Mutlaka okunması gereken 10 kitap

Başlatan haysat, 14 Eylül, 2015, 22:53:45

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

haysat

Hepimiz Çizgi Romanları seviyor ve büyük bir zevkler okuyoruz,fakat aramızda kitap kurdu olan bir sürü arkadaşlar vardır mutlaka.

sizce mutlaka okunması gereken 10 kitap hangisidir.

liste yaparak ve neden okunması gerek, bir kaç cümle ile anlatabilirseniz sevinirim.
HİÇBİRİNİZ ANLAMAMIŞSINIZ
BENİ SİZİN YANINIZA HAPSETMEDİLER
SİZİ BENİM YANIMA HAPSETTİLER !

kedidiro

   Liste işini severim. En sevdiğim kitapları değil haysat'ın dediği gibi mutlaka okunması gerektiğini düşündüklerimi yazayım:
1- pal sokağı çocukları: bence iyi kitapların ortak yanlarından biri her yaşa hitap edebilmeleridir. Bu o kitaplardan biri. Özellikle 30 yaşından büyük üyelerimiz hala okumadılarsa mutlaka okusunlar. Çünkü kendilerinin de pal sokağından olduklarını farkedecekler. Dünyanın tüm çocukları gibi...

kalidor

Böyle bir liste yapmak çok zor. Belki şimdiye kadar okuduğumuz en iyi 10 kitap diyebiliriz. Yolcuya azık gerek ve heybeye atılması gereken 10 kitap olarak seçtiklerimi kısaca izah edecek olursam:

1. Mekke'ye Giden Yol -- Muhammed Esed
Yaklaşık 1 asra dayanan ömründe 20 yılı aşkın bir süre Arap coğrafyasında yaşayıp da çöllerde bulamadığını Viyana metrosunda bulan, yazdığı tefsirle çığır açan akla ve gönüle hitap eden bir mütefekkirin hayatının ilk dönemini anlattığı, belli bir döneme ışık tutan, heybede de ilk sırada bulunması gerektiğini düşündüğüm otobiyografik eseri.

2. Üsküdar'da Bir Attar Dükkanı -- Ahmet Yüksel Özemre
Bu kitabı okuyup bitirdikten sonra hayatta en çok tanışmak istediğim kişinin vefatının üzerinden henüz 4-5 ay geçtiğini derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunduğumu hatırlıyorum. Türkiye'nin ilk ve tek Atom profesörü, İstanbul ve Üsküdar beyefendisi derya deniz hocamız. Bu eserinde kendi çocukluğunu ve Üsküdar'da bir Attar Dükkanı'ndan gelip geçen o güzel insanları anlatıyor.

3. Hakan Albayrak Kitabı -- Hakan Albayrak

Hakan Albayrak'ın daha dik ve muhalif olduğu zamanlardan kalma şiirleriyle ve düz yazılarıyla yeraltı edebiyatımızın nadide eserlerinden. İçinde 90'ların başında Nihat Genç ile yayınladığı "Çete" dergisinde de yer almış yazı ve şiirleri yer alıyor.


ben denize hâlâ inaniyorum
fondaki şarkı bitti yavrum
pilotun apandisiti patladı
uçak düşüyor
ve birlikte ölmek kulağa hoş gelse de
ben atlamayı tercih ediyorum
olur ya denize düşerim
bir gemi geçer

Hakan Albayrak
(1991)


4. Puslu Kıtalar Atlası -- İhsan Oktay Anar

Bu eserle ilgili kapsamlı bir yazım için bkz:
http://fuzuni.blogspot.com.tr/2015/03/puslu-ktalar-atlasnn-cizgi-roman.html


5. Kelt Şafağı -- William Butler Yeats
Yeats'ın pagan köklerine indiği, ormanın dansçılarını ve nehrin perilerini dinleyerek yazdığı arada kısa enfes şiirlerinin de yer aldığı alacakaranlık masallar, efsaneler ve mitler içeren eseri. Dost Kitabevi'nden zar zor internet üzerinden edindiğim üniversite yazının ikindi sonrasının pastırma sıcağında bıraktığı tadı hala anımsadığım benim için unutulmaz bir eser.

6. Waldo Sen Neden Burada Değilsin? -- İsmet Özel
Sezai Karakoç'tan sonra yaşayan en büyük Türk şairi olarak adlandırabileceğimiz, şiirleriyle birkaç nesli etkilemiş şair İsmet Özel'in anılarını ve hayat meselesini anlattığı ve daha ilk paragrafıyla vurup kıran otobiyografisi.

"Dünyaya gelmek bir saldırıya uğramaktır. doğan bebek havanın ciğerlerine olan saldırısının verdiği acıyla haykırır. Soğuk saldırır bize, sıcak saldırır. açlığın, hastalığın, korkunun saldırılarını savuşturma yoluyla yaşarız, hayatta kalırız. Yaşıyor olmak, savaşıyor olmaktan başka bir şey değildir. Birgün son nefesimizi verdiğimizde bize yapılan ilk saldırıyı tamamen püskürtmüş oluruz. savaş bitmiştir."

7. Kürk Mantolu Madonna  -- Sabahattin Ali
Türk romanında bir kilometre taşı. Yazara göre uzun öykü olan bu eser için iddialı da olsa şöyle denir: Sabahattin Ali, Kürk Mantolu Madonna'yı yazmasa idi belki de Oğuz Atay "Tutunamayanlar"ı bu incelikle yazamayacaktı.


8. 72.koğuş - Orhan Kemal
Fukaralığın ve çaresizliğin iliklere kadar işlediği, ömür ve ceset çürüten zindanlar, umutlar, aldanışlar, sinmiş adembabalar. Başlangıçtan sonuna kadar bir kaybeden öyküsü.

9. Ömrün Beş Mevsimi -- Abdullah bin Alevi El-Haddad
İlkini üniversite yıllarında ikincisini abimin vefatından sonra okuduğum insan ruhunun 5 safhalık ömrünü anlatan etkileyici bir eser. Bir yolculuğa çıkıldıysa o güzergahı da öğrenmek icab eder.

10. Tatar Çölü - Dino Buzatti
Ne için yaşıyoruz ve neyi bekliyoruz? Tekdüzelik kaçamayacağımız bir girdap mı? Günlerimiz hep birbirinin aynısı şeklinde giderken akıp giden ömür saatimizin ne kadar farkındayız? gibi insanoğlunun belki varolduğundan beri cevap aradığı yakamızı bırakmayan alışkanlıklarımızı, kaygılarımızı, endişelerimizi,  millet ne derlerimizi vs çarpıcı bir üslupla anlatan roman.

Son olarak:
Bütün kitaplar tek bir kitabı anlamak için okunur...
Crom! Ölüleri Say...

hanac

Alıntı yapılan: haysat - 14 Eylül, 2015, 22:53:45
sizce mutlaka okunması gereken 10 kitap hangisidir.

İmkansız bir şey istiyorsun.  :)

Türlere göre belki; En iyi 10 bilim-kurgu, En iyi 10 tarihi roman vs.


Chuck

Alıntı yapılan: kedidiro - 14 Eylül, 2015, 23:11:41
   Liste işini severim. En sevdiğim kitapları değil haysat'ın dediği gibi mutlaka okunması gerektiğini düşündüklerimi yazayım:
1- pal sokağı çocukları: bence iyi kitapların ortak yanlarından biri her yaşa hitap edebilmeleridir. Bu o kitaplardan biri. Özellikle 30 yaşından büyük üyelerimiz hala okumadılarsa mutlaka okusunlar. Çünkü kendilerinin de pal sokağından olduklarını farkedecekler. Dünyanın tüm çocukları gibi...

Pal Sokağı Çocukları'nı ilkokulda bir arkadaşım hediye etmişti. O zamanlar fantastik kitaplara sardığım için bir köşeye atmışım. İki üç sene sonra kitapların arasından çıkınca arkadaşımı özlediğimi fark edip okumaya karar verdim. Karakterlerde hemen hemen benim yaşımdaydı o dönemler kitabı baya bir sevdim tabii. Hırslanıyorum, kızıyorum, hüzünleniyorum. . Duygularımı çok karıştıran ve benim için oldukça özel bir kitaptır. :)
+ Her girdiğim yol çıkmaz sokakla son buluyor
- O halde yeni bir harita bulmalısınız

alan ford

 1- Yerdeniz Üçlemesi - Ursula Le Guin   

    Yerdeniz'in en büyük Büyücüsü Ged'in büyüleyici öyküsü. Büyümek , cinsellik ve ölüm hakkında muhteşem bir üçleme.

2- Şişkolarla Sıskalar - Andre Mourois

  Ülkü Tamer'in türkçesiyle şahane bir çoçuk kitabı. İlkay ve Ünal kardeşler kendilerini bir anda yer altı dünyasında Göbekistan ve Kemikistan ülkelerinin bitmeyen savaşının içinde bulurlar.

3- Pippi Uzun Çorap

  Evet belli olduğu üzere çocuk kitaplarını çok seviyorum ve bu seri de en sevdiklerimden. Dünyanın en güçlü kızı Pippi ve olağanüstü maceraları.

4- Saatleri Ayarlama Enstitüsü - Ahmet Hamdi Tanpınar

   Fazla söze hacet yok. Okumadıysanız mutlaka okuyun. Okuduysanız bir kere daha okuyun. Sonra üstüne Huzur patlatın bir de.

5- Tutunamayanlar - Oğuz Atay

  EEee bunda hiç söze gerek yok.

6- Silahlı Peri - Daniel Pennac

  Mallasuene ailesinin bütün maceraları çok güzeldir ama bu kitap benim favorim. "Coca cola şişesindeki süt kadar güzel"

7- Yüzüklerin Efendisi

  Hem epik fanteziyi başlattığı hem de coğrafyası , tarihi ve mitolojisiyle kurduğu muhteşem orta dünya için.

8-Can - Andrey Platonov

  Platonov'un her satırına işleyen hümanizmi , umudu ve muhteşem dili .

9- Yarınki Yüzün - Javier Marias

  İnsanı yazmaktan soğutan bir kitap . Kurgusu dili her şeyiyle dört dörtlük.

10- Lucas Diye Biri - julio Cortazar

  Cortazar olmayan bir liste liste değildir. Aslında buraya Seksek'i almak gerekir ama Lucas'ın 99 halini anlattığı bu küçük romanı ben çok seviyorum. Benim listeme bu girsin.

  Liste'ye okunması gereken 10 kitap ama benim listem 10 roman şeklinde oluştu. on kitap gerçekten çok zor. Tüfek Mikrop Çelik , hayvandan Tanrıya Homo sapiens, Kitle ve İktidar , Tembellik Hakkı , Mutsuzluk Üzerine hep bu listeye sokabileceğim mkitaplart. Gerçi daha romanlardan Mülksüzler , Biz, cesur Yeni Dünya , Otomatik Piyano , Mezbaha No :5 , Küçük Kara Balık gibi çok sevdiklerim bile listeye giremedi. Klasik tabir edilenlere de hiç bulaşmadım. Neyse 1001 kitap bile yapsak bi şeyler eksik kalacak yine de. Çok kasmayayım. :)

 

 
kaçmayı denemek bir tutsağın görevidir

battlehammer

ben seviyorum böyle listeleri. Listeyi oluşturan hakkında fikir veriyorlar ama daha ziyade. Benim listem şöyle.

1. Lenin - Ne yapmalı? (hayat kılavuzu)
2. Kapital (uygun bir okuma kılavuzuyla birlikte elbette, üzerinde çalışmadan doğrudan okunulabilecek bir eser değil)
3. Yüzüklerin Efendisi
4. Robert M. Pirsig - Zen ve Motorsiklet Bakım Sanatı
5. Elias Canetti - Kitle ve İktidar
6. D.N.A. - Otostopçunun Galaksi Rehberi
7. Zizek - Hiç'den az (bu zaten kendi başına kütüphane, yüzlerce farklı şeye atıf içeriyor. Öncesinde hakim olmak gereken bilgiye erişildikten sonra okunması gerekiyor.)
8. Mahir Çayan - Kesintisiz Devrim 1 ve 2,  İbrahim Kaypakkaya; Bütün Eserleri (sorgulamaları, tüm yazıları ve savunmalarını içeren toplama) (bu iki kitap da birlikte okunmalı. Bu çatışmadan çıkan sonuç hayli önem taşıyor)
9. Lewis Carroll - Alice serisinin tamamı.
10. James Joyce -  Ulysses (elbette öncesinde The Odyssey ve The Iliad)

kalidor

Alıntı yapılan: alan ford - 15 Eylül, 2015, 12:08:46

7- Yüzüklerin Efendisi

  Hem epik fanteziyi başlattığı hem de coğrafyası , tarihi ve mitolojisiyle kurduğu muhteşem orta dünya için.



Doğa Abi epik fanteziyi başlatanın kim olduğunu biliyoruz. Taa 1930'ların başında Teksas'ın bir kasabasında  ;)
Crom! Ölüleri Say...

battlehammer

Alıntı yapılan: kalidor - 15 Eylül, 2015, 14:10:01
Doğa Abi epik fanteziyi başlatanın kim olduğunu biliyoruz. Taa 1930'ların başında Teksas'ın bir kasabasında  ;)

All fled, all done
So lift me on the pyre.
The feast is over
And lamps expire.

kedidiro

Alıntı yapılan: alan ford - 15 Eylül, 2015, 12:08:46
1- Yerdeniz Üçlemesi - Ursula Le Guin   

    Yerdeniz'in en büyük Büyücüsü Ged'in büyüleyici öyküsü. Büyümek , cinsellik ve ölüm hakkında muhteşem bir üçleme.

2- Şişkolarla Sıskalar - Andre Mourois

  Ülkü Tamer'in türkçesiyle şahane bir çoçuk kitabı. İlkay ve Ünal kardeşler kendilerini bir anda yer altı dünyasında Göbekistan ve Kemikistan ülkelerinin bitmeyen savaşının içinde bulurlar.

3- Pippi Uzun Çorap

  Evet belli olduğu üzere çocuk kitaplarını çok seviyorum ve bu seri de en sevdiklerimden. Dünyanın en güçlü kızı Pippi ve olağanüstü maceraları.

4- Saatleri Ayarlama Enstitüsü - Ahmet Hamdi Tanpınar

   Fazla söze hacet yok. Okumadıysanız mutlaka okuyun. Okuduysanız bir kere daha okuyun. Sonra üstüne Huzur patlatın bir de.

5- Tutunamayanlar - Oğuz Atay

  EEee bunda hiç söze gerek yok.

6- Silahlı Peri - Daniel Pennac

  Mallasuene ailesinin bütün maceraları çok güzeldir ama bu kitap benim favorim. "Coca cola şişesindeki süt kadar güzel"

7- Yüzüklerin Efendisi

  Hem epik fanteziyi başlattığı hem de coğrafyası , tarihi ve mitolojisiyle kurduğu muhteşem orta dünya için.

8-Can - Andrey Platonov

  Platonov'un her satırına işleyen hümanizmi , umudu ve muhteşem dili .

9- Yarınki Yüzün - Javier Marias

  İnsanı yazmaktan soğutan bir kitap . Kurgusu dili her şeyiyle dört dörtlük.

10- Lucas Diye Biri - julio Cortazar

  Cortazar olmayan bir liste liste değildir. Aslında buraya Seksek'i almak gerekir ama Lucas'ın 99 halini anlattığı bu küçük romanı ben çok seviyorum. Benim listeme bu girsin.

  Liste'ye okunması gereken 10 kitap ama benim listem 10 roman şeklinde oluştu. on kitap gerçekten çok zor. Tüfek Mikrop Çelik , hayvandan Tanrıya Homo sapiens, Kitle ve İktidar , Tembellik Hakkı , Mutsuzluk Üzerine hep bu listeye sokabileceğim mkitaplart. Gerçi daha romanlardan Mülksüzler , Biz, cesur Yeni Dünya , Otomatik Piyano , Mezbaha No :5 , Küçük Kara Balık gibi çok sevdiklerim bile listeye giremedi. Klasik tabir edilenlere de hiç bulaşmadım. Neyse 1001 kitap bile yapsak bi şeyler eksik kalacak yine de. Çok kasmayayım. :)

 


"hacı hacıyı mekke'de deli deliyi beş dakkada bulur" diye bir söz vardır bilirsiniz. beşinci yılımı doldurduğum altın madalyon üyeliğimin çizgi roman dünyamı ve kitaplığımı genişletmesinin yanında en büyük katkısı doğa demiray - aka alan ford- ile tanışmama vesile olmasıdır. Edirne'de dünyaya benzer bir pencereden baktığım bir dostum var. yazdığı listedeki 10. kitap hariç hepsini okudum ve evet benim de 10luk listeme kolaylıkla  girebilecek kitaplar. ben başlığı takip edenlere farklı seçenekler sunmaya çalışayım ama tutunamayanlar, yerdeniz, tembellik hakkı, yüzüklerin efendisi ve biz'i fırsattan istifade alan ford'un dediklerine hiç bir şey ilave etmeden ben de tavsiye etmiş olayım

kedidiro

2- sevda sözleri - cemal süreya : şiirsiz liste de hayatta eksiktir. peki neden bir başka kitap değil de bu. sebeplerden biri aşağıda

durakta üç kişi
adam kadın ve çocuk
adamın elleri ceplerinde
kadın çocuğun elini tutmuş
adam hüzünlü
hüzünlü şarkılar gibi hüzünlü
kadın güzel
güzel anılar gibi güzel
çocuk
güzel anılar gibi hüzünlü
hüzünlü şarkılar gibi güzel

ercoktay

Alıntı yapılan: kedidiro - 15 Eylül, 2015, 14:45:37
2- sevda sözleri - cemal süreya : şiirsiz liste de hayatta eksiktir. peki neden bir başka kitap değil de bu. sebeplerden biri aşağıda

durakta üç kişi
adam kadın ve çocuk
adamın elleri ceplerinde
kadın çocuğun elini tutmuş
adam hüzünlü
hüzünlü şarkılar gibi hüzünlü
kadın güzel
güzel anılar gibi güzel
çocuk
güzel anılar gibi hüzünlü
hüzünlü şarkılar gibi güzel

Kitaplığımdaki en sevdiğim eserlerden. Arasıra açıp birkaç şiir okumak bile çok iyi geliyor.

kalidor

Alıntı yapılan: battlehammer - 15 Eylül, 2015, 14:32:25
All fled, all done
So lift me on the pyre.
The feast is over
And lamps expire.

Robert E. Howard'ın intiharı sırasında bıraktığı not üzerine:

http://www.barbarconan.blogspot.com.tr/#!http://barbarconan.blogspot.com/2013/05/robert-e.html

"Her şey olup bitti,

ölüleri yakacak odunların üstüne yatırın beni,

ziyafet sona erdi, söndürün kandilleri..."

Crom! Ölüleri Say...

ercoktay

Yukarıda arkadaşlar bir çırpıda 10luk listelerini sıralamışlar :) Notlarımı aldım sağolsunlar.

Ben de okuması bana çok iyi gelen bir eseri yazayım buraya. Doğum günümde bir arkadaşım hediye etmişti. Kaç defa okuduğumu bilmiyorum. Hatta canım sıkıldığında ya da kendimi iyi hissetmediğimde bu kitabı okumaya başlıyorum.

Naci Ünver'in Ozanın öldüğü gün adlı eseri. Tavsiye ederim.

İkinci bir kitap olarak da Sefilleri önerebilirm. Sefilleri ilk olarak ilkokulda kısa versiyonunu okumuştum. Daha sonra orta okulda bir üst versiyonu okuduktan sonra üniversite çağında 5 ciltlik özel baskısını okudum. Yazılmış en güzel romanlardan.

kedidiro

3- yalınayak gen : bir çizgiroman severin mutlaka okuması gereken bir eser hatta 15 yaşından büyük herkesin okuması gerekiyor bence... İhtiyar zenginlerin çıkardığı ama hep fakir gençlerin öldüğü savaşlarla dolu dünyamıza tam içerden hiroşima'dan  bir bakış...