Türk Çizgiromancılar TOP 10

Başlatan hanac, 30 Haziran, 2015, 22:25:55

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Levent Suberk

Manga ne oldu ozibashi? Yayınlandı mı?  ???

ozibashi

Yok maalesef  :-\ sanırım bir yerde yanlışım oldu. Belki daha fazla sayfa göndermem lazımdı veya kapak renkli resim ...
bilemiyorum  :( ama en azından bir yanıt gönderseler, olumsuz cevap gelsin yani sıra bir tavsiye'de bulunsunlar ne bilim.
hiç birşey yazmayıp boş bırakmak daha kötü ...

Hayal Kahvem

Kenan Yarar ve Hilal'le ilgili yazı var mı Altın Madalyon'da?

Hayal Kahvem

Memleketimin çizerleriyle ilgili Çizgi Roman Yolculuğu adlı videolar var. Ve müthiş güzel hazırlanmış. Acaba Altın Madalyon'da bu videolarla ilgili yazı var mı?

Gizli Not- Aslında ARA butonuna yazıyorum merak ettiğim konuları... Ama hep hata veriyor. Niye beceremiyorum acaba? :-\

hanac

Alıntı yapılan: Hayal Kahvem - 19 Ekim, 2017, 21:32:29
Memleketimin çizerleriyle ilgili Çizgi Roman Yolculuğu adlı videolar var. Ve müthiş güzel hazırlanmış. Acaba Altın Madalyon'da bu videolarla ilgili yazı var mı?

http://altinmadalyon.com/altin/index.php/topic,8902.0.html

hanac


Hayal Kahvem

Karamba Hanac, bi daha özelden sorayım bu soruları sana... İstersen sorularımı kaldırabilirsin, klasörü bozmasın. :)

hanac

Alıntı yapılan: Hayal Kahvem - 19 Ekim, 2017, 21:50:00
Karamba Hanac, bi daha özelden sorayım bu soruları sana... İstersen sorularımı kaldırabilirsin, klasörü bozmasın. :)

Kalsınar, sorun olmaz.  ;D

Gabby

Top 10 listesine giremeyebilir neyse de, genel listede de adı hiç geçmemiş... Adaşı Ayhan Işık bile var :) -olsun elbette- ama Karaoğlan, Tarkan, Tolga, Kara Murat gibi kılıçlı kahramanların adının geçtiği yerde, yirminin üzerinde macera resimlemiş Ayhan Başoğlu her nasılsa ıskalanmış. Neyse ben bir girizgah yapayım eksiği-gediği varsa bilgisi olan arkadaşlar düzeltir nasılsa... De-Ha yayınlarının 1971 baskısının önsözüne: "Malkoçoğlu, bir ressamın yaşama kavgasının ürünü olduğu kadar yılların biriktirdiği, olgunlaştırdığı bir kahramanın sunuluşudur..." diye duygularını dile getiren Başoğlu'nun benim çıkarabildiğim Malkoçoğlu macera listesi şu şekilde:


DAĞLAR KRALI
YEŞİL GÖZLÜ PRENSES (ALTIN MİHVER)
ADSIZ KAHRAMAN (NAPOLİ PRENSESİ)
SON DÖVÜŞ (ZOLTAN'IN KILICI)
İONA
KIZIL KULE
BEYAZ GÜL
BUDİN KÖPRÜSÜ
İNTİKAM YEMİNİ
TUNA CASUSU
CEM SULTAN
ENDÜLÜS'TE İSYAN
TUNA'DAKİ HAYALET
GÜNAHKAR KRALİÇE
ÇALINAN TAÇ
ÇELİK HANÇER
AŞK VE KILIÇ
BEYAZ İLAHE
ŞÜPHELİ ZAFER (GÖNÜLLÜ KAHRAMAN)
MAĞLUP KAHRAMAN
BANYA LUKA'NIN TOPLARI



***

"Ayhan Başoğlu'nun ünlü kahramanı Malkoçoğlu, serüvenlerine 1965 yılında Cumhuriyet gazetesinde başladı. Çalışma çeşitli aralıklarla Tercüman, Günaydın ve Milliyet gibi gazetelerde seksenli yılların sonuna kadar sürdü. Bu arada 1971 ve 1974 yıllarında iki kez albüm ve dergi olarak yayınlandı. 16. yüzyılda gerçekten yaşadığı iddia olunan Bali Bey'in oğlu Malkoçoğlu Ali'nin çizgi roman tiplemesi, ünlü Amerikalı film yıldızları Clark Gable ile Erol Flynn arası bir karışımdır. Sınır boylarında, Frenk saraylarında casus olarak çalışıyordu. Gerek fiziğiyle gerek giyim kuşamıyla pek Türk'e benzemiyordu. Çok sayıda yabancı dili memleket lisanı gibi konuşması işlerini bir güzel kolaylaştırıyordu. Bu yüzden olacak çoğu insan onu "Sinyor" diye çağırıyordu. Görevi icabı aldatıcı bir kişiliği vardı. Son ana kadar kimliğini gizliyor, "Türk düşmanı" gözükebiliyordu. Tam bir görev adamıydı. Neticeye ulaşana kadar yapması gereken her şeyi yapıyordu. Kızılmaske'nin kuru kafalı yüzüğü gibi, kurt başlı bir muştası vardı. Korku ve nam salmak için küffarı damgalıyordu. Alaycı bir kişiliği vardı. Yüzündeki eksilmez tebessümüyle rakiplerini sürekli küçümser bir tavır içinde gözüküyordu. Kadınlar ile arası iyiydi ama alaycı yanıyla onları da gırgıra alıyor, aşkı da görev için yapıyordu. Bu hali, Cüneyt Arkın'ın sinemada Malkoçoğlu'na getirdiği avantür yorumla daha da öne çıktı. Oysa başlangıçta eserin mizah yükünü karikatürize edilmiş yan komik Ejder çekiyordu. Sonraları mizahı da üzerine alan Malkoçoğlu serüvenlerini tek başına sürdürdü." (Levent Cantek, Türkiye'de Çizgi Roman, s.171)


***




(D.İstanbul 1928 – Ö.Çanakkale 1993)



***















***


Altın Saçlı Kahraman'dan... (Kültür Bakanlığı Yayınları, Ocak 1981)



***


Ege'nin Derinliklerinde... (Hürriyet Çocuk Dergisi Yayınları, 1984)




ferzan

    Gözden uzak olununca gönülden de uzak kalınıyor maalesef.

    3 sayfa boyunca adı geçmeyen bir diğer usta da Ratip Tahir Burak mesela. Önceki sayfada Remzi Türemen ile Sururi 'nin adı geçmiş Yunusmeyra Abi 'nin hatırlatmasıyla. Bunlar haricinde daha onlarca isim eklenebilir.

    Bu başlıktaki mevzu, bir whatsapp yazışması esnasında geyik yaparken ortaya çıkmıştı. Bir şekilde foruma taşıyalım da üzerine ilave ederek aklımıza yeni isimler geldikçe ekleriz demiştik, sonrasında top 10 kısmında takılıp kalmışız biraz. Çetele kısmını biraz ihmal etmişiz.

    Ben kendi adıma Ayhan Başoğlu 'nu hiçbir zaman unutamam ama Ayhan Başoğlu günün birinde unutulacaksa bunun yegane sebebi, eserlerinin son 30-35 senede tekrar basımlarının yapılmamasından ötürü olacaktır. Yerli çizgi romanda çok ciddi bir kilometre taşı olmakla birlikte tıpkı Gürbüz Azak gibi son derece şahsına münhasır bir bilektir. Gürbüz Azak demişken, sahi onun da adı geçmiş mi bakayım şu iletiyi bitirdikten sonra.

    Yeni kuşakların Ratip Tahir Burak 'ı, Ayhan Başoğlu 'nu, Şahap Ayhan 'ı, Münif Fehim 'i ve daha nicelerini bilmesi için illa ki bazı eserlerinin tekrar basımlarının yapılması lazım ya da sadece gazete için üretilip gazetelerde kalmış eserlerinin basılması veya bir şekilde okura hatırlatılması / tanıtılması lazım. Ratip Tahir Burak, bu memleketin Hal Foster 'ıdır benim gözümde. En ünlü işlerinden biri olan Barbaroslar serisi, Prince Valiant gibi özel bir baskıyı hakediyordu ama bizde prestij basımları yapılmıyor ne yazık ki. Bir de risk alınmamasında en önemli unsur, bilinen çizgi roman formatından ziyade bol üst yazılı resimli anlatılar olmasından ötürü diye düşünüyorum. Yine de bunlar bir bahane olamaz. Mesela Şahap Ayhan 'ın basılmış bir tane bile kitabı yok diye biliyorum eski dergilerdeki işlerini ya da muhtemel ilaveleri saymazsak.

    Yine son 20 senede eserleri basıldığı halde yine bu başlıkta adı geçmeyen bir çok isim var. Dedim ya, gözden uzak olan gönülden de uzak oluyor ama bazıları gözden uzak kalmasa da illa gönülden uzak kalabiliyor.

    Bu başlıkta ya da atıyorum "Dünden Bugüne Yerli Çizgi Romancılar" diye açılacak yeni bir başlıkta örnek görseller eşliğinde 1940 'lardan 2020 'ye, yerli çizgi romanlarda yazar-çizer olarak yer almış yüzlerce ismi listeleyebiliriz aslında. Bunları da karışıklık olmaması için günlük gazete üreticileri, haftalık dergi üreticileri, aylık dergi üreticileri vs. diye kategorize edebiliriz. Böylece dönem kronolojisinde çok sağlam bir veritabanı oluşmaya başlar. Bu başlıktaki gibi doğaçlama başlanıp dağınık ilerlenmez de, atıyorum sık sık güncellenerek muhabbet eşliğinde zenginleştirilebilir. Güncellenenler daima ilk sayfalara eklenir, sayfalar biriktikçe de karışıklık olmaması için evvela ilk sayfaya bakılır listenin tamamının görülmesi için. Belki her isimle ilgili altında detaylı sohbet de edilebilecek başka alt başlıklar açılır. Liste ana başlığı haricinde her isme özel ayrı bir alt başlık olur, bilgileri ve görselleri detaylıca orada yer alır.

    Sadece sesli düşünüyorum şu an. Sakin bir zamanda böyle bir şeye el atıp sırası geldikçe her birimiz ayrı ayrı katkılarda bulunabiliriz diye düşünüyorum.
Bağnaz okur, memnuniyetsiz beşer, işkilli büzük, sıfır tolerans iksmen, taş kalpli ahkam efendi...

https://ucuztefrika.blogspot.com

guantanamo


altay1944

üç aşağı beş yukarı liste aynı ama çok ilginçtir rahmetli Ragıp Derin kimsenin aklına gelmemiş.Oysa çok üretken bir sanatçımızdı.Ha keza vehip sinan...
Yarabbi bildir de
ben beni bileyim. Beni bilen ben ile kendime geleyim. Benim bensizliğim
ile ben seni bileyim. Seni bilmeyen beni ben neyleyeyim...


Hz. Mevlânâ

ferzan

Alıntı yapılan: altay1944 - 06 Eylül, 2020, 15:23:33
üç aşağı beş yukarı liste aynı ama çok ilginçtir rahmetli Ragıp Derin kimsenin aklına gelmemiş.Oysa çok üretken bir sanatçımızdı.Ha keza vehip sinan...

    Rahmetli Ragıp Derin ile hem tanışma, hem de kısa süreliğine birlikte çalışma fırsatım olmuştu. Çok iyi bir insan ve çok kaliteli bir çizer olmakla birlikte bu tarz listelerde ilk anda akıllara gelmemesinin yegane sebebinin, kalıcı ve hatırlanası bir iş ortaya koyamamış olmasından ötürü olduğunu düşünüyorum. İnanılmaz yetenekli bir adam, üstelik piyasada pişmiş bir alaylı ve kendine çizer diyen nicelerine tur bindirecek bir bileğe sahipken, vizyonu dolayısıyla hep kısıtlı bir çevrede gün kurtarmalık işlere takılıp kaldığını düşünüyorum. Türkiye Çocuk dergisindeki çizgi romanlarından tutun da gazetelere yaptığı tefrikalara değin pek çok eserinden haberdarım ama Ragıp Abi 'nin yerli çizgi romana kazandırdığı ve kilometre taşı kabul edebileceğim bir eserini hatırlayamıyorum. Durakoğlu ya da Doğan Bey tarzı nabza göre şerbet ve durum tekrarı işler de ne yazık ki biricik olmaya yetmiyor. Bir de vaktiyle Suat Yalaz 'ın asistanlığını yaptığından olsa gerek, çizgi romanlarında çokça Suat Yalaz paneli görmek mümkün. Vaktiyle bazı Karaoğlan panellerini kısmen de olsa o çizmiş sanırım, bunları olduğu gibi alıp kendi çizgi romanlarında da kullandığından çoğunlukla intihale başvuruyormuş hissi uyandırıyordu okur nezdinde. Bir de Ragıp Abi geçmişten kolay kopamayan ve alışkanlıklarını ezbere dönüştüren bir çizerdi. Sanıyorum mevcut vizyonu, bu bilek alışkanlıklarıyla birleşince kendisinin yerli çizgi romandaki yeri sadece değerli bir çizgi emekçisi olmaktan öteye geçemedi diye düşünüyorum. Benim bile kendisiyle geçmişim olmasına rağmen bu tarz bir listede değil ilk 10 'da, ilk 20 'de bile aklıma gelmeyecek isimler arasında.

    Vehip Sinan 'ın da vizyon dolaylı harcandığı düşüncesindeyim. Abartmıyorum, benim gözümde Turhan Selçuk gibi çok sıradışı bir bilekti ve ergenlik arifesinde çizgilerini çok taklit ederdim. Kaligrafisi bile tamamen kendine hastı. Çizim tarzıyla da, çinileme biçimiyle de benzeri yoktu ama o da İhlas Yayın Grubu ve türevleri ile sınırlı kaldı diye düşünüyorum. Vehip Sinan 'ın en bilinen üretimlerinden olan Topuz 'un tekrar basımı yapılsa bugün kaç kişinin ilgisini çeker, ne ölçüde değer görür merak ediyorum açıkçası.

    Bahsedildi m bilmiyorum, bir isim daha geldi aklıma Vehip Sinan 'dan bahsetmişken. Yurdagün Göker de çok kaliteli bir çizer, memlekette frankofon disiplininde çizgi roman üreten değerli bileklerden biri ama yer aldığı mecraların dönemiyle sınırlı yapısı ve yine muhtemel vizyonu dolayısıyla onun birbirinden güzel Keloğlan çizgi romanları da hakettiği edisyona asla kavuşamadı.

    Çok yetenekli, birbirinden değerli çizerlerimiz var ama döneminin ardıl işlerinden ve gün kurtarma kaygısından kurtulup da ortaya kalıcı ve unutulmaz işler koyanların sayısı ne yazık ki fazla değil. Yine de bugünün "yaptım oldu" mantığında, iyi kötü bir kitap çıkarıp kendini çizgi romancı sayan bazı tiplerin yanında bu adını zikrettiklerimizin her biri kendi çapında mütevazi birer okul sayılabilecek yeterlilikte üreticilerdi. Keşke o günlerin rutin üretim çarkından kurtulup biraz daha değişik denemeler yapabilselerdi. Ben bu ustalarımızın durumunu, müzikal olarak çok üst düzey ve evrensel bir ses rengine, enstürman bilgisine sahip olup aktığı mecra dolayısıyla vizyon çıtası ister istemez düşmüş, gazinolarda sahne alan ya da her sene belli bir kitlenin beklentisine göre kaset çıkaran bol ezberli arabesk müzik icracıları gibi görüyorum. Geriye dönüp baktığımda bu yitip giden potansiyele üzülüyorum.

    Böyle her isimden sonra cevap veriyormuşum gibi anlaşılmıyordur umarım. Her yeni isim eklendikçe ben de söyleyecek bir şeylerim olduğunu fark ediyorum ve sizlerle paylaşma gereği duyuyorum. Aklımıza gelenleri ilave etmeye devam edelim, bu vesileyle aramızda olan ya da olmayan çizgi emekçileriyle ilgili sohbeti de sürdürmüş olalım.
Bağnaz okur, memnuniyetsiz beşer, işkilli büzük, sıfır tolerans iksmen, taş kalpli ahkam efendi...

https://ucuztefrika.blogspot.com

kharon

Malkocoglundan ve Ataturk eserinden haberdardim ama bu Ege'nin derinliklerinde eserini ilk defa goruyorum Basoglu'nun.

Keske eli kilicli kahramanlar takintisi daha az olsaydi santcilarimizin da bu tur eserleri daha cok gorebilseydik.

kharon

Benim listem de hemen hemen ayni :

Suat Yalaz
Sezgin Burak
Turhan Selcuk
Oguz Aral
Galip Tekin
Kenan Yarar
Ilban Ertem
Suat Gonulay
Emrah Ablak
Kutlukhan Perker

belki genel listeden tek fark Emrah Ablak olabilir, oldukca degerli bir cizgi romancimiz benim gozumde ; insagramdan yaptiklarini da seviyorum elbette -ve neden yaptigini da anliyorum ama keske kosullar
elverse de sadece cizgi roman yapsa

su 3 ismi ise artik yurtdisina acildiklari-oraya uretim yaptiklari icin ayirdim, boylece listede yer acildi :) 

Ersin Karabulut
Yildiray Cinar
Mahmud Asrar