The Hobbit: The Battle of the Five Armies

Başlatan dean, 22 Temmuz, 2014, 23:53:37

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

boca1907

Peter Jackson'ın Silmarillion'a el atmaması için sabah akşam dua ediyorum.

cmkrbn

İnşallah Peter reyiz sillmarillionu da çeker de bir güzel keyifle izlerim.

doktor1881

Alıntı yapılan: cmkrbn - 17 Aralık, 2014, 20:26:17
İnşallah Peter reyiz sillmarillionu da çeker de bir güzel keyifle izlerim.
kısa bir süre dinlendikten sonra inşallah

boca1907

Alıntı yapılan: cmkrbn - 17 Aralık, 2014, 20:26:17
İnşallah Peter reyiz sillmarillionu da çeker de bir güzel keyifle izlerim.

İyi seyirler kardeş... :)

alan ford

Simarillion'u değil Peter Jackson kimse ellemesin bence. Bu kadar orta dünya sinemaya yeter. Bu arada bu film niye bu kadar çok kötülemişler anlamadım. Bence kötü olmamış. Beni Orta Dünya'ya alıp götürdü mü götürdü, sonunda ağlattı mı? ağlattı. Benim için yeter kıstas. Yine de 3 filmin Hobbit için gereksiz olduğunu düşünüyorum. Keşke Yüzükler 4 Hobbit 2 film olsaydı :D
kaçmayı denemek bir tutsağın görevidir

Mrtekin

Biz ailece gittik ve çok beğendik.

Bence peter jackson çok iyi bir iş başardı.

Keşke devamı da gelse....

They drew first blood...

hanac

Filmi ben de sinemada 3-D olarak izledim. Ama 3-D lik bir olay göremedim.  :)

Film fena değildi ama bir Yüzüklerin Efendisinin üçüncüsü gibi etkileyici değildi.

Ben daha etkileyici savaş sahneleri bekliyordum.

Cücelerin ordusunun gelişi muhteşem idi ama sonra teke tek dövüşlere odaklandılar, bütünü iyi veremediler.

Sonuçta ben bu olayları daha önce izlemiştim moduna girdim.

Çok aksiyon vardı ve bir noktadan sonra efekt zehirlenmesi yaşadım.  ;D

Chuck

Filmden yeni çıktım taze taze yazayım. Genel olarak filmi beğendim. Dramı biraz fazla tutmuşlar ve ordu savaşları ilk üçlemeye göre gerilerde fakat yinede izlerken baya zevk aldım. Sadece cüce borusunu duymak için bile gidilir filme :D
+ Her girdiğim yol çıkmaz sokakla son buluyor
- O halde yeni bir harita bulmalısınız

Pulluk

Film güzel fakat Hobbit'in kitabında olmamasına karşın Sauron konusuna girilmesi, Yüzüklerin Efendisi üçlemesi ile arasında kimi tutarsızlıklara yol açmış.
Hayallerine giden yol kutuplardan bile geçse vazgeçme!

cmkrbn

Alıntı yapılan: BulentT - 20 Aralık, 2014, 08:31:43
Film güzel fakat Hobbit'in kitabında olmamasına karşın Sauron konusuna girilmesi, Yüzüklerin Efendisi üçlemesi ile arasında kimi tutarsızlıklara yol açmış.

Hobbitte yoktu fakat bitmemiş öykülerde yer verilmişti bu mevzuya. Zaten hobbittede ortadan kayboluyor ancak ne yaptığı aciklanmiyordu. Bitmemiş oykulerde cuce ekibindrn ayrı oldugu surede yaptıkları anlatiliyordu. :) :) Siz ne gibi bir tutarsızlık farkettiniz acaba? :) :)

Tuco Ramirez

Alıntı yapılan: Gambit - 17 Aralık, 2014, 15:26:58
Filmde sacmaligin ucustugu yerler de var (Legolas in filmin sonuna dogru bir yerde taslara basarak zipladigi sahne). File oklardan tirmanarak ciktigi sahne bile bunun yaninda cok gercekci kaliyor, o sahne o kadar kotu oyle soyleyeyim

Düşen taşları merdiven gibi kullanarak sağlam zemine ulaştığı sahneden bahsediyorsan ben çok başarılı buldum.
İnsanların beğenileri çok farklı...
Film bence görsel açıdan çok başarılı. Ama uyarlama ve sürükleyicilik açısından biraz zayıf kalmış...

Pulluk

Alıntı yapılan: cmkrbn - 22 Aralık, 2014, 08:53:39
Hobbitte yoktu fakat bitmemiş öykülerde yer verilmişti bu mevzuya. Zaten hobbittede ortadan kayboluyor ancak ne yaptığı aciklanmiyordu. Bitmemiş oykulerde cuce ekibindrn ayrı oldugu surede yaptıkları anlatiliyordu. :) :) Siz ne gibi bir tutarsızlık farkettiniz acaba? :) :)

Görüyoruz ki  Galadriel Saruman vs Sauron'un dönüşünden haberdarlar ve hatta küçük çapta bir mücadele de yaşanıyor filmde. Öte yandan Yüzük Kardeşliğine baktığımızda sanki bu olaylardan hiç haberleri yok...
Hayallerine giden yol kutuplardan bile geçse vazgeçme!

Mrtekin

Bence bu büyücü tayfası içinde en uyanıkları Gandalf.

Yüzük kardeşliğinde, Frodo ve Sam'i Elf diyarına yola çıkardıktan sonra, olayları biraz deşti, dağa ziyaret, kütüphanede kral günlüklerini okuyup, yüzükle Sauronun dönüşü arasındaki bağlantıyı tahmin etmek gibi.

Sonra da Sarumanı ziyarete gitmişti, şüphelerini anlatmak için, ama Sarumanın ihaneti ile işler makas değiştirdi zaten.
They drew first blood...

dean

The Hobbit: The Battle of the Five Armies



  Merhaba arkadaşlar. Geçen hafta filmi izledim ama film ilgili yazmak için bekledim. Zira ilk önce filmle ilgili internette ki yorumları görmek istedim. Aslında bu yazı sadece The Hobbit: The Battle of the Five Armies ile ilgili olmayacak. Bu film etrafında genel orta dünya filmlerine ve Peter Jackson'ın bu filmler için ne ifade ettiğine kendi bakış açımla aktarmaya çalışacağım. Dediğim gibi söyleyeceğim şeyler kesin olması gereken şeyler diye bir iddaa'da bulunmuyorum. Sadece subjektif olarak fikirlerimi yazacağım.

  Uyarlama eserler bildiğiniz gibi oldukça zor bir mecradır. Özellikle hali hazırda bir fan kitlesi varsa karşınızda hem onları tatmin etmeniz hemde yeni seyirciler kazanmanız gerekir. Yani yaratıcı süreç olarak bakarsak Harry Potter filmi çekmek Terminator filmi çekmekten çok daha zordur. Konu Lord of the Rings oluncada tabiki bi' Star Wars kadar olmasada yine büyük bir fan kitlesi var karşınızda. Üstelik orta dünya ile ilgili kitapların sayıca çokluğu anlattığı derinlikli hikaye ve olay örgüsünün iç içe olması yaratıcı süreçte baya sıkıntı yapmıştı film ekibine. Yani herkesin memnun olmayacağı çok açıktı.



  Hiçbir kitap yada çizgi roman orjinal hikayesi ile aynı şekilde anlatılamaz. Tabi ki bu Lord of the Rings de gerçerliydi. Peter Jackson ve ekibi hikayeye ciddi yorum farkları getirdi. Aslında getirmek zorundaydılar. Kitabın tam uyarlaması herhalde seyirciyi 10-12 saat salonda tutacaktı. Bu da imkansız olduğu için içerikte değişiklikler yapılacaktı.

  İşte bu noktada sinema için şu soru devreye girer. Yapılan değişiklik hikaye akışında işlevsel mi ? İşlevselse, seyirciyi tatmin ediyorsa. Evet o değişiklik yapılmalıdır veya yapılabilir. İşlevsel değilse ve yapılıyor ise. Evet sonuna kadar eleştirelim. Hatırlarsanız Iron Man 3 filmini eleştirirken Mandarin ile ilgili çok sinirlerim bozulmuştu. Çünkü değişiklik bence kesinlikle işlevsel değildi. Lord of the Rings'te ise mesela bir iki değişikliğe bakalım ;

  Mesela kitapta Frodo ile yolculuk yapacak kişileri Elrond seçiyor. Filmde ise bu kişiler kendisi gönüllü oluyor. Kitapta Elrond'un seçimi anlatım olarak tatmin etmiştir. Lakin filmde kişilerin bu zorlu yolda. Farklılıklarını bırakıp bir Hobbit'in peşine takılmaları sinematik anlatım açısından daha tatmin edicidir.

  Yıllardan beri en fazla tartışılan olay ise bildiğiniz gibi Tom Bombadil. Tom Bombadil kitap için etkileyici bir karakter pekala olabilir. Ama hikayedeki işlevi tartışılır. Film için konuşuyorum şöyle ki bir nesne yaratıyorsunuz; Tek Yüzük. Uğruna yüzyıllık savaşlar yapılmış ve üstüne 3 kitaplık efsane bir hikaye anlatacaksınız. (Bombadil çıksaydı ilk filmin 45. dakikası ile 60. dakikası gibi bir yerde çıkacaktı.) O süreye kadarda yüzüğün etkisi üzerine sinema tarihinin en büyük destansı hikayelerinden birini anlattınız. (Açılış sahnesini düşünün, yüzüğün gücü ile ilgili Gandalf'ın korkusunu düşünün, Frodo'nun sorumluluk bilincini düşünün.) O nokta bir karakter çıkacak ve yüzüğün gücünü resmen sallamıyacak. Tom Bombadil'i yüzük etkilemiyor biliyorsunuz. Tom'u etkilemediğini gösterdiniz. O zaman nerede kaldı yüzüğün ciddiyeti ? Ne oldu o zamana kadar ki atmosfer ? Puf uçuverdi gitti. Düşünün 3 filmi de düşünün. Her bir kareyi düşünün. Ve sonra filmin en başında yüzüğün gücünün etki etmediği bir karakteri düşünün. Sinemada böyle bir ihtimal yok arkadaşlar. Kitapta olur. Tom Bombadil'in kökenini anlatırsın(ki köken olayları asla Lotr'da işlenmedi. Eru Ilúvatar olsun maia'lar olsun bu tür kısımlara doğru düzgün hiç girilmedi.) Bu bağlamda Tom Bombadil'in varlığı sadece yüzüğü güçsüz gösterip. Atmosferi dağıtmaktan başka hiçbir işe yaramayacaktı.

  O yüzden ben Peter Jackson'a Lotr hayranları tarafında duyulan nefreti kesinlikle paylaşmıyorum. Hatta Lotr'un filme çekilmesi ile ilgili olarak filmin başına gelmiş en büyük güzellik olarak bakıyorum Peter Jackson'a. Zira Peter Jackson içerikle oynarken filmi zayıflaştırmıyor. Yukarıda da örneğini verdiğim gibi sinematik anlatıma uygun hale getiriyor. Şu dünya da kaç fantastik film Lotr'un başarısını yakaladı ? hatta yakalama potansiyaline sahip  ? Lotr fanları şanslı ki Peter Jackson gibi sinemasal anlatımı çok güçlü bir yönetmenin ellerindeydi hikaye. Bu sayede sinema çevrelerindende saygı gördü Lotr. Diğer fantastik serilerin durumları ortada. Lotr'un çeyreği bile değiller.



  Gelelim Hobbit'e. Birincisi Hobbit inanılmaz ticari bir yapım. Evet bütün Hollywood yapımları ticaridir. Lotr'da ticariydi. Lakin Hobbit, Lotr'dan çok daha ticari bir yapım ki 2 film olarak planlanıp, ilk filmin çekimleri sürerken 3'leme olmasına karar verildi. İkincisi Lotr destansı bir romanken, Hobbit masaldır. Şimdi hem filmin geliştirilme süreci hemde kaynak materyelde ciddi farklar var. HOBBIT, ASLA BİR LORD OF THE RİNGS OLMASI İÇİN ÇEVRİLMEDİ.

  Başta Peter Jackson olmak üzere yapım ekibinden hiç kimse Hobbit, lotr olacak hatta yarısı bile olacak demedi. İnternette okuyorum. Peter Jackson'a düşman bir kesim türedi ve onlar orta dünyayı Peter Jackson'ın batırdığı yönünde fikir beyan ediyor. Evet kendi fikirleridir. Saygımız sonsuzdur. Lakin ben merak ediyorum Peter Jackson dışında başka bir adam çıkıp 400 sayfalık çocuk masalını toplam 3 film, 8 saatlik bu derece epik bir şekilde anlatabilirmiydi.

  Tabi ki Hobbit'in eksi yönleri yok demiyorum. Biri çıkıp derse ki bazı karakterler kitapta yok. Zorlama bir elf, cüce aşkına ne gerek vardı. Yada bu kadar uzatmaya ne gerek var. %100 haklıdır. Ona hiçbir şey demem. Sadece şunu derim; zaten 400 sayfadan üç film çıkarmak neyin kafası. Cevap paranın kafası. Her film milyar dolar kazanıyor. Beğenelim beğenmeyelim. Ama gerçek bu.

  Peki iş bu kadar ticari ise dean yarım saattir ne anlatıyor ? Ben şunu demeye çalışıyorum. Şartlar yukarıdaki gibiyse ne olursa olsun Peter Jackson'ın kalbur üstü filmler çektiğini düşünüyorum. Peter Jackson'ın hali hazırda kitabı bile Lotr'un bu derece altında olan bir masaldan yapılabilecek en iyi filmleri çıkardığını düşünüyorum. Tamamen para odaklı bu stüdyo girişimini elinden geldiğince sinematik estetiğe oturttuğunu düşünüyorum. Hobbit'i sevmeyebiliriz. Ama kesinlikle kötü film diyemeyiz. Kişisel beğenilerimize ve beklentilerimize hitap etmez. En doğal hakkımız bunu demek. Ama kötü film demek ya da Peter Jackson'a filmi rezil ettin demek tek kelime ile gaddarlık.

  The Hobbit: The Battle of the Five Armies ise zaten adı üzerinde tamamen savaş odaklı bir film. Sadece görsel efekt. Üçüncü filme gelesiye kadar zaten Hobbit bütün hikayesini anlatmıştı. Her filmde son bir büyük olay vardır ya (Avengers, New York savaşı ya da Man of Steel, Superman vs. Zod) adamlar bunu tek başına film yapmış. Hepsi bu. Artık filmler(sevsekte sevmesekte) böyle çekiliyor dizi gibi. 3 filmi bir arada seyredilip değerlendirildiğinde şimdikinden daha güzel görünecektir herkese.



  Son olarak Legolas'ın tuğlalardan zıplaması konusu. O da iki haftadır tartışılıyor. Şimdi filmlerde gerçeklik, yaratılan Dünya'nın gerçekliğidir. Kurgulanılan evrende sistem tatminkar olarak işliyorsa onu kendi fiziki kurallarımızla yargılayamayız. Legolas bildiğiniz gibi bir elf. Orlando Bloom insan. Evet Orlando Bloom atlayamaz. Çünkü Orlanda Bloom 77 kilo. Ama Legolas atlayabilir. Çünkü Legolas'ın kilosu 77 değil. Çok daha az. Peki ben bunu kafamdan mı attım ? Hayır.

  Dönelim ilk yüzüklerin efendisi filmi olan The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring'e orada herkes başına kadar karların içinde, donarak ilerliyor. Legolas ise saç baş açık, üzerinde her zaman ki kıyafeti, karların üzerinde yürüyor. Herkes burnuna kadar kara batmışken. Legolas, karların üzerinde yürüyor. Yani Legolas'ın insan fiziğinde düşünmememiz gerekiyor. Elf'ler göründüğünden çok daha hafif varlıklar. Yani normal bir insan o tuğladan atlayamaz. Ama Yüzüklerin Efendisi evrenindeki bir elf, o dünyanın bize tanıttığı fizik kurallarında atlayabilir.

  Not: Önce yazılan yorumları okumadım. O yüzden herhangi bir arkadaşımıza cevaben yazmadım. Öyle bir algı lütfen oluşmasın.

cmkrbn

Alıntı yapılan: BulentT - 27 Aralık, 2014, 07:35:55
Görüyoruz ki  Galadriel Saruman vs Sauron'un dönüşünden haberdarlar ve hatta küçük çapta bir mücadele de yaşanıyor filmde. Öte yandan Yüzük Kardeşliğine baktığımızda sanki bu olaylardan hiç haberleri yok...

Öncelikle orta dünya kurgusuna göre olması gereken şu;

Dol guldur da ki mücadele sonucunda ak divan, Sauron'u alt eder ve kovar, yok edemediklerini zaten bilirler ancak zayıf olduğu için işinin bitik olduğunu düşünürler. Sauron ise aldatmacayla doğuya, yani Mordor'a kaçmıştır. Daha sonra Gandalf, Yüzüklerin efendisi olaylarına kadar Bilbo'yu ve yüzüğü dikkatle takip eder, bir şeylerin olabileceğinin farkındadır. Yüzüklerin efendisinde ise Sauron, Mordor daki gücünü açık eder ve herkes haberdar olur.

Benim kitaplardan aklımda kalan hali bu şekilde. Buna göre filme de oldukça iyi uyarlandı ve buraya kadar problem yok. Fakat siz şimdi söyleyince bende Hobbit 3'te Galadriel'in mücadele sonrası bir sözünü hatırlar gibi oldum. Sanırım, kandırıldıklarından ve Sauron'un doğuya kaçtığından bahsediyordu.

Buradaki kandırıldık kelimesine göre evet gerçekten de haklı olabilirsiniz. Kandırıldıklarının farkında iseler neden derhal mordora baskı yapmıyorlar da yatışa geçiyorlar :) Ama ben iyi niyet göstergesi olarak doğunun Mordordan çok daha ötesine uzandığını bilerek, onlarında Sauron'un doğunun uçlarına kaçıp gittiğini düşündükleri yönünde yorumlamak istiyorum bu durumu :)

Sonuçta, haklı olabilirsiniz, evet yarı yarıya bir şans var bence bu konuda :)