The Multiversity

Başlatan lampard, 27 Aralık, 2014, 18:37:33

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

lampard



Grant Morrison'ın uzun süredir beklenen, DC'nin "gelmiş geçmiş en büyük macera"sı nihayet geçtiğimiz ağustos ayında raflara düştü. Aralık ayı itibiyle de 5. sayısı çıktı. Ancak bu 5 standart olarak Multiversity #1, #2 ... diye devam etmiyor. Çıkan 5 sayının isimleri sırasıyla şöyle:

THE MULTIVERSITY #1
THE MULTIVERSITY: THE SOCIETY OF SUPER-HEROES: CONQUERORS OF THE COUNTER-WORLD #1
THE MULTIVERSITY: THE JUST #1
THE MULTIVERSITY: PAX AMERICANA #1
THE MULTIVERSITY: THUNDERWORLD #1

Hikâyenin başlangıcını yani Multiversity#1'i özetleyecek olursak, Gentry isimli şeytani varlıklar bütün "çoklu evren"i tehdit etmektedirler, çoklu evrenin son Monitor'ü Nix Uotan (Superjudge) tehlikeyi sezer ve yüzleşmeye gider. Bu büyük tehlikeyi gören Nix Uotan, süperkahraman Thunderer'ı 52 Paralel evrenin en büyük kahramanlarını toplamak üzere görevlendirir.



Multiversity, çok karakteristik bir Grant Morrison hikâyesi. Mesela bir evrenin hikâyesi başka bir evrende çizgiroman olarak yayınlanıyor ve farklı evrendeki süper kahramanlar birbirlerini çizgiromanlardan tanıyorlar. Veya yukarıdaki "tehlikeyi sezmesi" olarak bahsettiğim olay, Nix Uotan'ın üzerinde "lanetli" ve "okunmaması gerektiği" yazan bir çizgi roman okuması ve bu çizgi romanı çok tehlikeli bularak insanların eline geçmemesi için izini sürmeye başlaması olarak gelişiyor. Ayrıca dağınık ve karmaşık bir hikâye anlatımı söz konusu. Ben henüz ilk 2 sayıyı temin edip okuyabildim ve serinin geleceğinden oldukça umutluyum. DC evrenine aşina olan arkadaşlara öneriyorum.









dean

  lampard, The Multiversity ile ilgili başlık açman çok iyi olmuş. Okudukça yorumlarını paylaşırsan seviniriz. Convergence ile ilgili de bir başlık açıp, bilgiler geldikçe güncellersen muhteşem olur. Biliyorsun ben kendimi Marvel'a adamış biriyim :) bu yüzden Dc Comics'ten uzak kalıyorum. Haliyle de Dc eventları ile ilgili pek başlık açıp güncelleyemiyorum.

Animvader

Alıntı YapMultiversity, çok karakteristik bir Grant Morrison hikâyesi. Mesela bir evrenin hikâyesi başka bir evrende çizgiroman olarak yayınlanıyor ve farklı evrendeki süper kahramanlar birbirlerini çizgiromanlardan tanıyorlar.

Bu birbirini çizgiromandan tanıma olayını ilk olarak 1961'de çıkan Gardner Fox'un yazdığı Flash of Two Earths'te görürüz.Earth 1'in Flash'ı Barry Allen, Earth 2'nin Flash'i Jay Garrick'i gençliğinde okuduğu çizgiromandan tanımaktadır hatta idolu olduğunu söyler.

Zaten bu sayıda da Paralel evrenler konsepti ortaya atılır.Grant Morrison da güzel bir gönderme yapmış

hanac

Lampard çok güzel bir yazı olmuş eline sağlık.

Devamını da bekleriz.

lampard

Okudukça güncellerim burayı ama malum 13 gezegen güncelin bayağı gerisinden geliyor, dolayısıyla ben de çok geriden okuyabiliyorum.

Boş bir zamanımda DC'nin genel durumunu derleyip yazmaya çalışırım dean  :)

yunusmeyra

ilgili özet ve bilgilendirmeler itina ile takip ediliyor bilesiniz..merakla bekliyoruz  :)
HULK DEĞERLİ BİR KAHRAMANDIR!
HSD YENİ ÜYELERİNİ BEKLİYOR

Barmen Minik

bu seriyi türkçe görebilmemiz için gerekli telif hakkı kimin üzerinde veya nasıl oluyor acaba hiç bir şekilde türkçe görebilme sansımız yok mudur

lampard

Telif kimsede değil herhalde, Türkçe olarak da basılacağını sanmıyorum.

berkuralcan

Bu konu boş kalmış biraz, ben de yardımcı olayım.

Multiversity kapsamında toplam dokuz sayı olacak, bunların (biri rehber olmak üzere) altısı yayınlandı. Spoiler derdi olmayanlar için hikayeler hakkında bilgi ve çizgi romanların incelemelerine aşağıdan ulaşabilirsiniz:

Multiversity # 1 - http://www.altevren.net/say-seri-ncelemeleri/dc-comics/854-multiversity-1

Multiversity: The Society of Super-Heroes - http://www.altevren.net/say-seri-ncelemeleri/dc-comics/913-multiversity-the-society-of-super-heroes

Multiversity: The Just - http://www.altevren.net/say-seri-ncelemeleri/dc-comics/919-multiversity-the-just

Multiversity: Pax Americana - http://www.altevren.net/say-seri-ncelemeleri/dc-comics/935-multiversity-pax-americana

Multiversity: Thunderworld Adventures - http://www.altevren.net/say-seri-ncelemeleri/dc-comics/946-multiversity-thunderworld-adventures

Bu da ayrıca gerekirse diye ufak bir okuma listesi, mantıklı bir seri gibi 1-2-3 diye çıkmadığı için kafa karıştırıcı olabilir:

http://www.altevren.net/yazilar/cizgi-roman-yazilari/dc-comics/947-multiversity-okuma-listesi

lampard

Multiversity: The Just'ı yeni okudum. Berk Uralcan'ın yazısı pek çok noktayı kapsıyor o yüzden hikâye özeti yazmaya gerek duymuyorum, eklemek istediğim bir kaç nokta var sadece. Öncelikle, ana akım çizgiroman dergilerinin belli başlı başlıklarında böylesi bir çizgi roman eleştirisi yapan bir yazar, herhalde Alan Moore'dan bu yana gelmiyordu. Grant Morrison sadece bu yönüyle bile dönemin çizgi roman yazarları arasında ayrılıyor. The Just'ın eleştirel tutumu sadece süperkahraman çizgi romanlarına karşı da değil,fazla derin ve nitelikli olmasa da, aynı zamanda bir modernite eleştirisi. Amerikan sinemasında gelecekte insanların yapması gereken her şeyi robotların yaptığı, ilk bakışta ütopya olarak gösterilen ama aslında hiç de öyle olmayan filmler vardır ya, Multiversity: The Just bu konsepti süperkahramanlara uyarlamış. Karşımızda robot süperman'lerin uzaylı istilasını durdurmasını modern bir apartman dairesinden dürbünle izleyen ve "çok sıkıcı" olarak nitelendiren bir Batman (Damian Wayne), dünyada yapacak bir şey olmadığı için sadece rüyasında süperkahramanlık yapabilen bir Superman (Chris Kent), formda kalabilmek için kriz senaryoları üretip robotlarla dövüşen bir Justice League var. Morrison, "ütopik" bir dünya ile bir süper kahraman distopyası üretmiş. Multiversity'nin genelindeki bir çizgi romanın bütün çoklu evrendeki kötülüğün kaynağı olması durumu ve The Just'taki çizgi romana dair eleştirel bakışı düşününce, Grant Morrison'da bir (yine tıpkı Alan Moore'un sahip olduğu) "yahu ben bundan daha fazlasıyım neden böyle yüzeysel bir popüler kültür işiyle uğraşıyorum" tavrı görüyorum. Yazarın ara ara yaptığı göndermeler de okumayı bayağı keyifli kılmış. Genel olarak oldukça beğendim bu sayıyı da.








lampard

Pax Americana'yı son bir kaç gündür defalarca okudum/inceledim. Gerçek bir klasik. Klasik derken ucuz bir şekilde kullanmıyorum bu sözcüğü, bir sürü yönden kendine hayran bırakan gerçek bir çizgi roman harikası. Grant Morrison Multiversity projesi için okurları beklettiği onca yılın hakkını fazlasıyla veriyor.