Injustice Tanrılar Aramızda - Çizgi Düşler

Başlatan hennessy, 20 Mayıs, 2015, 22:38:19

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

köstebek

Alıntı yapılan: Mrtekin - 27 Ekim, 2015, 17:42:35
Neyse, bu kadar tartışmadan sonra ben Injustice' i, almayacağım.

Parayı verip vermemek de benim tercihim. Kime, neye, hangi kriterlere göre verip vermeyeceğim de beni ilgilendirir, netice itibarı ile bu iş herşeyden önce zevk&renk meselesi. Kaldı ki, zaman içinde hepimiz değişiyoruz, bir şeyi geçmişte sorgulamamanız, gelecekte sorgulamayacağınız anlamına da gelmez. Kime fonta takar, kimi boyuta, ezcümle, "işlevsellik" sizin "memnuniyetiniz" ile doğru orantılıdır.

Benim hoşuma gitmedi ise bu edisyon, sebebini de söyler, istediğim gibi eleştiri yaparım. Eleştirinin de, "yapıcı olması" ve "üslubu" önemli. Sanırım, bu kriterler çerçevesinde de kendi derdimi anlatmış durumdayım.

Tamamdır, Mehmetcim,
Sen canını sıkma; ama dediğim gibi şu ana dek hep aynı boyutta comics bastık ve sanırım bir süre daha aynı boyutta gideceğiz. Yaşanan mali şartların ortasında bir de orjinal boyut isteğimiz pek olmadı.

Senin de her zaman bildiğin gibi ... canının istediği ÇD kitabını alıp almamakta serbestsin; aramızda böyle bir şeyin lafı bile olmaz. :)
Lakin injastis'te konu enteresan. Benim gibi bir fumettici bile böyle diyorsa, satın almasan bile bir yerlerden bul buluştur oku. Eğleneceğin ve zaman zaman düşüneceğin yerler olacak... Kahraman nedir? Adalet nedir? Kim suçlu, hangi suçlular cezalandırılıyor, kim bu işlerden yırtıyor gibi bilindik mevzulardan bahsediliyor.

Mrtekin

Çetin Abi, sıkıntı yok.

Ben Teks'den aynen devam ederim, onun "adalet" yorumlayışının üzerine Adam tanımam. :)
They drew first blood...

çizgidüşler

Merhaba,

Kitabın boyutuyla ilgili yorumlar sonrası açıklama yapmak istiyorum. Injustice ve bastığımız diğer tüm DC/Vertigo kitaplarının -Amazon'un yalancısıyız- boyutları 10,2x6,6 inch. Bunu metrik sisteme çevirirsek boyut 25,908x16,764 cm olur.

Bildiğiniz gibi Türkiye'de biz de dahil birçok yayınevi genel olarak 24 cm'lik yüksekliği sabit tutacak bir baskı boyutunu tercih ediyor. Bunun sebebi temelde bu boyutu aşmanızın yaklaşık %50 ye varan bir maliyet artışına sebep olması. Bu ekstra maliyete katlanmadan basılabilecek optimum büyüklük ne yazık ki yaklaşık 24 cm.

Yüksekliği bu şekilde kabul edip kitabı orantılı olarak küçülttüğünüzde de Injustice ve diğer DC kitapları için en 15,52941 cm oluyor. Yani boyutu yaklaşık %7 kadar orantılı küçültmüş oluyorsunuz. 24cm boyundaki bir kitabın enini 16 cm yapmak kağıt ve baskı maliyetinde hiçbir şekilde etkilemeyecektir, ama bunu yapmanız için;

a- Eni 16 cm'ye küçültüp yüksekliği 24 cm olacak şekilde sayfaların alt ve üstünden kesmeniz,
b- Sayfaları -orantısız olarak- 16x24 cm ye sığacak şekilde enlemesine genişletmeniz,
c- Boyu 24 cm'ye küçültüp eni 16 cm den kesip tam sayfa resimlerde sol ve sağdan kesim paylarından yemeniz ve sağ kenarda beyaz şeritler çıkması riskine girmeniz,
d- Her bir sayfada kareler arasındaki beyaz boşluklar vb... gibi alanlarda oynama/daraltma yapmanız


gerekir. Ya da bunların hepsini belli oranlarda uygulayabilirsiniz.

Bizim tercihimiz 24cm yi sabit tutmak oldu. Genelde orantılı küçültme dışındaki işlemleri uygulamayı yayınevi olarak tercih etmiyoruz. Fiyatı da olabildiğince optimumda tutmak istediğimiz için orjinal boyutta basmanın getireceği ek maliyeti tercih etmedik, aksi durumda ne yazık ki bu maliyeti fiyata yansıtmamız ve kitabın fiyatını arttırmamız gerekecekti.

Kısacası, boyutun bu şekilde olmasının sebebi budur.

afu

ölçüleri bu kadar konuştuk madem,
doğan kitaptan çıkan "ece" kitabına ne diyorsunuz?
sitelerinde kitap ebadını 21 x 26 cm olarak vermiş!
yazarı ve çizeri kutlukhan perker "benim çizimlerim böyledir, ufaltmam" dedi sanırım? yayınevi de saygı göstermiş demek.


baba alsana

Hiç gozume batan bisey olmadi boyutlarda. Elime aldigimdada kucuk gibi gelmiyor oteki kitaplardan bi farkini gormedim

HacıGeraltEmmi

Alıntı yapılan: afu - 27 Ekim, 2015, 21:42:54
ölçüleri bu kadar konuştuk madem,
doğan kitaptan çıkan "ece" kitabına ne diyorsunuz?
sitelerinde kitap ebadını 21 x 26 cm olarak vermiş!
yazarı ve çizeri kutlukhan perker "benim çizimlerim böyledir, ufaltmam" dedi sanırım? yayınevi de saygı göstermiş demek.

Yarım gazete sayfası ebatında hürriyet gazetesinde yayınlanan bölümler ise küçültüldüğünü söyleyebiliriz. (sağında solunda ek yoktu, yarım gazete sayfası ebatındaydı diye hatırlıyorum, yanlış hatırlıyorsam düzeltiniz.) Yatay formatını bozmadan kitaba dönüştürdülerse ebat; 26 en 21 boydur o zaman. Standart ebatlar için uygun değil zaten. Gazete için yazılıp çizilenler değilse zaten buraya kadar yazdıklarımı hiiiç dikkate almayınız.

Asıl mevzuya gelirsek; gönül ister tabi orjinal ebatta okumayı. Ama frankofonlar hariç diğerlerindeki küçültmeye alıştım kendi adıma (en azından çok rahatsız olmuyorum artık.) Anca YKY kitapları ile kıyasladığımda hafiften bir sızlıyor içim. O sebeledir ki kitaplıkta YKY comicsleri her daim diğerlerinden 3-4 raf uzakta duruyorlar :)

Sosyal içerikli mesaj;
Frankofonlara kıymayın efendiler. Kesip biçerek güdükleştirdiğiniz zaman okuma keyfimiz kaçıyor, elimiz gitmiyor almaya :-\

Öte yandan orijinal ebatında basılanların satışları da iyi olmadığından siz de haklısınız. (XIII, Durango, Buddy, Orbital vs. örnekleri)
"Nerden çıkardın kardeşim satmadıklarını, orijinal ebattakilerin satışları gayet iyi ama canım böyle istedi, küçülterek yayınlayacam" diyorsanız, lütfen yapmayınız.

nicholaihel

Alıntı yapılan: afu - 27 Ekim, 2015, 21:42:54
ölçüleri bu kadar konuştuk madem,
doğan kitaptan çıkan "ece" kitabına ne diyorsunuz?
sitelerinde kitap ebadını 21 x 26 cm olarak vermiş!
yazarı ve çizeri kutlukhan perker "benim çizimlerim böyledir, ufaltmam" dedi sanırım? yayınevi de saygı göstermiş demek.

84 sayfa, 29 lira etiket fiyatı. Fiyata boyut yansımış sanırım ?

Alıntı yapılan: pizagor - 27 Ekim, 2015, 16:45:18

Font önemli midir? Belki bir yere kadar! Font sadece elle inci gibi yazılmış konuşma balonlarının ağır işçiliğini perdelemek için uydurulmuş bir icattır. Yoksa hangi font kaligrafinin yerini tutabilir? Erik Larsen boşuna mı onyılları deviren Savage Dragon'da inatla kaligrafi istemektedir? Font sadece eldeki ikinci iyidir deyip konuyu soğutayım :)

Kaligrafinin yerini hiçbir şey tutar mı ya. Yaradır fontlar içimde.

Sakızlı Ohannes Paşa

Ben boyuta çok da takmıyorum. Elbette orijinal olmasını isterim ama olmuyorsa da şikayet etmem. Çok güzel gidiyor şu an piyasa. Yayınlar çeşitleniyor, güncel seriler basılıyor. Memnun olmak için yeterli sebep var. Injustice'i de alacağım.

rumar80

   Ben aldım. İlk göz geçirişte çok ta sırıtmadı. Okuyunca bir daha yazarım.

maeglin

Bende okudum, boyut ya da diğer yönlere çok takılmadım açıkcası, kendi fikrim tabiki. Justice League'den almadığım keyfi Injustice'den aldım, devamını merakla bekliyorum.

rumar80

  Konusu açılmışken...

   Geoff Johns'u Green lantern (özellikle ilk dönem) ve Aquaman'de ne kadar sevdiysem, JL yazarken de o kadar sevmedim. Daha doğrusu new 52 sırasında yazdığı JL ve green lantern'i sevemedim. İkisinde de durmadan büyük olaylar, tüm evreni etkileyecek sorunlar vs var. JL'de önce throne of Atlantis, sonra Trinity war, sonra forever evil. Green lantern'da rise of the third army, wrath of the first lantern gibi. Hep cross over, hep diğer kitapları da al. Green lantern'da Vendetti de benzerini yapmaya devam etti. Bu nedenle seriyi biraz sıkılarak ta olsa tamamlayabildim.
   Konumuza dönersek Johns başarıl bir yazar ama son dönemde DC'de üst kademede olunca sanki satış için çalışıyor gibi olmuş.

tulgan

Alıntı yapılan: Agamotto - 27 Ekim, 2015, 16:04:38
Marmara çizgi neden panini piyasaya girdiği için rahatsız? Örümcek adamla ya da başka karakterlerle ilgili bir durum mu söz konusu bilgi verebilir misiniz?

Marmara Çizgi yayınevi olarak rahatsız filan değil. Bu sebeple yazdıklarımın kişisel görüşlerim olduğunu belirttim zaten. Lütfen ikisi birbirine karışmasın.


Agamotto

Alıntı yapılan: tulgan - 28 Ekim, 2015, 12:13:07
Marmara Çizgi yayınevi olarak rahatsız filan değil. Bu sebeple yazdıklarımın kişisel görüşlerim olduğunu belirttim zaten. Lütfen ikisi birbirine karışmasın.

Sizin dediklerinizin benzerlerini ilke bey de söylemişti. Ayrıca facebook'ta marmara çizgi birine superior belirsizliği yüzünden amazing serisini fazla basamadıklarını söyleyince paniniyi suçluyormuş gibi bir düşünce oluştu bende. Eğer teliflerle ilgili bir sıkıntınız yoksa problem yok benim için.

Animvader

Marmara Çizgi'nin Panini'yi suçlaması, peynir üreticisinin ineği suçlamasına benzer.Bütün Marvel çizgi romanlarının Avrupa telif haklarının distribütoru Panini.O yüzden öyle bir durum olacağını hiç zannetmiyorum.

rumar80

   YAZIDA ÇİZGİ ROMAN İLE İLGİLİ CİDDİ SPOILER VERİLECEKTİR!

   Injustice birinci cildi bitirdim. Konuya geçmeden önce burada yaşadığımız fikir paylaşımları hakkında görüşümü bildirmek istiyorum: Derginin boyutu orijinal boyuttan küçük. Evet. ancak bu okunmasında ne de çizimler konusunda kanaatimce bir sorun teşkil etmiyor. Ben baştan sona sıkılmadan ve rahatsız olmadan kitabı bitirebildim.
   Konuya gelirsek. Hepimiz Superman'in Joker'i öldürmesi ve kontrolü kaybetmesi üzerine bir öykü olduğunu, bunun da çok tutulan dövüş oyunundan temel alındığını biliyoruz. ancak Joker Superman'i bu kadar raydan çıkabilecek ne yapmış olabilir? Joker Lois Lane'i kaçırıp canlı bombaya çevirir. Adından Superman'i Korkuluğun gazlarıyla etkiler. Superman Lois'i Doomsday sanarak dövüşür ve onu ve doğmamış çocuklarını öldürür. Lois ölünce nükleer bomba harekete geçer ve Metropolis havaya uçar. Düşündüğümüz zaman böyle sorumsuzca ve korkunç büyüklükte bir katliamı sonuçlarını düşünmeden yapabilecek tek kişi gerçekten Joker'dir. Superman'in ebedi düşmanı Lex Kuthor bile sadece çelik adamı yenmek, yerlerde süründürmek, dünyaya gücünü göstermeyi düşünürken SAECE Joker gibi biri bu kadar sorumsuz ve cani bir katliam yaratabilir.
     Aslında bu hikayede Superman'in hayatındaki iki kadının rollerinin önemini görüyoruz. Lois anlamsız biçimde ölerek Clark'ı uçurumun kenarına itiyor. Eğer Wonder Woman olmasa belki Clark sadece Joker'i öldürmekle kalacak ve dostlarının yardımı ile toparlayacak. ancak Diana ona bu çılgın barış seferinde destek çıktığı gibi yardım teklif eden Aquaman'in mesajını Superman'e iletmeyerek onu gizliden gizliye yönetmeye de başlıyor.
     Bu hikaye iki DEV karakterin kişisel trajedileri, bunlarla baş etmeleri ve birbirleri ile savaşları ile ilgili. Biraz içten içe Civil War'u anımsatıyor. Batman burada Superman'in sağduyusuna ne kadar ulaşmaya çalışırsa çalışsın karşısında hep direnç görüyor. İlk Robin ve belki de tek oğlu olan Dick Grayson'ın Superman'in tarafına geçen biyolojik oğlu Damian tarafından öldürülmesi ile o da artık yapılması gerekenin kendi takımını kurmak olduğuna karar veriyor ve ilk cilt sona eriyor.
     Güzel bir alternatif evren öyküsü. Bence okunması gereken kalitede bir eser. Çizgi düşlere, İlker Özer ve İlke Keskin'e teşekkürler.