Çizgi Roman Piyasası ve Sorunları

Başlatan tommikser, 09 Ağustos, 2010, 12:15:09

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hellion

Alıntı yapılan: Mösyö Lejant - 26 Şubat, 2022, 15:00:53
Yıllardır manga sayısı arttıkça, bana göre çizgi roman ekolünün esas örneği olan fumetti sayısı azalıyor. Dikkatimi çekiyor, genellikle manga okuru diğer ekolleri okumuyor ama diğer ekolleri okuyanlar manga da okuyor... Dolayısı ile mangayı çizgi romandan ayrı görüyorum ve maalesef manga sayısı git gide artıyor...

Tex, Zagor ve niceleri dururken neden manga okunur ben bilmiyorum.

  Tabii ki kendi fikirlerinizdir, saygı duyarım ama bu sadece sizi bağlar. Fumetti ne kadar çizgi romanın esas ekolüyse manga da, comics de, frankofon da, diğerleri de o kadar esas ekoldür. Mangaların günümüz formunda örneklerinin geçtiğimiz yüzyılın ortalarında çıktığını düşünürsek diğerlerinin "ilk ben geldim" gibi bir iddiada bulunması da pek mümkün görünmüyor. Mangalara en fazla 10 yıl önce çıkan ve çocuklara, ergenlere yönelik ürünler kafasıyla bakarsanız yeni bir ekolün gelip onu geçeceğini umabilirsiniz ama böyle bir ekolün bugün çıksa bunu başarması için yıllarca geçmesi lazım (bence bir 30 sene sürer).

   Yaşım 44 ve Zagor ve Tex sevdiğim ve hala okuduğum, biriktirdiğim çizgi romanlar. Buna rağmen senelerden beri azılı bir anime ve buna bağlı büyüyen bir manga hayranı olarak durumun neden fumetti için sıkıntılı olduğunu çok rahat görebiliyorum. Fumettinin ağır topları kendi kısır döngüsünde takılıyor. Yeni üretilenlerin de manga okuyucularına hitap etmeye çalıştığı gayet ortada ve maalesef onlar da limitli seriler olarak ancak tutunabiliyor (misal orfani vs. gibiler).

   Manga - anime neden okunur - izlenir biraz araştırınca gayet görülebiliyor. Bu kadar tür çeşitliliğini sağlayan başka bir üretim yok. Her yaşa, her zevke, her tip insana göre bir ürün bulmak mümkün. Özellikle benim gibi bilimkurgu ve fantastik şeylerin hayranıysanız tam cennete düşmüş oluyorsunuz. Açıkçası ta yetmişlerden günümüze kadar yüzlerce anime seyrettikten sonra Japonların öngörüsüne, yaratıcılığına, hayal gücüne şapka çıkartmamak elde değil. Tabii ki her üretilen bir başyapıt değil; hatta çok vasat ve altı şeyler de var ama bu kadar yüksek sayıda üretimin içinde bunlar normaldir. 

   Gerekli şeylerin her sayı için baskı sayısını 10 binden 30 binden çıkarması doğru ise hiç şaşırmam. Yakın zamanda 50 bin ve hatta üstünü de duyarız. Ben kırklı yaşlarda okurken her sene alttan yeni okuyucular geliyor. Biraz matematik bilen ne demeye çalıştığımı anlar.

   

KenParker

Çoğu vasatın altında olsa da mangaların yaygınlaşması benim için sevindirici. Hangi ekol, hangi coğrafya,  hangi tür çizgi roman olursa olsun. Yeterki insanımız okumanın, hayal etmenin, bir zevki paylaşmanın tadına varsın.

Çekik gözlüler daha da çoğalsın, Monster serisi artık bitsin, Vagabond'un çizeri sıhatine kavuşsun, gökyüzünden üçüncü hamur mangalar yağmur gibi yağsın inşallah )

Mösyö Lejant

Ekollerle alakalı bir kıyas yaptığım mı sanıldı bilmiyorum ama önceki mesajıma ilavede bulunayım.

Bir defa Tex ve Zagor'u çoğu manga ekolü çizgi romandan iyi bulurum, evet. Elbette manga çizgi romanları buradaki üyeler kadar çok bilmiyorum, zira merak ettiğim bir ekol değil.

Şimdi gelelim asıl konuya, bildiğiniz üzere anime denildiğinde Japon ekolü çizgi filmler anlaşılır. Cartoon ise Amerikan ekolü çizgi filmlerdir. Bir anime konusu geçtiğinde animasyon denildiği vakit serinin takipçileri bunu onaylamaz, anime olduğunu hatırlatır... Tersi duruma ise pek rastlanılmaz, cartoon'a anime denilmesi sanıyorum ki çok nadirdir. Bununla birlikte, Netflix'in ürettiği animeleri bile cartoon kategorisinde gören pek çok izleyici yorumuna denk gelebilirsiniz.

Dolayısı ile animasyon alanında gerçekleşen kategorizasyonun bir benzerinin çizgi romanda da olması muhtemeldir. Önceki mesajımda belirttiğim hususu tekrar edeyim, örneğin fumetti okuru olup manga ekolünden çizgi roman okuyan pek çok kişi var bu forumda. Fakat tersi durum var mıdır? Emin değilim... Aksine, başka başlıklarda da görüleceği üzere fumetti ekolüne yönelik eleştiri bulabilmek mümkün forumda. Ben farklı düşünüyorum o ayrı, fumetti benim için üst sıradadır.

Konu bundan ibarettir.
Saygılar.

gevheri

Ben her ekolu severek okuyan birisiyim. Mangalar arasında da her okurun şans vermesi gereken eserler var bence. Örneğin Yalnız Kurt ve Yavrusu. Fakat mangalar içinde güzel eserler olması hepsinin güzel olduğu anlamına gelmiyor ve gördüğüm kadarıyla yayınevleri hiçte seçici davranmıyorlar. Olabildiğince çok seriye el atıp çok fazla müşteri çekmenin derdindeler gibi geliyor bana. Mesela shounen mangalar içerisinde özel bir yere sahip olan Dragonball iki cilt yayınlandı ve neredeyse bir yıldırlı yeni cilt gelmedi. Ortalığı ikinci üçüncü sınıf tamamlanmayacağı kesin olan mangalarla doldurmaktansa daha kaliteli serileri düzgünce yayınlasalar çok daha iyi olur bence.

dayıcomics

Bu senenin 3 ayına bakıldığında mangalarda oldukça büyük bir artış var. Bu seneyi de bağımsızlardan devam edeceğiz gibi gözüküyor.

Rossi

Avro 18 e dayandı.  Dolar 17 ye yaklaşıyor. Durum hiç ama hiç iyiye gitmiyor. Kitaplar gene zamlanacaktır.

Aramızda Finanscı ve bankacı arkadaşlar var. Onların görüşlerini merak ediyorum açıkçası.

Mrtekin

Alıntı yapılan: Mrtekin - 17 Kasım, 2016, 23:05:26
An itibarı ile Bay Dolar 3,3740.

Hadi okur artık iyice eler, sineğin yağını çıkarır bir şekilde ama;

Telif Borcu Dolar/Euro; gelir ise TL. Yayınevlerimiz gerçekten nasıl döndürecek tekneyi; endişelendim açıkçası.

2017 hem "yayınevi" hem de "okur" açısından çok zor geçecek, belli oldu.

Hayırlısı...


Alıntı yapılan: Mrtekin - 07 Mayıs, 2020, 14:17:51
;D Kendime not; sen bir de 2020'yi gör.

Alıntı yapılan: Mrtekin - 26 Ekim, 2020, 17:16:25

2016 tarihli üstteki ilk iletim; baya "tarihi" bir ileti olarak kalacak galiba:-)

Bu koşullarda hala kitap çıkması bile büyük başarı bence. Zaten bu gidişle, çr piyasası toptan fasiküle dönecek, yakındır.

Şahsen, Avro'nun geldiği bu seviyede, Çizgi Düşler'in Teks ve Zagor harici hiçbir fumetti telifini de artık yenilemeyeceğini düşünüyorum. Ha bırakılan teliflerden, "Lal" alır mı, onu da hiç zannetmem. Fumettiseverlere geçmiş olsun.

Yani böyle tarihi mesajlarım var. ;D Daha da kötüye gidiyoruz. Denilecek çok şey de yok aslında. İyiyi umut edip, kötüye hazırlanalım. Piyasa, son 4 sene herşeye rağmen fena gitmedi, kitap çıkmaya devam ediyor. Çeşitlilik anlamında "comics" tarafında bu sene ciddi bir kırılma oldu ama orada da "Prestij" boşluğu iyi doldurdu.

Tabi artık hangi seviyede "alıcı/tüketici/okur" seviyesinde, total bir çöküş yaşanır, artık bilemiyorum, hiperenflasyon sarmalında fiyat algısını da yavaş yavaş yitiriyoruz çünkü. Yayıncı öyle veya böyle katlandığı maliyetleri kitaba yansıtmaya devam ediyor ve de alan olduğu sürece edecek.
They drew first blood...

Zeljko

Alıntı yapılan: Rossi - 07 Haziran, 2022, 14:23:37
Avro 18 e dayandı.  Dolar 17 ye yaklaşıyor. Durum hiç ama hiç iyiye gitmiyor. Kitaplar gene zamlanacaktır.

Aramızda Finanscı ve bankacı arkadaşlar var. Onların görüşlerini merak ediyorum açıkçası.

Benim de merak ettiğim (aramizda yetmişini devirmiş büyük abilerimiz vardir diye soruyorum)böyle bir dönem yaşadimiz mi gerçekten?Hani yağ kuyruğu vs. deniyor ya...Artik ucuz/pahali algimi kaybettim  :-\
Şu Gotham'ın önü bir uzun alan
Bir tek seni sevdim Christopher Nolan

pizagor

Alıntı yapılan: Zeljko - 07 Haziran, 2022, 18:28:08
Artik ucuz/pahali algimi kaybettim  :-\

Dünden pahalı ama yarından ucuz; bakış açımız, algımız bu netlikte hamdolsun.
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar... KRONİK İTTAPAR!!!
Hayat sana sokak hayvanlarına davrandığın gibi davransın!


Kinowa59

Merhaba sayın Zeljko. Ben 78 kuşağı olarak o dönemleri yaşadım, gördüm. Tüp, yağ, ampul, şeker, benzin, mazot vs gibi kuyruklar oluyordu. Gıda üzerine olan kuyruklar stokcu ve karaborsaci açgözlülügu nedeniyle daha çok kazanç için yapılıyordu. O zaman vatandaşta para vardı. İşsizlik diye birşey söz konusu değildi. Üniversite gençliğinin kamuda ve büyük özel sektörde daha okurken işi hazırdı. Stokçulugu ve karaborsaciligi yapanlar sağ iktidarların vurguncu desteği tüccar ve esnafti. İnsanlar bankalara ve tefecilere borçlu değildi. Devletin vatandaşına döviz ve TL ağır borçları yoktu. Gene Devletin yabancılara yüzmilyarca dolar borcu yoktu. Ağır aksak ta olsa sanayisi olan tarımda ve hayvancılıkta kendine yeterli Dünyadaki 7 ülkeden biriydik. Eğitim, Atatürk'ün öğretmenlere hitap ettiği gibi, " efendiler, Cumhuriyet sizlerden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirmenizi ister " şiarıyla hedefe yürüyordu. Her ailenin, enaz bir bireyi kamuda çalışan, Devlet garantili işi vardı. Dövize bağlı petrol ürünlerinin kuyruk nedeni ise ABD nin haşhaş ekimi ve Kıbrıs politikası nedeniyle ülkemize uyguladığı ambargoydu. Herşeye sık sık zam geliyordu. Pek çok ürün bulunamiyordu, ama nedenlerini yukarıda izah ettim. Sonra bu anlattıklarımın üzerinden tam 45 yıl geçti. Neredeyse yarım asır. Bu sürede Dünya tersyüz olup yeniden kuruldu, bizim dilleri ve elleri uzunlar 45 yıl öncesinin ekonomik darlığından dem vuruyorlar. Ne demiş, Mevlana Celaleddin Rumi " dün yaşanan dün de kaldı, biz bugünü'e bakalım."  Kalınız sağlıcakla.

Rossi

Alıntı yapılan: Zeljko - 07 Haziran, 2022, 18:28:08
Benim de merak ettiğim (aramizda yetmişini devirmiş büyük abilerimiz vardir diye soruyorum)böyle bir dönem yaşadimiz mi gerçekten?Hani yağ kuyruğu vs. deniyor ya...Artik ucuz/pahali algimi kaybettim  :-\
Ben 66 doğumluyum.  Temmuz 1974 de Kıbrıs Barış Harekatindan sonra ABD film vs dahil herseye ambargo uyguladı. O sıra kuyruklar  oldu. O zamanlar kambiyo rejimi vardı. Ekonomimiz kapalı ekonomiydi.1980 de destekledikleri cunta darbe yapıp  iktidara gelince ambargoyu kaldırdılar.
Eceviti, Demirel, Özal ı gördüm. Ama hiç bir zaman böylesini görmedim.

İnancomic

Desenize o zaman durum çok vahim ki daha da beter olacak gibi yapımda yayında emeği olan herkesi allah bildiği gibi yapsın

Zeljko

Alıntı yapılan: pizagor - 07 Haziran, 2022, 18:37:04
Dünden pahalı ama yarından ucuz; bakış açımız, algımız bu netlikte hamdolsun.

Şimdi twitterda gördüm bu geceden itibaren  motorine 1.93 zam gelecek,pompaya da yansiyacakmış...Burasi tabiki siyaset konusulan bir forum degil ama artik bu iş siyaset üstü oldu.Bu gidişle birakin cizgiromani,kitap okuyacak mali gücümüz de olmayacak.2022 yilinda temel ihtiyaçlarımız lüks olduysa diyecek birşey bulamiyorum
Şu Gotham'ın önü bir uzun alan
Bir tek seni sevdim Christopher Nolan

Mrtekin

Biraz önce Alsancak Kırmızı Kedi mağaza müdürü Yusuf Bey'le ayaküstü lafladık. Kitap zamlarına yetişemiyoruz, algı diye birşey kalmadı, dedi.

Ben de artık, kitapların fiyatlarını bir kilo peynir parası falan diye ölçmeye başladım, yani kafada tutunacak bir benchmark kalmadı, dedim.

Cumhuriyet kurulurken kendi kültür devriminin devamlılığını sağlamak için, ilk iş, memlekete kağıt ve selülöz fabrikaları açmış. Neredeyse yüz yıl sonra memlekette kağıt, selülöz fabrikası yok. Herşey ithal. Kağıt ithal, kitap pahalı, kültür merdivenaltı. Kültür@sanat şöyle dursun temel ihtiyaçları karşılayamayacak düzeylere gelmişiz. Sürekli sinir harbi içerisinde bir hayat.

Neyse,kısa keseyim, bu kara günlerde Ata'mızın bir sözüne sığınıyorum.

"Umutsuz durum yoktur. Umutsuz insanlar vardır. Ben umudumu hiçbirzaman yitirmedim."

Ümitvar olalım.
They drew first blood...

pizagor

Alıntı yapılan: Zeljko - 07 Haziran, 2022, 19:47:56
Şimdi twitterda gördüm bu geceden itibaren  motorine 1.93 zam gelecek,pompaya da yansiyacakmış...Burasi tabiki siyaset konusulan bir forum degil ama artik bu iş siyaset üstü oldu.Bu gidişle birakin cizgiromani,kitap okuyacak mali gücümüz de olmayacak.2022 yilinda temel ihtiyaçlarımız lüks olduysa diyecek birşey bulamiyorum

Devlet büyüklerimizden öğreniyoruz ki sevgili dostum; Dar gelirli, emekli ve kendini geçen seneye kadar orta ve de üst orta sınıf gören (ve bu bir sene içerisinde sınıf düşen) kesim dışında sıkıntı yok hamdolsun. Sayıyorum; Bir - iki - üç - dört... Aaaaaa 80 milyon etti. Bardağın dolu tarafına bakalım; demek ki halkımızın 4 milyonunun durumu geçen seneye göre daha iyi.

Başımıza daha ne gelecekse gelsin bu ülke insanının en büyük sorunu ekonomi falan değil; demokrasiyi, birey ve toplum olmayı, insan ve doğa sevgisini, adaleti, hak ve hukuku, laikliği özümsetemeyen 'eğitim'dir.
İlk Biriktirici... Vampir Dişçisi... Huysuz İhtiyar... KRONİK İTTAPAR!!!
Hayat sana sokak hayvanlarına davrandığın gibi davransın!