

Uzun sure uzak kalmaya calistim dijital cizgi romanlardan.  Masaustu veya kaptop bilgisayar da okumak kesinlikle rahat veya zevkli degil.  Ne zaman ise gidip gelmek icin servis kullanmaya ve vakit gecirmek icin ipad 3 aldim, o zaman bir deneyeyim dedim ve tablet bilgisayarlarda dijital cizgi roman okumanin aslinda cidden iyi olabilecegini gordum.

Isin cok fazla boyutu var aslinda. En onemlisi de telif ve ucret kismi.  Bir cok ulkede - ki Turkiye de basi ceken yerlerden birisi - korsan cok buyuk boyutta ve bu uzun vadede, cizgi roman yayincilari ciddi hirpaliyor.  Thorgal basliginda mesela 400 adet zar zor satan Thorgal in 2500 kere indirildiginden bahsedilmis. Bir de elden ele degis tokuslari, ve de baska sitelerden indirilmeleri goz onunde bulundurursak bu toplamda 3-4 bin li rakamlara cikar ki, bir yayinci zaten 2,000 satsa saniyorum kazanc elde edip isini sevgi ile devam ettirmesi garantilenir.

Itiraf etmeliyim ki bazi eski sayilari ben de indirmeye basladim. Ipad 3 de goruntu kalitesi harika ve benim gibi 3-4 seneye bir ev degistiren birisi icin binlerce cizgi romani posetlemek, tasimak tam anlamiyla bir eziyet - iskence. Zaman icinde elimdeki eski ve okumadigim ama sadece destek olsun diye aldigim cizgi romanlari cikaracagim. Hatta tasinmalarimi kolaylastirmak icin, okudugum ve koleksiyona devam etmek istemedigim veya kitapligimda olmasa da olur dedigim sayilari elden cikartacagim bu tasinma isleri yuzunden.  Artik sadece cidden koleksiyonumda kalmasini istedigim, ikinci, ucuncu kere donup karistirmak, okuyabilecegim cizgi romanlari tutmayi planliyorum.

Dijital cizgi roman sevin ya da sevmeyin onune gecemeyeceginiz bir durum. Artik insanlar daha mobil yasiyor, eskisi gibi hayatlarini bir evde gecirmiyorlar. Daha cok yolculuk - tatil yapiyoruz. En son gittigim 2 tatilde 10-20 tane cizgiroman yerine sadece ince bir ipad tasimanin rahatligini cidden anlatamam. Ayni zevk mi ? tabii ki degil. Kitapi elinize alip, sayfalarini cevirmek, geri donup bakmak sonra kitapliga yerlestirmek olaganustu. Ama iste bazi sebeplerden dolayi da her cikani alip kitapliga koymak bazi insanlar icin gerek yer, gerek duzensiz hayat gerekse parasal olarak mantikli bir secenek degil.

Bu baglamda, dijital cizgi roman indirmek olayinin engelleyemeyecek oldugunu goz onunden bulundurursak, yayinevleri kendi internet siteleri veya ideefixe gibi yerlerden dijital sayilarini da satmayi dusunurler mi acaba ?

Bu soruyu sorarken sunu da mecburen belirtmem gerek. Dijital kopya fiyati, herkesi ulasabilecegi mantikli ve ucuz seviyelerde kalmali ki insanlar korsana devam etmesin.  Zira atiyorum basili bir roman 22 TL iken, ideefixe de dijital i 20 TL ya satiliyor ki dijitalini almak kesinlikle mantikli olmuyor bu durumda. Tam tersine bu fiyat politikasi insanlari korsana yonlendiriyor.

LaL den ornek verelim mesela: zagor yeni sayi sahaflarda 8 TL ya satiliyorken, LaL bunun temiz dijital versiyonunu 4 TL dan satar mi ? Boyle bir sey yapmasi sevgili sahaf arkadaslarimizin islerini ne derece baltalar sorusu da tartisilacak bir konu bu arada

pizagor

Fikir sahibi olmak için önce bilgi sahibi olmak lazım...

Bilgi sahibi olmak için denemek lazım...

Denemek için ipad yatırımı yapmak lazım...

Evde hali hazırda şirket bilgisayarlarını da sayarsak 4 adet notebook - netbook varken bunu almak bana gereksiz bir alışveriş çılgınlığı gibi geliyor. Bir ara Amerika'ya giden bir arkadaştan sırf çizgiroman okumak için kindle isteme noktasına gelmiştim, sonra peki ya hoşuma gitmez de bu da elimde kalırsa diyerek vazgeçtim...

Fikrim yok, o yüzden yorum yapamıyorum...
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar... KRONİK İTTAPAR!!!
Hayat sana sokak hayvanlarına davrandığın gibi davransın!


emre ozdamarlar

Daha önce bahsi gecmisti, ben de herzaman dijitale karsiydim, arada bir korsan cbr'lari indirir, söyle bir gözatar okuyamazdim. Ekranda mouse ile scroll yapa yapa okumak dertti.

Ipad ise efsane bir alet, cizgi roman icin cok cok uygun, ekran boyutu cr sayfasina yakin buyuklukte. Bu yaz aldigim ipad ile yillardir okumadigim kadar cizgi romani bir anda okumustum.

Mister NO

Mürekkep kokusunu alan birisi olarak tercih edeceğimi sanmıyorum.

Gazeteleri bile bilgisayardan okumayı sevemedim.

Çizgi roman söz konusu olunca konu benim için daha hassas.

Teknoloji gelişiyor mu, kaçınılmaz bir son mu? Cevap evet bile olsa tercihim hayır.  :)

kalidor

Geçen hafta BİM'de 200 TL'ye tablet satıldı. Ipad kadar büyük ekranı yok ama olduğu kadar iş görüyor :D
Crom! Ölüleri Say...

altay1944

Alıntı yapılan: kalidor - 06 Aralık, 2012, 12:19:17
Geçen hafta BİM'de 200 TL'ye tablet satıldı. Ipad kadar büyük ekranı yok ama olduğu kadar iş görüyor :D

Tabletlerin cbr formatını desteklemediğini sanıyordum.Bimde satılan tablet o konuda yetersiz kalır sanırım.Ama pdf yi açıyor.
Gelelim Gambitin açıklayıcı yazısına .Evet kağıt kokusu,açarken çıkarttığı ses kolay kolay vazgeçilemez ama e-kitap gerçeğide yadsınamaz.Gümbür gümbür geliyor.Yayınevlerinin azda olsa çalışmaları var bu konuda.
Yarabbi bildir de
ben beni bileyim. Beni bilen ben ile kendime geleyim. Benim bensizliğim
ile ben seni bileyim. Seni bilmeyen beni ben neyleyeyim...


Hz. Mevlânâ

kalidor

Crom! Ölüleri Say...

ErenKoyunoglu

Arkadaşlar cbr çok kolay bir format. Winzip ya da Winrar'da .cbr formatıyla birleştirilmiş jpegler. Bunları açıp bir dosya içine atarsanız zaten sıralı olduğundan jpeg fotograf bakar gibi sırasıyla bakabilirsiniz tabletlerde.

kalidor

Alıntı yapılan: ErenKoyunoglu - 06 Aralık, 2012, 14:37:56
Arkadaşlar cbr çok kolay bir format. Winzip ya da Winrar'da .cbr formatıyla birleştirilmiş jpegler. Bunları açıp bir dosya içine atarsanız zaten sıralı olduğundan jpeg fotograf bakar gibi sırasıyla bakabilirsiniz tabletlerde.

Doğru, winrar veya winzip varsa jpeg resim formatında okunabiliyor ama tabi okuması en zevkli olan cbr. Eren Abi sanki aylardır ilk defa ileti yazdın? :D Cumartesi bekliyoruz.
Crom! Ölüleri Say...

yunusmeyra

bir kitabı her halukarda ulaşıp okumak gibi bir acelemiz varsa veya her gün düzenli okumamız gereken ve kitap olarak ulaşılması zor ve sorunlu metinler varsa veya belli bir zaman diliminde bir çok yayının,derginin,kitabın,yazının taranması,notlar alınması gerekiyorsa ve arşivleme ciddi bir sorunsa rahatlıkla kullanılmalıdır..kitap(lar) taşımanın ve açıp okumanın sorun teşkil ettiği her zemindede okunabilir..bir de bundan ötesi zaten yok..teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin (kitap okuma veya çizgi roman okuma v.s. alışkanlıkların köreleceği bir gelecek ihtimalini hariç tutuyorum..) basılı ve dijital olarak farklı teknolojiler üzerinden okumak dışında bir alternatif olmayacak..tüketüm alışkanlıkları ve toplumun kullandığı teknolojilerin hızlı evrimi bir yanılsama yaratıyor aslında; sanki hep kaçırdığımız bir şeyler var gibi yaşıyoruz,,hep okumadığımız kitaplar olacak,seyredemediğimiz filmler,elimizi dokunduramadığımız yeni seri ve kitaplarla çizgi romanlar..dünyada üretilen her şeyi biz tüketmek zorunda değiliz yani..gelecek 30 yılda yaşarsaak 10000 kitap okuyabilecek zamanımız olacaksa bu 20000 hiç olmayacaktır..daha fazla dijital çizgi roman arşivlemek bir süre sonra sadece "MB" cinsinden yer kapladığı için göze görülmeyen ve bir türlü tüketilemeyen "bilgi-haber-kültür v.s." açlık ve obezliklerine yol açacaktır..dolayısıyla en değerli şeylerimizden biri olan zamanı zaten seçimlerimizle şekillendirirken,teknolojinin "işimizi kolaylaştırması" dışında ,bizi tüketemiyeceğimiz "şeylerin" obezi yapmasına izin vermeyin derim..
HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

kalidor

Kitap alıp rafa dizmek ama bir türlü okuyamamanın bilimde bir adı var. Bibliyofil. Bibliyofiller için kitap almak bir nevi hastalık. Bu her insanda az çok vardır. Hiç aklımızda yokken bir kitapçıya girip veya internet üzerinden kitap alıp daha sonra unutmuşluğumuz çoktur. Aynı şey çizgiroman için de geçerli. Bu arada Tarkan Abi'nin dediği gibi elimde binlerce sayılık bir dijital çizgiroman arşivi mevcut. Batman'in 2 yıl öncesine kadar yayınlanmış ana, yan vs tüm serilerinden tutun da Vertigo'lara kadar. İnsanoğlu toplamayı, mal yığmayı seviyor, o yüzden gözünü sadece toprak doyuruyor :D
Crom! Ölüleri Say...

yunusmeyra

  kalidor ben sana diyeyim 8000 sen de 9000 sırf dijital yabancı yayın indirmiştim..süperman mi ararsın,bat man mi,x-men mi,conan mı..ya da gazete bantları olarak "phantom",mandrake,gordon mu,prince valiant mı..yani on binlerce sayfa (aslında yüzbinlerce demek daha doğru..düşünsene en az 20-25 sayfalık dergiler ve kitaplardan bahsediyorum..hele 4-5 yıl öncesinde "download" sitelerine baskının olmadığı veya sınırlı olduğu zamanlarda boş günlerim ve gecelerim sadece pdf,cbr,"xyz"  ;D  ne ararsan formatında dergi indirmekle geçmişti..
   evet ,bir nevi "bibliyofil"..ancak "basılı eser seviciliği" değilde "çizgi roman sayfası seviciliği "gibi bir şey ve "dijital ortamda"....bırak ingilizce'de ki okuma sorunlarımı doğuştan amerikalı olsam ve benden 3 tane daha olsa biteremiyeceğim bir arşiv..bunları indirip iç sayfalarına şöyle bir bakmak bile inan bir kaç yıl sürdü..frankofonları ve ispanyolca ve japoncaların bahsini açmıyorum bile..bir ara sürmenaj olduğumu hatırlıyorum..balon okuyamıyor bir süre sonra çevirdiğin sayfaların resimlerini bile takip edemiyorsun..tabii bu olanlarda dijital kolaylığın ve teknolojinin suçu yok..ancak her gördüğünüze ulaşmak ve okumak en azından haberdar olmak güdüsüyle zıvanadan çıkıyorsunuz..işte dijital teknolojinin nimetleri sizin bu açlığınıza denk düştüğünde hiç sonu gelmeyen sarmala giriveriyorsunuz..daha çok tüketim daha çok teknoloji,daha çok teknoloji daha çok tüketim..sonrasında okuyan,araştıran zevk alan,sorularına cevap bulan ve yeni sorular edinen değil sadece "farklı" olanı tüketmek için koşturan bir yaratık oluyorsunuz..sanki sizden habersiz bir dünya şekilleniyor ve siz "eksik kalacakmışsınız" gibi..sonra ..sonra attım gitti..toplamı bilmem kaç "gigabayt" tutan onlarca disk..
   not:bir kez daha altını çizmek gerekir ki dijital ortamda kitap okumanın zararları değil bu anlattıklarım..ancak korkarım kocaman çizgi roman firmaları bile bu yolla normalden daha fazla satış yapabileceklerini düşünüyor olmalılar..tabii burda amaç "okutarak" mı "kazanmak" yoksa farklı "açlıklara" hitap eden ürünleri daha fazla adetlerle (eskisi gibi merak ve heyecanla okunmayacak olsa bile,ne hafızada ne de gönüllerde yer etmeyecek olsa bile-ki bu benim subjektif gözlemim) satarak "hamuduyla" götürmek mi..
HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

berkuralcan

Belki haddim değil ama, ben bu tanımladığınız sorunun "dijital" - "basılı" arasındaki çatışmayla bir alakası olduğunu düşünmüyorum.

Sizin tanımladığınız problem, dijital çizgi romanlara "ulaşmanın" (=indirmenin) çok kolay olması nedeniyle, insanın "her şeye sahip olma açlığı" duyarak bunlardan binlerce indirmeye yönelik bir istek duyması, ve daha sonra indirdikleri şeyleri okumaya çalışırken, materyelin fazlalığı karşısında, belki de biraz şaşkına dönerek, neyi okuyacağını bilememe, birini bitirmeden diğerine atlama ihtiyacı duyması ile alakalı. Bu, biraz "ulaşılabilirlik"le alakalı yani.

Şöyle bir örnek vereyim. Eğer bir milyarder olsanız, herhangi bir çizgi roman dükkanına gidip, para - saklayacak mekan sıkıntısı olmadan her hafta yüzlerce çizgi roman alsanız, yine tıpatıp aynı problemi yaşarsınız - bunun olayın dijitalliği ile, basılılığı ile bir alakası yok.

Hatta daha enteresan kısmı, olayın "yasallık"la alakası var - bu bahsettiğiniz "bulk" indirme yolu, belli ki torrent veya benzeri bir mantıkla illegal olarak indirilmiş dosyalardan kaynaklanıyor. Eğer illegal bir iş yapılmazsa, örneğin iPad'den Marvel Comics App'i kullanılarak, her çizgi roman gerçekten "satın alınarak" okunsa, böyle bir sorun zaten maddi olarak ortadan kalkıyor, çünkü normal bir çizgi romana vereceğiniz parayı verdiğinizden, okumadığınız-okumayacağınız şeylere para ödeme riskiniz ortadan çok büyük ölçüde kalkıyor.

Bu arada konudaki bazı şeylere cevap vereyim:

Öncelikle, lütfen "e-kitap okumak", "dijital kitap okumak", "dijital çizgi roman okumak" dendiğinde "bilgisayardan okumak" konusu olarak yorumluyorsanız, tekrar ediyorum, lütfen şu yazıyı bir okuyun:

http://altevren.net/index.php/diger-yazlar/42-kitaplar/447-off-topic-oezel-dosya-e-kitap-vs-normal-kitap

Bu e-kitap yönünde, karşısında yer yer çaresiz kaldığım bir "bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma" durumu var. Bunu çözmek için de elimden geleni yapacağım, çünkü gerçekten aşırı bir önyargı olduğunu düşünüyorum.

Bunıun dışında, iPad ve benzeri tabletler CBR elbette açabilirler, tıpkı diğer dosya türlerini "handle" ettikleri gibi bunlar için de özel uygulamalar var. Bunlardan da zamanında bahsettim:

http://altevren.net/index.php/cizgi-roman-yazlar/genel/73-ipad-cizgi-romanlarnz-coepe-atn

Bunun dışında, Türkiye'den Dijital Yayınlar satan bir olay da vardı bir zamanlar, şimdi ne oldu, dükkanı geliştirdiler mi, ne haldeler pek bilemiyorum, onu da yazmıştım:

http://altevren.net/index.php/cizgi-roman-yazlar/genel/116-cizgi-duekkan-ipadde-tuerkce-cizgi-roman


kalidor

Marvel, DC vs 30 sene öncesinin çizgiromanlarını da dijital olarak satıyorlar mı? Yoksa yenilerin mi dijitali var sadece?
Crom! Ölüleri Say...

berkuralcan

Eskileri de satıyorlar.

Marvel'ın görebildiğim kadarıyla biraz daha geniş Dijital dükkanı şu sıralarda, ama iki yayıncı da yeni yayınları çıktıkları gün ekliyorlar, eskiler de sürekli eklenmeye devam ediyor:

DC genel olarak doksanlara kadar gidiyor, Marvel'da daha eskiler de mevcut:

http://marvel.com/digital_comics

http://www.readdcentertainment.com/browse-series