Polisiye Öyküleri

Başlatan hennessy, 28 Mart, 2011, 22:07:07

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hennessy

SİYAMLI İKİZLER  Ellery Queen

Ellery Queen, Amerikalı kuzenler Frederic Dannay ve Manfred Bennington Lee'nin bir gazetenin roman yarışması için oluşturdukları hayali bir dedektif-yazar. Babası Müfettiş Quenn ile birlikte gizemli cinayetlerin esrârını çözüyorlar.

Dedektif, babasıyla birlikte bir dağ yolundan geçerken çevredeki ormanlara hızla yayılan bir yangın yollarını keser. Geri dönmek istediklerinde o yönü de alevlerin sardığını görerek tepeye tırmanmak zorunda kalırlar. Yolun sonunda bir düzlük ve üzerinde sadece bir ev vardır. Ev sahibi doktor Xavier'in konukseverliğiyle Ellery ve Müfettiş geceyi orada geçirirler. Ertesi sabah çevredeki yangın daha da büyür ve doktorun öldürülmesiyle durum içinden çıkılmaz bir hâl alır. Polis de dahil kimsenin ulaşamadığı malikanede, Ellery ve babası cinayeti soruşturmaya başlar..

Su yerine alevlerle çevrili bir ada atmosferinde, yavaş yavaş dozu artırılan panik hali çok iyi yansıtılmış kitapta. Okurken o boğucu duyguyu evde kalan karakterlerle birlikte yaşıyor gibi oluyorsunuz.Ellery Queen'in delişmen tavırları, babasının sakinliğiyle güzel bir tezat oluşturuyor. Yapışık ikizler ve iskambil kağıtlarından ipuçları da hoş ayrıntılar arasında.
Murat : Hasan abi Avengers dağılmış duydun mu?
Hasan: Duydum duydum toplanın Tellioğulları

hennessy

Zehirli Şaka Carter Dickson

...... Son derece mağrur ve yalnız bir ihtiyar

...... Güzelliğiyle övünen esmer kadın

...... Sadece kendi menfaatini düşünen genç bir adam

...... Sinirli bir ihtiyar kız

GECELERİ GÖZÜKEN O BEYAZ ELDEN KORKUYORLARDI!
(Arka Kapak)

hennessy

Mükemmel Cinayetler Julien Salmon

Gerçek ile sanrının birbirine karıştığı "Mükemmel Cinayetler"in kahramanı Paul de Dardanie'nin hayali, cinayette mükemmeli yakalamaktır. Genç bir komiser adayı olan Dardanie, tuhaf düşlerini sürekli dinlediği Mozart'ın "Reqiuem"iyle ve şarapla besler. Olağanüstü duygusallığı, sevdiği kadının onun terk etmesiyle dönüşüme uğrar. Artık sevdiği herkes için cinayet planları yapan bir katil adayıdır. Onu terk eden kadının öldüğünü sanmaktadır. Kendi adıyla anılan bir cinayetler dizisi yaratmayı düşler. Yaratıcı, zeki ve titiz komiser adayı Dardanie'nin bundan sonraki amacı suç tarihine damgasını vurmaktır. Yegâne sırdaşı, yaptıklarını not ettiği gizli not defteridir. Defterde, Dardanie hakkında her şey vardır; cinayet planları ve işlediği suçların tüm detayları... Gerilim giderek yükselirken roman umulmadık yollara sapar.
"Mükemmel Cinayetler"in gerilimli ve mükemmel kurgusunun yanı sıra çok önemli bir özelliği var; yazarı da tıpkı kahramanı gibi bir komiser. Julien Salmon, meslekî deneyimlerini romanını kurgularken kullanmış ve romanı, kahramanının notlarıyla oluşturmuş. Notların içeriğiyse, nevrotik bir hastanın yarattığı, kimi zaman çok gerçekçi, kimi zamansa saçma olarak nitelendirilebilecek olaylarla örülü. İncelikle işlenen kanlı cinayetler bir tür sanatsal zarafet taşıyor.
Okuyucuyu sürekli şaşırtan keskin dönüşlerle ivme kazanan "Mükemmel Cinayetler", son satırına dek gizini korumayı başaran bir roman. Julien Salmon'un klasik kurgulardan çok farklı olan bu kitabı yayımlandığında Fransız edebiyat çevrelerinde, anlatımı sınır tanımayan bir kara mizah örneği olarak tanımlanmıştı. Türk okurunun da bu romandan keyif alacağı kesin.

alan ford

Çok uzun zaman olmuş okuyalı , iyi kitaptır ama. Metis polisye serisindendi ki , bu serinin her kitabı gerçekten çok iyiydi. maalesef artık yok bu seri :'(
kaçmayı denemek bir tutsağın görevidir

hanac

Alıntı yapılan: hanac - 22 Temmuz, 2012, 17:40:55
Bu arada kapağı Aslan Şükür çizmiş, tarayıp yüklerim.

Aslan Şükür'ün çizdiği kapak

gamlıbaykuş

Büyük usta döktürmüş yine. Forumumuzdan bir arkadaşın Aslan Şükür ile ilgili bir çalışması olacaktı ne oldu acaba...
Hayat ne kadar güzel, hoş,
Haydi durma sevgiline koş...

hennessy

benim için bir büyük arşiv polisiye romanları almadan önce yada hangi yıllarda kaç baskısı olduğunu yorumları değerlendirmeleri görmek için mükemmel sitedir.

http://www.cinairoman.com/

can amca

Ellery Quenn'in yine Hayat Kitapları'ndan çıkan Y'nin Esrarı adlı romanını da okumanızı tavsiye ederim. Bir de John Dickson Carr'ın Dokuz Düğümlü İp adlı romanı da ilginizi çekebilir.

Aslında 50'li yılların sonu 60'lı yılların başında yayınlanmış Hayat Kitapları serisi bir çok önemli cinai roman içermektedir. Alfred Hitchcok'un ünlü filmi Sapık'ın Robert Bloch tarafından yazılmış romanı da "Üç Ruhlu Adam" adıyla bu seride yayınlanmıştı.

Sahaflarda ve GG'da hala bulunabilmektedir.

kalidor

Siyam ikizlerinin Siyamlı İkizler olarak çevrilmiş olması ilginç ::)
Crom! Ölüleri Say...

hanac

Peki sen oraya üye değil misin ?

Üyeler arasında hennessy adını göremedim.

Başka bir nick mi kullanıyorsun orada ?

hennessy

Formuna takılmıyorum Hasan abi kitapları inceliyorum

V

Zamanında(1960'larda başlayıp 20 yıla yayılan bir süreç) toplam 132 sayı çıkmış tamamı polisiye-dedektiflik  romanlardan oluşan bu seriyi toplamaya başladım.Şu ana kadar bir arkadaşın biriktirdiği aşağıdaki sayıları kendisinden almak üzereyim.

- Mikrofonda Cinayet - No:1 - R.L.Goldman
- Niçin - No:5 - William Irish
- Bir'e On Vardı - No:8 - William Irish
- Şanslı Ceset - No:11 - Craig Rice
- Körebe - No:13 - Baynard Kendrick
- Kupa Dörtlüsü - No:15 - Ellery Queen
- Kızıl Daire - No:16 - Patrick Quintin
- Tuzak - No:18 - Craig Rice
- Kolejde Cinayet - No:20 - Patrick Quintin
- İğne Deliği - No:22 - Carter Dickson
- Ortadaki Adam - No:23 - William Irish
- Kanal Yolu - No:28 - Jeab Pierre Conty
- Şu Bahsettiğin Ölü - No:30 - Frederic Dard
- Ölüm Merdiveni-No:32- M. Roberts Rinehart
- Yalancı Şahit - No:33 - Erle Stanley Gardner
- Soğuk Eller - No:34 - Erle Stanley Gardner
- Ağdaki Adam - No:35 - Patrick Quintin
- Bir Saat Durdu - No:36 - Carte Dickson
- Nefret - No:39 - Olga Rosmanith
- İyi Ama ; Harry'yi Kim Öldürdü - No:41 - J.T. Story
- Şantaj - No:42 - Erle Stanley Gardner
- Zehir - No:43 - Georgette Heyer
- Çığlık - No:45 - Erle Stanley Gardner
- Banyodaki Ceset - No:46 - Dorothy Sayers
- Kabahat Benimdi - No:47 - Patrick Quintin
- Şanslı Bacaklar - No:48 - John D. Macdonald
- Hipodromda Cinayet - No:49 - Bob Mcnight
- Tehlikeli Vazife - No:50 - Edard S Aarons
- Fırtına Gecesi - No:51 - Mignon G. Eberhart
- Korku Vadisi - No:60 - Conan Doyle

Seri hakkında ayrıntılı bilgisi-ilgisi olan arkadaşların fikirlerini bekliyorum.

Ayrıca  zamanında Altın Kitaplardan çıkmış:

- Sarı Odanın Sırrı - No:6 - Gaston Leroux
- Mor İzler - No:9 - Ellery Queen
- Karanlıkta Dört Ölü - No:17 - John Creasey
- Üç Tabut - No:10 - Carter Dickson
- Ya Ben Kimim - No:15 - Helen Mc.Coloy

kitapları da aldım..Bu ara polisiyeye merak saldım diyebilirim.. :)
"İstemem,eksik olsun.."

hennessy

V

"İstemem,eksik olsun.."

hennessy

Bu ara zombi furyasına bizim Holmes de katılmış. Aslında konusu iyiyse yayınlanabilir Türkiye'de.