Star Trek/Maymunlar Gezegeni: İlkel Görev - Presstij Kitap (IDW-BOOM!)

Başlatan hanac, 17 Eylül, 2014, 19:39:22

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Animvader

Kitabın adının çevirisi yanlış olmuş gibi. Primate, biyolojiden bildiğimiz insan ve maymunların atası kabul edilen primat demek. Primat, kitabın konusu olan Maymunlar Gezegeniyle de alakalı ayrıca.

memospinoz

Primat: Primatlar veya iri beyinli yüksek memeliler, eteneli bir memeli takımı. Goril, orangutan, şempanze, gibon ve insan gibi insansıların yanında makimsiler, marmosetgiller, galagogiller, cadı makigiller ve lorisgilleri de içerir. Kaynak: Vikipedi
Primat Yönergesi, Primat Direktifi falan dense kulağa pek hoş gelmiyor. Primate ile primitive kelimelerini benzeştirmişler sanırım. Oysa primate, primerden gelme yani "öncül, birincil" anlamında olan sözcükten türetme. Belki de "Öncül Görev" vb. olabilirmiş. Neyse. Bence alt başlık yine de iyi olmuş. Önemli olan kitabın çevirisi bence, umarım iyidir.

İnsan ve maymunların ortak atası konusundaysa:



Görebileceğiniz gibi, en soldaki Homo cinsi insanı, bir yanındaki Pan cinsi şempanze ve bonoboları, bir yanındaki Gorilla cinsi gorilleri, bir yanındaki Pongo cinsi orangutanları ve son olarak Hylobates olarak isimlendirilenler gibonları temsil etmektedir. Bunlar arasındaki evrimsel ilişki, verilen ağaç figüründen anlaşılabilir. Geriye doğru gittikçe, bu türlerin yukarıda bahsettiğimiz analizleri giderek birbirlerine benzer olur ve sonunda tek bir ortak atada buluşurlar. Örneğin insanlar ile şempanzelerin son ortak atası Orrorin tugenensis isimli bir maymun türüdür. Bu tür, 6 milyon yıl kadar önce Afrika'da yaşamıştır ve bu tür yaşarken, ortada ne insan vardır, ne de şempanze. Bu türün popülasyonunun izolasyon mekanizmaları ve sonrasında gelen seçilim mekanizmalarıyla birbirinden ayrışması sonucu, 6 milyon yıllık bir süre zarfı sonunda "insan" ve "şempanze" dediğimiz türler evrimleşmiştir. Ki bu da bir anda olmamıştır. Örneğin Orrorin dediğimiz ortak atadan, insana giden yolda şu anda 30 farklı tür bilmekteyiz ve muhtemelen daha fazlası da gelecek. Şempanzelere giden kolda da 14 civarında farklı tür bilmekteyiz. Bunlardan anlaşılabileceği gibi, evrimsel süreçte birçok dallanma ve birçok yeni tür oluşur, birçokları başarısız olarak elenir, sadece bazıları günümüze ulaşabilir. Örneğin insana giden kolda sadece "modern, düşünen insan (Homo sapiens)" türü hayatta kalmışken, şempanzelere giden kolda 2 tür, Pan troglodytes (şempanze) ve Pan paniscus (Bonobo) hayatta kalabilmiştir. Daha iyi anlamanız için, o 6 milyon yıl önceki atadan, sadece insana giden kola dair bir görsel sunalım.



Kaynak: Evrim Ağacı link: http://www.evrimagaci.org/makale/388

Primat nedir?: http://www.evrimagaci.org/fotograf/78/6955

Peyami

Alıntı yapılan: Animvader - 08 Ağustos, 2017, 00:00:25
Kitabın adının çevirisi yanlış olmuş gibi. Primate, biyolojiden bildiğimiz insan ve maymunların atası kabul edilen primat demek. Primat, kitabın konusu olan Maymunlar Gezegeniyle de alakalı ayrıca.

Animvader'in tespitine katılıyorum.

"İlkel Görev" şeklindeki tercüme son derece yanlış ve anlamsız. Konuyu biraz açalım. Uzay Yolu ile Maymunlar Cehennemi evrenlerini bir araya getiren bu ÇRın özgün ismi "Primate Directive". Burada "Primate" maymunları ifade ediyor, konudan belli zaten. Ayrıntıya girmeye gerek yok. Aynı zamanda "Prime" kelimesini de çağrıştırarak kelime oyunu yapıyor. Nasıl? Uzay Yolu evreninde "Prime Directive" diye çok bilinen bir kavram var. "Temasa geçtikleri uygarlıkların gelişimine tesir/müdahale etmeme prensibi" olarak kısaca açıklayabiliriz."Ana Kural" gibi bir şey. Mesela Latince'deki "Primum Non Nocere" deyimindeki gibi dikkat edilmesi gereken "Temel Prensip". Zaten anlamları da benziyor.

Prime'ı maymunlara gönderme olarak Primate şeklinde düzenleyip, Directive'i de ardına ekleyerek hoş bir kelime oyunu yapmış yazarlar. Bunu "İlkel" diye çevirmek tartışmasız yanlış çeviridir, özensizliktir. Onlar demiş Ankara, bizimkiler demiş Baştankara. Orijinal ismi duydun mu iki evrene dair çağrışımlar uçuşuyor okuyucunun aklında. Peki "İlkel Görevi" duyunca? Hiçbir şey çağrıştırmıyor yahu. Ne Uzay Yolu'nu, Ne Maymunlar Cehennemi'ni. Hatta bir anlam bile veremiyor insan. Yazıyı yazarken ilk aklıma gelen "Maymun Kanunu" gibi basit bir çözüm dahi bu kadar sırıtmazdı. Ya da orjinalindekine benzer şekilde "Işınla Beni Cornelius" gibi iki evreni de anımsatan bir isim düşünülebilirdi. Aslında özenilse o kadar da zor değil bir şeyler uydurmak.   

Maalesef daha maceranın isminde böylesine çuvallayan bir tercümenin, serinin tamamı için okuyucuda olumsuz önyargılar uyandırması gayet doğal olacaktır. Ciddi bir eksiklik olarak değerlendiriyorum.

seastar1000

Turkıye mızın yayın pıyasasının en buyuk sorunlarından bırı cevırmen ve edıtor eksıklıgı
Çevirmen zaten konuya vakıf değil editor desen adı künyede kendi yok
Buyrun çıkan sonuçlar ortada ne yazık ki

memospinoz

Alıntı Yapunited federation of planets in kuruluşu sırasında ortaya atılan anayasanın birinci maddesi benzeri kural. şöyle der:
federasyon üyesi olmanın ilk şartı warp teknolojisine sahip olmaktır. ırklar federasyon kriterlerine uyacak teknolojik gelişimin yanında gerekli kültürel olgunluğa erişebilmeleri için warp teknolojisini herhangi bir gezegendışı yardım almadan kendileri bulmak zorundadırlar. warpaltı kültürlerle herhangi bir contact kurulamaz, ne olursa olsun kültürlerine ya da teknolojilerine müdahale edilemez, gelişimleri ancak kendileri tarafından farkedilmeden izlenebilir.

Star Trek : TNG serisinin birkaç bölümüne göz attığımda "prime directive" kelimesinin "ilk emir" olarak çevirildiğini gördüm.




Belki böylesi daha uygun olurdu.

hennessy

Kitabı okudum. Yazar etliye sütlüye karışmadan maymunlar cehennemine Star Trek'i koymuş bir kaç sözcük eklemiş nostaji havası katmış.

Bu tarz zorlama hikayeler özgün olmayınca bir yere gitmiyor. Nostalji havası iki tarafın fanlarına kitap satalım tadında olmuş.

Çizimler daha iyi olsa idi belki puanım daha yüksek olabilirdi. Gerek Kaptan gerekse ekibin yüz çizimleri iyi olmamış ama kötüde olmamış.

Bu tarz kitaplar dediğim gibi iki tarafın okuyucusuna al koleksiyonuna koy ama benden bişi bekleme tadında olmuş

6/10
Murat : Hasan abi Avengers dağılmış duydun mu?
Hasan: Duydum duydum toplanın Tellioğulları

s.b

İNANDIĞIN GİBİ YAŞAMAZSAN YAŞADIĞIN GİBİ İNANIRSIN

Saint2

Tarafımdan Presstij 'e destek olarak alınmış bir kitaptır.

s.b

İNANDIĞIN GİBİ YAŞAMAZSAN YAŞADIĞIN GİBİ İNANIRSIN

memospinoz

Alıntı YapSTAR TREK & MAYMUNLAR GEZEGENİ İZLEME VE OKUMA LİSTESİ

Editörümüz Kıvılcım Arduç "Star Trek & Maymunlar Gezegeni: İlkel Görev kitabını okumak istiyorum ama ara bir hikaye gibi duruyor" diye düşünüp bir türlü başlayamayanlar için çok özel bir okuma, daha doğrusu hem okuma hem de izleme listesi hazırladı. Kendisine bu güzel liste için teşekkür ediyoruz. Buyrun;

Öncelikle; evet "Star Trek & Maymunlar Gezegeni: İlkel Görev" kitabı bir ara kitap. Ancak sadece Star Trek ve Maymunlar Cehennemi filmlerinin ara kitabı. Neredeyse filmdeki bütün eksikleri tamamlıyor. Bütün hikayeyi eksiksiz öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki listeye göre hem izleyip hem de okuyabilirsiniz.

1- Star Trek TOS - Tommorow is Yesterday Bölümü izlenir
2- Star Trek TOS - Errand of Mercy bölümü izlenir
3- Planet of the Apes (1968) izlenir.
Buradan sonra iki tane seçim şansınız var;
4.1- Star Trek: İlkel Görev 5. Fasikül 15. Sayfanın sonuna kadar okunur (Kor'un "Organia Barışı Taktiksel Becerilerini Kaybetmene Sebep Olmuşmu Görelim Bakalım. Gel ve Bize Saldır." dediği yere kadar)
Buraya kadar okursanız bundan sonraki olaylar doğrudan 5. adımdan yani Beneath the Planet of the Apes sonra başlar.
4.2- Star Trek: İlkel Görev 5. Fasikül 17. Sayfanın sonuna kadar okunur (Kirk, Sulu ve Chekov'un bağırarak gelen ışıktan korunmak için gözlerini kapattıkları yere kadar)
Buraya kadar okursanız burada ışığın ne olduğunu öğrenmek için Beneath the Planet of the Apes filmini izlemeniz gerekir. Yani bir nevi geriye dönüş yaşarsınız.
5- Beneath the Planet of the Apes (1970) izlenir.
6- Star Trek: ilkel görev kalan 5 sayfa okunur.
7- Escape From to Planet of The Apes (1971) izlenir.
Bu şekilde hem bütün karakterleri tam manası ile tanımış olursunuz hem de Star Trek ile Maymunlar Gezegeni filmleri arasındaki birçok eksik nokta muhteşem şekilde tamamlanmış olur ve aklınızda hiçbir soru işareti kalmaz. Böyle eşsiz bir deneyim kolay kolay elimize geçmez. Bir pazarınızı bu güzel maraton için mutlaka ayırın!